Șeful Comisiei de la Veneția: „Domnia majorității e limitată”

Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, a declarat, joi, în cadrul conferinței internaționale ”Interacţiunea dintre majoritatea politică şi opoziţie într-o democraţie” organizată la Palatul Cotroceni, că majoritățile instalate la putere după alegeri democratice sunt sigure pe legitimitatea lor, dar au și tendința de a impune anumite opțiuni societății, indiferent de cerințele privind transparența și incluziunea.

Buquicchio a făcut apel la politicieni să se întrebe de unde vine dezamăgirea electoratului față de partidele politice.

„Majoritățile instalate la putere după alegeri democratice sunt sigure pe legitimitatea lor, dar au și tendința de a impune anumite opțiuni societății, indiferent de cerințele în ceea ce privește transparența și incluziunea, lucruri care sunt inerente discuției democratice. Nu acordă niciun fel de atenție apelurilor Opoziției, societății civile sau partenerilor din străinătate”, a declarat oficialul.

Pe de altă parte, el a amintit că, deși majoritatea are legitimitate puternică și se bucură de resursele necesare pentru implementarea proiectului său politic, democrația nu se poate limita la domnia acesteia.

„Domnia majorității e limitată de Constituție și de niște legi, scopul fiind de a proteja interesele celor care temporar sunt în situația de a fi minoritari. (…) Majoritatea conduce țara în timpul mandatului său, dar nu trebuie să supună minoritatea și are obligația să-i respecte pe cei care au pierdut ultimele alegeri. (…) Pe de altă parte, Opoziția are datoria să lucreze într-o manieră constructivă”, a explicat Gianni Buquicchio.

Acesta a mai spus că majoritatea nu se identifică 100% cu statul și nici nu trebuie să-și transforme viziunea despre interesul general în „unicul adevăr valabil”.

În ceea ce privește rolul Opoziției, Buquicchio a arătat că ea este „vector al schimbării politice” și cerința pentru un pluralism democratic.

Președintele Comisiei de la Veneția a punctat, în acest context, că Opoziția trebuie să fie puternică, activă și să îmbunătățească sistemul democratic.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.