Şeful Apărării germane: „Rusia este capabilă să extindă conflictul”

Şeful Apărării germane a avertizat că Occidentul nu trebuie să subestimeze forţa militară a Moscovei, afirmând că Rusia are posibilitatea de a deschide un al doilea front dacă va alege să facă acest lucru.

„Este posibil ca cea mai mare parte a forţelor terestre ruseşti să fie imobilizată în Ucraina în acest moment, dar, chiar şi aşa, nu ar trebui să subestimăm potenţialul forţelor terestre ruseşti de a deschide un al doilea teatru de război”, a declarat generalul Eberhard Zorn, cel mai înalt grad militar al Bundeswehr, într-un interviu acordat Reuters.

Dincolo de armată, Rusia are la dispoziţie forţele navale şi cele aeriene, a adăugat el.

„Cea mai mare parte a marinei ruseşti nu a fost încă desfăşurată în războiul împotriva Ucrainei, iar forţele aeriene ruseşti au încă un potenţial semnificativ de asemenea, ceea ce reprezintă o ameninţare şi pentru NATO”, a spus Zorn.

Bundeswehr sprijină în mod regulat misiunile de poliţie aeriană ale NATO deasupra statelor baltice cu avioane de luptă şi, având una dintre cele mai puternice flote din regiune, urmăreşte cu atenţie şi evoluţiile din Marea Baltică.

Un potenţial punct fierbinte în această zonă este Kaliningrad, o exclavă rusă situată între Polonia şi Lituania, membre NATO, care găzduieşte flota navală rusă din Marea Baltică şi este un loc de desfăşurare pentru rachetele ruseşti Iskander cu capacitate nucleară.

Rusia a ameninţat că va amplasa arme nucleare şi hipersonice în Kaliningrad în cazul în care Finlanda şi Suedia vor adera la NATO, aşa cum sunt în curs de a face.

Zorn, vorbind înainte de începerea unei ofensive ucrainene în sud, a subliniat că Rusia continuă să aibă rezerve substanţiale.

„În ceea ce priveşte armata sa, Rusia este foarte capabilă să extindă conflictul la nivel regional”, a declarat generalul.

„Faptul că acest lucru ar fi un lucru foarte nerezonabil pentru Rusia este o altă poveste”.

El a mai spus că forţele ruseşti se concentrează în prezent pe cucerirea Donbasului, regiunea industrială din estul Ucrainei, unde separatiştii susţinuţi de Moscova deţin deja porţiuni de teritoriu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

93 de Comentarii

  1. Marsh ba, ati dat de documentele sau ati auzit de intelegerile intre parteneri si acum va dati cu presupusul? Eu spun astea de prin 2004 tot de la militarii straini de prin irak, Afghanistan, siria, erau programati sa se mute pe partea de est a Romaniei aproape de malul prutului! Am tot scris despre asta si voi vacdati cu presupusul?! Ioiiii, doamne! In ukraina, am mai scris, razboiul va continua in serii pana aproape de 2060! Cand spun cacse linistesc si opresc totul, a doua zi incepe ofensiva mult mai dura, sau, se opresc o perioada dar ataca rachetii antamati la razboi, motivand ca se ataca intre ei ukrainienii! Nu avem voie sa credem in vorbele rusicai.

  2. Seful apararii germane incita in mod perfid la un razboi mondial. Ucraina trebuie lasata in seama Rusiei, Ucraina condusa de un dictator evreu sprijinit puternic de CIA si MI6, cu guvern format din cetateni straini nu este in nici un caz stat suveran. Cat despre democratie, Ucraina este cel mai corupt stat din lume si este are un regim politic de dictatura personala a unui evreu pregatit pentru rolul asta. Deci statele democratice nu au nimic de aparat in cazul Ucrainei, nici ideea de suveranitate si nici democratia inexistenta. UE ar trebui sa-si vada de interesele lor nu de interesele familiei Rothschid, proprietara Ucrainei. Marea finantra mondiala a condus omenirea la dezastrul actual, ea va trebui eliminata si statele lumii sa-si vada de interesele lor, sa colaboreze, sa se ajute dar sa desfiinteze marea finanta mondiala care a distrus deja omenirea. Banii de pe hartiile si evidentele lor nu tin de foame, ei au de zeci de mii de ori mai multi bani falsi aruncati pe piata decat valoarea intregii planete. Sa nu spuneti ca au muncit pentru sumele astea ca nu va crede nimeni, au fura si inselat, a produs bani falsi care circula alaturi de banii veritabili obtinuti prin munca si creatie. Asa au ajuns marea finanta sa aiba averi cu care sa poate cumpara de 10000 de ori intreaga planeta.

  3. Degeaba ai tehnica de lupta daca nu ai combustibil! Aviz amatorilor germani! Nici nu pricep ce forță are Russia!

  4. În câte zile va urma demisia domnului general după aceste declarații?
    Parcă nu demult a mai greșit și șeful marinei militare germane cam la fel.

  5. NATO e atat de agresiv, neobrazat si hulpav,incat ar merita pe bune sa i se inchida gura nuclear….Occidentul vrea razboi….Daca nu va reusi sa pacaleasca Qatar, Algeria, Nigeria, chiar Venezuela ca sa le fure hidrocarburile, in maxim 3 ani Occidentul va ataca Rusia….E vorba de atac nemijlocit cu trupe armate, caci atacul prin interpusi nu a incetat niciodata. Pana si pe Osama Bin Ladin l-a folosit zeci de ani ca interpus ca dupa aceea sa il omoare cu o drona in Pakistan.

  6. Astea sunt mesaje pentru Rusia si demonstreaza teama pe care o au,ca la un moment dat va raspunde atîtor provocari,asa cum a raspuns si Ucrainei dupa 8 ani de provocari continue.Eu ca scrib de comentarii sunt convins ca americanii vor intra in razboi contra Rusiei.Dupa aceea va urma China,India etc.De slugoi ca noi se va ocupa la sfarsit.Primii vor intra in cuptorul performant,complet automatizat,vor fi cei cu pensii speciale.

  7. Rusi a a lansat in sfarsit o Operatie militara contra Occidentului dupa ce a fost provocata zeci de ani. Tocmai d -aia propaganda occidentala, preluata cuvant cu cuvant in Romania, o freaca 24 din 24 cu operatiune neprovocata a Rusiei…Sunt destui dobitoci si uituci pe lume.

  8. Titlu de Cotidianul. Cum se face ca nimic nu se potriveste ce spuneti voi? Dati sursa exacta, contextul. Asa si Simion a spus ca s-a insurat cu natiunea cand de fapt doar cu Ilinca.Dar nu e asa sigur ca va dura.

  9. axon In ce sens a fost provocata ? Hai explica-ne rational si cu date exacte,argumentate. Oare nu cumva Rusia a provocat mereu ,a profitat de slabiciuni,a santajat,a cumparat politicieni si a acaparat tari ? De ce ai ajuns sa-ti crezi minciuna ?

    • AntiPSD,dupa capul tau nu a fost provocata?De cel putin 10 ani Putin era vinovat de toate,daca ploua prea mult,daca ploua prea putin,daca cadea un avion……..la tv si in ziare scria ca Putin este devina.Vestul tot timpul a cautat sa bage batul prin gard.

  10. „Şeful Apărării germane: „Rusia este capabilă să extindă conflictul” ”
    De ce ar face-o ?

  11. bouleducat Degeaba ai resurse daca nu ai tehnologie. China o stie cel mai bine ce inseamna cand SUA pune stop tehnologiilor catre China. Rusii habar nu au,ei inca traiesc in Evul Mediu. Acum vad cu adevarat ce inseamna democratie, unitate,solidaritate fata de un stat agresor-terorist.Ce faci cu resursele daca nu ti le mai vrea nimeni,iar din disperare la dai la orice pret pentru cativa firfirei. Tine minte,Rusia a fost ajutata de Occident in WW@,de americani mai precis. Cele mai banoase contracte le-a abut cu statele occidentale civilizate. Unde isi plasau interlopii rusi averile? Unde se dau cu iahturile,unde isi fac vacantele,in ce banti isi tin banii,aud? Tu cand mai si rationezi? Da, a gresit occidentul avand incredere in Rusia ca nu mai este statul agresor stalinist. S-au inselat.Putin a jucat rolul unui politician diplomat,insa fierbea sangele in el de rautate.A corupt politicieni,a facut dependente de gazele lor pe unele state. Dar Ungaria sau Bulgaria prea putin mai conteaza. Nu cred ca sunt tari reper de civilizatie si cultura.Si ia spune-ne,ce altiati are Rusia?

  12. @ 1 21:12
    Pe ce te bazezi când ii tot dai cu „Rusia în Evul Mediu” ?
    Dacă Rusia e în „Evul Mediu”, de ce nu întra NATO peste ruși ? Le e frică de arcurile rusești cu săgeți ?
    Fii explicit cu „Tehnologia”, nu repeta ca un ? ce-ti spune PrepuțCeanu la umdigi24, trăgându-se de bretele…?

