Suedia: Revolta împotriva unei mine dezbină comunitatea

În ultimele zile au avut loc mai multe confruntări între poliţie şi opozanţi ai proiectului de exploatare a unei mine de fier din regiunea Kallak, în apropierea oraşului lapon Jokkmokk, din nordul Suediei.

De trei luni, relatează Dagens Nyheter, citat de Presseurop.eu, aproximativ patruzeci de militanţi s-au baricadat, rezistând poliţiştilor însărcinaţi cu eliberarea căii de acces pentru camioanele companiei Jokkmokk Mining.

Oponenţii acestui proiect sunt sami, ai căror reni trăiesc acolo, dar şi întreprinzători din turism şi ecologişti care se îngrijorează că exploziile de la mină ar putea deteriora un baraj din apropiere şi cauza inundaţii. Apărătorii proiectului, care încă mai aşteaptă aprobarea finală din partea autorităţilor, promit că vor fi create 300 de locuri de muncă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.