Sfârșitul globalizării

Războiul rece” al erei postbelice, ce părea implacabil și de nedepășit, a trebuit să cedeze sub presiunea perspectivelor mai bune. Prin acordul americano-chinez de la Shanghai (1972), trecând prin acordurile europene de la Helsinki (1975), la deciziile de la Geneva (1985), Rejkjavik (1986), Washington DC (1987), Moscova (1988), Malta (1989), Stravropol (1990), cooperarea a luat locul ostilităților, iar lumea s-a schimbat benefic. Au urmat deschideri, înnoiri și dezvoltări în diferite țări, iar oamenii de bună credință au sprijinit schimbarea.

Începutul deceniului actual a coincis însă cu o schimbare de macaz. Lumea s-a umplut de sancțiuni, amenințări și arme, iar războiul este azi la ordinea zilei. Cadrul general al vieții a fost înlocuit brusc prin decizii discutabile, cu pierderi pentru fiecare parte.

Se poate specula îndelung asupra acestei istorii. Mi se pare esențial însă să observăm că, în urmă cu treizeci de ani, era exuberanță în jurul globalizării. De eradicarea restricțiilor și reducerea tarifelor vamale s-au legat speranțele într-o lume deschisă, a productivității, schimburilor și bunăstării. Acum, însă, mai ales din 2022 încoace, destui au ajuns să aplaude scindarea lumii. În zilele noastre, nu numai că se vorbește mai puțin ca oricând de cooperare și pace, dar mulți nu au în minte decât conflictul. Producerea de arme și înarmarea sunt singurul lor orizont. Cugetarea încărcată de ură a înlocuit gândirea. Preocupă căutarea pretextului și găsirea de șanse de a aplica lovituri rivalului. Demagogiile urcă pe scenă, cu profitori cu tot.

Desigur că libertățile și drepturile omului și democrația sunt fundamentale pentru o viață demnă de om. Numai că apărarea și promovarea lor trebuie duse până la capăt. Simpla lor instrumentare propagandistică nu rezolvă ceva. Altfel, se reeditează confruntarea penibilă a anilor cincizeci, dintre militanții „socialismului victorios” și „trecutul lumii”. Doar că rolurile s-au inversat: acum „luptă” cu ce apucă pretinși adepți ai libertății, dar tot precar cultivați.

Globalizarea a schimbat adânc societățile și viața oamenilor. Numai ivirea societății moderne a avut o anvergură istorică mai mare!

Desigur, trei decenii sunt puțin pentru istorie. Dar biografiile multor generații sunt legate de începutul globalizării, de derularea ei și, acum, după multe indicii, de sfârșitul ei. I-am captat începutul în volumul Religia în era globalizării (2000), dându-mi repede seama de amploarea schimbărilor de sub politica globalizării, ce înlocuia protecționismul. Am spus însă devreme că globalizarea se va încheia, încât este timpul să privim dincolo de ea (După globalizare, 2018). Acum, schimbări majore ne obligă să-i constatăm sfârșitul.

De unde, însă, trecerea de la globalizarea din anii nouăzeci, la scindarea lumii din 2023, spre care ne îndreptăm? Formulez aici patru observații și argumentez teza sfârșitului globalizării.

Prima observație este aceea că globalizarea este înțeleasă încă eronat. Unii o confundă cu „generalizarea”, de pildă, folosirea Internetului, alții cu „universalizarea”, de exemplu recunoașterea libertății de circulație. Mulți confundă „globalizarea” cu „globalitatea” – care constă în aceea că viața noastră depinde de coordonate ale vieții pe glob (precum climatul, resursele naturale, comunicațiile). Unii o confundă cu „globalismul” – adică cu ideologia după care lumea ar avea nevoie de un centru din care diversele popoare și țări ar fi cazul să ia lumină și care stabilește opțiunile majore pentru toți.

Unii văd în „globalizare” șansa a orice sau, la capătul opus, vinovatul de toate, după ce o confundă fie cu unificarea condițiilor de viață și „satul planetar”, fie cu „imperialismul”, fie cu „internaționalizarea” sau pur și simplu cu un soi de „neocolonialism”. Mai ales în țări în care lirismul și verbiajul copleșesc cunoașterea, se face istorie fără economie, sociologie și teoria sistemelor, încât prea mulți nu disting între „modernizare” și „globalizare”.

Spus însă cât se poate de simplu, „globalizarea” este politica în baza căreia, pe calea demontării tarifelor vamale și a reducerii ponderii deciziilor statelor, se lărgește continuu piața. Globalizarea nu este cadru al vieții, precum „globalitatea”, nici simplă ideologie, precum „globalismul”, ci o politică. Aceasta se practică sau nu se practică.

Pentru destui nu este clar începutul globalizării. În fapt, abia în anii nouăzeci s-a intrat în „epoca globală (globales Zeitalter)”, adică în epoca demontării tarifelor. Cu reversul – dependența tot mai directă a vieții comunităților și persoanelor (joburi, starea de pace sau război, alimentația etc.) de ceea ce se petrece în afara țării, regiunii, continentului lor. Ca să fiu explicit, primele conceptualizări ale globalizării au fost în anii nouăzeci, legate de reorientarea politicii economice dinspre protecționism, spre deschiderea piețelor naționale.

Dacă este să dăm seama de globalizare, observându-i începutul, atunci sunt de considerat împreună patru evenimente istorice. Primul dintre aceastea a fost trecerea în Marea Britanie, în jurul anului 1979, la noua politică a „liberalizării piețelor, a privatizării proprietății de stat și a scăderii impozitelor” (Jürgen Osterhammel, Niels P.Petersson, Geschichte der Globalisierung. Dimensionen, Prozesse, Epochen, 2007), urmată de „de-reglementarea” lansată de London City, în 1986. Statele Unite au înaintat atunci spre dislocarea tarifelor vamale și a altor bariere la schimburile internaționale și au dat startul globalizării în economie. Al doilea eveniment a fost adoptarea Acordului de la Helsinki (1975), care a adus în prim plan „teme ale interdependenței, precum drepturile omului, clima globală sau comerțul mondial”, demarând astfel componente politice ale globalizării. Al treilea eveniment a fost dispariția în 1990 a lumii scindate în blocuri ideologice opuse, reorganizarea pe baza drepturilor omului și cetățeanului și instalarea unei lumi preocupate de democratizări. În sfârșit, al patrulea eveniment a fost dezvoltarea fără precedent din transporturi și revoluția electronică. Aceasta a permis trecerea la televiziuni cu bătaie globală și la Internet în viața civilă și, totodată, stocarea de date și accesul de pretutindeni la un fond cultural comun.

A doua observație este aceea că am fi nerealiști să nu recunoaștem că globalizarea a avut și mari beneficiari. Câștigătorii ei au fost însă, aparent paradoxal, cei care au știut să deschidă piețele folosind atributele statului național. China, Israel, Germania, Olanda și multe alte țări au înregistrat dezvoltări rapide cu guvernări capabile să folosească în interes național liberalizarea piețelor.

În schimb, alte țări au plătit și plătesc din greu. Cum este, din nefericire, și cazul României. În țara noastră, cum se vede tot mai limpede, privatizarea a fost practicată ca devalizare, liberalitatea este înțeleasă simpluț, ca pachet de libertăți fără răspundere, democrația este redusă la alegeri controlate, parte măsluite de sus, iar globalizarea este identificată cu expunere la competiții fără pregătire. Neglijarea culturii autohtone, fără îndoială, existentă, un nivel de pregătire lamentabil al celor ajunși la decizie, o dezbatere publică frântă au alimentat neînțelegerile. Când am formulat diagnoze precum „președinție africană”, „regim prostocratic”, „stat avariat” aveam o strângere de inimă că ele sunt severe. Acum, oricine poate constata că realitatea a întrecut cu mult aceste diagnoze.

Venită dintr-o politică economică, globalizarea nu s-a redus însă la economie. Asupra tuturor domeniilor se exercită presiunea la intrarea pe piața globală și, cu aceasta, la a face din competitivitate cheia înțelegerii de sine și a vieții sociale și individuale.

În continuare, însă, opiniile ajung greu la claritate. La un capăt al spectrului unii exaltă globalizarea, la celălalt alții se întreabă îngrijorați cum se va opri. Unii economiști pun în față competitivitatea produselor, alții chestionează adâncirea inegalităților. Unii politologi evocă dependența deciziilor de uniuni și alianțe, alții trag alarma privind deteriorarea democrației. Unii psihologi iau în brațe cognitivismul, alții pledează pentru empatie. Unii pedagogi vor pregătire directă pentru competiții, alții caută să salveze „multiplele inteligențe” în fața uniformizării. Unii teologi salută globalizarea ca șansă de a recupera destinația înaltă a umanității, alții sunt îngrijorați de faptul că banii și puterea vor să-l concureze pe Dumnezeu. Unii filosofii au cedat retrăgându-se în ideologii, alții încep să examineze substratul globalizării și să detecteze ce ar putea veni.

A treia observație este aceea că, spre deosebire de modernizare, care era legată la origine de viziunea grandioasă a emancipării și eliberării oamenilor din servituți, globalizarea s-a asociat cu două ideologii. Prima este neoliberalismul, care a redus societatea la competiția de pe piață, așa cum marxismul răsăritean redusese societatea la dinamica „modului de producție”. A doua este globalismul, care s-a preocupat mai mult de conducerea mondială decât de felul în care trăiesc oamenii sub diferite regimuri. Ambele ideologii au atras critici justificate și impun căutarea alternativei.

Cine a compromis de fapt globalizarea? Chiar dacă morala are dependențele ei, nu ai cum să nu observi că lăcomia și egoismul au trecut drept naturale în ultimele decenii. Decenii de posibilități fără egal în istorie și-au irosit potențialul de a ameliora soarta oamenilor datorită acestei pretinse „naturi”. Nerealismul politic ascuns sub seducția „guvernării unice” și a unei „guvernanțe” rău înțelese s-au adăugat.

