”Strada și străinătatea” – aceeași rețetă în tot Estul Europei

Polonia a început anul 2020 în colimatorul Curții Europene de Justiție. Joi, 9 ianuarie, președintele CEJ, belgianul Koen Lenaerts,  a transmis un avertisment camerei inferioare a Parlamentului polonez, care tocmai a adoptat proiectul de lege privind crearea unei Camere Disciplinare care să-i penalizeze pe judecătorii care contestă noua alcătuire a Consiliului Național al Magistraturii și verdictele altor judecători. ”Nu poți fi membru UE dacă nu ai o justiție independentă, instanțe imparțiale care respectă dreptul la un proces corect, care respectă legile UE”, a spus belgianul. ”Încrederea reciprocă nu înseamnă încredere oarbă, trebuie să meriți această încredere zi de zi, așa cum fac toate statele membre, cum fac Belgia, Olanda, Luxemburg sau Portugalia, dar așa trebuie să facă și Polonia, Ungaria, statele din Balcani și asa mai departe”.

Lenaerts a făcut declarațiile în Polonia, joi, unde a ajuns simultan cu o delegație a Comisiei de la Veneția, invitată de președintele liberal al Senatului. Senatul are o fragilă majoritate liberală, însă nu are ultimul cuvânt în reforma justiției. Rolul principal este al Seimului controlat de partidul lui Jaroslaw Kcazynski, care poate respinge orice modificări aduse de Senat legilor justiției.

Guvernul Poloniei avertizează: va fi anarhie în justiție

Proiectul de lege propus de puterea din Polonia urmărește să-i împiedice pe judecătorii din țară să decidă că acei colegi ai lor care au fost numiți într-o așa-numită Camera Disciplinară, dar și în Consiliul Național al Magistraturii, nu sunt independenți. Disputa se aseamănă întrucâtva cu cea legată de Secția specială pentru investigarea infracțiunilor din justiție din România. În Polonia, în colimator sunt luați judecătorii, câtă vreme ministrul Justiției este și procuror general și are pâinea și cuțitul în ce privește activitatea procurorilor.

Guvernul de la Varșovia susține că judecătorii au devenit o castă extrem de politizată, cu mulți membri care au activat în timpul regimului comunist și care urmărește să-și asigure impunitatea. Aflat în dispută cu Curtea Europeană de Justiție și Comisia Europeană, guvernul susține că legea poloneză are preeminență în fața legilor UE, ca justiția nu face obiectul controlului UE în niciun stat membru, că organizarea justiției ține de atribuțiile Parlamentului național și că nici Constituția Poloniei, nici statutul Consiliului Național al Magistraturii din Polonia nu prevăd că numirera judecătorilor se face doar de către judecători, fără vreo implicare politică.

Premierul Mateusz Morawiecki și președintele partidului de guvernare, Jaroslaw Kaczynski, susțin că sistemul judiciar din Polonia se va îndreapta spre haos și anarhie, daca legea Camerei Disciplinare nu va fi adopată. ”Unde se va ajunge dacă va continua situația asta (în care judecătorii pun sub semnul întrebării verdictele altor judecători și numirile făcute de alți judecători)? Spre haos în justiție. Desigur, niciun stat serios nu poate permite așa ceva”, a spus premierul Poloniei, la jumătatea lunii decembrie.

Delegația Comisiei de la Veneția invitată de președintele Senatului a sosit în Polonia joi, pentru o vizită de două zile. Firește, miza cea mare era o întâlnire cu oficialii din guvern. Care a fost poziția guvernului de la Varșovia?

Guvernul a trimis Comisia de la Veneția la plimbare

Inițial, guvernul nu a exclus posibilitatea unei întâlniri cu delegația Comisiei de la Venetia. Apoi, în ziua sosirii acesteia în Polonia, ministrul adjunct al Justiției a prezentat o scrisoare în care argumentează că vizita delegației nu poate fi decât una informală și, în aceste condiții, le-a sugerat un program experților de la Consiliul Europei: o vizită la Muzeul Rezistentei anti-sovietice și al deținutilor politici din Varșovia.

”Directorul Muzeului este un istoric renumit și este gata să vă primească persoal și să vă familiarizeze cu aspectele culturale și istorice ale transformarilor prin care a trecut justiția în Polonia. Sunt sigur că informațiile despre contextul schimbărilor din justiție vă vor îmbogăți cunoștințele și vă vor oferi o nouă lumină în care să priviți necesitatea unei reforme”, se arată în scrisoarea ministrului adjunct al Justiției.

Apoi, oficialul polonez amintește de statutul Comisiei de la Veneția, care precizează care sunt instituțiile care pot invita o delegație a Comisiei  într-o țară. Astfel, potrivit Constituției Poloniei și statutului Comisiei de la Veneția, delegatia nu poate fi invitată oficial în Polonia decât de președinte sau premier. Cum președintele Senatului nu are asemenea competență, vizita nu poate socotită decât una cu caracter informal, arată ministrul adjunct al Justiției. Ministerul Justiției va pune la dispoziția delegației toate informațiile de care are nevoie, însă numai într-o deplasare cu caracter oficial, conform legilor internaționale și legilor poloneze, mai arată scrisoarea.

