Oportunitate, dar și risc

Speculanții români în energie intră în ringul mare din UE

Piața de electricitate de zi cu zi (tranzacții de obicei speculative) a României a fost conectată cu încă 20 de piețe din Europa. S-au făcut și livrări de energie ca urmare a primelor tranzacții făcute. De acum, negustorii loali pot intra în ring cu omologi din toată UE pentru a specula cele mai bune prețuri. Cuplarea pieţelor intraday înseamnă practic că toţi traderii din ţările cuplate folosesc aceeaşi platformă informatică pentru tranzacţionare, care oferă transparenţă totală privind preţurile şi volumele tranzacţionate.
„Acest lucru înseamnă că toţi traderii din România vor avea la dispoziţie aceleaşi instrumente de tranzacţionare ca şi în celelalte 20 de ţări europene şi există posibilitatea de a efectua tranzacţii transfrontaliere cu energie. Este o etapă care dovedeşte determinarea noastră de a fi pe piaţa europeană de energie, pe cele mai performante platforme şi cu regulile europene. Este un proces foarte complex şi o mare provocare pentru noi”, a precizat Victor Ionescu, directorul bursei de energie OPCOM.

Țările conectate sunt Bulgaria, Ungaria, Croaţia, Republica Cehă, Polonia, Slovenia, Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Letonia, Lituania, Norvegia, Suedia, Olanda, Portugalia şi Spania.

În urmă cu cinci ani, pe 19 noiembrie 2014, piaţa spot de energie a României a fost cuplată cu cele din Ungaria, Cehia şi Slovacia.

Implicații

„Prin extinderea funcționării la nivel european a pieței intrazilnice din Romania (cu titlu de exemplu ofertele introduse în piața din România se vor putea tranzacționa cu cele introduse în oricare din piețele funcționale în celelalte 20 de țări, în limita capacității de transfer transfrontaliere disponibile) și adoptarea soluției unice europene, este de așteptat să crească lichiditatea pieței intrazilnice, conducând la diminuarea ponderii pieței de echilibrare și echilibrarea mai exactă și aproape de timpul real a participanților, utilizarea mai bună a capacității și resurselor de producere, utilizarea optimă a capacității de transport transfrontaliere și nu în ultimul rând, ca o consecință indirectă, creșterea siguranței în alimentare a consumatorilor din România”, spunea OPCOM în materialele de prezentare publicate înainte de momentul cuplăriii.

Pe de altă parte, conectarea atâtor piețe înseamnă că trendurile de preț se propagă. Spre exemplu, o secetă extremă în Vest, care ar conduce la creșterea prețurilor pe acele piețe, ar putea implica creșteri de prețuri și la noi, chiar dacă aici a plouat iar debitele râurilor sun la nivel optim pentru uzinare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Mihai Soare 1067 Articole
Author

11 Comentarii

  1. Romania tara bogata in ape rauri,carbune gaz petrol energía eléctrica ar trebuui sa fie foarte ieftina.Tara guvernata de criminali si idioti

  2. Visul de aur al capitalismului, inlocuirea totala a economiei de piata cu cea de specula.

  3. Mare atentie in aceasta ‘uniune’ de adunaturi ca la bursa:”Țările conectate sunt Bulgaria, Ungaria, Croaţia, Republica Cehă, Polonia, Slovenia, Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Letonia, Lituania, Norvegia, Suedia, Olanda, Portugalia şi Spania.” Sa nu credeti ca Romania va avea castig nonstop, ro va fi cu resursele si restul cu beneficiile! Romanii vor plati pretul ingenunchieri deoarece nu stiu sa negocieze la sange,nu sunt in stare sa se impuna, nu sunt capabili sa comunice,sa puna punctul pe I cand e vorba de strainataturi! Si va pot da destule exemple din mai multe domenii! Oricum,chiar daca tranzactiile sunt intrun camp sau teren viran ori intro aula sau sala de pacanele, nimeni nu tine cont de doleantele celuilalt si negociaza strict in favoarea lui dar romanul…pas minuscul temator! Lacomia depaseste limita obiectivului negociat,e ca la orice bursa: castigi odata sau de doua ori,apoi pierzi pe banda rulanta dar nici nu poti sa te retragi fara a plati costul urias al inscrierii si participarii initial!