Am fost la un moment dat, la Tokyo, printre vorbitorii unei conferințe internaționale, împreună cu fostul președinte filipinez Fidel Ramos. Îmi amintesc că ne-a apropiat împărtășirea aceleiași premoniții, anume, că acest nerealism politic va costa. Evenimentele ne-au confirmat și subliniez împrejurarea ca omagiu adus unui general cultivat și reflexiv, care a sesizat devreme riscurile istoriei în curs.

A patra observație este că prima ieșire din globalizare a avut cauze eminamente economice și s-a petrecut în țara din care a plecat. Aici globalizarea antrenase o vastă delocalizare a producției și o fugă alarmantă a capitalurilor, ambele afectând economia domestică. Așa stând lucrurile, SUA au procedat la corectura globalizării prin măsuri de redrenare a capitalurilor. Oricum se privește, Donald Trump (Great again! Wie ich Amerika retten werde, 2016) este pragul dincoace de care globalizarea a intrat în schimbări.

Evoluția din lume nu s-a oprit însă la corectura globalizării. Consider că odată cu trecerea de la politica axată pe cooperare, la politica scindării lumii din ultimii ani, dispar două premise cheie ale globalizării: acordurile internaționale care și-au asumat cooperarea și au plasat competiția dintre țări acolo unde-i este locul, în dreptul asigurării libertăților și drepturilor omului și a democrației; și subordonarea divergențelor ideologice în raport cu unitatea lumii. Logic, odată cu scindarea lumii, globalizarea se încheie.

Această diagnoză ar putea fi contrazisă de împrejurarea că, astăzi, lumea face un pas înapoi, spre conflict, dar îl face fiind mai interconectată decât oricând. Este destul să spunem că supraputerile ce conduceau lumea, SUA și Uniunea Sovietică, aveau în anii optzeci comerț de un miliard de dolari pe an. SUA și China, care sunt acum în frunte, schimbă produse de un miliard de dolari pe zi. Mai putem spune că nivelul de trai al multor oameni va fi distrus afectând conexiunile.

Nu suntem profeți, dar o reașezare a relațiilor dintre țări – de fapt scindarea lumii – s-ar putea să coste insuportabil. Costurile pot întrece cu mult beneficiile oricărei părți.

Nu poate fi exclus, desigur, un ultim efort al supraputerilor de a evita scindarea lumii, deși, în clipa de față, nu se întrevăd șanse în acest sens. Dar nu s-au întrevăzut șanse nici atunci când Mao Zedong, Ciu Enlai și Richard Nixon au pus bazele noii relații a țărilor lor. Sau când Reagan și Gorbaciov au decis să se îndrepte spre Geneva. Sau când Kohl și Gorbaciov au ajuns la înțelegerea privind viitorul Europei. Sau când Bush și Gorbaciov s-au pus de acord în golful din La Valetta.

Va fi război după scindare? Probabilitatea nu este mică. Decenii la rând au fost „războaie de reprezentare” – în care țări, precum Irak, Siria, Venezuela, acum Ucraina, au devenit terenul confruntării puterilor. Se trece acum în războaie mai ample? Nu sunt semne univoce, dar un război mai amplu va fi cu arme noi (sonice, magnetice etc.), poate nucleare.

Închei reflecția mea cu afirmația că, exceptând o cotitură de ultimă oră în deciziile supraputerilor de azi, vom fi martorii sfârșitului globalizării. Deocamdată sunt sigure câteva schimbări.

Unele țin de erodarea de ideologii. Se sfârșește neoliberalismul. Altele țin de reorganizări. Viața internațională a intrat sub conducerea unei geometrii variabile a supraputerilor economice, politice, culturale și militare. Nu se mai pot dezlega probleme – în primul rând cele de dezvoltare a fiecărei țări și de democratizare – fără suveranitate națională.

Dreptul internațional, care ar fi normal să fie respectat, nu se reduce la acorduri de circumstanță. Înțeles până la capăt, dreptul internațional extinde suveranitatea națională și asupra acelor teritorii care i-au fost răpite unei țări încălcându-i suveranitatea.

În orice caz, este ora la care se cuvine gândită până la capăt încheierea, în sfârșit, prin acorduri chibzuite, a celui de Al Doilea Război Mondial. Este ora refacerii arhitecturii de securitate, în primul rând în Europa.

Nu va fi democrație fără democratizare pe direcția „democrației ca formă de viață” (John Dewey) – sau, în termenii de azi, fără o „democrație deliberativă” care este și reflexivă. Simple reacții ideologice, dar fără democratizare în orice direcție, nu scot lumea din impas.

Andrei Marga

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 34
Andrei Marga 586 Articole
Author

87 de Comentarii

  1. „Zdreanta rosie, secera si ciocanul, steaua cu cinci colturi va disparea , dar va veni steaua cu sase colturi, anarhia si va fi vai si amar de lume”

  2. Steaua cu cinci colturi (ca o simpla constatare, multe din acestea se gasesc si pe drapelul „Stars and Stripes” …) este tot o creatie a celei cu sase colturi …

  3. Globalizarea înseamna babilonie multiculturalista diabolica! Inseamna lupta nebuna, satanica impotriva lui Dumnezeu !
    Dumnezeu a stat impotriva Turnului Babel, a stat impotriva acelor trufasi care si-au pus in gand sa se ia la intrecere cu Dumnezeu!
    Asa si cu acesti iudeomasoni globalisti satanisti din occidentul „civilizat”, care vor sa-i ia locul lui Dumnezeu construind ei lumea dupa mintea lor trufasa influentata de satana!

  4. Mereu au aparut imperii atunci cand statele ereau slabe si fara armata.
    Acum se ciocneste Imperiul evvreuesc amerucan de Imperiul rusesc. Camp de razboi terenul Ucrainei. Planul a fost sa implice si Polonia si Romania si chiar toata Europa.

  5. FMI-ul defineşte globalizarea „creşterea în interdependenţa economică a ţărilor din întreaga lume prin creşterea volumului şi varietăţii tranzacţiilor de bunuri şi servicii peste graniţe, fluxul de capital internaţional mult mai liber şi mai rapid, dar şi o difuziune mai largă a tehnologiei”O definitie fara floricele filosofice
    Initiativa chineza numita „Global Civilization Initiative” propune 4 directii:
    – respectul pentru diversitatea civilizațiilor,
    – susținerea valorilor comune ale umanității,
    – prețuirea moștenirii și inovației civilizațiilor, și
    -susținerea în comun a schimburilor și cooperării internaționale.
    Globalizarea rămâne un fapt real cu care trebuie să ne confruntăm, independent de voinţa noastră. Se consideră că un pericol pe care-l poate implica globalizarea este dezumanizarea
    Certitudinile globalizarii(drept international,democratie,liber schimb,etc)au fost spulberate de tancurile lui Putin. Iar acum toată lumea proclamă moartea globalizării,e trendy.
    „Sistemul de cooperare internațională” care „ne-a garantat libertate, securitate și prosperitate” în ultimele decenii este în joc” Olaf Scholz la Davos 2022
    „În loc să ne bazăm pe lanțurile de aprovizionare străine, să facem lucrurile în America”,(Joe Biden, )în discursului său privind starea Uniunii .Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a propus ca SUA să efectueze schimburi comerciale în primul rând cu țări prietene.
    Războiul din Ucraina este doar un ultim cui bătut în sicriu. Atacurile la adresa globalizării se înmulțesc de ani: Donald Trump a lansat războiul comercial cu China, UK a părăsit UE,etc.(Der Spiegel -august 2022-art Sfârșitul globalizării)
    Totusi, ‘economiile statelor și companiile sunt prea strâns legate în rețea, iar dependențele reciproce sunt prea mari.’fata de gargara politică si de bula părerologilor ,deci globalizarea merge inainte.

  6. Evident mulți am trăit o vreme in comunism,. am știut, știm de cum era..Disciplină, loc de muncă, casă pe gratis de la stat și previzibilitate,… dar vise de cum trăiește occidentalul, care nu a avut o mie de ani lipsă din istorie..Azi, iți vin pe cap tot felu de ”investitori” in numele democrației și libertății, să te invețe cum să furi.. Românu foarte patriot a acaparat sume substanțiale, ”cumulare de capital iliescian” dar din marele dor de paradise fiscale patriotismul și competența nu i-a lăsat la investiție in țară, la creat de locuri de muncă, de fabricat măcar mătură și făraș..Societatea capitalistă globalizată de consum, in treizeci de ani a distrus planeta.. In trei deceni nu mai ai păduri, ape curate, pești in râuri, sau imediat nici albine, Deci te-au mânat dorințele de inavuțire la a călca totul in picioare și a nesocoti chiar și pe părinți..Acu această societate a fost educată la violență, la bani rapizi prin orice mijloace.. Asta fac statele care se vor puternice și inrobesc prin NATO, sau globalizare și ONG-ist alte popoare , BLEGE, impotente, rătăcite..artificiale.. Care ar putea fi finalul ?? Cu siguranță nu unul bun,.. și pentru că presa e aservită, iar solidaritate nu mai există.. Nu poți da jos borfașii mafioți de la putere..decât prin violență, sau ajutor rus. vezi exemplul moldovei..cu maia sandu..

  7. si va cobori (de unde) o armata de 200 milioane de osteni (CHINA) cu stea in frunte….

  8. Impostura de propagandist de dimineață al lui Fekete Tulipan este doar ridicolă. A luat iute de pesiteuri și le dă ca idei. Poate citi oricine direct siteurile, fără prelucrarea din partea lui Fekete. Sunt, mă Fekete, pe lume analize serioase. Sunt suferințe aduse de globalizare. Cititorii de mai sus le spun pe nume. Cunoștința ta de buruieni nici nu le miroase. În articolul Sfârșitul globalizării chestiunile de viață sunt lămurite competent și strălucit. Ce adaugi tu, ca nu cumva cititorul să judece cu capul lui, adică fără usrpluspnl, este apă deja stricată. Nu ai putea scuti cititorii de anticetățenie, antisemitism, antirusism, anti deschidere a minții? Se vede că trăiești din propagandă, dar nu ai putea să-ți scri pe ușa camerei amatorismele de plutonier?

