Surorile lui Labiş, chemate la tribunal de CopyRo

Societatea de Gestiune Colectivă a Drepturilor de Autor (CopyRo) le-a dat chemat în faţa instanţei Tribunalului București pe cele două surori ale poetului Nicolae Labiș. CoyRo vrea ca TMB să constate că drepturile de autor asupra operei poetului nu le mai aparţin exclusiv acestora, ci aparţin societății. CopyRo le solicită  judecătorilor – la primul teremen ala procesului de pe data de 1 aprilie – să constate nulitatea certificatului de moștenitor prin care tatăl poetului, Eugen Labiș, a transmis un sfert din drepturile de autor asupra operei fiului său, către surorile lui Nicoale –  Maria Labiș și Teodora Labiș Crețu – și către mama poetului, Ana-Profira Labiș.

CopyRo contestă, totodată, și certificatul de moștenitor prin care mama lui Labiș, Ana-Profira, a transmis cota sa parte din drepturile de autor asupra operei poetului către fiica sa, Teodora. Pe baza legilor în vigoare în 1956, CopyRo susține că părinții puteau deține drepturile de autor asupra operei lui Labiș doar pe durata vieții lor fără să aibă dreptul de a le lăsa moștenire.

Instanța mai este chemată să constate că cei 15 ani de la moartea lui Labiș (1956) – în care surorile lui puteau deține exclusivitatea drepturile de autor asupra operei acestuia – s-au împlinit, iar toate drepturile de autor asupra operei poetului din Mălini aparțin deja societății.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Izabela Niculescu 253 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.