Studio TVR sau bombă din port?

Joi seara, la un moment dat, Traian Băsescu a confundat studioul TVR cu o bombă sordidă din vreun port și a utilizat un limbaj care îi este caracteristic când se referă la adversarii politici.

La remarca realizatorului privind unul dintre evenimentele politice ale zilei: „se vede o coeziune şi pe frontul opoziţiei. Sunt nişte…s-a semnat deja un pact de colaborare între PNL şi…”, președintele României, în fața întregii țări (urmează să aflăm în timp foarte scurt care a fost audiența emisiunii) s-a exprimat, nu ca un șef stat sau om politic, ci ca un marinar aflat într-o speluncă sordidă dintr-un port: „Felix cu Porumbacu, porumbelul, sau cum, cu…nu ştiu…aaa, dl Crin Antonescu, da”. În alte țări, înalți demnitari și-au dat demisia pentru declarații mult mai puțin vinovate, dar la Traian Băsescu, nu este pentru prima oară când limbajul prezidențial este echivalentul limbajului marinăresc.

Băsescu: oricine face o majoritate zice că îl suspendă pe preşedinte

După ce moderatoarea emisiunii i-a ridicat o minge la fileu (nu a fost singura – n.a.) „Cum priviţi aceste mişcări, dle preşedinte? Pe aceste planuri se vehiculează inclusiv iniţierea unei noi proceduri de suspendare a preşedintelui”, șeful statului s-a lansat într-o tiradă de minimalizare și desconsiderare a Opoziției. „Doamnă, s-a ajuns cu chestiunea asta cu suspendarea preşedintelui…oricine face o majoritate zice că îl suspendă pe preşedinte. Eu cred că avem o constituţie foarte clară: spune, dacă preşedintele încalcă Constituţia şi nu oricum, grav. Pentru că suspendarea preşedintelui nu e o joacă de copii sau o joacă pe care o stabileşte Felix cu Crin Antonescu, cu Ponta şi cu Iliescu şi hai să-l suspendăm pe preşedinte. Devenim un stat lipsit de credibilitate, dar nu asta e problema”.

Un pic de manipulare nu strică

Evident, aflat în fața națiunii, Traian Băsescu a considerat că este necesar ca poporul să primească o mică doză de manipulare privind orientările de pe eșicherul politic. „Eu cred că ei (Alianța PNL-PC – n.a.) procedează corect. Stânga trebuie să fie unită pentru a face faţă”. După ce moderatoarea îi spune că Polul PC – PNL se numeşte de centru-dreapta, șeful statului începe să inventeze: „Nu contează cum se numesc. Şi în Europa liberalii sunt de centru-stânga, deci ce vând ei pe aici…Iar guvernarea liberală şi abordările liberalilor în opoziţie îî arată ca fiind partid de stânga. Deci cred că este normală o consolidare a stângii şi aduceţi-vă aminte că s-au mai făcut astfel de alianţe fără să aibă pretenţia că sunt de dreapta; sau şi-au spus D.A., PNL-PDL şi ne-am dus înainte. Dar este evident că diferenţele, şi cele ideologice, i-au făcut pe liberali ca până la urmă să scoată PDL de la guvernare şi să se îndrepte către parteneriatul lor firesc cu PSD-ul”. Aici, lângă trimiterea liberalilor pe partea stângă a eșicherului politic, Traian Băsescu uită un amănunt. Când s-a format Alianța DA, PNL-PD, partidul al cărui președinte era, se afla în Internaționala Socialistă, deci alianța nu avea cum să fie 100% de dreapta. Abia spre sfârșitul anului 2005 PD a ieșit din Internaționala Socialistă, democrații diin supărați pe faptul că acest organism a sprijit mai mult PSD la alegerile din 2004. Iar în ceea ce privește ieșirea PD de la guvernare, acest lucru nu s-a datorat diferențelor de ideologie, așa cum lasă de înțeles Traian Băsescu pentru a arăta că de fapt PDL ar fi reprezentantul dreptei în România.

Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.