  9. Dă-le dracului de teritorii domnule Marga. Dacă le primim înapoi ce facem cu ele, cu ce ne schimbă nouă viața. Realitatea este că noi am pierdut războiul cu rușii chiar dacă am întors armele. Liberalismul în privința piețelor și schimburilor libere e sfârșitul istoriei pentru că mai toată planeta a mușcat din mărul ăsta și i-a plăcut.

  10. Căderea lui Adam.

    I Continui să privesc „realitatea” pe baza regulilor matematice, mai mult decât prin prisma ochiului fizic sau mental încărcat de imaginile unei cunoaşteri empirice sau virtuale, strict limitate la un anumit tip sau nivel peste care troneză o gândire individuală şi/sau colectivă mai mult sau mai puțin”ştiințifică”, manipulată,
    manipulatoare, ideologizată ori religiogizată (!?). Matematica, spre deosebire de filozofie sau orice alte ştiințe, are marele merit de a fi definit şi menținut cu precizie termenii şi operațiunile. Acestea există în orice moment şi în orice loc, cele mai noi venind în completare, spre deosebire de gândurile, opiniile sau ideile ce pot curge continuu ca un fir de apă lină ori asemeni unui fluviu învolburat, funcție de autor şi autori. Aşadar, pornind de la definirea termenilor cu precizie matematică, poate ar trebui să recunoaştem că realitatea, nu este o stare empirică de un anumit tip sau nivel ci una pur ideatică, deci…, virtuală. Cum ar putea fi mai precis definită sau redefinită poate ar fi un subiect de meditație pentru filozofi şi lingvişti mai mult decât pentru fiecare individ în parte ce dă „realității” propria sa interpretare unică şi de „necontestat”. Aşadar, tot matematic vorbind, putem observa că acolo unde cifrele mici dintr-o ecuaţie dau rezultate mici, uneori perceptibile în sens pragmatic, fizic sau material, cifrele mari, respectând aceleaşi reguli sau legi, pot da rezultate mari şi foarte mari, incomensurabile, ce tind spre infinit şi deci, imperceptibile minții pragmatice.

  11. II Cunoscând şi acceptând un astel de posibil adevăr, probabil n-ar fi tocmai rău ca noi, oamenii, să ne autoimpunem sau să recunoaştem necesitatea unor autoreglementări de ordin matematic în gândire, şi nu doar lingvistic, astfel încât să nu ne mai autopercepem mai presus de Natură, Pământ, Univers sau Dumnezeu, etc. şi să recunoaştem existența unor posibilități naturale limitate pe care se pare că în mod real le avem şi nu le putem accepta sau depăşi pentru ca astfel, în interiorul lor, să găsim şi pârghiile prin care inclusiv opiniile să poată fi întotdeauna armonizate. S-ar putea spune că viața nu este matematică. Dacă ar fi, ar trebui să recunoaştem că o imensă perioadă de timp ne-am ghidat după legile haosului şi nu ale unei ordini precise şi exacte cum credem dealtfel. Nu vom face desigur asta căci, mândria, orgoliul şi gloria deşartă, întotdeauna ne vor împiedica…

  12. …trebuie sa recunosc faptul ca, pentru prima data, sunt de acord cu spusele marelui urs, cu o mica rezerva: cand a folosit sintagma state artificiale…cat priveste expunerea domnului fekete, pledoarie pt globalizare, il contrazic…teoria ca teorie, dar practica ne omoara…de la aparitia comertului international-vezi cel mai bun exemplu drumul matasii-a aparut globalizarea…a culminat cu colonialismul sangeros-de ce sa platesti niste bunuri de care ai nevoie cand le poti lua moca?…desi nu a fost in ordine aceasta forma, a avut totusi marele avantaj in sensul in care nu a incercat sa impuna si modele sociale, culturale, valori straine de cele ale bastinasilor…ce a facut globalismul progresist promovat de americani, ca putere unipolara?… pe langa toate celelalte metode consacrate a inceput si exportul de „valori”proprii,prin corupere sau violenta…multi se intreaba cum au ajuns la conducerea majoritatii statelor marionetele americanilor, toti corupti, de ce toate statele au reactionat la unison in timpul pandemiei…raspunsul este simplu: au fost recrutati si santajati de oculta mondiala…cum?…si mai simplu, nu trebuie decat sa controlezi paradisurile fiscale, restul este floare la ureche…nu, forma actualului sistem este eronata, statele trebuie sa fie libere sa faca schimburi comerciale corecte cum vor si cu cine vor…

  13. Cine zice c-a fost război rece, adică au fost la cuțite nu teatru, e fie mincinos fie nu știe pe ce lume trăiește.

  14. „În articolul Sfârșitul globalizării chestiunile de viață sunt lămurite competent și strălucit.”

    Nici nu stii cata dreptate ai, Romania de azi este rezultatul gandirii carieriste a membrilor CC ai UTC din Romania din anii ’70. Ii gasim acolo pe toti ministrii care s-au perindat fara folos pe la guvernare dupa ’90 si pe toti turnatorii la securitatea ceausista santajati la locul de munca. Este si cazul profesorului stie tot, cum s-a opus patruderii securistilor in UBB, cum i-au scos din arhiva toate notele informative olografe. Angajamentul semnat il mai pastreaza, daca e nevoie in 2024. Deci, ai perfecta dreptate, doar generatie voastra de bosorogi impotenti poate intelege in ce balega v-ati bagat pana la gat si faceti valuri. Continuati, ca meritati !

  15. SFAT de la un ASTRONOM/COSMOLOG … MATEMATICIAN si el …
    Matematica este si ea doar … UN LIMBAJ …
    „Matematica este limba cu care Dumnezeu a scris universul.” (Galileo Galilei)

    LIMBAJ … insa FORMAL doar …
    „Matematica, în sensul cel mai larg, este dezvoltarea tuturor tipurilor de raţionament formal, necesar şi deductiv” (Alfred North Whitehead)

    SI de ACEEA …Matematica NU ESTE O STIINTA … si NU POATE FI APLICATA intotdeauna … cunoaşteri empirice sau virtuale …
    „Muzica e matematică, dar matematica nu poate calcula muzica.” (Tiziano Terzani)
    „In mijlocul teoremelor si ecuatiilor, nu uitati omul.”(Albert Einstein)
    „Aşa numiţii pitagoricieni s-au ocupat cu matematica şi ei au fost primii care au promovat-o. Şi fiindcă se ocupau aşa de mult de ea, au crezut că bazele ei ar coincide cu fundamentele lucrurilor în genere. Deoarece în matematică numerele ocupă primul loc, ei credeau că recunosc în numere analogii pentru toate lucrurile existente.'(Aristotel)
    „Matematica poate fi definită ca materia în care nu știm niciodată despre ce vorbim, nici dacă ceea ce spunem este adevărat.”
    (Bertrand Russell)

  16. SFAT de la un ASTRONOM/COSMOLOG … MATEMATICIAN si el …
    Matematica este doar … UN LIMBAJ …
    „Matematica este limba cu care Dumnezeu a scris universul.” (Galileo Galilei)

    LIMBAJ … insa FORMAL doar …
    „Matematica, în sensul cel mai larg, este dezvoltarea tuturor tipurilor de raţionament formal, necesar şi deductiv” (Alfred North Whitehead)

    SI de ACEEA …Matematica NU ESTE STIINTA … si NU POATE FI APLICATA intotdeauna … cunoaşteri empirice sau virtuale …
    „Muzica e matematică, dar matematica nu poate calcula muzica.” (Tiziano Terzani)
    „In mijlocul teoremelor si ecuatiilor, nu uitati omul.”(Albert Einstein)
    „Aşa numiţii pitagoricieni s-au ocupat cu matematica şi ei au fost primii care au promovat-o. Şi fiindcă se ocupau aşa de mult de ea, au crezut că bazele ei ar coincide cu fundamentele lucrurilor în genere. Deoarece în matematică numerele ocupă primul loc, ei credeau că recunosc în numere analogii pentru toate lucrurile existente.'(Aristotel)
    „Matematica poate fi definită ca materia în care nu știm niciodată despre ce vorbim, nici dacă ceea ce spunem este adevărat.”
    (Bertrand Russell)

  17. @ Deceneu.. Chestia e că unora le convine de minune haosul. Pentru asta nu e educație, școala nu te invață la cele mai elementare reguli, La ordine și disciplină, fără de care nimic nu va funcționa..Iar nu tot omul e matematician.. e mai mult sau mai puțin prost..deci greu pricepe calea de urmat spre o reală democrație sau stat de drept..Deci educația , respectul legilor, iar nu incredere in biserică și armată este calea de urmat..Pricepe cineva,.mai ales din presă, sau preferă să se ”lupte” la nesfârșit cu corupția și hoția.. ??

  18. Globalizarea … asta nu înseamnă acces la internet ? Nu înseamnă zbor cu avionul ? Nu înseamnă telefon ….. Cărțile traduse dintr-o limbă in alta nu înseamnă Globalizare ? Religia nu înseamnă Globalizare ? …..se folosesc niște termeni excesiv de parcă nu am gândii ce înseamnă ….

  19. Singurii care s-au ” globalizat” sint evrei sionisti stapinii bancilor FMI si Mondiala. Cu asta sionistii au cucerit si controleaza total USA si Europa. Alti sionisti au ” globalizat” presa mondiala: Soros si „Rupert Murdoch”ei controleaza 90% din ziare importante din lume. Cu asta tot ce stii si vezi e numai cea ce ei vor sa vezi si sa stii. Inca o ” institutia” globalizata” e Mafia, care acuma actioneaza libera in toate continente. Cu „globalizarea” lor sionisti au impus supremasismul WASP si evreiesc cit si inventia lor cea mai daunatoare si lipsita de baza stiintifica: neo liberalismul economic. Ca resultatul acestei ” globalizarii” forzate, avem razboiul in Ucraina, foame masiva in Africa, Latinoamerica si inclusiv in Europa si USA.

