Și vistieria bisericilor suferă de pe urma restricțiilor

De parcă nu ar fi de ajuns afluxul de evenimente şi informaţii contradictorii care s-au succedat de la începutul anului 2020, un an pe care nu-l vom uita prea uşor, de la Iaşi, preotul Constantin Sturzu, purtătorul de vorbe goale al Mitropoliei Bucovinei şi Moldovei, nu conteneşte să ne vorbească despre …. nimic.

Pandemia a adus la pachet foarte multe restricţii care au generat decizii contradictorii la nivelul instituţiilor publice, cozile sunt la ordinea zilei, la farmacie, la bancă, la market, la metrou, la instanţe…. În tot acest haos orice om de bună-credinţă aşteaptă din partea oamenilor bisericii mai multă moderaţie şi o abordare mai înţeleaptă în privinţa soluţionării unor probleme. Care este produsul gândirii şi acţiunilor feţelor bisericeşti? Un fel de cotcodăceală de găină care tocmai a făcut un …. ou. La fel ca o găină care dă o dimensiune hiperbolică unui gest cotidian, Biserica Ortodoxă Română face din te miri ce o catastrofă pe care ţine să ne-o prezinte într-un stil pe care mulţi dintre noi îl considerăm perimat şi demn de o predică de Ev Mediu.

La fel ca şi clasa politică, Biserica Ortodoxă Română a căpătat un aer vetust, fiind parcă alcătuite din personaje anacronice care nu mai au nici în clin, nici în mânecă nici cu realitatea, nici cu sagacitatea, dar ceea ce este si mai îngrijorător nici cu bunul simţ.

După ce, acum câteva săptămâni, preotul Constantin Sturzu rupea gura Ieşilor cu o declaraţie de personaj de tabloide, spunând că o urmăreşte cu mare interes pe Dana Budeanu, de câteva zile nu ne mai putem conecta la realitatea cotidiană fără să dăm de apariţiile şi declaraţiile sale despre racla Sfintei Parascheva, despre pelerinii care au venit în număr mare şi vor mai veni …. În fine…mi-e greu să urmăresc elucubraţiile unui preot de Ev Mediu cu aere de holtei de Dorobanţi, însă, un lucru străbate din toată situaţia, limpede ca şuvoiul unui pârâu de munte, Biserica Ordoxă Română are nevoie de o reformă structurală şi de imagine, altfel riscă să devină o amintire a unei instituţii populate cu indivizi bizari.

Încrederea populaţiei în Biserică şi în clasa politică devine pe zi ce trece o amintire despre ceea ce înseamnă naivitate şi deşertăciune, căci nimeni nu se procupă, aşa cum spunea Tolstoi, ”ca înainte de a da poporului preoţi, soldaţi sau învăţători, ar fi mai bine să afli dacă nu cumva moare de foame”.

Autorităţile de la Iaşi nu au încercat să afle dacă România are nevoie de îmbulzeala de la raclele lui Sturzu sau de un comportament responsabil şi civilizat în faţa unei situaţii de criză.

„Un singur profesor bun este mult mai folositor decât 100 de preoţi”, spunea Thomas Paine, căci un individ educat în spiritul respectării legilor, al bunului simţ şi al dorinţei de a-şi respecta semenii nu va avea nevoie de predicile sforăitoare ale feţelor bisericeşti privind izbăvirea păcatelor prin atingerea moştelor. Educaţia însă nu se bucură de acelaşi suport material şi moral din partea politicienilor, căci un electorat cu o inteligenţă peste medie nu poate pune ştampila pe un candidat care a promovat examenul de Bacalaureat la 40 de ani. Politicienii au nevoie de preoţii manipulatori, preoţii au nevoie de autorităţile locale pentru huzurul pe banul public.

Acesta este cercul vicios în care îşi duce existenţa România din momentul în care a fost „înconjurată de preoţi care tot cântă pe toate vocile că împărăţia lor nu este din lumea asta, dar care între timp acaparează cu lăcomie tot ce apucă”, aşa cum spunea Napoleon.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6

9 Comentarii

  1. Adevaruri, ne-adavaruri, unul este insa sigur, Isus a spus ca, singurul bun este cel spiritual nu cel material, ce se intampla azi ???, lacomia si controlul omului sau maselor de oameni adevemit realitate,clasa politica la pachet cu cea bisericeasca sau …separat,lupta din rasputeri sa controleze masele de oameni, prin saracie, manipulare … etc. Ce ar spune Isusd daca ar reveni astazi … greu de spus sau, „stiu cumva ca nu mai vine” si atunci, pe ce pui mana este al tau !!!.Istoria are multe sfaturi intelepte dar nu toti stiu sa le invete rostul, pacat.