  13. Acest DOBITOC, „generalul Eberhard Zorn, cel mai înalt grad militar al Bundeswehr”, n-are habar despre ce vorbește, deja nici nu mai e de mirare că papagalița jinekoloagă urSula von der Bourla a fost anterior menestrelă la „Apărare” în Jarmaniya, cînd ghinăraru’ ăsta a’ ‘lii vorovește de „cea mai mare parte a forţelor terestre ruseşti să fie imobilizată în Ucraina în acest moment” și nu știe că Rusia are nu 120 de mii de soldați – cît sunt pe fronturile din Ukraina – ci mai are 1 milion și 120 de mii, care apără restul teritoriului Federației Ruse! Generalii Wehrmacht-ului se răsucesc în morminte văzînd pe mîinile cui a ajuns armata germană cea fără egal în Lume…..[Rumburak]

  14. Vesticii apară Ucraina fiindcă pământurile ucrainene nu mai aparțin Ucrainei ci americanilor și chinezilor! Succesuri guys!

  15. Rusia detine o forta uriase pe care nu toti o vad ,datorita faptului ca au fost putin mai mult spalati pe creier.Americanii pompeaza in Zelenski miliarde multe de dolari,garnituri intregi de arme de razboi ultra moderne,munitie la fel,trupe de mercenari bine platiti ca sa lupte contra rusilor ,nu mai comentez de toate restrictiile date rusilor.Totusi Putin isi vede linistit de planul lui si ocupa zilnic tot ce este mai inportant din punct de vedere militar si strategic.Cu Rusia nu se poate glumii asa cum au crezut destul de multi !

  16. Unii ar fi in stare sa-si vanda mamele contra gaze de la Putin.

    • mamele nu – spre deosebire de slugoii amerlocilor – dar interesele miliardarilor satanisti le-ar da de pamant imediat

  17. Fritzul abureste la ordinul stapanului din Nato. In Ucraina lupta circa 20% din potentialul militar rusesc. Restul trupelor sunt vigilente la toate hotarele pe unde ar putea fi atacati de cei care au ajuns cu foamea in gat.

  18. 5% din teritoriul ukran este concesionat de China pentru 50 de ani. Asta înseamnă 20% din pământul agricol/fertil/producții pentru susținerea alimentara a Chinei! Gândim? Sau „ne dăm în barcute/Trotinet-uțe”? Încă mai există „Lumea”!. Pentru cei care mai citesc. Hai pa!

  19. @ „1”, 31 august 2022 la 21:12
    „Degeaba ai resurse daca nu ai tehnologie”?
    …băY uan, momentan rușii au Kalașnikoave-„74”, tunuri de model sovietic, sisteme S-400, Suhoaie, tancuri de model sovietic. Pe care știu să le folosească, și le folosesc bine, că pe ele s-au instruit zeci de ghenerațîi de soldați!
    Ukrainenii măscăriciului criminal jîd știu și ei să folosească ce am menționat la ruși, da’ li s-au cam terminat stocurili, și acum au primit cantități mari de armament okțidental PE CARE NU-L ȘTIU FOLOSI! Că yezakt pe tema unor obuziere jarmane, primite, s-a constatat că nu fac față pe front, că jarmanii zîc că ukrainenii nu le folosesc corespunzător șpețifikațîilor, la nivel de technologhiye hobby jarmană ye$$perimentată în Afghanistan, în timp ce ukrainenii a replicatără că li s-a dat CIURUKURI INUTILIZABELE în război. Pînă cîn’ să dumiresc ei care are dreptate, rușii vor mai avansa 50 de kilometri pe linia frontului, ceea ce va însemna încă 50000 de kmp, dîn cei 600000 de kmp ai Ukrainei.
    https://www.bbc.com/news/world-europe-60506682
    Comprendes? Nu contează! …cap ai, minte nu-ți trăbă…..[Rumburak]

  20. Mai trimite Putină o armată de hârburi si rebuturi moștenite de la Brejnev să mănânce înca o dată bătaie.

  21. Americanii își freacă mâinile de bucurie că au găsit carne de tun in Ucraina. Ei pompează bani la ucraineni în speranța slăbirii forței Russiei. Acest război va dura atât timp cât pompează americanii bani pe care ii ia de la fraieri din estul Europei pe armele vândute către aceștia. Nimeni din estul Europei nu poate da mai zică că nu este amendat de Russia

  22. @ antiPSD
    ai confundat bre ciumete cu SUA !
    rUSII S-AU RETRAS DIN TARILE DONATE DE CHURCILL&ROOSVELT ,IN 44 !
    doar criminalii amerloci s-au extins si se extind pe tot globul ,jefuind popoarele de bogatii,ucigand si distrugand totul, si se lauda dupa atatea jafuri ca ei traiesc cei mai bune !

  23. ‘ Justificări ‘, se vrea continuarea războiului, pacea s-a ascuns pentru a nu cădea ‘victimă colaterală’.

  24. Când „șeful apărării germane” afirmă asemenea idioțenii, nici nu e de mirare că armata lor a ajuns de râsul curcilor…
    Pe frontul din Ucraina se află cam 10% din efectivele umane ale Rusiei (cu alte 10% aflate în unități, pregătite să intervină la nevoie – până acum nu a fost nevoie); cu dor 10% din efective Rusia toacă a doua cea mai numeroasă armată din Europa.
    Ce omite să spună dl. șef e că Rusia se află deja implicată pe mai multe fronturi – vezi Siria.

  25. Vizibil Rusia nu forțează lucrurile in ukraina,. Practic stă pe ceea ce a obținut până acum,.Nu atacă Kiew, sau Odesa, sau alte localități,.. Știe că timpul e de partea lui. Știe că vine iarna. Știe că ukraina e fără resurse, e măcinată și stă in ajutoare, care in curând se termină..și va genera dihonie intre occidentali…Deci fructul copt va cădea in brațele lui Putin..Mai știe că e un război fratricid și nu trebuie să fie dur cu practic conaționalii lui..Iar un zelensky fraierul, stă in pioneze pe un butoi de explozibil…Are zilele numărate.. Nu se poate ascunde de să nu fie găsit,.Și-a gătat rolul..

  26. @ics:

    Ca de obicei, ce spui este mai mult fabulatie.

    Faptul ca armata ucraineana era probabil, inainte de atacul Rusiei, a doua cea mai numeroasa din Europa (care este prima si dupa ce criteriu, al personalului total sau activ?) nu o face automat si a doua ca valoare. Ea este clar inferioara unor armate NATO din Vest. Daca nu ar fi asa, nu ar tipa mereu dupa ajutorul occidental.

    Va fi tocind Rusia la armata ucraineana dar se petrece si invers, Rusia nefiind in stare cam de la Napoleon incoace decit de victorii a la Pirus in fata unor inamici net inferiori material. Chiar daca superioritatea materiala a Rusiei este covirsitoare, ea nu poate fi mobilizata toata contra Ucrainei, dupa cum nu a fost nici contra Finlandei.

    Victoria Rusiei va fi, la fel ca in cazul Finlandei, pe fondul ezitarii si complezentei Occidentului, cu aceleasi consecinte.

  27. @Marele Urs: Ca sa vezi, unde era sa se fi reincarnat spiritul amiralului de Balaton.

  28. [Rumburak] > peste 2 luni intra in lupta generalul Iarna. Vei sta cu mucii lumanari la nas si o sa postezi cu manusi cu un singur deget ! Nemtii n-au uitat ce batuta au luat de la rusi in ww2.

  29. Ucrainenii nu vor putea folosi armamentul occidental decat daca este trimis in versiunea editata in ucraineana, cu tot ce inseamna asta. Ucrainenii nu stiu decat alfabetul chirilic, nu pot nici macar citi ce scrie pe butoane, apasa aiurea si din greseala pot trimite o racheta drept in capul lui Zelenski. Asa se si explica numarul mare de civili morti datorita folosirii armelor occidentale, pentru ca militarii ucraineni apasa aiurea pe butoane. Nu s-au descurcat ei nici cu armamentul rusesc desi acolo aveau comun macar alfabetul chirilic, dar tot au doborat avionul malaiezian.

  30. Cand acum 6 luni seful marinei militare a Germaniei a declarat ca este tara si Europa nu este capabila sa duca un razboi contra Rusiei prin tertul stat, Ucraina, a fost fortat de politic sa-si dea demisia. Asa va pati si acest general Zorn. Dar va veni un moment al adevarului dupa iarna care vine. Pe langa ” generalul” iarna, am vazut ca Rusia a avut si ” generalul ” vara, deoarece vara a fost secetoasa si nici energia hidro nu ne-a ajutat. Dar noi suntem de partea buna si Rusia de cea rea, de aceea vorba crestineasca, a ” tinut ” Dumnezeu cu noi si ne-a dat dupa sufletele noastre, editat apa si editat zapada la iarna.

  31. Neamtzu are dreptate,Rusia este capabila sa extinda conflictul pana la Moskova si chiar pana la Pacific.Sa-i ajute sfantu Kiril muscalu ca sa le iasa lucrarea.

  32. @ 1 prost informat, că de educat nu poate fi vorba, afirmă senin(l) că „ Rusii habar nu au,ei inca traiesc in Evul Mediu.”, neștiind dobi tocul că dacă n-ar fi oprit dezvoltarea Rusiei prin marea revoluție din octombrie 1917 pusă la cale de elitele sioniste care au finanțat toată acea mișcare internațională avându-i la bază pe cei din spița lui marx și engels, în frunte cu criminalul de lenin oprind pentru sute de ani dezvoltarea Rusiei, astăzi ea n-ar fi avut rival în nici un domeniu.
    Faptul că revoluția mondială a început în Rusia și nu în altă țară cum propăvăduiau „bărboșii” a fost că Țarul Rusiei a făcut cunoscute Lumii întregi „Protocoale Sionului” primite de la un rabin , în care se devoalează adevărata față a iudaismului și au vrut să dea o lecție de putere ucigând nu doar întreaga familie a Țarului, ci și milioane de ruși nevinovați.
    Despre adevărata față a războiului de acum cu Ucraina cele mai corecte observații le face :
    Transumanu spune:
    31 AUGUST 2022 LA 19:48
    Aș mai adăuga că Rusia nu este interesată să distrugă tot , după modelul american, ca după aia tot ei să aibă de reconstruit , și de aceea atacă doar puncte strategice, restul nenorocirilor le provoacă , mai bine zis și le provoacă ucrainienii princel cocoțat, tot prin lovituri de stat la conducerea lor, întâmplător tot unul din neamul blestemat al lui Marx, Engels, Lenin, triada satanistă , care a schimbat mersul firesc al Istoriei.
    Și nu în bine !

