Sute de persoane au ieșit în faţa Ministerului Muncii, la un protest programat să se încheie la ora 12.00. Inițiat de Federaţia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, pe fondul nemulţumirilor legate de noua Lege a pensiilor, oamenii și-au strigat nemulțumirea.
”Ajunge minciuna!, „Demisia!”, „Ruşine să vă fie!” şi „Hoţii!” strigă sutele de oameni care afişează totodată mesaje precum „Oltenii şi Valea şi-au pierdut răbdarea”, „PSD şi PNL aceeaşi mizerie”, „Punem punct – trădării naţionale, distrugerii economiei, corupţiei”, „PNL şi PSD, munca noastră unde e?”, „Pensia nu e un privilegiu, ci un drept”, „Economia noi am salvat, voi în picioare ne-aţi călcat”, „Dreptul nostru greu muncit, voi din pix l-aţi nimicit”.
La miting au participat organizaţii din structura Confederaţiei Sindicale Meridian, precum şi organizaţii ale societăţii civile care reprezintă pensionari actuali şi viitori pensionari, afectaţi de forma actuală a Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, care a avut impact şi asupra „Statutului Personalului Silvic”, dar şi a Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat.
Potrivit unui comunicat al confederaţiei, actuala lege a venit cu unele beneficii evidente pentru anumite categorii de pensionari, în special pentru cei care au desfăşurat activitatea în condiţii normale de muncă, perioade cât mai lungi până la pensionare şi cu contribuţii care au fost reţinute şi virate către bugetul asigurărilor sociale.
Pe de altă parte, aceeaşi lege a defavorizat persoanele care au lucrat în grupe de muncă, persoanele cu dizabilităţi şi cu diverse grade de invaliditate, dar şi pensionarii cu pensii mici cărora, după recalculare, le-a rezultat o pensie mai mică, care va fi indexată la valoarea recalculată, ceea ce va avea ca efect diminuarea sau chiar stagnarea indexării pensiei în plată pentru o perioadă de câţiva ani, în funcţie de valoarea diferenţei dintre pensia în plată şi pensia rezultată la recalculare.
Practic, noua Lege a pensiilor desfiinţează grupele de muncă privind condiţiile de muncă deosebite şi speciale deoarece pensionarii care au lucrat în aceste condiţii nu beneficiază de puncte de stabilitate deşi au contribuit suplimentar şi, astfel, discriminatoriu sunt oferite puncte de stabilitate doar celor care au lucrat în condiţii normale de muncă şi care nu au plătit contribuţie suplimentară, susţine Meridian.
„Calcularea valorii punctului de referinţă cu acest stagiu mediu de 25 de ani prejudiciază în mod nedrept pensionarii din condiţii deosebite sau speciale de muncă şi avantajează pensionarii din condiţii normale de muncă. Totodată, pensionarii care au lucrat în condiţii de muncă deosebite sau speciale nu beneficiază de punctele de stabilitate care sunt oferite prin lege celor pensionaţi din condiţii normale de muncă, pentru anii lucraţi peste stagiul mediu de 25 de ani”, atrage atenţia sursa citată.
Federaţia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România – FSTFR – este organizaţie sindicală feroviară care are în componenţa sa majoritatea mecanicilor de locomotivă, mecanicilor instructori, revizori de locomotive şi şefi tură tracţiune de la SNTFC „CFR Călători”, dar şi şefi tren, conductori, revizori tehnici de vagoane şi mulţi alţi salariaţi ai „CFR Călători” din funcţii de la ramurile: Tracţiune, Comercial, Vagoane şi TESA, precum şi salariaţi ai „CFR” SA.
Participanţii la acţiunea de protest din faţa Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale sunt salariaţi şi pensionari din diverse organizaţii profesionale: FSTFR, Federaţia Mecanicilor de Locomotivă din România, precum şi salariaţi ai Uniunii Sindicatelor Spitalelor CFR; pensionari şi salariaţi de la Metrorex, Federaţia Naţională a Muncii cu structurile ei, Uniunea Naţională a Muncii Valea Jiului, Uniunea Naţională a Muncii Oltenia, Sindicatul Rezistenţa Muncitorească, Sindicatul Solidaritatea 2013, Sindicatul MEDSERV, Liga Muncitorilor din România, Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate – structuri care reprezintă mineri, energeticieni activi şi pensionari din judeţele Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Vâlcea, dar şi cadre militare în rezervă din SCMD; salariaţi viitori pensionari şi pensionari de la Asociaţia Pensionarilor Siderurgistul 2006 Galaţi, de la Galaţi şi Brăila, silvicultori de la Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva.
O delegaţie a sindicaliştilor a intrat la discuţii cu ministrul Muncii.