  2. Cipri Demeter draga.
    Asa sunau si „tezele” comuniste despre Biserica. „O adunatura de babe” conduse de „popi” care mai de care mai vitiosi. Si uite ca spre uimirea si nemultumirea multora Biserica sta si dupa 2000 de ani cu toate pacatele oamenilor fie ei clerici sau laici. Si sta pentru ca nu se sprijina pe ideile oamenilor ci pe jerta Fiului lui Dumnezeu care oricat incearca niste trecatori ca tine s-o „modernizeze si s-o actualizeze” nu are puct mai inalt unde sa fie inaltata. Mai mult Europa asta amarata, mai este inca ceea ce este, nu din cauza elenismului sau a culturii romane ci din cauza crestinismului care i-a adus valorile si principiile pe care cei ca tine, care astazi o conduc ( sau mai bine o siluesc), se straduie sa le piarda. Singurele „personalitati” pe care ai uitat sa le citezi ca sa argumentezi „ideile” minunate din articol sunt Lenin si Marx. Da nu era de bon-ton s-o faci ca se vedea de unde iti vine „inspiratia”.
    Este insa dureros sa vezi ca, comunismul, n-a fost doar o ideologie, ci este o stare de spirit a unora care se cred eliberati de astfel de ideologii dar care n-au „ouat” in viata lor nici macar o margica, ci traiesc doar pentru a critica fara sa macar sa priceapa ceea ce critica. Un fel de Nae Catavencu cu o agenda bine stabilita de altii.
    Sa-ti ajute Dumnezeu sa intelegi macar in ultimul ceas ce este de valoare si ce nu.

  3. Nu stiu ce religie practica autorul, dar consider ca indemnurile sale spre moderatie sunt ‘preparate’. BOR este privita de majoritatea ortodocsilor (toti nepracticanti) ca o institutie prestatoare de servicii (nunti, botezuri etc). Multi din astia au intrat odata sau de cateva ori in viata lor in biserica sau in majoritatea
    cazurilor fiind in trecere prin fata unei biserici. Ori rostul bisericii este altul si el se justifica prin prezenta celor foarte, foarte putini care sunt cu adevarat credinciosi practicanti. Unii se regasesc printre preotii slujitori si mai ales printre monahi si monahii. Pentru acestia mai marii BOR trebuie sa fie intransigenti cu autoritatile ticaloase ale prezentului. Pentru ca acesti rugatori conteaza cu adevarat.

  4. A ataca Biserica Romana Ortodoxa, este ca si cum arunca bumerangul si cand se intoarce il loveste pe aruncator cu suferinta crunta, creata de necunoasterea sau ignoranta de care a dat dovada. Un asemenea articol arata clar ca autorul nu stie nimic despre ceea ce gaseste in cadrul Bisericii Ortodoxe. Dar, poate, intr-o zi Dumnezeu il va lumina. Daca nu…

  5. Ion Antonescu spunea:” Biserica lui Cristos nu inseamna numai ziduri, lumânări, icoane, slujbe, clopote, slujbe. Ea este dragoste, jertfă, milostenie, trudă, curăţenie sufletească. Oriunde trăieşte un suflet curat, acolo este un altar al dumnezeirii.” Despre ce curățenie sufletească poate fi vorba la preotul care refuză la tina slujba de inmormatare pentru ca familia mortului era prea săracă ca să-l plătească cu 500 de lei!?!? Asta se intampla in Oltenia secolului XXI! Cred in Dumnezeu, dar comportamentul preoților determina mulți oameni sa devina atei.

  6. Bine punctat de flybyfly că comportamentul preoților determina mulți oameni sa devina atei. Ce este de făcut?

  7. Reformă! Acesta este cuvântul. Multe dintre fețele bisericești de azi au fost colaboratori ai securității, acum sunt agenți electorali… Doamne ferește de vreo nenorocire ca ei vor fugi ca șobolanii!

  8. Vii cu stiri neverificate lansate de o presa anume. Sunt sanse zero pentru a fi credibile.

  9. Sunt mai multe informații eronate în acest text. Spre exemplu:
    1) Nu am declarat niciodată că o urmăresc pe Dana Budeanu (nici nu aveam/ am de ce să fac o astfel de declarație).
    2) Nu eu am cerut să fiu prezent în spațiul mediatic, ci întotdeauna am răspuns solicitărilor presei.
    Sunt două lucruri care pot fi verificate.
    În rest… anticlericalismul și anticreștinismul sunt la modă. Constat, cu durere, că pe zi ce trece nu mai sunt apreciate căutarea adevărului, discernerea informațiilor, empatia și omenia etc.
    Dumnezeu să vă binecuvinteze domnule Ciprian și să vă dăruiască și râvna de a avea o conștiință curată!
    Pr. Constantin Sturzu

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.