Tinerii ar putea fi scutiţi de impozite pentru firme

Actul normativ a mai fost lansat spre dezbatere în septembrie anul trecut de fostul minister al întreprinderilor mici şi mijlocii, comerţ şi mediul de afaceri, ca una dintre măsurile anticriză pentru sprijinirea tinerilor întreprinzători.Tinerii care intenţionează să înfiinţeze o microîntreprindere ar putea fi scutiţi, trei ani, de la plata impozitelor pe profit şi salarii, în baza unui proiect lansat în dezbatere publică de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri după ce în septembrie a mai fost discutat un act similar. Potrivit actului normativ, tinerii cu vârste până în 35 de ani îşi vor putea înfiinţa aşa-numitele firme starter.

Pentru ca firmele starter să se deosebească de celelalte societăţi, după denumirea acestora, se va adăuga menţiunea scrisă în întregime “societate cu răspundere limitată starter” sau “SRL – S”. Calitatea de firmă starter se obţine la data înregistrării acesteia la oficiul Registrului Comerţului în a cărui rază teritorială se află sediul său social, respectiv se pierde prin efectul legii, la 31 decembrie a anului în care se împlinesc trei ani de la data înregistrării.

Firma starter va beneficia de următoarele facilităţi: înregistrarea societăţii pe cale electronică, la ghişeul unic de la oficiul Registrului Comerţului; scutirea de la plata impozitului pe profit pe durata în care societatea are calitatea de firmă starter, adică trei ani; scutirea de la plata impozitului pe profit pentru o perioadă de încă doi ani calendaristici, dacă au fost angajate, pe durată nedeterminată, pe posturi nou create, şi menţinute în activitate timp de minim 12 luni, cel puţin 7 (şapte) persoane, inclusiv şomeri, cu respectarea prevederilor legislației muncii; scutirea de la plata impozitului pe salariu pentru 5 (cinci) salariaţi, angajaţi pe durată nedeterminată, pentru un venit impozabil nominal echivalent cu 500 euro, la cursul comunicat de Banca Naţională a României.

Tinerii întreprinzători vor avea însă şi anumite obligaţii, respectiv alegerea doar a cinci domenii de activitate, reinvestirea profitului şi obligativitatea ca la sfârşitul perioadei de trei ani să aibă un capital minim de 5.000 de euro prin capitalizarea profitului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.