  20. Trebuie sa despartim apele . Globalizarea chiar daca la nivel politic Rusia ,China ,ba chiar si India doresc a reface sistemele comuniste de sorginte sovietica si de a eternaliza pozitia unui conducator in functia suprema in Stat putem vedea cum China inca isi doreste globalizarea ca si SUA si Uniunea Europeana doar Rusia este scoasa incet, incet,din aceasta noua idee globalista ce va cuprinde doar desprinderea politica lasind drum liber globalizarii .Dupa ce Rusia pierde razboiul si China deja nu o mai poate ajuta globalizarea va intra in fazaei decisiva .Sa nu confundam un moment istoric inca neincheiat cu adevarul viitor .Defederalizarea Rusiei ne va aduce globalizarea mult dorita .

  21. „Matematica poate fi definită ca materia în care nu ştim niciodată despre ce vorbim, nici dacă ceea ce spunem este adevărat.”
    „Ştiința poate stabili limite cunoaşterii dar nu trebuie să limiteze imaginația.” ( acelaşi Bertrand Russell)
    Dacă matemaica nu este ştiință, precum spuneți, atunci ce este? Înlocuiți cuvântul matematică din text cu orice ştiință şi observați cu câtă uşurință pot fi toate ştiințele relativizate. De ce, pentrucă toate bazele lor îşi au originile în religii iar relativizarea acestora pare să se fi sfârşit de mult deşi mai continuă încă. Ne-am trezit astfel cu multe ştiințe fără o bază comună şi de aici totul a părut relativizant până a devenit astfel. Inclusiv individul viu şi conştient de însăşi starea sa proprie, într-o primă fază de către ceilalți desigur, dar la nivel filozofic chiar al propriului sine precum Socrate despre care ştim că ar fi mai degrabă un personaj decât o persoană în carne şi oase. Asta nu a împiedicat cititorii lui Platon să-l perceapă ca atare, devreme ce imaginația o poate face. Aşadar, pornind de la pragmatism, tot la Dumnezeu şi la virtual ajungem căci nici unul nici celălalt nu are limite la şi nu poate fi limitat din perspectiva raționalului. Limite există doar la nivel de individ, nu şi la cel al umanității. Tocmai ce vorbeam de matematica cifrelor mari pe care, fie o ignorăm, fie o negăm după cum ne convine sau nu. Eu cred că ar fi bine ca matematicienii să nu ignore acest aspect chiar dacă nu mă enumăr printre ei.

  22. Stim ca FARSA SCHIMBARII DE MACAZ a avut loc in 1989 prin LOVITURILE DE STAT KGB/GRU/Comintern „catifelate/catifea reiata conspirativ”, cu exceptia Romaniei unde Ceausescu a refuzat sa se alinieze, fiind condamnat la moarte impreuna cu consoarta
    si SAIZECI DE MII de ROMANI ASASINATI TINTIT si la INTAMPLARE!!! „Deschiderea” de care vorbeste PROFI Marga vizeaza deschiderea larga a baierelor PUNGILOR SUA, RFG, Franta si MIILE DE MILIARDE incasate de URSS ca sa se REFACA dupa intrarea in insolventa!!!
    FARSA GLOBALIZARII a mai insemnat dirijarea oficiala a supertehnologiilor occidentale catre URSS-Rasputin si China BOLSEVICA!!!
    Extrem de INELEGANTA mi se pare la PROFI Marga plasarea „sanctiunilor” inaintea motivului aplicarii lor, AGRESIUNEA MISELEASCA de un BARBARISM care intrece CRIMELE DE RAZBOI ABOMINABILE ale lui Hitler, respectiv Churchill si Truman, toti trei ILEGALI ai BP al PCUS, respectiv ai lui Stalin!!! Globalizarea atingandu-si scopurile RASTURNARII raporturilor de forte financiare, economice si militare poate fi declarata incheiata si se poate continua la modul clasic REVOLUTIA MONDIALA vizand RESETAREA MARXIST/BOLSEVICA!

  23. Matematica este un limbaj formal.
    În sens modern, matematica este crearea si investigarea structurilor abstracte definite în mod axiomatic folosind logica formală.
    Structurile investigate de matematică își au deseori rădăcinile în științele naturale. Matematica nu este insa o stiinta naturala.
    Matematica folosește un limbaj propriu. Limbajul matematic este strâns legat și necesar utilizării in demonstrație matematică. Aceasta evidențiază natura de sistem deductiv a matematicii.

    Științele naturale sunt științe care au ca obiect de studiu NATURA și înțelegerea fenomenelor naturale.
    Stiintele naturale reprezinta ramuri ale stiintei care se ocupa de descrierea, intelegerea si predictia FENOMENELOR NATURALE, bazata pe o EVIDENTA EMPIRICA a OBSERVATIILOR si EXPERIMENTELOR.
    Principalele domenii ale științelor naturale sunt incluse în astronomie, biologie, chimie, fizică și grupul științelor Pământului (din care fac parte geografia, geologia, ecologia etc.).

    Ca exemplu de diferenta PREDICTIVA (dpv. stiintific) dintre MATEMATICA si ASTRONOMIE … este chiar diferenta dintre GEOCENTRISM si HELIOCENTRISM. Ambele ramanand, pana in anii 1610, doar TEORII de tip FORMAL, bazate pe MODELE matematice. DAR … doar OBSERVAREA empirica a FAZELOR planetei VENUS (de catre Galileo, folosind LUNETA nou inventata de catre acesta) a DEMONSTRAT si VALIDAT (dpv. stiintific, in mod concret si empiric, ASTRONOMIC si nu MATEMATIC) care dintre cele doua modele „matematice” ale Sistemului Solar este si cel REAL … modelul heliocentric.
    Si … dupa aceea … a trebuit sa fie REVIZUITA … toata PARADIGMA LUMII si a lumii … de la modelul geocentric (aparent) la heliocentric (real) … de la LUMEA antropocentrica (omul ca observator privilegiat aflat in centrul Universului) la cea COPERNICIANA (in Univers nu există observatori privilegiați pentru un fenomen dat).

  24. Atata timp cat continua construirea lagarului digital mondial prin disparitia banilor cash, prin „crizele” sociale, medicale, umanitare, militare, financiare, alimentare…provocate si controlate de iudeomasonii globalisti satanisti – haosul lor controlat…nu se poate vorbi de sfarsitul globalizarii…

  25. Sharla,iar nu ai luat pastilele…vezi ca te cauta familia si tu prostule ai aruncat eticheta cu numele si adresa unde sa te duca gasitorii.

  26. Ceva se bate cap in cap
    Prin magazine ceapa romaneasca este practic inexistenta. Jumatate din suprafata agricola nu mai este detinuta de firme sau persoane care nu sunt din Romania. Ministrul agriculturii sustine ca producatorii romani pot combate cresterea penuria de produse agricole, cresterile de preturi aparuta in alte tari din Europa, fermierii care zic ca sunt romani se plang de invazia grului ucrainian modificat genetic si calitate mai slaba. Cu sau fara grau din Ucraina sau producatori romani care au productie agricola importurile din aceste produse domina piata de ani de zile, producatorii asa-zis romani nu s-au facut simtiti, cel putin pana sa apara graul din Ucraina. Asa zisii producatori romani chiar sunt romani, productia de altceva in afara de cereale nu se simte.
    De zeci de ani industria este in general in scadere si agricultura la fel.
    Globalizarea inlocuieste treptat cu produse de importuri inlocuieste productia locala, globalizarea are nevoie de retele nationale de supermarketuri si hipermarketuri unde sa aduca, sa-si distribuie si vanda produse convenabile globalizarii. Producatorii locali nu sunt prioritatea sau risca sa devina concurenta nedorita pentru produsele lor importate si schemele de profit, baza globalizarii care relocheaza productia in functie de salariile minime platite.

  27. „Înlocuiți cuvântul matematică din text cu orice ştiință şi observați cu câtă uşurință pot fi toate ştiințele relativizate.” … NU ABSOLUTIZA … mai exista si PARADIGMELE NOI … din cadrul CUNOASTERII UMANE …
    La mijlocul sec. XIX Le Verierre a demonstrat forta PREDICTIVA a MATEMATICII … descoperind planeta Neptun doar din calculul matematic al perturbatiilor (observate astronomic) ale miscarii planetei Uranus.
    Dar tot Le Verriere a esuat (folosind doar forta predictiva a matematicii) in determinarea miscarii „ciudate” (avansul periheliului) a planetei Mercur.
    Doar … in anii 1917 … prin SCHIMBAREA de PARADIGMA a FIZICII … Einstein, prin NOUA sa relativizare (teoria matematica a Relativitatii Generale), a putut demonstra (dpv. FIZIC) REALITATEA de tip ASTRONOMICA a miscarii planetei Mercur.

  28. Urbain Jean Joseph Le Verrier (n. 11 martie 1811, Saint-Lô, Normandia de Jos, Franța – d. 23 septembrie 1877, Paris, Franța ) a fost un astronom și matematician francez, specializat în mecanică cerească.

  29. Scuze … greseala de redactare … Le Verrier
    Urbain Jean Joseph Le Verrier (n. 11 martie 1811, Saint-Lô, Normandia de Jos, Franța – d. 23 septembrie 1877, Paris, Franța ) a fost un astronom și matematician francez, specializat în mecanică cerească.

  30. Scuze … greseala mea de redactare … Le Verrier
    Urbain Jean Joseph Le Verrier (n. 11 martie 1811, Saint-Lô, Normandia de Jos, Franța – d. 23 septembrie 1877, Paris, Franța ) a fost un astronom și matematician francez, specializat în mecanică cerească.

  31. Inși dovediți vulgari și incapabili, precum Feketău, Tomlin ( Atât),Lili mint din greu, ca de obicei. Cum să se poată duce o discuție publică cu inși trimiși să atace oameni și politici? Inșii ca aceștia creează doar iluzii prostești. Globalizarea este în criză, chiar dacă usrpluspnl sar sus. Nu vrea nimeni resturarea comunismului. Ar trebui ca propagandiștii murdari de prin subsoluri (că la aer nu au curaj!) să se uite în oglindă. Înainte, însă, să vadă Rusia, China și țări despre care vorbesc aiurea. Toate sunt, sub orice aspect, mai avansate decât viața lor. Ce spun ei sunt marote de proști, puși să facă diversiuni. Membrii CC al UTC au fost doar Iliescu și Stoica. Nu au mai guvernat. Se minte din greu ca să nu se vadă unde a dus țara noastră coldeabăsimul. Apropos, inșii ca cei de mai sus nu ajungeau nici casieri la UTC. Era un nivel la care acești inși nu au cum ajunge.Cam asta-i cu neisprăviții care țin lumea de vorbă cu minciuni neosecuriste.

