Majorări continue

Șefii ANRE, adaos mare la un salariu deja uriaș

Salariile șefilor Autorității Naționale pentru Reglementare în Energie, instituția care arbitrează piața energiei, au crescut în 2018 față de anul precedent. Potrivit declarațiilor de avere publicate pe site-ul propriu, secțiunea Transparență, președintele Dumitru Chiriță a câștigat 617.000 lei pe an, adică peste 50.000 de lei pe lună. În 2018, veniturile îi erau de puțin peste 40.000 de lei lunar.

Vicepreședintele Zoltan Nagy a primit 544.000 de lei , în 2018, față de 471.000 de lei, în 2017, adică salariul lunar i-a crescut cu 5200 de lei.

Celălalt vicepreședinte, Marian Neacșu, a fost numit în funcție în acest an. Prin urmare, nu îi cunoaștem salariu, dar, pe baza practicii din anii anteriori a Autorității, acesta este similar celuilalt vicepreședinte. Mai mult, cel căruia i-a luat locul Neacșu, este vorba despre Henorel Soreață, avea eact același venit realizat în 2018 – 544.000 lei. Totuși, ceva știm și despre Neacșu, din declarația de avere. Anul 2018 acesta și l-a petrecut în funcția de consilier al președintelui Chiriță, din această funcție încasând 80.000 de lei, adică aproape 7.000 de lei lunar.

Există însă și multă obscuritate în privința veniturilor unor șefi din ANRE. Spre exemplu, Claudiu Dumbrăveanu, director general Piețe în cadrul Autorității, n-a complet venitul din 2018, în declarația de avere făcută în acest an. Anul trecut, el menționa un venit de 214.000 lei realizat în 2017, adică aproximativ 18.000 lei lunar. Nici Marius Vladu, director Comunicare și Relația cu Parlamentul, nu și-a publicat veniturile dn 2018. În 2017, acesta câștiga, potrivit DA, 185.000 de lei, adică 14.000 lei pe lună.

Bătaie pe posturi

Numărul de posturi ANRE este aprobat de Parlament, în subordinea căruia se află instituţia, însă salariile se stabilesc intern. În ultimii ani, Autoritatea a cerut suplimentarea numărului de posturi cu 30-40, pentru că a primit în coordonare, de la Ministerul Economiei, problemele legate de termie şi eficienţă energetică. Nu s-au acceptat. Pentru a depăşi această dificultate legată de angajări, președintele Chiriţă a găsit inclusiv soluţia personalului contractual, care nu intră în schema permanentă de personal a ANRE.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei este autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, sub control parlamentar, finanţată integral din venituri proprii, independentă decizional, organizatoric şi funcţional, având ca obiect de activitate elaborarea, aprobarea şi monitorizarea aplicării reglementărilor obligatorii la nivel naţional necesare funcţionării sectorului şi pieţei energiei electrice, termice şi a gazelor naturale, în condiţii de eficienţă, concurenţă, transparenţă şi protecţie a consumatorilor. Prin aceasta, ANRE are control asupra pieţei energiei, estimată la circa 30 miliarde euro.

Veniturile proprii ale ANRE provin din tarife percepute pentru acordarea de licenţe, autorizaţii şi atestări, contribuţii anuale percepute operatorilor economici reglementaţi din sectorul energiei electrice şi termice şi al gazelor naturale, precum şi din fonduri acordate de organisme internaţionale. Nivelul acestora se stabileşte anual prin ordin al ANRE, în condiţiile legii, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. În acest an, ANRE  a colectat și sumele rezultatele din suprataxarea cu 2% a companiilor din energie, bir impus de Guvernul PSD, veniturile sale aproape triplându-se, până la 606 milioane lei. 100 milioane reprezintă cheltuieli cu personalul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1065 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Ciocoimea Marxista din Romania Normala a Sovieticului Klaus Iohannis Merita mai Mult. Au neveste curve, copii multi si Tembeli iar asta costa enorm la Clinicile Private din UE.