  33. @Anonim,
    Prima este Rusia – pe ce criterii dorești matale.
    NATO se lăuda că antrenează armata UA încă din 2014, deci 8 ani de antrenamente „performante” NATO, peste 250 mii de militari (față de 100 mii – pe front – +100 mii în barăci de partea Rusiei) și echipamente moderne NATO, iar UA pierde 1/3 din teritoriu cât ai zice pește și nu e în stare să ocupe decât temporar niște sate uitate de lume, apărate de „bucătarii” din armata rusă…

    Sigur că și rușii pierd militari, doar că mult mai puțini și mult mai greu decât ucrainenii (au început cu 1:3, acum – cu noii recruți ai UA – sunt probabil pe la 1:10-20).

    Amintește-mi ce mai face SUA prin Siria de când Rusia a zis „niet” (ca să nu spun că i-a zvântat prin Vietnam și Coreea, iar din Africa – prietenă RU și CH – NATO e fugărit cu pietre)?
    RU alocă exact cât este nevoie ca să distrugă UA și va distruge fix cât și-a propus, în ritmul pe care și l-a propus, fără ca NATO să poată face absolut nimic, pentru că RU, așa cum am spus pe alt articol, respectă la virgulă legislația internațională și nu face altceva decât a făcut NATO în istoria sa.

  34. @ics:

    Nene, parca ai fi la un concurs de gogomanii de la cine stie ce spital de glumeti.

    America nu a fost zvintata nici in Vietnam, nici in Coreea. In ambele conflicte, deznodamintul a fost ca urmare a unei decizii politice, nu adjudecata pe cimpul de lupta. De pierdut, au avut de pierdut vietnamezii si nord-coreienii. Unde este azi Coreea de Sud fata de Nord si cum ar fi fost Vietnamul daca nu ar fi trecut prin experienta comunista? Daca esti asa de patruns de spusele tale, de ce nu te duci sa traiesti in Rusia, China, Coreea de Nord, Vietnam, chiar si in Africa, despre care, zici tu, mincinos ordinar, ca ii fugareste cu pietre pe cei din NATO?

    Cu toata zarva pe care o face, Rusia nu are forta economica de a dizloca interesele occidentale din Africa si de nici unde in lume, indiferent de teribilismele mercenarilor rusi de ici si colo sau campania de dezinformare tipic ruseasca, draga si tie. Rusia si-a mai bagat si in trecut coada in Africa (Nigeria, Egipt) doar ca sa plece cu ea intre picioare, pentru ca o economie limitata nu poate oferi decit intrigi. China este cea care se implica foarte mult in Africa, dar ea are alta forta economica si alta abordare, mult mai inteleapta, decit cea rusa, in esenta primitiva.

  35. @ics:

    Interventia rusa in Siria a perpetuat la putere un regim corupt, doar din dorinta Rusiei de a pastra bazele sale militare din Levant. In ansamblu, o miscare de orgoliu, fara mare valoare strategica, intrucit NATO controleaza ferm accesul in zona. Pe teren, Rusia a repurtat ‘victorii’ in fata unor militii, nu armata.

    Nu la fel stau lucrurile in Ucraina, cu toate ca nici vorba ca armata ucraineana ar fi (fost) echipata pina in dinti de Occident. Ajutorul occidental este sporadic si insuficient, creind mai mult false sperante. Nu exista mari unitati ucrainene echipate cu material vestic. Nu exista nici un batalion blindat, divizion de artilerie, escadrila de aviatie, echipata cu material militar occidental. Deci bati cimpii, cum ai facut intotdeauna. La fel, in privinta raportului de forte si a pierderilor. Daca a r fi fost cele de care vorbesti tu, rusii ar fi ajuns demult la Prut si Dunare, or ei cam bat pasul pe loc.

    In privinta deznodamintului, eu nu sint prooroc dar poate tu dai in bobi sau ai contract cu Mama Omida …

  36. @Anonin,
    Firește că America – 2 continente – nu a fost în Vietnam, eu vorbeam de SUA.

    Nu e treaba noastră cum decid alți oameni să trăiască; de ce mi-ar păsa mie că unii vor să fugă cu sulița după mâncare și acceptă să fie conduși de un vrăjitor?! Cine ești matale să judeci societăți care trăiesc după precepte dezvoltate în mii de ani?

    Când ai să te duci matale pe front în Ucraina, apărând alături de Azovi „democrația” ucraineană, am să plec și eu în Shenzen; te bagi?

    „Interese occidentale” în Africa? =))))) Poate interese SUA, pentru că EU nu există.

    Iar te bagi peste cum vor alții să trăiască…; sirienii îl vor pe coruptul al Assad – probleme, gogule? Poate că nu ai văzut harta Siriei – NATO controlează astăzi doar câteva zone spre TR și IQ; o parte e în mâinile ISIS iar majoritatea teritoriului a ajuns sub controlul RAS de când Rusia s-a hotărât să joace.

    Până una alta, Rusia bate Ucraina cu tancuri ruginite.
    Dacă ai fi citit ce am tot spus și te-ai fi documentat ca să mă verifici, ai fi aflat că obiectivul RU este Crimeea (bază militară), eliberarea Donbas și să controleze teritoriile care-i permit administrarea și apărarea acestora.
    Ce citești la mine nu sunt proorociri ci observații pe baza datelor pe care le am la momentul în care le fac; dacă datele se vor schimba, la fel se va întâmpla și cu observațiile mele.

  37. @icx: Ca de obicei, esti pe aratura. Am spus eu ca oamenii nu au voie sa traiasca cum vor? Eu nu am de ce ma duce sa lupt in Ucraina, pentru ca nu e razboiul nostru. Tu, care pledezi cu patos pentru Rusia si clanul ei si spui ca vrei sa pleci din tara, desigur ca acolo iti va fi cel mai bine. De ce nu incerci? Exemplul personal este cel mai convingator. America (nu o fa pe prosul nici pe pedantul) nu a avut si nu are colonii in Africa. Marea Britanie si Franta sint puterile cu influenta in Africa. Sa spui ca UE nu exista este doar o mantra a propagandei ruse si asta dupa o dusca zdravana de votca de obiele. Crimeea este demult, foarte demult, fief rusesc. Rusia bate mult prea departe. Nu se prea vede ca Rusia bate Ucraina. Pina una alta, cam bate pasul pe loc. Mai consult-o pe baba Vanga sau Djuna si vezi ce zice. Cheia este la Occident.

  38. @Anonim,
    N-ai spus matale că alipirea Crimeii la Federația Rusă a fost ilegală, încercând astfel să anulezi validitatea voinței poporului din Crimeea care a VOTAT prin REFERENDUM unde și cum să trăiască?
    Nu înțeleg de unde se naște în mintea voastră mică ideea că, dacă sprijin acțiunile unui stat, trebuie neapărat să mă mut acolo… Am vizitat Rusia și are zone extraordinare și oameni minunați (la fel cum găsești în orice colț de lume); sigur aș găsi un loc care să-mi placă doar că limba mă omoară.
    America e un continent, analfabetule, iar continentele nu au personalitate politică.
    Nicio putere europeană nu mai are influență în Africa.
    Rusia momentan distruge fortificațiile din Donbas – mai vedem ce se întâmplă după ce eliberează tot Donețk-ul (adică acușica).

  39. @ics:

    Toata lumea civilizata a considerat ocuparea Crimeiei ilegala. Nici macar presedintele Kazahstanului, mentinut la putere de interventia rusa, nu a sustinut secesionismul, spunind ca, daca s-ar acorda drept de secesiune fiecarui grup etnic, s-ar ajunge la o puzderie de statulete nesemnificative.

    Intr-adevar, problema Crimeiei este una incilcita rau de tot. Ucraina s-a capatat din pix cu teritorii care nu sint ucrainene, nici istoric si nici etnic dar de care tine cu dintii. A nu se uita insa de colonzarile cu rusi de pe timpul Imperiului.

    Pentru un iubitor de rusi, a le invata limba trebuie sa fie o placere. Fa deci un minim efort si da un sens existentei tale.

    Termenul ‘America’ este folosit frecvent in locul celui oficial, de ‘Statele Unite ale Americii’. Nu o fa deci pe prostul pentru ca ai toate sansele sa fii luat in serios.

    Nu mai spune cu influenta europeana in Africa! Este cumva limba rusa oficiala in vreun stat african? ca limbile engleza si franceza sint. Rusii incerca doar marea cu degetul in Africa dar o fac destul de prost, cum le e obiceiul.

    Previziuni despre victoria fulger a Rusiei au mai fost. Vom trai si vom vedea.