  32. gogutza : Nu ar fi mai bine , daca esti bazat , sa arati tu ce este gresit in sustinerile lui Charlie , si cum ar trebui sa intelegem lumea , de fapt ? In loc sa il jignesti prosteste ? Daca tie ti-ar spune un ipochimen , care nu te cunoaste , nu a auzit de tine , ca esti prost si nu ti-ai luat medicamentele , cum te-ai simti ? Indiferent cine crezi tu ca esti !

  33. intre timp Domnule Marga …
    rusii s-au retras fara pre-conditii din partea lor de Germanie-ocupata
    si americanii nu s.au retras din partea lor de Germanie-la-fel-de-ocupata (dimpotriva …ocupara si partea lasata liber de rusi).
    Mica intelgere intre rusi si americani a fost ca rusi-i pasuiec un timp pentru c-ai investit prin Planul Marshal si ne fiind usa de biserica americanii … voiau profitul investitiilor din PLAN 😀 …daaar si ei , rusii au sa castige prin GAZ si materii-prime !
    Azi lucrurie s-au stricat … taman cand trebuiau sa plecde americanii (cu PLINUL FACUT) …’otzii de ei s-au gandit sa le-o traga la rusii care n-aveau unde sa plecde din vecinatatea europeana a nemtilor … cum erau de mers yankeii ….peste-o mare balta !
    Rusii isi joaca un PLAN care era gandit taman pentru ce se asteptau de la TARGUL SINCER (a la MINSK 2) american de la Yalta 😛 !
    Va rog sami contraziceti clown-eriile DIN VORBE, professore ! 🙂

  34. Sondajele pun pe gînduri. Într-adevăr, o personalitate cu capacități de analiză și decizie confirmate,a întrunit la Cotidianul 67% din sufragii, în Oltenia 52%, în Moldovam, dobrogea peste 45% etc. Fără să spună că va candida. Dar lichelele se agită. Minciuna le e respirația,
    Fapt este că România s-a privat de nenumărate valori profesionale, civice, politice cu pretextul că au trăit înainte de 1989 și și-au făcut datoria. Nici o altă țară nu a înlocuit valoti cu impostori. Dar o ducem mai bine cu sfertodocți și nulități? Nicăieri lichelismui unui tulipan, lili, anti2024, tomlin etc.,trimiși în misiune la fiece articol, fără să priceapă ceva,nu ar fi la cuvânt. Nici în aceste subsoluri de articole. Nu se vede unde au adus țara impostorii? Care sub pretext că luptă cu trecutul au furat și au distrus și ceea ce a fost bun!

  35. Nominalizați o ideologie sau religie care este la fel de dreapta ,corecta și toleranta pentru toti?

  36. Am avut ocazia să simțim pe pielea noastră urmările dictaturilor fie ea nazistă,marxist/comunista ,democratica/neoliberala,globalist/ comunista mai nou am simțit marxism/progresismul/digital ,ideologii lamentabil falimentare,unde elitele sânt incapabile să creeze coeziune și echitabilitate.Nici o ideologie, care nu promovează valorile umane,naturale,respectarea individului a creatului și a Creatorului Universului nu poate avea succes.

  37. Pana deunazi stiam ca atacurile cu „pastile” la Charlie pornesc de la primatele marius, rene ca purtator de cuvant a lui core/Core, Batranul Yahweh=Salvamar si tomlin, dar iata si gogutza e una din ele…Tot asa cum Bardan, adica „dan” care da cu „barda” sau si mai ilustrativ „dan” care ii da cu trascaul la „bar” e de fapt Ion Alatrinei, seful Garzii pretoriene a Imperatorului…Dar cea mai clara zicere autodemascatoare ca AGENT SOVIETIC ii apartine mistocarului care RASZALMACESTE la fel de grobian ca toti ceausistii Securitatii rasputinizate…Numai un fanatic al IDEOLOGIEI GENOCIDULUI poate compara COTROPIREA si TRANSFORMAREA IN COLONIE a Germaniei de Est cu existenta catorva baze militare SUA in partea de Vest…Mi-amintesc cum pana in 1958 in intreaga Romanie existau baze militare ale Armatei Rosii in TOATE ORASELE…

  38. @Bardan: ai terminat de dat la animale,ne-ai luat pe noi mai „secera si ciocanu”??:))Nu propunea Marga infiintarea unui laborator de lideri naționali, după model chinez? „În China sistemul este meritocratic, în sensul că liderii sunt selectați din timp și pregătiți și sunt confucianiști”(Marga la o lansare de carte)

  39. De fapt razboiul asta prin care Blestematzii Anglo-Saxoni extermina „rasele inferioare” a inceput mai de mult inca de pe vremea cand erau exterminatzi Mohicanii doar ca frontul era pe atunci pe alte aliniamente. In perioada de cica „pace” au fost assasinatzi de catre Blestematzii Anglo-Saxoni conducatorii incomozi: Olof Palme, Anna Lindh, John Lennon, John Kennedy, Jo Cox, Gro Brundtland, Itzic Rabin, Nicolae Ceaushescu, Liviu Dragnea, Salvador Allende, Victor Ianukovici, Aldo Moro shi multzi altzii. Acum dupa assasinarea lor Blestematzii Anglo-Saxoni stiu bine ca noii conducatori din Suedia, Finlanda, Israel, Romania, Italia, Anglia etc. sunt docili ca sa nu patzeasca shi ei ca cei deja assasinatzi de CIA shi sprijina razboiul cu frontul ajuns acum in Donbas.

  40. Va necajiti degeaba . Drumul globalizarii o data inceput nu mai poate fi oprit .Sincope pot exista , dar vedem cu usurinta cum cei care i se impotrivesc nu au decit de pierdut asa cum o pateste acum Federatia Rusa ce se afla in pragul dezmembrarii .Divide et imnpera ramine zicerea ce si acum ne arata adevarul .China este si ea incercuita de catre noul format asemenea NATO in Pacific .Vechile teorii filozofice nu se potrivesc vremurilor actuale .Totul trebuie masurat conform timpurilor ce ne arata cum fara a uni intreg conceptul economic si fara a cupla toate traseele ce tin de intreg parcursul marfurilor incepind de la prelucrare si terminind cu desfacere multi se vor trezi intr-o foame cumplita .Ceea ce de curind si Putin si YI au cerut cetatenilor ne aminteste de spusele lui Ceausecu .Nici o natiune nu este capabila sa se descurce singura asa cum caderea URSS ne-a demonstrat deja . Degeaba vin niste vechi formatori de opinie sa incerce a impinge lucrurile spre trecut si sa ne aduca in fata nostalgia lui . Este o vorba ce ne spune : „ mortul de la groapa nu se mai dezgroapa”

  41. Prea tarziu sa fie facut ceva cat esti parte a globalizarii.

    Te ridici cu globalizarea, te prabusesti odata cu globalizarea. Sau globalismul.

  42. Viitoare Yalta si Malta vor fi mai aproape de China sau cine stie India si state BRICS.

  43. „Nominalizați o ideologie sau o religie care este la fel de dreaptă, corectă şi tolerantă pentru toți?”

    Ideologie nu cunosc însă creştinismul original se califică. Cel de astăzi, cu multiplii şi submultiplii săi, mai păstrează câteva nuanțe dar este greu de crezut că mai poate reveni vreodată la nivelul care l-a consacrat.

  44. Tulipan, Lili, Darius si Boul Samaritean iata 4 ipostaze ale aceluias postac Margelatu, Jardan, Corector etc, etc. Ba baiete vezi ca ai calcat pe teritoriul coledzilor de la „esterne”. E frumos tov ta’major? Pai nu e frumos!

  45. Well, ia să vedem…Qui prodest? Big money, big politics. De ce? Derobare de responsabilitate, aruncat pisica, înveșnicire la butoane, dinastii. Când? Oricând este posibil, cu cât mai curând, cu atât mai bine. Unde? Unde n-ajunge”prostimea” să strice bunătate de procopseală pe veci. Cât? Tot. Cât timp? Patru-cknci sute de ani, până se umblă la gene și se fac sclavi perfecți tip „om nou” și mor toți ceilalți din clasa”de jos” ajutați, firește, de știința de tip „fauci”.Pentru ce? Pentru confortul psihic al ligii defecților cu bani, numită și „Davos-Bilderberg”, cei care se cred o „rasă superioară” dar n-o pot demonstra nicicum altfel, știți voi…

  46. Am uitat o întrebare.Cum? Oricum. Moralitatea nu interesează, în locul ei au fost inventate, propagandă, crize, ideologii, filozofii, legi, doctrine, istorie, corupție, bănci, internet gratuit și mass media samd samd samd samd…..

  47. @Mărgică : nu ai nimerit, ca de obicei!La postari esti ultima gaina din aprozar, la ghicit esti la mare distanta,cam unde este Moskova fata de Tokio La loc comanda, juvete,chiar daca-ti place prazul!

  48. @Mărgică : nu ai nimerit, ca de obicei!La postari esti ultima gaina din aprozar, la ghicit esti la mare distanta,cam unde este Moskova fata de Tokio La loc comanda, juvete,chiar daca-ti place prazul!Nu conteaza pseudonimul,conteaza contracararea si doar cenzura ziarului va mai salveaza in a va arata cat de idioti sunteti toti putinoizii

  49. Apropos de ceea ce scrie Flavius mai sus pe bună dreptate observ că unii nu pricep. Bunul samaritean, care are legătură cu cunoștințele ca noi cu peștii din Antarctida, debitează falsuri cu ghiotura. Pricepe globalizarea ca vaca suprarealismul. Citește un pic marii economiști, dandy ignorant, dar cu ifose! Ignoranța este pavăza proștilor. Alt prost observă în fine că domnul Marga a lăudat meritocrația lui Confucius. Mare prost trebe să fii
    să nu știi că această recunoaștere e universală. Între altele profesorul clujean a și publicat o carte, China ca supraputere(2022), foarte documentată, în cadrul unei literaturi internaționale pe temă. Domnul Marga a avut relații cu lideri americani, francezi, englezi, germani, evrei,chinezi, maghiari, italieni, ruși, ucrainieni etc. Inclusiv cu ministrul rus Filipov, care, grație calificării, era vizat de occidentali pentru o mare funcție. Acei inși care afișează un antirusism primitiv ar trebui să-și pună două întrebări: sunt ei mai buni decît cei pe care îi atacă? Stă România așa bine că își permite atacuri? Între altele, domnul Marga a încheiat primul capitol al negocierilor de aderare la UE. A fost primul care a adus o universitate la nivel internațional după 1989. Domnul Marga, rector și ministru, a decis pentru tineri mai multe oportunități decât încape în mintea coldeabăsiștilor ce mișună la aceste subsoluri.

