Spania: o criză de gelozie la un show TV deconspiră mafia imobiliară

Mită, spălare de bani şi evaziune fiscală de sute de milioane de euro în cea mai cunoscută staţiune spaniolă, Marbella, pe Costa del Sol. Procurorii anticorupţie din Spania păreau să nu cunoască nimic despre toate acestea până când soţia geloasa a primarului din Marbella, Juan Munoz, a făcut aluzii la afacerile necurate ale acestuia şi ale amantei sale, celebra cântăreaţă spaniola Isabel Pantoja, scrie Der Spiegel.

Diva a fost arestată preventiv şi urmează să fie judeacată pentru spălare de bani. Ea riscă trei ani şi jumătate de închisoare şi o amendă de 3,68 milioane de euro. Primarul Juan Munoz, cel care îi furniza lui Pantoja banii negri obţinuţi din mite, riscă şapte ani de închisoare şi o amendă de 7,6 milioane de euro. Şi soţia geloasă riscă o pedeapsă similară celei a rivalei sale.

Corupţia a înflorit în Marbella o dată cu avântul imobiliar din anii ’90. Fiecare antreprenor era obligat să ofere mită pentru orice act emis de primăria staţiunii, pentru trucarea sau anularea licitaţiilor de concesionare a serviciilor publice. Banii erau colectaţi în primul rand de şeful departamentului pentru construcţii, care a acumulat astfel 125 de milioane de euro în cei 14 ani petrecuti la primărie, o perioada în care în Marbella s-au construit 7.000 de apartamente.

Celebra cântăreaţa Isabel Pantoja avea sarcina de spăla milioanele de dolari ale primarului din Marbella prin zecile de firme pe care le deţinea. Printre acestea un restaurant de lux, care, potrivit documentelor furnizate de Pantoja, vinde o porţie din specialitatea “Pui a la Pantoja” la preţul de 150 de euro.

Fiesta continuă însă mai departe la Marbella, unde magnatul Flavio Briatore abia ce a inaugurat prima filiala din Spania a Clubului Miliardarilor. Aici rezervarea unei mese costă 1.000 de euro. Clienţii sunt în majoritate nord-europeni, ruşi sau arabi. Spaniolii sunt ţinuţi afară de criză sau de rigorile legii care abia acum se fac simţite.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.