  40. @Anonim,
    Eu n-am auzit ca lumea civilizată din China sau din India să considere ilegal referendumul de secesiune și alipire la Federația Rusă (și deja vorbim despre 3x populația întregului vest).
    Ești liber să folosești termenii cu ce înțelesuri dorești la fel cum și eu sunt liber să-mi bat joc de matale când îi folosești prost.
    America Latină e plină de vorbitori de spaniolă, însă nu cred că ai să vezi un stat care să permită Spaniei să înființeze vreo bază militară pe teritoriul său.
    Doar idioții și habarniștii au putut crede că în a 3-a țară ca întindere din Europa, care avea un sistem întins de scorburi construit timp de vreo 10 ani, Rusia poate învinge repede a 2-a cea mai mare armată din Europa…

  41. @ics:

    Nu iti bati joc decit de tine, prin minciunile grosolane, manifestare care tine de mitomania maladiva.

    Nu s-a auzit ca anexarea Crimeiei sa fi fost recunoscuta international, in particular de China si India, care au parte de propriile miscari secesioniste. China chiar a condamnat anexarea, sustinind integritatea Ucrainei iar India a adoptat o pozitie echivoca, oricum nu de sustinere explicita a anexarii.

    Spania nu mai are demult ambitii globaliste si nici resurse pentru a le sustine. Nici Rusia nu are astfel de resurse, economia ei fiind cam cit a Spaniei sau Italiei, are insa naravul din fire.

    Faptul ca numeric (dupa care criteriu, al personalului activ sau al celui total?) armata Ucrainei este posibil sa fie a 2-a din Europa nu o face automat si a 2-a ca valoare. Daca ar fi asa, nu ar fi cerut insistent sustinerea Occidentului.

    Scorburi isi fac trogloditii, mincinosii fara leac ca tine, sa se ascunda de lume. Acolo le e si locul atunci cind nici tratamentul de specialitate nu le e de vreun folos.

  42. @Anonim,
    Cat de analfabet poți să fii ca să confunzi „legalitatea” cu „recunoașterea”?
    Ce „anexare” să recunoască, bă, China, în condițiile în care nu a existat așa ceva? Crezi că indienii sunt proști precum focile vestului și nu știu pe ce lume se află? Crezi că degeaba le-au dat cu tifla europenilor când li s-a cerut să adopte aceeași atitudine politică idioată pe care o vedem astăzi în Europa?
    Nici nu a tușit bine Rusia și Europa moare de frig; eu zic să nu mai compari puterea economică a unui stat cu o statistică bazată pe un criteriu irelevant în contextul actual.
    Rusia – la fel ca alte țări din Asia – este un partener pentru statele africane; la una dintre ultimile întâlniri (cred că în Egipt a fost) Lavrov a fost cel mai căutat interlocutor (în caz că nu știai, BRICS are o bancă de investiții pentru țările africane).

    Vrei să-ți dau data la care secretarul NATO explica cum Organizația a antrenat atâția ani armata Ucrainei? Antrenament NATO, armament NATO și a 2-a cea mai mare armată și-o ia de la „recruți” ruși cu tancuri „ruginite”…

    Dacă zici matale că ucrainenii – care au umplut Donețul de scorburi – sunt troglodiți și mincinoși „ca mine”, o fi adevărat.

  43. @ics:

    Indiferent cum o numesti, China nu a recunoscut ocuparea Crimeiei si nici nu sustine razboiul inceput de Rusia in Ucraina. Nu au sustinu-to nici Iranul si nici state desprinse din URSS cum ar Kazahstanul. Nu au sustinut-o nici multe din statele africane, unde, spui tu, rusii sint primiti cu bratele deschise si cei din NATO batuti cu pietre – imaginatie maladiva de pacient de ospiciu. Anexarea Crimeiei a fost recunoscuta de state fantoma ca Osetia si Republica Moldoveneasca Nistreana si state paria, tributare Rusiei, cum sint Siria si Venezuela.

    Rusia este un partener economic neinsemnat pentru tarile africane. Care este tara africana al carei principal partener economic este Rusia?

    Cu toata asistenta pe care unele tari NATO o acorda Ucrainei, armata sa este departe de a fi la standardele NATO. Spune tu o mare unitate ucraineana inzestrata complet cu material militar occidental, daca zici ca Ucraina este inarmata pina in dinti de Occident. Ajutorul occidental este sporadic si ma tem ca doar creaza false sperante pentru ucraineni.

    Nu mai bate cimpii cu maretia armatei ruse. Ea a dat cu stingul in dreptul oriunde s-a aflat in treaba. Tot ce a reusit au fost victorii a la Pirus contra unor inamici mult inferiori.

  44. @Anonim,
    Dacă China nu a recunoscut aderarea României la UE, înseamnă că aderarea a fost ilegală? O privește cumva pe China operațiunea Rusiei de ar trebui să se pronunțe pe subiect? Nu, de-aia s-a și abținut.

    Încă o dată: economia înseamnă dolari doar din perspectiva limitată a occidentului; relațiile Rusiei cu Africa sunt de factura societăților despre care vorbim (ai dovedit că nu ești în stare să înțelegi multe așa că, dacă vrei să discutăm, află mai multe despre Siria).

    Nu știu, prietene, eu mă iau după ce zice propaganda occidentului: NATO a antrenat armata Ucrainei, armata U. e cea mai numeroasă după cea a Rusiei; era plină propaganda de aventurile soldatului cu glonțul-n inimă care a doborât juma de escadron de avioane rusești, de borcanele de murături care distrugeau tancuri, de bancuri cu ucraineanul care ucide mii de rutier după deal, pentru că de fapt erau 2; deci vorbim despre o super-armată.

    Ți-am dat câteva exemple în care armata rusă a căsăpit armat SUA; cum facem cu astea?

  45. @ics:

    Ai schimbat vodca de obiele pe prafuri, de spui despre China ca nu ar fi recunoscut aderarea Romaniei la UE. Procesul de aderare al oricarui stat nici nu necesita recunoastere internationala in afara UE. Idem daca spui ca rusii i-ar fi casapit pe undeva pe americani.

    China nu s-a abtinut numai ci s-a pronuntat explicit pentru mentinerea independentei, suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei. China nici nu putea proceda altfel, fiind ea insasi confruntata cu separatismul tibetan si uigur. Dar ce sa stie unul cu minte de pantofar. Acestia au bunul simt si nu se avinta mai sus de sanda, mitomanii incurabili nu.

    Dolarul este moneda de referinta in toata lumea, acceptata la schimb oriunde, inclusiv in Rusia. Rubla nu valoreaza nici macar 2 centi. Apropo, tu iti cumva economiile personale in ruble? Da-mi un singur exemplu de stat african a carui economie este orientata spre Rusia. Da-mi un singur exemplu de stat al carui comert exterior este evaluat in ruble.

    Vad ca ai si talente de clovn. La circ ai incercat? S-ar putea sa fie mai rentabil decit la cizmarie.

  46. @Anonim,
    Dacă părerea Chinei cu privire la accederea unui stat la o federație n-are de ce să conteze, de ce ai zis mai sus că trebuia să conteze?
    Și cine a pus în pericol în 2014 independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei?
    „Încă o dată: economia înseamnă dolari doar din perspectiva limitată a occidentului; relațiile Rusiei cu Africa sunt de factura societăților despre care vorbim”

    Între timp, „ofensiva” din Herson s-a fâsâit (din păcate, cu prea multe pierderi de vieți de partea ucraineană ca să mai poată fi ascunse de propagandă…) și tare mi-e că după iarna asta Rusia va avea nevoie de mai multe îngrășăminte pentru următorul an agricol.

  47. @ics:

    Majoritatea statelor lumii, cu exceptia celor clientelare Rusiei, care sint fie fantoma fie ruine economice, toate falimentare deci, au condamnat explicit agresiunea Rusiei sau cel putin au avut o atitudine rezervata. Contrar opiniei tale (adica ignorantei sau relei credinte), China a fost mai mult decit rezervata, sustinind clar integritatea Ucrainei. Pe scurt, Rusia lui Putin, la fel ca Germania lui Hitler, si-a cam pus in cap intreaga lume. Daca nu ii pasa de asta, ar putea sti ca la fel a facut si Hitler.

    Economia lumii intregi inseamna in primul rind dolari. Du-te tu cu ruble in buzunar in Botswana, Malawi, Ghana, Ciad, Burkina-Faso, Nigeria, Camerun. Din punct de vedere istoric si cultural, al societatii deci, Rusia nu are clin si mineca cu societatile africane. Ea a incercat sa se insinueze in Africa pe fondul decolonizarii, dar a esuat, pentru ca nu avea de oferit decit un sistem economic ineficace.

    Pina una-alta, se pare ca s-a cam fisiit ‘operatiunea militara speciala’ a Rusiei, din moment ce cauta munitie in Coreea de Nord. S-ar putea in curind sa caute si soldati, chiar si in Venezuela. Kadirov vrea sa se retraga. Sa vedem cit va cere de la Putin cel ce va veni in locul lui.

