Strada

Strada este făcută din bani publici pentru ușurarea transportului, a circulației pietonilor, practic pentru interesul public general.

Astăzi, în numele libertății de exprimare, strada este acaparată de grupuri de interese particulare pentru proteste sau marșuri care degenerează uneori în haos și anarhie.
Au loc tulburări sociale prin confruntări între grupări având interese sau păreri diferite, apar acte de vandalism, se blochează străzi, circulația este îngreunată și chiar paralizată, se creează un sentiment de nesiguranță locuitorilor sau vizitatorilor.

Strada este a tuturor și trebuie să fie un mediu civilizat de comportament.
Aspectul străzii contribuie la reputația orașului, a țării și arată gradul de civilizație.

Totuși, ce s-ar putea face pentru asigurarea libertății de exprimare publică?

Așa cum există tradiția celebrului Hyde Park din Londra, în marile orașe, pot exista locuri speciale, de exemplu, stadioane sau parcuri unde pot avea loc întruniri și proteste.
Desigur, organizatorii care primesc autorizația pentru astfel de manifestări trebuie să aibă obligația să curețe locul după terminarea demonstrației.
O asemenea măsură civilizată, dacă nu poate fi legiferată, poate totuși să fie impusă de primăriile locale.

Dar oare există curaj și voință, înainte ca România să ajungă la nivelul Franței?

Mircea Popescu

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

10 Comentarii

 1. asa ca este „normal” ca strada sa devina o uriasa parcare privata a statului pe banii prostilor care accepta aceasta MIZERIE SI TALHARIE…? desi noi platim deja taxe la taxe pentru srada, pentru drum, pentru pod etc.etc.etc..? protestele TREBUIE sa fie IN STRADA. pentru a atrage atentia PARAZITILOR NEALESI DE NIMENI SI A STAPANILOR LOR S A TA NELE! romanii dorm. norocul vostru…

 2. Au facut cineva poze dupa parada cu gunoiul ramas? De obicei, dupa aceste parade, gunoierii au de lucru masiv: sticle sparte sau intregi, servetele, hartie si cartoane in urma consumului de hrana pe strada, siringi si pungute aruncate in urma consumului de continut. Nu ca la mitingurile obisnuite ar ramane curatenie pe strazi, dar la tiparul mostra gunoiul are consistenta cu orice interzis prin lege. Sau poate ca nu stim avizarile pentru entitate?!

 3. Strada e a tuturor și a nimănui!…strada e locul unde se adună gunoaiele,…
  Strada e locul unde începe viață și unde se termină viața…

 4. Strada ofer unor indivizi UNICUL MEDIU in care sunt capabili sa-si puna in evidenta unicele lor abilitati. Si are si avantajul ca, pentru a avea acces la strada, nu li se pretinde sa aiba … asigurare stradala.

 5. Domnule Popescu. Eu zic sa propuneți ca orice manifestare sa se desfășoare cu maximum 3 participanți. E în interesul străzi, căci orice deranj adus străzii e o forma de dictatura.
  PS. Am văzut și în UK demonstrații cu peste un milion de participanți. Din fericire toti se deplasau organizat spre Hyde Park, unde fuseseră amplasate scaune și corturi cu apa și cu medici care le puteau acorda participantolor primul și ultimul ajutor. Ar fi și varianta ca manifestatile sa se desfășoare in scara fiecărui bloc doar cu locatarii lor. Sar și mai bine ar fi ca ele sa fie interzise definitiv. In fond cu ce au greșit străzile ca să fie călcate în picioare de manifestanți. Traiascs strada, masina și gândirea libera.

 6. Nici dupa 33 de ani multi nu s-au luminat, ba din contra sunt mai in ceata ca inainte. De ce sa fie Romania la nivelul Frantei si al celorlalte stricaciuni dovedite din vest? Doar useristii spalati temeinic pe tartacute de invataturile agentilor din ONG-urile lui Soros vor Romania la nivelul suratelor vestice. Si care este acel nivel atat de ravnit? Cel de pe marginea budei?

 7. Strada mea este facuta ca loc de joaca ptr niste copii idioti care zbiara tot timpul, indiferent de anotimp sau perioada scolara, pana la 22:30 noaptea, iar parintii nesimtiti nici nu-i intreaba daca si-au facut lectiile sau daca au pus man pe vreo carte.
  Uite asa va iesi o noua generatie educata dupa principiile dlui president Iohannis.

 8. Nu poti sa trimiti niste demonstranti sa protesteze pe insula mare a Brailei, sa nu-i vada nimeni, politicienii ar zice saru’mana sa se bucure interzica orice protest vizibil impotriva autoritatilor, si asa masmedia e muta de cand e platita sa taca.

 9. Conform ineptului Mircea Popescu, Romania trebuie sa fie ca Franta. Adica manifestatii cu incendieri de masini si magazzine, si mii de politisti batausi? Mai aveti multi ca el in redactie?

 10. @paradelos
  -exact!
  (nu intelegem ce-l phoote p-ala,
  e centurist,bordurist?)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.