  50. Globalizare a facut si URSS, pactul de la Varsovia a fost o forma de globalizare restransa, pe ideologie, o forma de sclavie. Interesant, Romania, ca stat suveran, s-a opus URSS, dar nu se opune UE si SUA, desi sclavia promovata de astea nu difera de primitivismul URSS. Pana si unul cu o clasa mai mult ca trenul s-a prins din prima zi. Pana si Gheorghiu Bej s-a opus. De la utecistii de frunte Iliescu, Isarescu, Boc, Rus, Marga si toti Vasile din pepiniera de la Cluuuj nu ma astept sa se opuna pentru astia sunt carieristi, n-au vreo legatura cu tara aceasta sau cu poporul acesta. Astia iau lumina de la rusi, americani, ebbreimea mondiala, germani si de la Vatican. N-am auzit o voce s-o pizduiasca in direct pe Merkel sau pe Ursula. Nici unul nu la trimis la culcare pe Obama, Biden, Pelosi, Hilara sau Nulandovici. Pai, voi sunteti barbati de stat sau carlige de rufe ? Trebuie sa se intoarca in tara barbatii cu pretigiu afara, fara instructie CIA, nu faceti nicio treaba cu SIEmion, Sosoaca sau Mamaia Sandu. Autonumitii patrioti din servicii fac mai rau ca se baga pentru ca n-au minte si nicio pregatire (plagiatori). Ce a realizat plagiatoarea Codruta ? Zero, sa nu zic minus ! Cu santajisti de turnatori la securitate nu se conduce o tara suverana, pentru ca ei sunt santajati la randul lor de afara. Dansul asta al santajului se cheama Tarantella si n-are treaba cu Romania. Acum intelegeti ca plangeti la mormant strain ? Cu ce v-ati ales ? Cu lipsa de caracter, de educatie, de bun simt, de toleranta, dar ati completat cu rasism, cu misoginism, cu manelism. Continuati, pentru ca meritati !

  51. Director turbat ca-Coldea a dat la CNSAS colectia din arhiva microfilmata de note informative olografe (incontestabile) ale tanarului universitar recrutat de securitatea ceausista. Turnatori din toate tarile, uniti-va !

    PS dupa violenta si vehementa de limbaj postarile astea sunt creatia profesorului stie tot, ramas fara laudatori.

  52. Foarte bine delimitate de articolul Sfârșitul globalizării globalizarea, globalitatea, globalismul, imperialismul, universalitatea. Mulți le confundă.Se vede ușor și mai sus. Belferii propagandei sunt primii confuzioniști. belferii nu știu că globalizarea este la capăt, restul sunt, totuși, chestiuni diferite.Bună argumentarea articolului.

  53. @alte directii decat toate directiile:
    .a fost muncitor la baza, ca sa ii pretinzi onoare,are scoala de ucenici,de unde caracter la milogii comunismului ridicati prin munca ..orice fiu de taran sau muncitor, la vremea aia, daca-l baga in seama Securitatea dadea din coada de ziceai ca Seku e ma-sa, la–a apucat pe Dumnezeu de picior,s-a ajuns
    PS plus un destin in oglinda cu al lui ‘nastase cetîre case’ ..am documentarul pregatit :)))
    Si astia vor sa ajunga „presedinti fara dinti”,cum spune poetul ,si sa vanda Romania celui mai mare dusman secular al neamului romanesc,cancerul slav RuSSia

  54. @alte directii decat toate directiile:
    .a fost muncitor la baza, ca sa ii pretinzi onoare,are scoala de ucenici,de unde caracter la milogii comunismului ridicati prin munca ..orice fiu de taran sau muncitor, la vremea aia, daca-l baga in seama Securitatea dadea din coada de ziceai ca Seku e ma-sa, l-a apucat pe Dumnezeu de picior,s-a ajuns
    PS plus un destin in oglinda cu al lui ‘nastase cetîre case’ ..am documentarul pregatit :)))
    Si astia vor sa ajunga „presedinti fara dinti”,cum spune poetul ,si sa vanda Romania celui mai mare dusman secular al neamului romanesc,cancerul slav RuSSia

  55. Globalizarea nu mai poate fi oprita . Intrega planeta va dori sa cumpere armament Occidental care nu functioneaza decit cu piese de schimb occidentale realizate si in tarile care sunt prietene Occidentului .O imensa industrie ce produce bani cu nemiluita , pe masura ce vechile arme sovietice si cele rusesti actuale vor fi inlocuite ,ne va arata o alta fata a lumii care fara globalizare nu mai poate exista s nici supravietui . Cerintele, de factura Ceausista ,ce ne arata cum Rusia si China isi vor produce ele , la ordinul venit de la comandantul suprem , toate cele necesare ,s-a dovedit de mult o iluzie .Vrei sa ai ce minca dimineata ,la prinz si seara devii prietenul Occidentului . Daca nu vrei te imprietenesti cu Kim si maninci tarite .Aa ca lasati prosteala si puneti ina la munca ca avem nevoie de armament Occidental ca de aer.Ati citit ce ne zice purtatarul de cuvint al lui Putin ? Limba roman trebuie redenumita moldoveneasca si nu invers asta ca sa intelegeti ce ne astepta daca Iohannis nu intervenea si inlatura fostele guverne de stinga .Acum romanii (vlasa si teleormanul doar ) vorbeau moldoveneste nu romaneste .Cind vedem cita dragoste au unii de comunism ni se face greata .

  56. Adică RPR și RSR n-au fost într-un sistem economic globalizat?
    Se aduceau carcase de vită aproape expirate și expirate din depozitele OTAN. Amintesc celor tineri că România era în Trataul de la Varșovia. (vezi Florescu, Confesiunile unui Cafegiu)
    Fabrica de conserve de la Salonta, jud Bihor, tot înainte de 1990, specializată pe carne de porc, avea inspector OTAN permanent. Mai era cea din Caransebeș.
    Fabrica de încălțăminte Clujana făcea bocanci pentru armata americană, tot OTAN, tot înainte de 1989.
    Mai puneți care știți!

  57. „Mortii de la gropile comune ale celor DOUA MILIARDE de cetateni planetari ASASINATI de promotorii IDEOLOGIEI GENOCIDULUI nu se mai dezgroapa” de catre „marii istorici” bolsevici legendati pretutindeni…Trecutul marcheaza atat prezentul, cat si viitorul… Asa cum se observa cu ochiul liber TRECUTUL MATXIST/BOLSEVIC/NAZIST e mai viu ca niciodata, proaspat rebotezat de Comintern Moscova si Pekin „neomarxism” si in subsidiar „neonazism”…Toate „virtutile” marxismului se regasesc la „neomarxism”: disparitia NATIUNILOR, disparitia popoarelor cu specificitatile si traditiile lor, disparitia statelor, disparitia CREDINTEI in Dumnezeu oricum ar fi EL reprezentat in constiinta oamenilor, disparitia FAMILIEI cu corolarul ei BARBATUL si FEMEIA-IUBIREA COLECTIVA (vezi core), disparitia LIMBILOR, disparitia BANILOR!!! Bolsevicii de ieri/de azi s-au transformat in DUSMANII „neomarxismului”!?

  58. @bunul samaritean: arunci orzul pe gaste!Exista o familie de batuti in cap dar fericiti americani Justice care realizeaza filme in cadrul unui serial religios „Ansers in Genesis”,in care obezelul Noah Justice cu o palariuta pe cap,gesticuleaza de zici ca e la cardio si citeste un text creationist ,absolut antistiintific,mitologic si deraiat minciuni grotesti,dar care merge brici la poolimea americana credincioasa cam 98 % din populatia SUA din care 80 milioane protestanti care ar muri maine pentru „regatul lui Israel”:)) e incredibil cat le-a turtit inteligenta biserica!De aia fac ce vor khazarii cu crestinii,crestinismul ii ajuta si alipirea a doua carti religioase mitologie pura,fara legatura intre ele ,VT si NT in Biblie
    Asa si cu postacii de aici, gen Bardan sau Director,de fapt una si acelasi ochelarist/a (am dat un indiciu:))daca e aruncat un text plin de citate de la altii si compilat dupa o serie de carti anterioare,copiate prin traduceri de prolificul ,bref, le-a indestulat tainul pentru weekend

  59. @bunul samaritean: arunci orzul pe gaste!Exista o familie de batuti in cap dar fericiti americani Justice care realizeaza filme in cadrul unui serial religios „Answers in Genesis”,in care obezelul Noah Justice cu o palariuta lipita pe cap,gesticuleaza de zici ca e la cardio si citeste un text creationist ,absolut antistiintific,mitologic si deraiat minciuni grotesti,dar care merge brici la poolimea americana credincioasa cam 98 % din populatia SUA din care 80 milioane protestanti care ar muri maine pentru „regatul lui Israel”:)) e incredibil cat le-a turtit inteligenta biserica!De aia fac ce vor khazarii cu crestinii,crestinismul ii ajuta si alipirea a doua carti religioase mitologie pura,fara legatura intre ele ,VT si NT in Biblie
    Asa si cu postacii de aici, gen Bardan sau Director,de fapt una si acelasi ochelarist/a (am dat un indiciu:))daca e aruncat un text plin de citate de la altii si compilat dupa o serie de carti anterioare,copiate prin traduceri de prolificul ,bref, le-a indestulat tainul pentru weekend