  48. @Anonim,
    „Majoritatea” statelor lumii nu contează (sau pentru tine are vreo importanță ce crede Congo, Peru sau Myanmar despre apartenența României la UE?)
    Lumea are câteva puteri care decid absolut tot ce se întâmplă la nivel planetar și care o privesc pe România ca pe un pion; dacă dta-ți închipui că Putin n-a vorbit cu cei care contează (inclusiv cu păpușarul din spatele lui Biden), ești mai naiv decât credeam…
    În momentul acesta se redesenează următorii ani de putere, iar talerul se înclină cu viteză în favoarea Asiei. Am văzut zilele trecute că mai toți producătorii de îngrășăminte din UE s-au închis din cauza costurilor; Europa are bani (din tiparniță), însă găsește cu greu furnizori pentru orice, pentru că lumea nu mai vrea bani (ce naiba să faci cu hârtii?) ci mărfuri, or UE începe să nu se mai arate capabilă să furnizeze produse (ca să-ți faci o idee: indicatorul de încredere în economia UE a scăzut constant de la 12 – Ian 2022 – la aproape 0 – aug 2022; în cazul Rusiei scăderea e de la 2 la -3 între ian-iul, urmată de o creștere constantă, ajungând în aug la -2; RO e la -1.6 deci va depăși curând RU).
    SUA va rămâne pentru mult timp o putere economică, însă la fel de clar este că dolarul urmează să fie înlocuit treptat (pe măsură ce țările renunță la rezerve). Nici prin RO nu prea faci mare brânză cu EUR sau USD „în buzunar”…
    Ai o confirmare independentă a poveștii cu muniția sau doar crezi ca idiotul tot ceea ce citești în media pe care o urmărești?

  49. @ics:

    Ceea ce crede lumea despre Rusia s-a materializat in sanctiuni.

    Nu cred ca merita sa urmez analiza ta economica, daca spui ca in Romania euro si dolarul nu au trecere. La casele de schimb valutar nu se tranzactioneaza ruble ci euro, dolari, lire sterline, franci elvetieni.

    Informatia cu munitia este din presa, de unde cred ca te informezi si tu despre evolutia economica.

  50. @Anonim,
    Am înțeles: d-aia singurele țări care sancționează Rusia sunt statele NATO, pentru că restul statelor nu cred prostiile pe care NATO le propagă.
    Hai să mâncăm o ciorbă în Luduș și încearcă să o plătești matale cu dolari.
    Prietene, presa publică informații (cu surse, cu privire critică, cu puncte de vedere); matale vorbești despre media (ăia de aruncă propagandă pe care al de matale o înghite).
    Doar așa ca să ne dăm seama cum stă economia Rusiei: contul curent a crescut în 2022 cam cu 50% (a făcut un surplus de 50 mld – exprimat în usd), da’ matale pune botu’ la ce zice sienen.

  51. @ics:

    La Ludus, voi schimba dolarii si voi plati in lei. Incerca tu sa faci acelasi lucru cu rublele la Fort Lamy, de exemplu.

    Media este acelasi lucru cu presa, posibil cu mici nuante. Esti pedant ca un suplinitor de scoala primara de catun.

    Nu numai statele NATO au aplicat sanctiuni Rusiei, mincinos incurabil ce esti.

  52. @Anonim,
    Deci nu folosești dolari ci îi schimbi; la fel e și cu rublele (apropo, oriunde am călătorit, am făcut plata cu un card atașat la un cont în lei; sunt convins că toți rușii care cumpără vuitoane fac/făceau la fel).
    Dacă matale nu vezi diferențe între cotidianul și g4, n-avem ce discuta pe subiectul „media c. presă”.
    „NATO” înseamnă și sclaveții care-l servesc; îmi poți da numele unui singur stat (altul decât Japonia) care contează (ca să nu facem mișto, amintind de Singapore) din Asia care a impus sancțiuni? Apoi bagă repede unul singur din Africa și unul din America de Sud (de fapt din sudul SUA); ca să-și facă lumea o idee, vorbim de vreo 7 mld de locuitori ai globului pentru care relația cu rușii nu s-a schimbat în niciun fel (fără să punem la socoteală alte câteva milioane din Europa și America care nu sunt de acord cu ce face NATO).
    Sau matale de ce crezi că Putin și-a permis să închidă țeava de gaz spre EU (apropo, ai idee când vin gazele din Golf și cele din Africa)?

  53. @ics: Cardyl tau era emis intr-o tara membra a UE si NATO, deci din lumea civilizata. Incearca cu una in ruble. Elvetia a impus si ea sanctiuni Rusiei. Pentru cineva cu mintea intreaga si bun simt, acest exemplu ar fi suficient. Cit priveste Americile, oare tarile din Commonwealth de acolo cum vor fi procedat? Dar cele cu legaturi cu Spania?

  54. @Anonim,
    La fel era și în cazul cardurilor emise în Rusia (iar în Africa și Asia nu s-a schimbat absolut nimic), deci iar am arătat că habar n-ai despre ce vorbești.
    În afară de țările NATO și câțiva sateliți neimportanți, niciun alt stat din lume nu sancționează Rusia (le doare-n _|_ – cot adică – pe statele din Commonwealth de ce zice regele).
    Ți-am zis deja de vreo câteva luni că BRICS lucrează la subțierea importanței (până la eliminarea) dolarului ca valută de rezervă și vedem că acest lucru deja se cristalizează prin trecerea la RUB și CNY (vezi tranzacțiile pentru mărfuri de bază – energie și haleală); vom vedea ce aduce viitorul.

  55. Dar nu mi-ai zis când au început să curgă spre Europa țevile de gaz și petrol din Golf – înțeleg că toți sunt înnebuniți să facă afaceri cu Europa, încasând euro și dolari pe produsele lor.

  56. @ics:

    Deci dupa mintea ta cit nuca, Elvetia este un satelit neimportant al NATO. Mare lucru daca ai facut patru clase primare, si acelea terminate in Gagauzia.

    Te pomenesti ca, in Africa, se afla bancomate la orice colt de strada si in fiecare piata se poate plati cu cardul.

    BRICS nu are structura UE si a NATO. China are propriile interese fata de Rusia, restul tarilor fiind mai mult atasate Occidentului decit Rusiei. BRICS este deci mai mult o pinza de paianjen.

    Tu iti tii economiile personale in ruble si yuani? Exemplul personal este cel mai convingator. altminteri, tot ce spui este gargara.

  57. @Anonim,
    Când Elveția se va exprima în materie militară, o voi băga în seamă.
    Eu cred că matale n-ai călătorit prin Africa…
    BRICS = statele care au aceleași obiective.
    Eu nu am economii personale; am ceva lei (puțini, pentru că-s sărac) prin conturile curente, ceva hârtii și niște fiare; am și valută: câteva sute de € în casă (cumpăr o sumă la începutul fiecărui an ca să am numerar atunci când călătoresc).

    Eviți să răspunzi la o întrebare: cine stă astăzi la coadă ca să vândă gaze ieftine europenilor?

  58. @ics:

    E bine sa nu te amesteci in subiecte in care esti ageamiu. Elvetia a avut si are forte armate demne de luat in seamna, idem productie de material militar.

    Du-te matale prin Africa, dar nu in excursii organizate, cu ghizi si garzi. Mergi intr-o piata din Bamako, Timbuktu, Lagos, Enugu, Bangui, Konakry si incearca sa cumperi ceva cu ruble.

    Parca spuneai ca ai o pompa de bani mereu deschisa in Romania. Acum, o faci pe modestul si vrei sa te cred?

  59. @Anonim,
    Doar un analfabet funcțional pune semnul egal între „se exprimă în materie militară” și ”are forțe armate”.
    Eu mă duc cu ruble, matale cu euro și vedem care mănâncă, ce zici?
    Aș fi caraghios să-ți explic pe aici cum se golește de bani o țară; e suficient să spun că mai toți cei care câștigă bani o fac.

  60. @ics:

    Cine are forte armate demne de luat in seama, are si ceva de spus pe plan militar. Cine are orbul mintii, greu pricepe.

    Tu pari mai plimbaret si cu buzunarele mai pline. Deci fa tu experimentul cu ruble intii. Ai insa grija sa iei si ceva bani adevarati cu tine, sau macar sa lasi vorba pe unde vei umbla. Succes!

  61. @Anonim,
    Să revenim la subiect: deci rămâne adevărat faptul că singurele țări care au impus sancțiuni sunt țările NATO și sateliții lor (nu-ți amintesc ce a declarat dl Xi la Samarkand ca să nu faci ceva atac de cord).
    Ai verificat ce-a pățit dl Macron în Mali?
    PS: am fost cu lei în state din Africa, habarnistule.
    Ah, să nu uit: armata rusă a bătut armata sua în 2 războaie directe; sigur, nu s-au bătut prea tare, însă rezultatul rămâne consemnat.

  62. @ics:

    Cazul tau este clar unul de psihiatrie, pentru ca minti de la ochi.

    Sint cumva Elvetia, Coreea de Sud, Singapore, Japonia sateliti ai NATO si UE? Sanctiunile au fost adoptate de vreo 30 de tari. NATO si UE nu cuprind atitea tari.

    Mali este un stat esuat, cu regim dictatorial, la fel ca Rusia, in care Rusia s-a amestecat grosolan.

    Nu ai fost cu lei in Africa ci i-ai schimbat in orice altceva. Du-te in piata in Africa cu lei si ruble in buzunar, sa vezi ce poti cumpara.

    Cind si unde s-au confruntat direct armatele ruse si americane? Peste tot materialul militar sovietic/rusesc s-a aratat deficitar. S-a vazut asta clar in conflictele de dupa 1989 si se vede si in Ucraina.

