Cum a ajuns Florin Piersic la septicemie: Explicațiile lui Rafila

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi seara că nicidecum nu se poate vorbi despre o infectare a actorului Florin Piersic în cursul procedurilor medicale.

„Nu este vorba despre o infecţie dobândită în spitalele prin care a trecut, în ultima lună, domnul Florin Piersic, nici cele două de la Cluj, nici cele două din Bucureşti, pentru că infecţia era preexistentă, iar procedurile care au fost aplicate, respectiv la Cluj – un lavaj al acestei proteze de genunchi şi ulterior extragerea la Institutul Inimii din Cluj a acelui stimulator cardiac, care era infectat, n-au făcut altceva decât să încerce să înlăture infecţia, nicidecum nu putem să discutăm de o infectare a pacientului în cursul procedurilor medicale”, a precizat Rafila, la Digi 24.

El le-a mulţumit cadrelor medicale de la Institutul „Matei Balş” şi de la Spitalul de Ortopedie Foişor, care au îngrijit pacientul.

„Am avut grijă ca, încă din primele momente, să existe o echipă medicală multidisciplinară, care să asigure cea mai bună conduită terapeutică pentru acest pacient, discutăm de infecţionist, ortoped, cardiolog, pentru că există şi nişte probleme cardiace acolo, şi specialişti în anestezie şi terapie intensivă. Lucrul ăsta este important şi, din câte ştiu eu, intervenţia chirurgicală s-a încheiat cu bine în urmă cu circa o oră. Evoluţia pacientului o vom vedea, dar este stabil în momentul acesta al încheierii operaţiei şi sperăm ca lucrurile să evolueze favorabil în următoarea perioadă. Deci nici o legătură cu o infecţie nosocomială, dimpotrivă”, a punctat ministrul Sănătăţii.

El a explicat că în cazul actorului Florin Piersic a fost vorba despre „încercarea de a eradica focare infecţioase existente în organism”.

„La aceste proteze, fie că discutăm de proteza de genunchi sau de dispozitivul de stimulare cardiacă, se întâmplă ca atunci când există o bacteriemie, adică prezenţa tranzitorie a unor bacterii în sânge, când întâlnesc astfel de dispozitive în interiorul organismului, să le colonizeze, iar ulterior să formeze ceva pe care noi îl numim bio-film, de unde periodic se eliberează bacterii şi procesul infecţios local se amplifică, dar şi cu răsunet general. Exact asta s-a întâmplat, iar această intervenţie chirurgicală pe care au practicat-o colegii de la Spitalul Foişor probabil că era cea mai potrivită şi nu mai era timp de aşteptat pentru, ştiu eu, eventuala reîntoarcere a chirurgului care l-a operat în urmă cu mai mulţi ani pentru implantarea acestei proteze”, a arătat Rafila.

Ministrul Sănătăţii a menţionat că miercuri dimineaţa l-a văzut pe actorul Florin Piersic, care „era perfect conştient, vorbea, iar starea lui era stabilă”.

„Important încă o dată este, în momentul de faţă, ca această echipă care deja colaborează de două zile în Bucureşti să găsească şi să monitorizeze pacientul în fiecare zi şi să găsească cea mai bună soluţie terapeutică pentru ca evoluţia să fie favorabilă, aşa cum ne dorim cu toţii. L-am şi văzut pe domnul Florin Piersic ieri dimineaţă, am stat 20 de minute cu el, era perfect conştient, vorbea, deci era absolut ok, starea era stabilă, dar sigur că infecţiile acestea evoluau şi trebuia luată o hotărâre din punct de vedere medical care să îi amelioreze starea generală”, a afirmat Alexandru Rafila.

Actorul Florin Piersic a fost operat joi la Spitalul de Ortopedie „Foişor”, fiindu-i extrasă proteza de genunchi şi implantându-i-se una temporară, iar în prezent se află în ATI într-o stare stabilă, a informat, printr-un comunicat de presă, unitatea sanitară.

„În urma investigaţiilor efectuate la spitalul nostru, având în vedere starea gravă a pacientului Florin Piersic, s-a constituit o echipă compusă din medici ortopezi, ATI, infecţionişti şi medic cardiolog şi s-a decis efectuarea intervenţiei chirurgicale în regim de urgenţă. A fost extrasă proteza de genunchi, s-a practicat asanare extinsă şi implantarea unei proteze tip spacer cu caracter temporar, purtătoare de antibiotic. În prezent, pacientul se află în secţia ATI, în stare stabilă”, a transmis Spitalul „Foişor”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

14 Comentarii

 1. nicidecum nu se poate vorbi,
  mortu e de vina!

  Cum putea (n.r. – tatăl lui Alexandru Rafila) să se ducă la Medicină, când avea patru clase primare? Este un semn de mirare că a putut să meargă la Medicină. Probabil a fost trimis cu misiune
  Lucia Hossu-Longin, despre legătura tatălui lui Alexandru Rafila cu fosta Securitate: “Tatăl a recunoscut reprimarea. De ce fiul neagă?”. Stelian Tănase: “Acest Rafila este un fel de Vișinescu”

  -Vișinescu2!