Problema „persoanelor cu dizabilități” este că sunt milioane cu varii certificate în plată între care și conlocuitori aflați la furat și cerșit prin alte țări dar figurând cu”dizabilități accentuate” pe aici.Să mai vorbim de frecangii de suprafață cu spor de subteran și anticipată sau tagma specialilor sau a apevistilor de birou și avem tabloul complet.În rest,nu văd de ce un conductor de tren ar avea pensia unuia din fața furnalului sau a unui formator dintr-o turnătorie de aluminiu.Cine a văzut asta, știe ce spun.
Inainte ca guwernerul sa fi calculat in minus pensiile contributive, ar fi trebuit sa calculeze, pe principiul contributivitatii, toate pensiile speciale.
In urma recalcularii pensiilor, zeci de mii de pensionari s-au trezit cu pensiile mai mici cu vreo 25%.
guwernerul spune ca nu vor scadea fata de cuantumul din august 2024.
Asa e.
Insa, guwernerul, nu spune faptul ca acesti pensionari, cu pensiile reduse prin recalculari, vor avea pensiile inghetate timp de cativa ani(3-5 ani, cel putin) la nivelul din august 2024.
Pensiile speciale au fost dublate anul trecut si majorate cu 35% anul acesta.
Deci, guwernerul acesta este un Robin Hood pe invers: fura de la saraci si da la bogati.
Cu alte cuvinte…:
PSD = PNL = USR = Aceeasi mizerie.
IohaniSS+Ciuca+Ciolacu = Basescu+Boc
Ha, ha! Ce nghi să pare mișto ‘i faptu’ că numa’ bujetarii cred că muncesc!… Ăștilalț’ ăi dân mediu privat trăbă dicăt să suporte măriri di impozâte ș’ taxă pintru a să putia “indexa” incompetența bujetarilor în ritm cu creșteria inflației…
cica de ce un un conductor de tren ar avea pensia unuia vcare a lucrat la furnal, pe bai inteligentilor conduceti voi ba un tren timp de zeci de ani si dupa mai vorbim.
Cei cu grupe de munca au avut salarii mai mari deci au avut contribuții mai mari și pensii mai mari. Le -a și plăcut să iasă la pensie mai devreme, au fost avantajați. Conductorii de tren au avut și au permise CFR. Rămân la ideea că cei care au primit majorări mari acum au fost cei mai dezavantajați in timp fiindcă au avut pensii mai mici cu o treime si 10 ani, bani care au rămas pierduți.
Postarea cu plangerea unui Editat, real si prejudiciat prin reducerea pensiei,NU SE ACCEPTA!!!Nu mai publicati vorbele goale!! aveti macar putin bun simt!!!
Mormolete, unu’ de la furnal daca trăieste 65 de ani e enorm.Pe un formator când bate cochila nu-l vezi de la un metru cu lanterna.Si nici nu-și umple punga pe drum.Ai văzut industrie grea-n filme, n-ai idee ce spui.Un an la galvan sau șlater ți-ar schimba optica definitiv.
Ce am văzut azi pe străzi in București eu? Un mare grup care strigau și făceau gălăgie daca nu mă înșel, în fața la Ateneul Roman dar în paralel, pe străzi, circulau cetățenii care fuseseră la miting cu tutuete în mână! E simpla întrebare:
– La ce au venit la miting în București daca destui s-au separat de grupul mare și umblau prin magazine pe alte străzi și nu în perimetrul in care se desfășura mitingul?! Repet, e doar o întrebare!
haxon , ai fost activist de pcr ?
Părere, sunt muncitori cu gura și de paradă, probabil, în excursie cu sindicatul.S-au obișnuit că pensiile cresc la presiunea străzii înainte de alegeri și și-au spus că merită să încerce.Ce înca n-a apărut înca în România sunt protestatarii de meserie, cum sunt stopoilerii din vest care vin cu mașina la protest după care merg pe strada vecina și cad în cur în mijlocul șoselei ca să blocheze traficul.Dupa o ora-două, îsi iau tainul, ascund vestele, se urcă-n mașină și pleacă.În cazul de față, excursia fiind pe gratis, de ce nu.Daca ar face sindicatul proteste la băi, câte o săptamâna cu cazare și trei mese pe zi,ar fi bătaie la ușa autocarelor și ar urlă pâna ar răguși.
Nu vreau sa spun că pensiile sunt 100% ok dar de cele mai multe ori fac tărăboi exact cei care ar merita mai puțin la mărire.
Pai cat luati voi la Cfr ca va zic icat ia mama. Eu nu zic sa nu ai o pensie decenta dar voi si minierii aveti niste masini pe care putine le vezi chiar si in Bucuresti…
Ce nu înțeleg la astia! Ba a ți avut salarii , ai cotizat proporțional la pensie! Ce vrei, ba sa ieși la 40 de ani și noi sa plătim!!!! Cat cotizezi, functie de ani, atâta pensie, nu pomana!
unit1
La fondul de pensii nu vin bani decât prin punctele de contribuție: pentru fiecare punct pe contribuție se virează la fondul de pensii,3 salarii medii brute, adică 22 701 lei.