  63. @Anonim,
    Fix aia sunt statele pe care le-ai enumerat.
    NATO este format din fix 30 de state care, întâmplător sau nu, sunt cam fix statele care au „impus” sancțiuni; dacă aduni și sateliții (și elimini membrii raționali – ca Turcia), îți faci o idee despre cât de caraghioase sunt afirmațiile matale că „lumea” ar fi împotriva Rusiei.
    Eu credeam că puterile europene au dus democrația prin colonii și au construit state cu democrații puternice; deci ori lucrurile stau taman invers și matale ai tot mâncat rahat, ori Mali este un exemplu de democrație formată de Europa. Care e adevărul?
    Sigur că am schimbat leii odată ce am aterizat; cu ruble poți cumpăra absolut tot ce poți cumpăra cu dolari – mai discutăm când ai să ieși din camera pe care ți-o pune la dispoziție maică-ta.
    Dacă nu știi când a fost invadată Rusia de către SUA – și cum și-a luat-o pe cocoașă – de ce te bagi în seamă? Până și analiștii din SUA fac mișto de armata americană care, zic ei, știe foarte bine să poarte războaie însă nu știe să le câștige. În toată istoria ei, SUA nu a câștigat nicio confruntare cu Rusia, nici direct, nici indirect, și șansele să o facă acum (când Rusia are sprijinul Asiei și Africii) sunt minime.

  64. @ics:

    Tarile pe care ti le-am spus eu destul de la intimplare nu sint membre NATO iar aderarea Suediei si Finlandei nu este inca efectiva. Iar vorbesti din burta si bati cimpii. Ti-am spus sa te duci cu lei si ruble in buzunar si sa cumperi din vreo piata din Africa, nu sa schimbi leii si rublele in altceva. Nici asta nu iti va fi chiar usor daca te avinti in afara marilor orase. Exact SUA (de ce acum folosesti America pentru SUA, ca ma criticai pentru asta, nulitate ipocrita?) a fost cea care a venit de hac atit Puterilor Centrale cit si Axei. Fara livrarile americane, incepute chiar inainte de intrarea oficiala a SUA in razboi si continuate pina in ultima zi, URSS era demult istorie. Cei care iau in deridere asta sint fie niste mincinosi de doi bani fie niste propagandisti de doua copeici, in ambele cazuri dupa chipul si asemanarea ta. Iti faci iluzii de prea multa vodca si praf tras pe nas cu sprijinul Asiei si Africii pentru Rusia. Vom trai si vom vedea.

  65. @Anonim,
    Ai pus fix sateliții NATO.
    De fiecare dată când plec din țară am câțiva € numerar și în Africa (cu excepția Marocului) nu poți cumpăra nimic din piață cu ei ($ n-am – adică mai am vreo 10 – dar promit că testez și cu ei); apropo, Congresul SUA a adoptat recent un act în care își exprimă îngrijorarea și cere măsuri pentru a opri influența puternică a Rusiei în… Africa; da’ matale dă-i și explică, nenicule, cum Rusia e izolată :)).
    Am folosit eu undeva America în loc de SUA, biet analfabet? Germania pierdea războiul și fără intervenția SUA; îl pierdea mai greu, însă sigur îl pierdea, pentru că Rusia îi cam ciomăgea serios pe nemți de fiecare dată când aceștia s-au apucat să înainteze spre est; ajutorul american a cântărit mult, însă meritul aparține Rusiei. Dar matale introduci un non-argument în discuție: faptul că SUA a ajutat odată Rusia nu schimbă faptul că a pierdut absolut toate confruntările armate – directe și indirecte – pe care le-a avut cu aceasta.
    Apropo, ai aflat când pornesc spre Europa gazele din Golf sau alea din Africa – sau măcar alea din Azerbaijan (am auzit că premierul matale a fost pe acolo)?

  66. @ics:

    Dupa mintea ta putina, toate tarile care nu cinta in struna Rusiei sint satelitii NATO. Intr-un fel ai dreptate – lumea civilizata nu poate fi cu Rusia. Cu Rusia pot fi Coreea de Nord, Siria, Venezuela, intr-o oarecare masura Iranul.

    Ai spus de armata americana, uitucule, cu mintea in sticla de vodca. Nu stiu ce va fi aprobat Congresul dar vezi ca, la recenta intilnire cu sefi de state din Asia, lui Putin i s-a cam dat cu flit. Rusia este cea izolata si va fi din ce in ce mai mult, atit timp cit Putin va persista in nebunia lui.

    Rusia a fost batuta mar in Primul Razboi Mondial si era pe cale sa se intimple la fel si in Al Doilea. Nici in precededentul razboi, cel din 1877-1878, nu s-a descurcat onorabil, odata ce a tipat dupa ajutorul romanilor, pe care ii dispretuia.

    De grozava ce era armata lui Stalin, cu chiu cu vai i-a invins pe finlandezi iar germanii au ajuns la portile Moscovei? In fata Moscovei, o treime din tancurile principale de lupta sovietice erau de provenienta britanica, iar tu, in nerozia ta, spui ca sovieticii i-ar fi invins pe germani.

  67. @ics:

    Cum i-ar fi invins, cind sovieticii nu aveau deloc aviatie de bombardament strategic, nici macar de vinatoare demna de luat in seama? Nu aveau in cantitate suficienta o multime de bunuri necesare frontului cum ar fi: mijloace de transport rutier, feroviar, naval, combustibili, in special benzina de aviatie (mai bine de jumatate era livrata de Aliati), alimente, imbracaminte, incaltaminte (pina si aceste articole elementare fiind livrate de in mare parte de Aliati), materiale pirotehnice, otel de uz militar, etc., etc.? Chiar si multe din celebrele Katiusa erau instalate pe camioane americane. Germanii au avut onoarea sa distruga tancuri sovietice de provenineta americana chiar si in aprilie 1945 (vezi luptele din Ungaria) iar tu latri in calduri preamarind armata sovietica! Vezi ce au insemnat livrarile prin Lend-Lease dar cauta sa fii treaz atunci. Tot ce a avut URSS a fost turma de cioloveci aruncata de-a valma catre pozitiile germane, de unde si pierderile enorme, de care ar trebui sa se rusineze orice general demn de gradul sau.

    Cit de grozava este armata rusa s-a vazut in Cecenia, Georgia, acum in Ucraina. Bati cimpii si cu maretele victorii rusesti contra americanilor. Reciti dintr-o gazeta de perete din cine stie ce fund de Gagauzie.

    Nu mai pune intrebari de giga si mai schimba placa. Lumea nu sta in resursele Rusiei. A fost comoditatea Europei ca s-a lasat trasa pe sfoara de Rusia. Va fi oarecum mai greu un an sau doi. Europa, lumea civilizata in general, are resurse atit materiale cit si umane, in special de inteligenta si creativitate, mult superioare celor rusesti. Daca ar fi fost invers, nu s-ar fi dus Putin cu caciula in mina pe la altii, sa vinda materii prime sub pret si sa cumpere chiar si munitie, si inca de la cine.

  68. @Anonim,
    Țările care propagă minciunile SUA sunt sateliți NATO.
    Lumea are 6 leagăne ale civilizației – în 3 din ele sunt state care susțin Rusia, deci poate că ar trebui să-ți reanalizezi părerea despre ce înseamnă „lume civilizată”.
    Citește toată fraza, editat, înainte de a scrie prostii.
    Am citit și eu comunicatele sri din România, însă am râs de prostia care răzbătea din ele (și m-am simțit jignit că mă cred atât de idiot), pentru că citisem înainte și presa independentă unde am văzut că Putin și Rusia au obținut cam tot ce și-au propus – Iran va fi membru BRICS, Turcia membru SCO, China va fi partener militar, India refuză SUA, India și China opresc orice conflict, India și Pakistan colaborează pe toate planurile.
    Din tot ce ai scris nu văd unde și când a pierdut Rusia în fața SUA…
    Cat despre DE-RU, îți amintesc că DE a pierdut 2/3 din total tehnică de luptă pe frontul de est; Rusia este una dintre țările care nu pot fi cucerite, pentru că nicio armată nu are suficientă tehnică să între în vastul teritoriu rusesc; matale poate n-ai ieșit din apartamentul lu’ maică-ta, însă eu am călătorit inclusiv în Siberia și-ți garantez că, dacă nu ai un antrenament specific, acolo în câteva ore ești mâncat cu toți senzorii din lume și tot echipamentul de top, or nemții n-ar fi rezistat pe poziții nici măcar o singură iarnă.
    Nu înțeleg cum de rușii n-au fost învinși până acum, dacă e cum zici matale?
    Am zis eu că doar Rusia are resurse? Am zis doar că nimeni nu mai vrea să vândă Europei resurse în schimbul a hârtie care devine nefolositoare în (r)estul lumii.
    Rusia, care are din plin ceea ce lumea cere – mâncare și energie – se roagă de cei care au nevoie să-i cumpere marfa… Și nu ți s-a stricat tastatura când ai scris inepția aceasta?

  69. @ics:

    Bine ca nu ai spus despre omul de Neanderthal ca leagan de civilizatie. Tovarase mancurt, sintem in secolul 21 si lumea arata cu totul altfel decit pe timpul civilizatiei Maya, Mohenjo Daro, Sumer, Sarmizegetusa daca nu deranjeaza.