  4. Inainte de revolutie exista un plan de valorificare a potentialului energetic al tuturor cursurilor de apa din Romania. Pe lanaga asta se urmarea si scoaterea de sub spectrul inundatiilor a mii de hectare de pamant arabil si a unor localitati ; apa pentru consumul localitatilor riverane , apa pentru irigatii , piscicultura. Nu a fost o gluma ! S-a realizat acest program pe raul Olt , dar a venit Revolutia si totul a fost abandonat . Desigur , deoarece era un program comunist si comunistii erau prosti !(sic!) Acum importam curent electric ! Centrala de la Cernavoda sta si acum, dupa 30 de ani, neterminata ! De ce ? Era tot o lucrare comunista si noua nu ne trebuie asa ceva, desi era o constructie executata de romani , pentru romani ! Desigur, lupta impotriva comunismului cere „sacrificii”! Hi,hi,hi !

  5. In iarna asta sigur vor fi perioade de ger asa ca vom avea un deficit pe energie electrica riscanta mai ales daca unii vand pe termen lung ceva ce urmeaza sa se produca, din alt punct cine a semanat grau si alte paioase de toamna va area reculta buna, a ploat a fost cald si a putut infrati, va fi suficent de viguros sa reziste daca va ninge…

  6. „…binele de mine fuge si n-am FRATE cui ma plange!”…vom ajunge sa ne „alimentam” cu SPECULA nu cu ENERGIE!…hamesitii jecmanitori si-au dat mana cu hamesitii tradatorii pentru „binele” romanilor!…”unde esti tu Tepes doamne…”?!

  7. Rlativ la „piata de echilibrare” exisat un diferendum vechi intre oameni avizati din sistem cum este Jack Cutişteanu, directorul general al Petprod aratat pe Bursa din noe.anul trecut,care a contestat Ordinului 76/2017, „care stipulează o ipoteză falsă, respectiv că dezechilibrele membrilor unei Părţi Responsabile cu Echilibrarea (PRE) se compensează strict în interiorul conturului respectivei părţi”CREIND DECI ARTIFICIAL ACEST „PRE „! „Datele OPCOM nu «se pupă»”), că datele publicate de OPCOM se contrazic între ele, fiind jucători pe bursa de energie care manipulează piaţa.Este vorba de asa zisa „Piata de echilibrare”,artificiala si inadecvata, falsa la care OPCOM si ANRE refuza sa raspunda ,OPCOM invocand un kilometru de acte normative „legale”!” În ambele cazuri se dovedeşte că piaţa de energie este manipulată.ANRE nu răspunde solicitării BURSA pentru clarificări. Sunt ocupaţi, sunt obosiţi, nu vor să fie deranjaţi. Ei veghează ca pieţele să funcţioneze bine. (…) Cine ar trebui să pună în discuţie construcţia aberantă, artificială, a pieţei de echilibrare, care apasă preţurile consumatorilor cu aproximativ 300 de milioane de euro pe an, printr-ul fals de proporţii galactice? De ce nu sunt receptivi la o sesizare încăpăţânată, dar adevărată că fenomenul fizic care se produce trebuie descris cu o construcţie financiară de soldare adecvată, nu cu o invenţie artificială care duce la facturi ilegale, dezechilibre inexistente, servicii neprestate?”.Sa intrebam ce FAC CURTEA DE CONTURI SI ALTE AUTORIITATI INEXISTENTE CUM ESTE MINISTERUL PUBLIC-PARCHETUL ?PERMITAND „furtul galactic”? MAI VOR INCHIDEREA MINELOR, in portul Rotterdam fiind imobilizate tone de CARBUNE !ANRE-OPCOM-MONOPOLURI INFRACTIONALE FACAND SPECULA !

  8. Felicitari Victor Ionescu.Singurul om care mai tine steagul sus in energie.

  9. în România cresc continuu preţurile, indiferent dacă în restul europei e secetă sau inundaţii. Cine apără consumatorul român, că Dumneteu are de rezolvat probleme în tot multiversul, nu doar în Dămăroaia?

  10. Cred ca in ordonanta 114 criticata de PNL si pe care au promis ca o desfiinteaza, erau niste preturi reglementate/inghetate Poate acum vor intelege de ce guvernul Dancila a fost ”distrugator” ca sa citez din Marele om de stat si trebuie sa ”dispara”(citat)…Votati pe aparatorul ”binelui” Iohannis impotriva raului care-l reprezinta ideologia sociala care doreste un echilibru intre profit si situatia economica a populatiei/puterea de cumparare…

  11. @pt anado tauriga. ai cumva impresia că eu am pus întrebarea asta, aşa, de florile mărului?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.