  60. @Calin: la o fabrica textila din Petrosani/Lupeni se confectionau in anii 80 uniforme din bumbac 100%,de calitate superioara, culoarea nisipului pentru armata irakiana:))Am incercat sa cumparam pentru un santier din zona,pe post de salopete,dar erau numai masuri mici,in mod ciudat :))
    Globalizarea exista de cand e lumea si pamantul,aflati ce continea corabia antica descoperita de americani in marea Neagra..ramaneti cruciti
    Buciumul este un instrument popular de suflat din Himalaia pana in Anzi ,via Carpatii si Alpii,dar nimeni nu se intreaba „cum asa?”
    Aurul are aceiasi tehnologie de aliere si creatie bijuterii in toata lumea Europa,Asia,America Latina inca din antichitate,dar nimeni nu se intreaba „cum asa?”
    Piramidele se intilnesc in toata antichitatea din America pana in China,via Egipt ,toate au rolul de „morminte/temple”toate au acelasi principiu constructiv si seamana pana la detaliu Prang Temle din Cabodgia cu El Castillio / Piramida lui Kukulkan din Mexic
    Toate natiunile europene au fost vasale unele altora ,incepand de la creatia imperiului roman,evul mediu si pana azi
    „Suveranism” era numai in mintea luui Ceausescu si se stie cum a murit!
    Restul e gargara

  61. Nici de astă dată nu ați putut mișca un cuvânt din excelentul articol Sfârșitul globalizării, bieți alergători degeaba prin subsol. Mobilizarea Margelatu, Fekete, Tomlin etc. ne arată doar disperarea coldeabăsimului usrpluspnl. Costici plin de falsuri la gură vor să fie luați în seamă. Oricine cu cap își dă seama cu ce vă ocupați și ce cauze murdare slujiți. Mințiți cu fiecare vorbă și devine distractivă osteneala voastră. Între timp, cei atacați dau scrieri și profilează o operă. Deocamdată, cel care ți-a cîștigat prestiugiu lar, prin ce au făcut, scris și contribuit. Nu poți concura o personalitate cu găinării de impostori. La nevoie vă pun punct la punct datele comparative – nu de alta dar omul cu cap discută ce spune altul și acceptă sau respinge cu argumente. Voi bîrfiți persoane, căci altceva nu vă stă nici în putere nici în fire.

  62. Foarte temeinic articolul Sfârșitul globalizării. excelent conotată globalizarea, pe care, așa cum se observă și mai sus, unii o confudă ci ideologia globalismului sau cu faptul dependenței globale a vieții oamenilor.Păcat că la noi sunt prea puțini cunoscători și capabili să discute subiecte cheie ale istoriei contemporane. Căci, dacă ne uităm bine,la Comentarii, pe lîngă oameni pricepuți și interesați, ajung inși care se dau „juniori”,fac giumbușlucuri infantile la subsolul celor mai bune articole, dar nu au legături cu subiectul. Sunt sclerozați de ignoranță. Nu știu, nu citesc și nu pricep. Vorbe de clacă ale unor minți vulgare, interesate nu de adevăr, ci de sarcini de serviciu.

  63. Desigur că anvergura de autor a domnului Marga îi pune pe jar pe netrebnici umpluți de ură, care mint. Dar inșii se repetă la articole importante. Nu-l pot concura de obicei pe un autor, și atunci o iau prin mlaștina prostiei. E campioană adunătura de usrpluspnliști Feketan, Anti2024, Atît (tomlin), lili, margelatu și sosiile. Un om normal abia are timp să rezolve chestiuni de viață, să citească. Lichelele par cu serviciul la minciuni. Altfel, de unde au atîta timp de irosit? Nu au putut aduce o obiecție cît de mică la articole, dar mint ca să deturneze atenția. Vorba vine: ce căzături au ajuns la cuvînt! E drept, prin cotloane.

  64. Katrin Tu ai o problema de logica si amesteci lucrurile.Esti in campanie electorala sau ai o isterie legata de ceilalti pe care nu-i intelegi.Cum isi permit ceilalti sa fie mai destepti decat tine,hmm?

  65. „mishteaux spune:
    18 MARTIE 2023 LA 15:24
    intre timp Domnule Marga …
    rusii s-au retras fara pre-conditii din partea lor de Germanie-ocupata
    si americanii nu s.au retras din partea lor de Germanie-la-fel-de-ocupata (dimpotriva …ocupara si partea lasata liber de rusi).
    Mica intelgere intre rusi si americani a fost ca rusi-i pasuiec un timp pentru c-ai investit prin Planul Marshal si ne fiind usa de biserica americanii … voiau profitul investitiilor din PLAN ? …daaar si ei , rusii au sa castige prin GAZ si materii-prime !
    Azi lucrurie s-au stricat … taman cand trebuiau sa plecde americanii (cu PLINUL FACUT) …’otzii de ei s-au gandit sa le-o traga la rusii care n-aveau unde sa plecde din vecinatatea europeana a nemtilor … cum erau de mers yankeii ….peste-o mare balta !
    Rusii isi joaca un PLAN care era gandit taman pentru ce se asteptau de la TARGUL SINCER (a la MINSK 2) american de la Yalta ? !
    Va rog sami contraziceti clown-eriile DIN VORBE, professore ! ?”

  66. Dincolo de cearta „globalizarii” care încinge spiritele, pentru noi românii, rolul este a unei tari mici ca multe altele de asemenea dimensiuni, de a deveni „sursă de materii prime si colonie vasală marilor puteri” cu foarte putine drepturi de decizie importante. Concluzia, cearta pe globalizare, nu are rost, suntem un mic angrenaj util atâta timp cat le putem aduce lor profit.

  67. Așa cum arată România de azi are nevoie de un om care se pricepe la administrație, care este cultivat și care pune interesul țării mai presus de măruntele interese de parvenire. Nu văd unul care acum să-l poată concura pe domnul profesor Andrei Marga. Știe cum să construiască instituții, are cultura pusă la punct și contacte interne și internaționale solide. Știe bine interesele țării și ale oamenilor. Declarația lui de la alba iulia ne artă un patriot, responsabil și clarvăzător. Se pot vedea scrierile sale legate de reforme. Are sensibilitatea necesară pentru situația țăranilor, muncitorilor, tineretului, specialiștilor. Știe cum să decidă transpartinic. Știe economie, drept, cultură. Nu cunosc dacă domnul Marga vrea sau nu să candideze. Dar ar fi un candidat foarte bun.

  68. Cindva doctrina comunista ne spunea cum Comunismul este cel care va inlocui in viitor Capitalismul decadent el fiind ultima treapta a dezvoltarii umane pe planeta Terra . Acum Dictatorii Iliberali (niste comunisti mascati ) ne prezic sfirsitul globalizarii . Nici atunci si nici acum nu se va intimpla asta .Globalizarea o data pornita nu poate fi intrerupta . Nu exista modalitati de a face asta . Vedem cum nici macar Razboiul din Ucraina , declansarea lui , nu poate intrerupe globalizarea .Cine crede ca printr-o decizie singulara a unui sef de stat globalizarea poate fi oprita se inseala .Tavalulgul inarmarii este si el unul dintre componentele ce sustin globalizarea .Franta deja depaseste rusia devenind al dolilea mare exportator de armament .Japonia si Germania incheie noi intelegeri pe segmentul militar . Va imaginati ce sume de bani sunt puse in joc .Australia cheltuie si ea miliarde peste miliarde .China devine incercuita in Pacific iar Rusia abia se mai tirie prin Ucraina .In 1989 un rus a distrus URSS acum alt rus distruge Federatia .Totul este in grafic

  69. ProAdevăr Tu esti cel caruia i se zice limba moale? Ha ha ha ha ha ha ha ha ha.

  70. „Nu văd unul care acum să-l poată concura pe domnul profesor Andrei Marga.”

    Cata dreptate ai, vezi Viata Studenteasca nr. 14 din 5 Aprilie 1972. Din pacate, valoarea conteaza la cai, anvergura la pasari si caracterul la om. Turnatorii recrutati la securitatea ceausista au fost indivizi lipsiti de caracter. Turnatori din toata tara, uniti-va !

  71. Da, Andrei Marga este autorul unei opere, care scoate din minți invidii și, cum se vede, uneltele ca tine, Tomline (Atât). Nu ești în stare de ceva și îi dai cu minciuni de incapabil. Doar lichele în solda neosecuristă mint și se leagă de personalități. Cum ți-au mai spus și alții, nu ajungeai nici portar la Viața studențească, decum la cultura de atunci. Atunci s-au afirmat, chiar la Viața studențească, mari talente. Regimul din România era lăudat la Washington DC, și la Londra, și la Beijing sau Paris. Între altele a lăsat o țară pe care netrebnici ca tine o pun pe butuci. Faptul că atunci s-au format personalități nu înseamnă că delatori de azi ca tine au vreo valoare. Nu a recrutat securitatea de atunci pe nimeni din cei care te obsedează. Sunt falsuri ale coldeabăsismului tău.Că trăiești din falsuri, este bine de tine. Poftă bună! Oamenii normali la cap nu agreează așa ceva.

  72. Bă Tomline (Caca Maca, Atât, Delator și alte sosii), te arăți în toată prostia cu murdăriile tale de ignorant. Nu ai fost în stare să pricepi nici măcar subiectul – aici sfârșitul globalizării. Puteai învăța cum se folosesc corect noțiuni și cum se tratează o chestiune în mod competent. Articolul este exemplar sub ambele aspecte. Îți arăți toată prostia de parvenit prin murdării atacînd iarăși Viața studențească, pe autori, trecutul. o biată loazîă se ia de lucruri importante.Bine au zis și alții – tu nu ajungeai nici măcar la păzit curtea, decum altceva, fie și cu ortografia ta șchioapă. Te cunosc, căci o faci des cu ideile tale de la popotă. Un prost băgat de șefi unde nu ai nici o cădere. Nu-i nevoie de precizări în plus. Dar dacă ziarul și directorul nu-ți plac, de ce pierzi timpul ca să repeți aceleași inepții? Ar fi nevoie de cunoștințe și curățenie a minții la Comentarii. Nu le ai. Dar ce cauți aici? Nu pricepi ceva, dar vînezi persoane. Se vede cine ești și de unde vii.

