Succesul Israelului se datorează diferenţelor culturale faţă de arabi şi providenţei

Candidatul republican la Casa Albă, Mitt Romney a părăsit Statele Unite pentru doar o săptămână, iar acest turneu exterm, care l-a dus in Israel, Marea Britanie şi Polonia, a conţinut mai multe gafe decât aproape întreaga campanie electorală de până acum.

La început, Mitt Romney a pus sub semnul întrebării pregătirile autorităţilor britanice pentru Olimpiada de la Londra, chiar în timpul unei conferinţe de presă cu premierul David Cameron. A fost taxat imediat de către acesta: “Desigur, ar fi fost mult mai uşor să organizezi Olimpiada la capătul lumii”, şi nu într-unul din cele mai aglomerate oraşe, o aluzie la Olimpiada de iarnă de la Salt Lake City, la organizarea căreia a contribuit şi mormonul Romney. Acesta a mai gafat încă o dată, vorbind presei despre o presupusă întâlnire secretă pe care a avut-o cu şeful spionajului britanic.

A urmat apoi vizita în Israel, unde a vorbit despre diferenţa dintre succesul economic israelian şi sărăcia palestinienilor ca fiind rezultatul “diferenţelor culturale” şi a “mâinii providenţei”. Două gafe în acelaşi timp: Romney a declarat că venitul pe cap de locuitor este de două ori mai mare în Israel faţă de teritoriile palestiniene, cand de fapt este de 20 de ori mai mare, iar în al doilea rând, declaraţia a fost considerată “rasistă” de către oficialii palestinieni. “Acest om nu ştie oare că economia palestiniană nu-şi poate folosi potenţialul pentru că se află sub ocupaţie israeliană”, a spus Saeb Erekat, consilier al preşedintelui Autorităţii Palestiniene.

Romney nu s-a oprit aici şi a declarat că Ierusalimul este capitala Israelului, punând gaz pe foc în disputa dintre cele două tabere privind strabilirea Iersualimului de Est drept capitala a unui stat palestinian.

În cele din urmă, Romney a ajuns în Polonia, unde a vizitat oraşul portul Gdansk şi a vorbit cu fostul lider al Solidarităţii, Lech Walesa. Sindicatul l-a acuzat însă imiediat de duplicitate, o dată ce centrala sindicatelor din SUA îl acuză pe Romney că sprijină atacurile împotriva muncitorilor şi a sindicatelor”. Romney i-a dezamagit pe polonezi, după ce a scris într-un editorial pentru Rzeczpospolita că “vizita sa este un gest frumos, dar căruia nu trebuie să i se atribuie prea multă importanţă.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.