Prin urmare, delegația Comisiei de la Venetia se va întâlni doar cu președintele liberal al Senatului și cu președinta Curtii Supreme, Malgorzata Gersdorf, care a devenit un adevărat vârf de lance al opoziției politice din Polonia.

Președintele Senatului, Tomasz Grodzki, este un politician puțin cunoscut în Polonia. După alegerile parlamentare din Polonia, a fost ales cu o majoritate de un vot în funcția de președinte al camerei superioare a parlamentului. Grodzki, aparent puțin pregătit pentru asemenea demnitate, apelează mult la sfaturile lui Donald Tusk, fost premier liberal al Poloniei și fost președinte al Consiliului European. Tusk și Grodzki au devenit repede figurile principale ale campaniei pentru alegerile prezidențiale, ce vor avea loc la primăvară.

Apeluri la proteste identice cu cele din Cehia și România

Este interesant să trecem în revistă câteva declarații din care reiese limpede strategia liberalilor polonezi, care seamănă leit cu cea a mișcarilor #rezist din Cehia, Slovacia și România.

În luna decembrie, Grodzki a comparat situația din Polonia cu cea din Hong Kong. ”Dacă vă uitați la protestele din Hong Kong, veți vedea că asemenea proteste ample în stradă au rolul de a-i influența pe politicieni, pentru că și ei sunt oameni. Într-un stat democratic sunt legi care permit demonstrațiile. Oamenii au dreptul să protesteze”, a spus Grodzki.

Dar cele mai relevante sunt declarațiile lui Tusk, care consideră că ultima șansă pentru blocarea legilor justiției sunt ”strada și străinătatea”. Suna cunoscut?…

”Privesc protestele într-un mod foarte practic, pentru că îmi amintesc de protestele din Polonia privind Curtea Constituțională (final de 2015 și începutul anului 2016 – n.red.) și alte instanțe și îmi amintesc de reacțiile Bruxellesului și ale lumii. Eu, spre deosebire de conducătorii de azi, cred că ”strada și străinătatea” pot juca uneori un rol foarte pozitiv în istoria poloneză”. Tusk a mai spus: ”acum, strada poate însemna 100.000 de oameni, iar străinătatea este UE”. ”Strada și străinătatea au metode foarte bune pentru a opri guvernul să facă asemenea lucru”, a spus Tusk, cu referire la adoptarea legii privind Camera Disciplinară. ”Îi încurajez pe oameni să iasă în stradă nu doar pentru că mi-au lipsit asemenea acțiuni (cât timp a fost președinte al CE – n.red.), ci și pentru că am văzut cum reacționează instituțiile internaționale, opinia publică internațională și am văzut ce emoții sunt generate în țară când sunteți activi și când protestați”, a spus Tusk, la jumatatea lunii decembrie.

Apelul celor doi politicieni polonezi de mai sus seamănă mult cu apelul lansat de un formator de opinie din Cehia, Jiri Pehe, pentru proteste în masă împotriva premieruilui ceh Andrej Babis, împotrica căruia OLAF a reluat o anchetă pentru fraudarea a 2 milioane de euro fonduri europene, pe care premierul le-a returnat cu mul timp în urmă. ”Dacă, după auditul Comisiei Europene, Andrej Babis nu pleacă de la guvernare, nu vor fi suficiente demonstrații în spirit de festival. Este nevoie de un scenariu ca în Hong Kong, Chile, Liban. Adică demonstrații zilnice, până pleacă”, spunea analistul politic Jiri Pehe.

Cuvântul de ordine este radicalizarea

În Polonia, apelurile la proteste sunt interpretate în presa apropiată guvernării conservatoare ca un start pentru campania prezidențială și chiar mai mult decât atât. ”Președintele Senatului a făcut o paralelă greșită cu protestele din Hong Kong, pentru că lupta de acolo, ca și în cazul Poloniei, se dă pentru independența față de Big Brother. De aceea, protestatarii din Hong Konmg sunt mai aproape de optica guvernului Poloniei. Dincolo de asta, paralela are de-a face cu brutalitatea protestelor din Hong Kong. Oare astea sunt evenimentele la care visează președintele Senatului în timp ce se preface că este un prumbel al pacii?”, scrie publicația WPolityce.pl.

Publicația amintită îi compară pe politicienii liberali și pe judecătorii care se opun reformei cu nobilii polonezi care au supus țara puterilor străine în secolul 18, doar pentru a-și asigura pozițiile dominante. ”De mai multe zile, strada și americanii (ironia istoriei) s-au mobilizat cu toate forțele și resursele de partea opoziției (…) Opoziția se folosește de chestiunea justitiei într-un mod extrem de cinic și dintr-un alt motiv – radicalizarea. Nu este o întâmplare că liberalii lansează proteste chiar acum, când încep să piardă în sondaje. Dacă opinia publică le va permite cinicilor și manipulatorilor din presă să câștige, atunci s-ar putea să treacă decenii până vom avea o nouă ocazie de a avea un stat normal și o justiție eficientă și liberă”, scria Wpolityce, pe 18 decembrie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

9 Comentarii

  1. TOT RESPECTUL PENTRU GUVERNUL POLONEZ.Polonezii nu TREBUIE SA AJUNGA IN SITUATIA ROMANIEI pe post de PRESUL EUROPEI.
    Sper ca poporul polonez sa aibe mai mult creier decat poporul ROMAN.UNde apare MISCAREA #REZIST , SE ALEGE PRAFUL DE TOT. EMIGRATIA MASIVA VA PASTE.