  2. Ce am putea spune despre o impozitare cu 95% a veniturilor salariale ale bugetarilor si a celor din regii autonome care depasesc plafonul salarial al Presedintelui nostru drag. Parca acesta se gaseste in schema de salarizare a statului pe pozitia cea mai inalta, nu??. Atunci ce mai asteptai dragi guvernanti??. Pai asteptam sa-i dam afara pe psd-isti si sa-i punem pe baietii nostri, oameni competenti profesional si insetati de legalitate!!. Doar nu va asteptai la altceva. Doar stiti proverbul cu macelaria si cainele!. SI pnl-isti iubesc mult animalele!. Toti o apa si-un pamant!. Balcanii sa traiasca si marele mut!. Ce s-or mai invarti prin morminte adormitii regi de origine germana ai Romaniei.

  3. Havrilet saracul,la cati bani lua,manaca numai prin restaurante de lux ale baietilor destepti din energie,unde avea „abonament”le
    Nu stiu pe unde mananca electricianul Chirita, sereist cu sarcina in sindicate, trecut in politica si parasutat la ANRE si cat din salariu e cotizatia la loja apartinatoare!
    Nihil sine De..pardon,SRI/SIE!

  4. Intrebare: CAT din Salariile astora ajunge ca DONATIE la PSD care i-a numit?!
    In vremea cand era europarlamentar, analfabeta Vasilica era cel mai mare DONATOR de BANI la PSD, uite:

    În 2008, Dăncilă avea un salariu modest de 24.000 Lei/an, adică 2.000 Lei/lună ca inginer la OMV Petrom. 1 euro era cotat la 3,6 lei, astfel că Dăncilă cîștiga, lunar, suma de 555 euro.
    În 2009, Dăncilă a devenit europarlamentar unde salariul e de 75.000 Euro/an, adică 6.250 Euro/lună. Față de 2008, câștigurile i-au crescut de 12 ori.
    Dăncilă a încasat pentru cei 9 ani petrecuți în Parlamentul European suma de 675 Mii Euro.
    In 2008, familia Dăncilă nu avea bani în conturi.
    În 10 ani, Dăncilă a economisit: 2 terenuri, 1 autoturism VW, 100.000 Euro și 250.000 Lei(40.000 Euro).

    Potrivit Declarației de avere, în 2014(an în care a obținut un nou mandat de europarlamentar), Dăncilă a donat suma de 25.000 euro Alianței PSD-PC-UNPR, dar și 40.000 lei doar către PSD(total, peste 35.000 euro).
    În 2016, Dăncilă menționează că și-a plătit o cotizație de 20.000 lei.
    431.000 de lei dați la partid, oficial.
    Conform MO, Dăncilă a făcut donații consistente la partid din 2009 încoace.
    Acum 10 ani, deci chiar în anul primei candidaturi la PE, actualul premier a dat 224.000 lei la PSD: 24.000 lei reprezentând cotizații și 200.000 lei în donații.
    Următoarea donație a fost în 2013, de 8.640 lei.
    În 2014, când a candidat din nou pentru PE, Dăncilă a donat 151.000 lei, în 2 tranșe: 111.000 lei și încă 40.000 lei.
    În 2015, Dancila a donat 26.000 lei la partid iar în 2016 încă 21.000 dei.
    Dăncilă a donat echivalentul a 333 de salarii în loc de 200. Deci, limita de 200 de salarii PERMISE a fost depășită cu 133 salarii.”
    https://newsweek.ro/politica/dancila-donatii-de-sute-de-mii-la-psd-unele-ar-putea-fi-ilegale

  5. Ce dracu fac acești directori pentru atâta amar de bani decât basesc in fotolii și beau cafele (gratis că nu au bănuții să plătească) Nerușinare nedescrisa în România , trebuie toți legați fedeleș și aruncați pe apa sambetei nesimțiți pământului.

    • Lipitoarele alea incompetente nu au nici o vina. Vinovatii adevarati sunt cei care au croit si votat astfel de minuni.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.