Spitalul din Slobozia, la un pas de închidere

Familia unei fetițe paralizate la naștere din cauza unor manevre medicale defectuoase a câștigat recent în instanță o despăgubire‑record pentru țara noastră într-un caz de malpraxis: jumătate de milion de euro. Pentru că Spitalul Județean de Urgență Slobozia nu a plătit încă nici măcar o parte din sumă, familia a obținut și demararea procedurii de executare silită.

Au trecut aproape două luni de la pronunțarea sentinței definitive, iar familia, care între timp s-a mutat în Anglia, nu a primit niciun leu din partea reprezentanților spitalului. Managerul unității medicale a dorit să negocieze modul de plată, exprimându-și intenția de a plăti în rate suma de bani. Nemulțumiți de atitudinea conducerii spitalului, părinții copilului au deschis un nou proces, de executare silită. Solicitarea lor a fost aprobată de instanță, astfel că Spitalul Județean de Urgență Slobozia poate fi executat silit în ­orice moment. În cazul în care nu se va găsi o soluție pentru plata despăgubirilor către partea vătămată, spitalul riscă să fie închis.

Despăgubiri-record

Spitalul Județean de Urgență Slobozia trebuie să plătească 500.000 de euro drept despăgubiri într-un caz de malpraxis, ca urmare a unei sentințe definitive a Curții de Apel București. De asemenea, medicul acuzat că a cauzat vătămări grave unui nou-născut va trebui să plătească o amendă penală de 20.000 de lei.

Raisa Uzea s-a născut în anul 2009 la maternitatea din Spitalul Județean Slobozia. Acolo, medicii au constatat că nu respira, imediat fiind resuscitată și ventilată artificial. Fetița a ajuns după 14 ore la București cu epilepsie focală simptomatică, microencefalie și sindrom bipiramidal. Părinții Raisei l-au acuzat pe doctorul care a asistat nașterea, ginecologul Valentina Dinu, că i-au distrus fetei sănătatea, iar o anchetă penală a fost declanșată chiar în același an. De asemenea, părinții au acuzat-o că a încercat să șteargă urmele malpraxisului, prin completarea actelor cu date false.

Tratamentele Raisei necesită sume mari de bani

Procurorii au acuzat-o pe doctoriță de vătămare corporală din culpă, iar după șase ani de procese, în ia­nua­rie 2015 Judecătoria Slobozia a condamnat-o pe Valentina Dinu la 3 ani de închisoare cu suspendare și a obligat spitalul la plata unor despăgubiri morale de un milion de euro. Sentința a fost contestată de medic și de reprezentanții spitalului, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel București, unde doctorița a fost condamnată la plata unei amenzi penale, iar suma care urmează a fi plătită familiei de către spital a fost redusă la jumătate. Suma reprezintă cea mai mare despăgubire din România într-un caz de malpraxis de acest gen. Spitalul este o unitate falimentară, datoriile lunare depăşind constant veniturile încasate din serviciile medicale.

Reprezentanții spitalului spun că nu știu de unde vor găsi bani pentru a plăti această sumă. Fetița, care a fost afectată pentru tot restul vieții, nu se poate dezvolta independent, fiind nevoie de diverse tratamente. „Sumele care trebuie plătite sunt de fapt neînsemnat de mici pentru nevoile Raisei. Ne lăsați impresia că sunteți victima acestei hotărâri judecătorești, că «moșteniți» în mod injust un caz de malpraxis al spitalului și că noi, părinții și copilul afectat de paralizie cerebrală, ar fi trebuit să stăm în banca noastră, așa afectați pe viață cum suntem“, scriau părinții într-un apel public.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.