Sfaturi de cuplu pentru tinerii părinți

Nașterea unui copil aduce o bucurie extraordinară în viața oricărui cuplu. Însă pe lângă fericirea nemărginită apare și o serie de schimbări importante în viața părinților.

Aceste schimbări nu îi afectează doar ca indivizi, ci au efect asupra relației ca întreg. Odată cu venirea pe lume a bebelușului, toată grija și atenția mamei se îndreaptă către micuț, iar tatăl va fi neglijat.

În opinia Gabrielei Marin, sarcina și nașterea unui copil de cele mai multe ori sunt foarte epuizante pentru femeie, iar în această situație este posibil ca mama să aibă dificultăți în a găsi un echilibru între nevoile permanente ale bebelușului și relația cu partenerul său.

„Deseori, după nașterea unui copil cuplurile întâmpină probleme în restabilirea intimității și a vieții sexuale normale. În perioada postnatală apar numeroși factori care afectează viața sexuală a cuplului, iar schimbările fiziologice și hormonale care apar în corpul femeii pot fi copleșitoare pentru mămică“, declară specialistul în relații de cuplu.

Factori care dezechilibrează viaţa amoroasă a noilor părinţi

Specialistul în relaţii de cuplu afirmă că viaţa sexuală după naştere poate fi afectată de următorii factori.

Corpul femeii are nevoie de timp pentru a se recupera după naștere. „În prima etapă postnatală (primele șase săptămâni), aproape toate femeile constată o scădere considerabilă a dorinței sexuale. Inciziile cauzate de epiziotomie sau copcile abdominale provocate de cezariană au nevoie de aproximativ 4-6 săptămâni pentru a se vindeca complet. Proaspăta mamă are senzația unui abdomen inflamat, iar acest lucru conduce la lipsa interesului față de sex. De altfel, în această perioadă, cunoscută drept perioada lăuziei, sexul este interzis“, explică specialistul.

Depresia postnatală (la unele femei). „Simptomele pot fi iritabilitatea, impulsivitatea neobișnuită, senzația permanentă de oboseală și dificultățile de atașare față de nou-născut. Orice femeie cu aceste simptome ar trebui să consulte imediat un specialist“, spune Gabriela Marin.

Epuizarea. „Chiar dacă mulți observatori cred că este o muncă uşoară, în fapt, îngrijirea unui nou-născut este o activitate extenuantă. În timpul alăptării, somnul este deseori întrerupt și apare o mare privare de somn, care sporește oboseala acumulată. În astfel de momente, dorința mamei de a face sex tinde să fie pe plan secund. Nevoia de somn și de odihnă va fi mai puternică“, spune Gabriela Marin.

Sfaturile specialistului

Folosiți metode contraceptive. „Un lucru important de reținut este că femeia care alăptează sau al cărei ciclu menstrual încă nu s-a echilibrat poate totuși să rămână însărcinată, pentru că ovulația revine la normal. Este recomandat astfel să fie folosite metode contraceptive. Pilulele contraceptive pot fi administrate după sfatul medicului, precum și combinațiile de estrogen cu progesteron. Trebuie evitată folosirea steriletului vaginal, deoarece poate cauza formarea cheagurilor de sânge“, afirmă Gabriela Marin.

Faceți exerciții pentru reîntărirea mușchilor vaginali. „Din cauza slăbirii mușchilor vaginali, multe cupluri nu mai găsesc sexul la fel de plăcut ca înainte de naștere. Femeile pot face exercițiile Kegel (contracția ritmică a mușchilor perineali – pubococcigieni), care contribuie la revenirea mușchilor vaginali“, menționează specialistul.

Adoptarea unei diete echilibrate. „Noile mame ar trebui să aibă o dietă echilibrată, sănătoasă și un consum adecvat de lichide. Îngrijirea propriului corp trebuie să fie considerată la fel de importantă ca îngrijirea copilului. Atenția trebuie îndreptată către starea de sănătate și odihnă. Toate acestea pot ajută la o recuperare mai rapidă a mamei, cuplul regăsindu-și astfel intimitatea sexuală pierdută. Revenirea la viața sexuală normală nu trebuie grăbită. A fi mamă este dificil, iar femeia trebuie să beneficieze de tot timpul necesar pentru a integra această schimbare extraordinară apărută în viață sa“, spune Gabriela Marin.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.