Pentru 1 punct de stabilitate nu se virează la fondul de pensii nici un ban.
Dar la plata pensiei și pentru 1 punct de stabilitate, pentru care nu s-a virat nici un ban la fondul de pensii, se acordă tot cât se acordă și pentru 1 punct pe contribuție, pentru care s-a virat la fondul de pensii 22 701 lei.
Dacă la fondul de pensii sunt doar banii pe punctele de contribuție, din contribuția cărora se vor lua banii pentru plata punctelor de stabilitate pentru care nu au fost virați nici un ban la fondul de pensii?
Din banii de contribuție a celor care nu primesc puncte de stabilitate și din banii de contribuție a celor care primesc un număr mic de puncte de stabilitate, adică se iau din banii de contribuție ai pensionarilor cu cele mai mici pensii, pentru a le face și mai mici , pe nedrept, prin abuz de putere, pentru a se da din sudoarea săracului, bani celor cu pensii mai mari și care nu au muncit pentru ei, pentru a le face acestora pensii și mai mari, pe nedret.
Se ia și din pensia celor cu 1 200 lei, pe nedret, prin abuz de putere, pentru a se da bani, pe nedret, și celor cu pensii de 90 000 lei!
Banii luați, pe nedret, prin abuz de putere, din contribuția celor mai amărâți pensionari, pentru plata punctelor de stabilitate, deoarece pentru punctele de stabilitate nu au fost virați banii la fondul de pensii, trebuiau folosiți pentru creșterea valorii punctului de pensie în plată de la 2032 lei, la 2395 lei , deoarece așa este drep: banii de la fondul de pensii, care vin doar pe punctele pe contribuție , trebuiesc utilizați exclusiv pentru punctelelor pe contribuție, și nu pentru plata punctelor de stabilitate, deoarece pentru punctele de stabilitate nu au fost virați banii la fondul de pensii.
unit 2
Prin creșterea valorii punctului de pensie în plată de la 2032 lei, la 2395 lei, creștereau și pensiile celor celor care nu au crescut acum, adică ale celor mai săraci pensionari, din cauza aceastei legi, prin care sunt jefuiți cei mai săraci pensionari.
Prin faptul că se ia din banii de drept, ai celor mai săraci pensionari, ca să se mărească, pe nedrept, prin abuz de putere, pensiile mai mari se pune in evidență cruzimea guvernanților cât și a acelor care au aprobat, care sunt de acord cu această lege, acelor care o susțin pe față sau prin tăcere, a celor care beneficiază de pe urma acestei legi și a celor care nu denunță punctele de stabilitatea plătite pe nedret din banii celor mai săraci pensionari.
Guvrnanții se fac stăpâni pe numărul de salarii medii brute, virate la fondul de pensii, de fiecare muncitor în timpul perioada de contribuție!
Ei nu au dreptul să se facă stăpâni pe numărul de salarii medii brute virate la fondul de pensii de un om, și care se exprimă prin punctele pe contribuție,ci trebuie să-i restituie acest număr de salarii medii brute , în perioada de pensie, după o regulă unică, valabilă pentru toți.
La un număr de salarii medii brute egale, virate la fondul de pensii, trebuie să fie și pensii egale.
Sau la un număr de puncte pe contribuție egale, socotind tot la 3 salarii medii brute virate la fondul de pensii 1 punct pe contribuție, trebuie să fie în mod obligatoriu și pensii egale.
Pensiile speciale, punctele de stabilitate, indicii de corecție și paracorecție, cât și alte măgării de acest fel, nu au ce căuta într-un sistem de pensii bazat pe contribuție.
@ Nu se mai dau în campania elecorală sacoșe cu cartofi, mici ,bere și bani, pentru voturi, voturile se dau celor care au ,,traseele” cu pensii, salarii, pentru care sindicaliștii scot în stradă anagajați și pensionari, ?
DUPA 1989 IN SISTEMUL BUGETAR S-AU DESFIINTAT NORMELE DEMUNCA SAU INDICATORII STATISTICI DE MUNCA PENTRU UN SALARIU LUNAR .SUNT UNII BUGETARI CARE NICI NU AJUNG VREODATA LA LOCURILE DE MUNCA (ambasade,consulate,etc) ACESTIA INCASEAZA SALARII ASTRONOMICE IN TARA DE LA BANCOMAT CU AJUTORUL CARDULUI………………..
ati fost trecuti la grupa I inutil in anii 2000 un impegat cu putina scoala iesea la 50 de ani pt ca lucra in conditii grele adica frig/caldura dar un operator de la acid sulfuric nu lucra in frig/caldura si era trecut fara grupa desi inhala bioxid de sulf care numai placut nu era…iar comparativ in acel an pensia unui impegat era egala cu a unui dr. ing. CP I iesit la 70 de ani si doua luni…cu 44 de ani lucrati nu inventati ca supliment cate 6 luni la fiecare an.