    China si India l-au tratat pe Putin cu destula rezerva, amintindu-i ca nu e timp de razboi ci de pace. Poate tu vei fi citit o gazeta de perete de prin Gagauzia, asta cind nu erai cazut beat prin vreun sant, daca pretinzi ca el a fost ridicat in slavi acolo. China nu are alianta militara cu Rusia, chiar daca acum fac unele exercitii comune. La fel a facut si Germania cu URSS si se stie ce s-a ales. India nu poate refuza SUA, pentru ca ele sint cel mai mare partener comercial al Indiei si cel mai mare investitor in economia indiana. Nici India si nici China nu se vor alatura nesabuintei lui Putin. Ele deja l-au tras discret de mineca si profita de pretul jos la care Rusia, strinsa cu usa, isi ofera marfa.

    Este perfect adevarat ca Germania aloca 3/4 din resursele sale pe Frontul de Est dar asta nu schimba situatia, aceea ca URSS a fost ajutata masiv, prin livrari directe dar si prin faptul ca era parte a unei coalitii care practic grupa intreaga lume in lupta contra Axei. Uiti de asemenea ca SUA au luptat si in Pacific, unde URSS nu a miscat un deget, pentru ca nici nu avea cu ce, ea insasi abia tragindu-si sufletul.

    Nu stiu pe unde ai calatorit, dar te-ai dus intr-un fel si te-ai intors cum te-ai dus, numai ca ti-ai schimbat sexul…

  70. @Anonim,
    „Civilizație” înseamnă lucruri diferite pentru populații diferite.
    ”Had a wonderful meeting with President Putin. We got the opportunity to discuss furthering India-Russia cooperation in sectors such as trade, energy, defence and more. We also discussed other bilateral and global issues.” – doar în gazetele de wc din vest apare ideea matale.
    Vezi ce-i zisă India lu’ SUA pe 10.
    Rusia vinde mai scump decât o făcea anul trecut; ambele guverne – India și China – au dezvăluit prețurile plătite care sunt mai mici decât pe bursă dar mai mari decât cele de anul trecut (d-aici și explozia de profit pentru Rusia la un volum mai mic vândut).
    Prietene, Rusia a folosit echipamentele militare de la SUA ca să elibereze Europa; ar fi putut sta bine-mersi în granițele sale – fiind sigură că Germania n-ar fi fost niciodată în stare să o ocupe – și ar fi putut mânca semințe, însă nu a făcut-o; a luat armele americănești și i-a ciomăgit pă nemțălăi.
    Mi-am schimbat sexul?! Ești dus rău, prietene!

  71. @ics:

    Civilizatie inseamna valorile larg acceptate de majoritatea oamenilor. Ei bine, Rusia cam totdeauna a eludat aceste valori si o face si acum.

    Rusia nu are cum vinde scump cind este sub embargo. Ca ar vinde scump se aude poate pe la Tiraspol sau Comrat. Cu toata manevra lui Putin de a cere plata in ruble, rubla tot sub 2 centi ramine. Halal moneda forte. Apropo, in Maroc ai incercat sa cumperi ceva, vreun covor, vreun ibric, cafea poate, cu ruble, ca zici ca euro mergea acolo?

    Nu stiu ce „ce-i zisă India lu’ SUA” (din ce circiuma de Gagauzie scrii cu asa romana de maidan, ‘eruditule’, mare cunoscator de DEX?) dar Xi Jinping, in pofida declaratiilor de prietenie fara sfirsit, si-a exprimat ingrijorarea si preocuparea fata de razboiul (nu „operatiunea militara speciala”!) purtat de Rusia in Ucraina. Daca Xi Jinping a fost voalat, Erdogan s-a exprimat direct si fara echivoc: Rusia trebuie sa plece din teritoriile ocupate de Ucraina. Te imbeti deci cu iluzii ca Rusia este sustinuta international.

    Rusia nu a stat niciodata in propriile frontiere. A inceput sa-si atace vecinii in 1939, continuind in 1940. A fost pe punctul sa atace si Germania in 1941, numai ca, aceasta, prinzind de veste, i-a luat-o cu mai putin de o luna inainte. URSS, adica Imperiul Rus in forma bolsevica, a folosit armele americane ca sa ocupe jumatate de Europa, nu ca sa elibereze ceva. Nimeni nu a vrut regimul bolsevic, ceea ce si explica decomunizarea accelerata, in mai putin de 2 ani, a zonei cazute sub copita ruseasca.

    Nu prea ai priceput cum decurge treaba cu schimbarea de sex pentru cineva care se duce … si se intoarce … .

  72. @Anonim,
    China – populație 1.4 mld; India – pop. 1.4 mld; NATO și cei mai populați sateliți – pop. ~1 mld (+200 mil de la mine).
    Unde e „majoritatea oamenilor” și de ce ar fi „civilizație” ceea ce zice minoritatea celor apropiați NATO?

    Dacă dta urmărești doar gazetele din vest, habar n-ai ce se întâmplă de fapt în lume (deși, dacă țin eu minte, The G. a preluat vreo 2 comunicate chineze cu privire la prețurile plătite către Rusia ca să nu mai spunem că instituțiile financiare – alea care nu dau doi bani pe propagandă și se uită doar la bani – au descoperit că Rusia a făcut profituri uriașe – inclusiv de la UE și SUA); da’ matale bagă mare placa pe care ți-o vând stăpânii.
    Oriunde am fost am folosit moneda locală (sau card atașat unui cont de lei).
    Ții minte câte „îngrijorări” și-a exprimat Feru’ nostru? Expresia este un eufemism pentru „mă doare-n pensulă”. Nu-mi zi despre vorbe, zi-mi ce măsuri a luat Erdogan împotriva Rusiei. Dacă răspunsul e „niciuna”, orice discuție e de prisos.
    Ce-i aia „propriile frontiere”? România este uniunea dintre Moldova (regiunea) și Muntenia, deci ce caută în Dobrogea, Transilvania și Banat; Ucraina ce caută în Donbas și Trancarpatia; Anglia ce caută-n Scoția, Ț. Galilor și Irlanda; europenii din SUA ce caută-n America? Lumea e plină de state care nu se află în „propriile frontiere”.
    Am lăudat eu vreo secundă societatea din URSS de-mi vorbești despre ea? Sigur că a fost o perioadă mizerabilă (cu influență și asupra perioadei actuale), însă nu acesta este subiectul nostru.

  73. @ics:

    Ai auzit de vorba ‘multi da’ prosti?’ Deocamdata, civilizatia lumii este de sorginte occidentala, chiar si in China, India, Tailanda, indiferent cit de stravechi le sint vestigiile. Cind se vor imbraca europenii asa cum o fac chinezii si vor scrie cu hieroglifele lor, atunci poti spune despre civilizatia chineza este dominanta. Pina una-alta, China nu face decit sa imite Occidentul, idem India, Japonia, Coreea, etc.

    Pai, de ce nu ai incercat si cu ruble pe unde ai fost, ca zici ca esti plimbat? Fa rogu-te experimentul pe care ti l-am propus si dupa aceea mai discutam.

    De bine ce e in Rusia, fug rusii ca potirnichile din Rusia? Oricum, sursele occidentale sint mult mai de incredere decit cele rusesti, anchilozate in epoca stalinista.

    Ce spui de iesirea din frontiere sint baliverne de mancurt. E vorba de frontierele recunoscute international. Or, Rusia nu a respectat si nu respecta aceste frontiere, pornind razboi ori de cite ori i se nazare.

  74. @Anonim,
    Doar un individ profund needucat poate afirma că soarele civilizației se învârte în jurul vestului; în China nu am avut plăcerea să călătoresc, însă Japonia – aia profundă – îți garantez că nu dă doi bani pe principiile după care se ghidează societățile vestice și la fel se întâmplă în multe state din zona Pacificului de vest. Uite că nu-mi amintesc acum exact cum se numea cartierul din New York (nu e Orașul chinezesc), însă toate – și când zic toate, mă refer la toate – firmele aveau și caractere chinezești.
    Am încercat cu Ruble în Rusia… Am făcut deja experimentul cu €, deci ce mai e de discutat?
    Da’ din RO, BG, PL de ce fug oamenii ca potârnichile?
    RO nu recunoaște frontierele Kosovo, care sunt recunoscute de SUA; Kosovo este deci stat recunoscut la nivel internațional sau nu? cine decide ce e aia „frontieră recunoscută internațional”?

  75. @ics:

    Ti-am spus sa incerci cu ruble in maroc sau Congo; nu o fa iar pe niznaiul.

    Din tarile mentionate de tine nu se fuge pentru ca exista riscul de razboi, asa cum exista acum in Rusia. Din Rusia s-a emigrat si se emigreaza din motive economice, asa ca in tarile mentionate de tine.

    Nu pune Kosovo pe acelasi plan cu Ucraina. Kosovo este un stat cu recunoastere partiala, care nu este membru al ONU. Kosovo poate fi asemanat cu Republica Moldoveneasca Nistreana, Osetia, etc.

  76. @Anonim,
    În țările de care vorbești singurele monede pe care le poți folosi sunt cele locale (între statele vizitate de mine doar în Maroc și doar în anumite magazine poți folosi € – nu $, doar € – pentru că feribot Spania.
    În Rusia nu este război și rușii nu emigrează mai mult decât de obicei; iar crezi ca guguștiucul prostiile pe care le debitează presa vestică: sigur că or fi și câțiva – mulți ca valoare nominală, puțini procentual – care fug (la fel cum au fost în UA și cum sunt în fiecare țară – ai exemplele lui Elvis sau al lui Ali în SUA) însă ei reprezintă o minoritate insignifiantă.
    Eu am întrebat altceva: cine decide ce e aia „frontieră recunoscută internațional”?

