Specii dispărute apar pe timbre

„De-a lungul erelor geologice, schimbările de climă sau intensificarea activităților vulcanice au avut ca rezultat dispariția completă a unei părți a faunei și florei de pe Terra. Pe lista factorilor care au influențat în mod negativ plantele și animalele planetei se numără însă și omul. Iar asta prin vânatul excesiv, distrugerea habitatelor, exploatarea comercială sau poluarea, ce au făcut să crească lista impresionantă a speciilor clasificate ca fiind pe cale de dispariţie sau în pragul dispariţiei, în fiecare an“, notează cei de la Romfilatelia.

Prin emisiunea de mărci poștale „Specii dispărute recent“, compania trage un semnal de alarmă în privinţa rolului pe care îl are întreaga omenire, responsabilă pentru protejarea planetei, se arată într-un text trimis presei. Această emisiune, alcătuită din patru valori nominale, este disponibilă începând de vineri, 21 aprilie, în magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara, precum şi în magazinul online al societății.

Printre speciile asupra cărora se atrage astfel atenția se numără porumbelul migrator (Ectopistes migratorius), ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 2,70 lei. Este o specie dispărută în America de Nord, unde în trecut era foarte răspândit. La sfârşitul secolului XIX, efectivul s-a micşorat drastic, motivele principale care au dus la dispariţia acestei specii fiind vânătoarea excesivă şi pierderea rapidă a habitatului natural, dar și faptul că porumbelul migrator depunea un singur ou. Ultimul cuib înregistrat în sălbăticie a fost colectat în 1895, lângă Minneapolis. Martha, ultimul exemplar în captivitate, a murit de bătrâneţe, la 1 septembrie 1914, în Grădina Zoologică din Cincinnati.

Romfilatelia a avut sprijinul Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa“ pentru realizarea acestei emisiuni de mărci poştale.

Despre Andrei Radulescu Articolele 120
Author