  2. Astea sunt tarile in care legislatia e in doi peri „merge si asa” sau „daca este vinovat” desi a fost prins asuora faptei, sau minciunile si manipularea sunt la cote alarmante, si mai sunt entitatile „secu” care predomina in aceste state! Mergeti in aceste tari si vedeti nivelul de trai ca prapastie la majoritatea cetatenilor cat si seriozitatea ca practica!

  3. Dacâ ați urmărit serialul excepținal ce se dă de câteva zile la televiziunea B1, azi la ora 11 e un nou episod s-a vazut ce erori catastrofele pentru tările respective, pentru USA și UE s-au facut prin prin crearea și susținea unor grupări antisovietice în Afganistan în anii 80 devenite mai apoi Al-Qaeda și erori repetate în Irak, dar mai ales prin decizille admistrației Americane post răsturnarea lui Saddam Hussein, cum au facut din Iran un jucător principal în regiune. cum s-au radicalizat dar mai ales s-au sectarizat sicietăție și la ce haos ireparabil s-a ajuns. Totul cu intenții bune. Acum e rândul țărilor europene să suporte lumina, ca acea pentru justiție venită din occident și în alte domenii, începutul facându-se cu țarile vinovate ca foste comuniste, ca prin imixtiuni prostești să fie aduse în stare de haos. Se pare că le lipsește sperietorea cu comunismul și vor să-l pună din nou pe picioare.

    • @”EMILE”,
      De UNDE stii ca AU GRESIT, Alde OCCIDENTUU’

      Poate AU VRUT sa iasa HAOS-ul …
      DE CE au vrut ASTA ?

      Uite la Chestia ASTA voi da raspunsul dupa 50 de ani, in 2070 …
      In FOND, NU am DECAT 74 de ani …

  4. Infamul domn Soro$ are multa treaba.. Este culmea cum in tarile estice miscarile de strada darama guverne, dar iar dl Macrou sta lipit de scaun cu manifestatii ce dureaza de peste un an..

  5. Ceea ce nu vrea sa vada Occidentul si toate comisiile de la Venetia si din lume este ca in Romania justitia[j] este puternic angrenata politic si mafiotizata.
    Asa zisa ,,independentza” a justitiei, inseamna cu totul altceva in Romania: eliminarea adversarilor politici prin procese inventate la comanda politica, fara a raspunde ptr abuzurile care s-au facut si se fac in continuare.
    Daca Occidentul crede ca Kovesi asigura independenta justitiei ptr ca-i toca pe pesedisti in aplauzele si admiratia ambasadelor straine si in numele luptei anticoruptiei, se inseala amarnic.
    Sunt convins ca daca PSD ar fi intodus raspunderea magistratilor, ar fi creat o masiva unda de soc dezaprobator in Occident, tot pe tema atacului la independentza justitiei.
    Probabil ca si in Polonia are loc acelasi proces de mafiotizare si politizare a justitiei ca si la noi.

  6. Sorosismul inseamna de fapt controlul unor entitati financiare asupra politicului utilizand justitia. De-aia este batalia mare pe justitie pentru ca acolo este mecanismul de control, prin dosare, interceptari, puscarie, catuse sunt controlati cei pe care populatia ii voteaza si nu convin. Mecanismul de control mai cuprinde si o imensa propaganda prin presa preluata de sorosisti, media online, influenceri, onguri ( in UE exista chiar fonduri alocate pentru asa zisa ” democratizare a tarilor din est”). Toata aceasta propaganda media este utilizata pentru compromiterea si generarea de miscari de protest de strada impotriva oricui/orice nu convine castei financiare. Uitati exeemplul SUA: presedintele a fost hartuit 3 ani de zile intr-o ancheta de asa zisa implicare a „rusilor in alegeri” care s-a dovedit zero barat, iar acum se incearca o suspendare a presedintelui tot pe nimic pe fondul unei hartuieli non stop in presa sorosista majoritara. Disperarea e cu atat mai mare cu cat Marea Britanie s-a eliberat de jugul sorosist si poate impreuna cu SUA sa contituie un pol de putere antisoros la care se pot adauga tarile estice Polonia, Ungaria, Cehia.

  7. Deranjează precedentul creat de Polonia, respectiv, răspunderea magistraților (inamovibilii = înșurubați în scaune pănă la ieșirea din sistem) cei care sunt apărați de comisii, comitete, consilii alcătuite chiar din reprezentanții lor .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.