  77. @ics:

    am verifcat pe net conditiile de calatorie in citeva state africane. Daca in privinta principalelor carduri bancare se pare ca nu sint probleme, presupunind ca vei gasi fara difcultate un bancomat, ceea ce e destul de discutabil in Africa, atunci cind e vorba de schimat bani, nu am vazut sa se accepte altceva decit monedele forte occidentale: dolarul, euro, uneori lira sterlina, niciodata insa rubla. Incearca tu deci, poate ai succes, daca tot spui ca africanii ii primesc pe rusi cu bratele deschise.

    Nu e razboi in Rusia pentru ca propaganda rusa, mincinoasa cum se stie, nu recunoaste, desi s-a declarat mobilizarea, zisa partiala. Zici ca rusii nu fug. Dar cozile de peste 10 kilometri la frontiera cu Georgia si Finlanda cine le fac, cumva patagonezii?

    Cu frontiera, o faci ia pe niznaiul, ca sa nu spun pe prostul.

  78. @Anonim,
    Sigur, dacă ai verificat „pă net”, înseamnă că e adevărat; apropo, n-ai zis nimic despre legea adoptată în congresul american care cere guvernului măsuri de contracarare a influenței rusești în Africa – de ce crezi că s-or fi apucat ăia să se îngrijoreze cu privire la ceva ce, zici matale, că nu există?
    Eu nu am auzit să fi fost război în România până anul trecut… Ai idee când a fost declarat război, de către cine, față de cine și ce părți sunt implicate?
    Vara asta au fost cozi la frontiera cu Grecia, au fost cozi la frontiera cu Ungaria, am văzut cozi în Franța, la frontiera cu GB – frontierele au uneori cozi; sigur că unii ruși fug – câteva zeci, sute, poate chiar mii – însă vorbim despre o populație de peste 140M (vezi că și Cotidianul a publicat un articol cu declarația autorităților vamale finlandeze care spulberă prostiile pe care le cred guguștiucii de serviciu).

  79. @ics:

    Daca nu crezi ce scrie pe net (pa net se spune probabil in mahalaua ta), umple-ti buzunarele cu ruble si mergi acolo.

    Congresul american face ce face din cauza obrazniciei Rusiei. Mult mai periculoasa este insa China, prin potentialul dar si inteligenta sa, ambele net superioare celor rusesti. Deocamdata, Rusia doar incearca marea cu degetul.

    Cu raboiul, o faci pe niznaiul sau chiar esti ‘niznai’?

    Aceleasi cozi erau anul trecut la frontiera cu Georgia si Finlanda? Care este acel articol din Cotidianul? Peste tot (protv, digi24, g4media, hotnews), vad ca se vorbeste numai de cozi kilometrice la frontiera cu Finlanda.

  80. @Anonim,
    Da, deci dacă e pă net, așa tre’ să fie – apropo, vrei câteva site-uri unde poți privi poze cu Elvis, făcute ieri?
    Păi de ce s-ar stresa congresul, dacă Rusia n-ar fi băgată-n seamă prin Africa? Apropo, vezi că ieri s-a apucat un președinte african să vorbească despre relațiile economice pe care le va dezvolta cu Rusia.
    Sunt curios ce e în capul vostru – al celor care habar n-au care este diferența dintre război și operațiuni militare.
    Ai înșiruit trompete media când eu ți-am zis de SURSE OFICIALE. Păi e frumos ce faci matale, dle neinformat?

  81. @ics:

    Oamenii cu scaun la cap stiu sa discearna o publicatie serioasa de una bulevardiera. Cei cu educatie de circiuma de mahala nu.

    Au mai fost si alti presedinti africani care s-au leganat cu iluzii. Da-mi un exemplu de stat african al carui comert exterior se desfasoara preponderent cu Rusia.

    Te pomenesti ca operatiile militare, cu bombardamente, tancuri distruse, nave scufundate, mii de morti, se desfasoara pe timp de pace…

    Sursa oficiala ruseasca demna de crezare nu s-a prea vazut. Poate doar pentru cei mult prea amatori de vodca.

  82. @ics: Unde ai vazut tu, mincinos ordinar, un studiu genetic facut stiintific, demonstrind ca moldovenii, muntenii si ardelenii sint popoare distincte?

  83. @Anonim,
    Până anul acesta BBC a fost una dintre cele mai corecte surse de știri; de când a pornit tăvălugul rusesc, BBC a devenit una dintre cele mai mizerabile și manipulatoare trompete.
    Ai dreptate: oamenii cu scaun la cap au înțeles imediat că toate informațiile culese din occident trebuie confirmate cu surse din orient.
    Banii circulă prin intermediul sistemului financiar și nu ca urmare a faptelor de comerț.
    Ceea ce lumea numește „război”, una dintre părțile implicate militar spune că e o simplă „OIR” – îți zic doar că „O” vine tot de la operațiune iar partea de care vorbesc este membru NATO.
    Băi habarnam, eu am pus o sursă autohtonă care a preluat o sursă (oficială) occidentală…

  84. @ics:

    Habarnamist esti tu, plus mincinos frizind paranoia.

    BBC a fost si a ramas o susrsa de informatie serioasa, ceea ce una care prezinta invazia rusa din Ucraina drept ‘operatiune militara speciala’ nu poate pretinde. Tara NATO care cinta in struna Rusiei nu poate fi decit duplicitara Ungarie. Nu e deloc prima oara.

    Odata sursele care se ocupa de turism prezinta si alternativa schimbului de moneda, nu se poate pretinde ca banii circula numai prin sistemul financiar, care este de presupus ca nici nu functioneaza peste tot in Africa. Cauta tu un stat african in care rubla este mentionata intre monedele larg acceptate la schimb. Poate gasesti si unul al carui comert exterior este orientat catre Rusia.

    De ce te codesti sa dai exact articolul din Cotidianul despre autoritatile vamale finlandeze? Cred ca este una din fantasmagoriile tale cind esti in transa bahica.

  85. @Anonim,
    Bravo, dacă pe matale te fac fericit bazaconiile debitate anul acesta de BBC, n-ai decât, însă nu mi le prezenta mie ca fiind argumente.
    Eu mă refer la bani, nu la mărunțiș (ca să-ți faci o idee, una dintre marile firme americane a mișcat prin fapte de comerț doar 6% din toți banii produși într-un an în RO).
    Nu înțeleg de ce insiști în prostia matale cu privire la monede… în viață în SUA nu poți folosi €, în EU nu poți folosi $, în RU nu poți folosi nici €, nici $, în CH poți folosi doar CHF iar în GB doar GBP; în aceste condiții, de ce-ți închipui ca țările africane acceptă RUB, € sau $?
    RU le dă mâncare și energie statelor africane pe când UE/SUA le dă mașini electrice și filme; cam care crezi că e prioritatea pentru africani? RU alimentează CN cu materii, CN produce ieftin și vinde în Africa, RU oferă protecție = toată lumea are de câștigat.
    Adică matale ai pretenția să-ți dau mură-n gură ceea ce poți găsi și singur?! I-auzi!

  86. @ics:

    Am mai multa incredere in etica BBC decit cea a RT, sputnik.md, TASS, minimum pentru ca acestea din urma vorbesc de operatiune militara speciala, si nu de ceea ce este de fapt, adica razboi in lege. Pina acum, ceea ce a spus BBC s-a confirmat (atacul asupra Ucrainei), ceea ce au spus agentiile rusesti, ca Rusia nu va ataca Ucraina, nu. S-a dovedit astfel fibra mincinoasa a presei rusesti, mult daraga tie, dupa principiul ca se aduna cine seamana unul altuia.

    Si eu tot la bani m-am referit, bani pe care ii iei cu tine si ii schimbi in moneda locala. Rubla, fiind o valuta lenta, nu figureaza printre monedele care se pot schimba usor in Africa.

    Daca e adevarat ceea ce spui, da tu un exemplu de tara africana al carui comert exterior se desfasoara preponderent cu Rusia. Mai toate tarile din Africa au comertul exterior orientat catre tarile din Occident. Nici nu poate fi altfel, odata ce economia Rusiei, cit este ea de imensa, este comparabila cu a Italiei.

    Nu e nevoie sa dai ceva mura-in-gura ci doar sa nu fabulezi, adica sa bati cimpii.

  87. @Anonim,
    Când BBC ajunge să se comporte precum zici că se comportă RT, avem o problemă.
    PS: eu am urmărit RT și nu am găsit – în ceea ce am citit eu, n-aș îndrăzni să mă pronunț la nivel global – picătură de propagandă.
    Singurul război este cel dintre Ucraina de o parte și DPR și LPR de altă parte; Rusia oferă suport militar celor din urmă și de aceea nu se poate spune că a atacat Ucraina sau că este în război cu Ucraina (dacă ar fi cum zici matale, ar însemna că NATO este în război cu Rusia ceea chiar NATO a negat); la fel ca SUA în Siria (adică SUA are voie să susțină o „operațiune specială” prin care sprijină un „DPR” din Siria însă Rusia n-are voie să facă fix același lucru în Ucraina?!).
    În statele unde poți schimba ușor € poți schimba la fel de ușor RUB iar în celelalte unde e greu să schimbi RUB chiar și € e greu de schimbat.
    Sunt state care fac un tip de comerț cu o zonă a lumii și alt tip de comerț cu o altă zonă a lumii.
    M-oi fi înșelat eu (sau o fi șters cotidianul articolul); găsești pe twitter declarația agenției în data de 21.09.2022.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.