  73. Nu poate progresa o țară cu asemenea incapabili, dar delatori (ca Tomlin, Alte direcții, Atât, Caca maca, și alte nume ce se etalează cu aceleași obsesii de psihopați). În loc să se învețe din cultura și profesionalismul lui Andrei Marga nimeni în drum puși de securitatea de azi mint din greu. Ca și cum dacă cineva ar fi avut vreo tangență cu securitatea de ieri nu ar fi aceeași personalitate cu operă de calbru. Ca și cum a fi la noua Securitate, care a asistat destrămarea industriei românești și a democrației în țară, ar fi mai bine.Știu bine dosarul, fiindcă am fost implicat. Este un dosar fabricat din falsuri sub regimul Băsescu-Coldea- Udrea. Cu toate acestea, pe toate examinările cnsas, este concluzia: “domnul Andrei Marga nu a fost colaborator al Securității și nici parte a ei”. Nu a existat nici vreun proces pe vreo pretinsă apartenență sau nu la ceva. A fost doar un proces de calomnie, intentat de domnul Marga unui ins pe care nu l-a făcut profesor și care minte continuu. Dar, cum calomnia la noi nu se pedepsește, nu s-a admis. Asta este tot ce mestecă diferite nulități. Pilotate.

  74. ” Stiu bine dosarul , fiindca am fost implicat ” declara postacul Judecator . ACEASTA inseamna ca tu ai dat sentinta prin care actiunea in calomnie a prof. Marga , a fost respinsa !!! Si atunci ce sens are postarea ta ?

  75. @ProAdevăr; asa e ,foarte adevarat, pe detractori ii macina invidia pe opera de o inestimabilă valoare pentru cultura umană, pentru artă și știință, rivalizând doar cu opera altui mare filosof,Planton
    Soarele răsare la ora 6.17 și apune la ora 18.29. Este strict interzis,cenzurat cu manie proletara nu numai de partizanii sai dar chiar de oamenii de omenie , a divulga informatii secrete despre marele profesor ori a le expune riscului de a fi divulgate înseamnă în fapt a risipi muncă, idei ori soluții științifice valoroase. Este motivul pentru care apărarea confidentialitatii este un fel de a-ți plăti datoria față de patrie și înseamnă „maturitate politică și civică, spirit revoluționar, patriotism – trăsături proprii omului nou de la Cluj cu o înaltă conștiință socialistă, profund devotat lojii, patriei și poporului, înaltelor idealuri ale societății noastre socialiste,democratice,crestine si revolutionare

  76. Aparatorii turnatorului din redactia Cotidianul nu permit publicarea documentelor oficiale ale statului roman, nu doar ingrijitorii hemoroizilor sai. S-a ajuns in ridicol cum spera ei ca un astfel de individ va candida vreodata la alegeri transparente in vreo demnitate publica dupa ce a fost „dat afara” de la ICR de catre un premier exact pe motiv de turnatorie. Cum sa fie invidiat un nemernic care si-a turnat colegii, studentii si musafirii ?!

  77. Mobilizări de simpli proști. Tot ce spuneți, biete lichele fără căpăstru, e fals, infirmat ad autoritățile iubite de voi coldeabăsiste din care vă alimentați. Spectacol jalnic, de loaze. Vă infirmă, loazalor, justiția voastră. Nu e a altora, amărîți Margelatu, Tomlin, Atle direcții, Atât și alte nume de idioți, care vor și ei un biscuit. Josnic, jos nivel, băieți de pripas! Vi s-au dau date pentru oameni normali. Lichelele, se vede bine, că nu sunt normali. Ar trebui medici. Dați-i înainte, biete gloabe de doi lei.

  78. Amărât de Alte direcții (Alte decît normale, desigur!), autorul articolului Sfârșitul globalizării nu are nevoie să fie în redacții. A fost director, redactor șef, responasbil de instituții, ministru, este în academii străine, dar nu-l interează vreo redacție, Că publică este deoarece este cultivat și spune mult. Nu sunt de tine. Că minți din greu,este doat nivelul tău. Alți oameni sunt normali și au alt nivel.Văd că adevărul despre tine te deranjează.Dar nu ai putea să-ți vezi de mizeria vieții tale? Îți place mizeria, dar altora, nu!

  79. Amărât de Alte direcții (Alte decît normale, desigur!), autorul articolului Sfârșitul globalizării nu are nevoie să fie în redacții. A fost director, redactor șef, responasbil de instituții, ministru, este în academii străine, dar nu-l interează vreo redacție, Că publică este deoarece este cultivat și spune mult. Nu sunt de tine. Că minți din greu,este doar nivelul tău. Alți oameni sunt normali și au alt nivel.Văd că adevărul despre maladia ta te deranjează.Dar nu ai putea să-ți vezi de mizeria vieții tale? Îți place mizeria. Mie, altora, nu!

  80. Este tot mai limpede că articolele domnului Marga sunt elaborate, cu idei actuale și strălucite și stîrnesc. Este avantajul unui universitar cu anvergură, contemporanist, care abordează ceea ce oamenii trăiesc, cu concepție proprie. Dînsul nu e în siajul cuiva, ci prezintă curajos, cu probe, propria soluție. Nu i-am citit toate cărțile și articolele, dar nu se aduc obiecții la articole. Prezenta domniei sale este continuă, pe o gamă de teme largă, în Cotidianul și în alte publicații, din țară și din afară. Chestiunea este că ar trebui comentarii la obiect. Ceea ce nu se petrece decât rar. Vulgaritățile acestor nimeni în drum nu fac cinste. Neavând de fapt ce spune la subiect, alunecă,în vorbe goale, fără legătură cu discuția. Informația le e slabă. Pot spune mai mult, dar repet: priviți-vă în oglindă, simpli derbedei care vorbiți fără citit, și puneți-vă pe citit. Să pretindem altora ceva după ce fiecare suntem în regulă.

  81. La atîtea repetiții prostești ale unor lichele, răspund cu o repetiție. Nu ați putut mișca un cuvânt din excelentul articol Sfârșitul globalizării, bieți alergători degeaba prin subsol. Mobilizarea Margelatu, Fekete, Tomlin etc. ne arată doar disperarea coldeabăsimului usrpluspnl. Costici plin de falsuri la gură vor să fie luați în seamă. Oricine cu cap își dă seama cu ce vă ocupați și ce cauze murdare slujiți. Mințiți cu fiecare vorbă și devine distractivă osteneala voastră. Între timp, cei atacați dau scrieri și profilează o operă. Deocamdată, cel care ți-a cîștigat prestigiu lar, prin ce au făcut, scris și contribuit. Nu poți concura o personalitate cu găinării de impostori. La nevoie vă pun punct la punct datele comparative – nu de alta dar omul cu cap discută ce spune altul și acceptă sau respinge cu argumente. Voi bîrfiți persoane, căci altceva nu vă stă nici în putere nici în fire.

  82. JUDECATOR , daca esti un om cinstit , publica hotarirea prin care acctiunea de calomnie a prof. MARGA a fost respinsa . Hotarire pe care chiar tu ai pronuntat-o , dupa cum ai declarat , ” am fost implicat in dosar „. Ca cititorii siteului Cotidianul , sa citeasca cu proprii ochi si sa vada realitatea . Ca asta vrem , nu ?

  83. Biet needucat Tomlin, confunzi valorile cu impostorul care te arăți. Ar fi cazul să discuți cu medicul. Aici se comentează, de către cei care sunt interesați și pot, un articol de importanță esențială. Nu văd ce cauți aici, cine te trimite, ca dovedit ignorant, pe la subsoluri cu minciuni. Ce vrei tu să bîrfești, căci doar la asta se vede că te pricepi, este publicat demult.După ce înjuri ziarul, pe director și pe oricine, vorbești în numele cititorilor, lichea Tomlin. Numai un malad poate pretinde asta. Cititorii cu cap se ocupă de conținut, nu de bîrfe. Nici o persoană liberă nu are a se justifica la o lichea care iese din normal în toate direcțiile.

  84. Un articol puternic, cu viziune, acest Sfârșitul globalizării. Foarte mulți oameni sunt interesați să citească o opinie documentată, profesională. Numai că articolul atinge falșii inși din subsoluri. Se vede mare mobilizare de ignoranți din popote! Nici la acest articol strălucit prin cultură, clarviziune nu au ce obiecta, dar se învîrt în jurul cozii. Epitete de unelte nu sunt decît vulgarități. În vreme ce oamenii au nevoie, totuși, de adevăruri. Cu asemenea tineri senili nu-i nimic de făcut. Vulgaritatea le este natura. Vorba lui Tudor Arghezi, mai bine oameni cu vîrstă cultivați, decît tineri senili.

  85. Ți se face lehamite de acești Editat Tomlin, Margelatu, Atît și alte nume sub care se asund 1-2. Nu au capacitatea de a discuta articole, precum și acest riguros Sfârșitul globalizării, dar vor să abată cititorul spre inepțiile lor. Mergeți la citit, loazelor, căci nu puteți opri cititul cuiva cu numărul vostru de la pingele. Chiar așa slab v-ați educat? Nici de clasa a șaptea nu vă sunt cunoștințele?

  86. Da,scindarea este iminenta.
    Viitorul este sumbru.
    Articolul este meritoriu,capacitatea filofoului de a sintetiza ce crede de cuviinta cu echilibru si temperat ,folosirea sintagmelor Stat narional.suveranitate,Drept international- si respectarea lor,sunt meritorii ,curajoase.Dl Marga se inscrie in micul grup de patrioti romani care au reactii prin argumentatii si teze,fata de ce intimpla,adica nu tace precum ghiocelul.

    Recomand cu caldura Ucraina este doar începutul: Noua ordine mondială după zborul din Afganistan. Ucraina, Taiwan… și apoi? de
    Bruno Del Medico
    si mai ales Planurile Americii pentru hegemonia mondială de romanul
    Calistrat M. Atudorei si pe care cei din strainatate o pot comanda (eu aici nu am reusit)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.