 2. Rafila Sr, după o prestație dură împotriva partizanilor din SV țării, a fost numit director la o fabrică de medicamente opioide din Sfântu Gheorghe. Așa a început marea carieră în domeniul medical a Rafililor.

 3. Piersicul a fost paradit cu infectia aceea masiva inainte de a ajunge la spital. La spital a ajuns cand a fost prea tarziu. Cu toate fiarele din genunchE si cu antenele metalice din inima, nici nu putea avea un alt sfarsit. Orice corp strain din organism creaza o infectie, iar ,,maestrul” puteti fi sigur ca a si ignorat toate recomandarile, restrictiile si tratamentele medicale, crezandu-se un superman.
  Or fi si medicii nanaci, dar si Florin s-a crezut mai presus de medicina.
  Dumnezeu sa-l ierte……[Rumburak]

 4. Ce-are bha, tac-su lu’ Rafila cu septicemia lu’ Florin Piersic? La fel ca legatura aia celebra dintre …ula si prefectura.
  Mai exista un b0w aici pe forum care ne ia de la Burebista, revolutia de la 1848, razboiul de la 1877, pana la invazia lui Putin. Vrei sa-l egalezi?……[Rumburak]

 5. Rafila care a adus sistemul de sanatate in paragina prin furtul banilor ptr spitale, nu va recunoaste NICIODATA ca in spitalele romanesti cocaie jegul si virusi mortali.

 6. Interventia lui Rafila e de bun augur, precisa si-n ultima instanta, optimista. Daca Florin Piersic a rezistat la o convorbire de 20′, lucid fiind, lucrurile se-ndreapta. Pâna acuma, el având, însa, în parcursul spitalicesc, nenorocul de-a fi cazut peste echipe care sa se dea-n spectacol mass-media, când situatia era simpla: sa se fi DEZINFECTAT PE LOC câmpul operatoriu si sa se fi intervenit cu ANTIBIOTICE IMEDIAT, lucru care, din interventia lui Rafila, s-a si facut, cu rezultatul ca Florin are o reactie pozitiva la tratament. Alarmismul purtatorilor de cuvând al diferitelor clinici, de pâna acuma, însa, a fost dezastruos. @maxtor: fosta Securitate n-are a face: nici un serviciu secret din lume n-are nevoie de nepregatiti profesional dar cu pretentii de titluri universitare (asa cum e SRI actual, de pilda, mascota CIA). Hossu-Longin = fanatica trotzkista, batând câmpii cu „teroarea” când, înainte si dupa WW2, erau, în tara, arme peste tot si pungi de teroristi nazisto-analfabeti ai LEGIUNII si PNT, stipendiati de Hitler sa produca „rebeliuni”, lucru pe care l-au si facut, pentru a fi „preluati” de CIA, ulterior. Nu uita ca, pâna dupa WW2, România era o tara AGRARA si PLINA dE ANALFABETI, care si ardeau cartile pe ruguri, de altminteri. Sistemul intoxicarii e complex. Nu te grabi sa produci un diagnostic fara sa fi bine informat. Si nu esti. Ti s-a-mpuiat capul cu formule mass-media de tip „eu, Tarzan, tu, Jane”. Steliaan Tanase, cu „Visinescul” lui, personaj de roman, dându-si în petec, si el.

 7. A.Rafila este cel care sprijina coruptia si minciuna in tot sistemul medical. Dupa beleaua cu Carstoiu nu a fost capabil sa desparta sistemul public de cel privat. Nici infectiile spitalicesti nu sunt stiute. Iar la
  fostul spital Pantelimon doar mortii au fost de vina. In alte tari isi dadea urgent demisia. Dar cine sa o ceara, Ciuca, Ciolacu nici vorba, o sleahta de impostori. Are M.Geoana dreptate.

 8. Pe marele actor al romanilor s-au ingramadit sa-l ajute securistii din Kolozsvar indiferent de profesiile pe care le au. Foarte tarziu a decis familia sa-l scoata din acel cuibar de baieti destepti. Sa speram intr-o insanatosire grabnica si completa a maestrului.

 9. ” cand te doare ficatul
  si stii de ce te doare pentru ca esti medic
  te doare MAI RAU ”

  -citat din Alexandru Rafila senior.

 10. „Au fost colegi din terapie intensivă, au fost colegi de chirurgie cardiovasculară…. au fost asistente dedicate,”

  -72 de assistente
  mai precis,
  toate virgine!

 11. Am înțeles, de vină pentru infecția preexistentă este noua bere 🍺 Caraiman… In rest, toată lumea virgină.

 12. J…..e!
  „procedurile au fost respectate”, iar pacientul a ajuns in septicemie, cat pe ce sa moara…
  Daca nu era Florin Piersic, azi nu ar mai fi trait..
  J……..r!
  Zilnic mor oameni din cauza sistemului medical aflst in dezastru iar voi iesiti cu aceleasi minciuni cum ca „orocedurile au fost respectate” iar pacientul a murit…

 13. poate nu doctorii sunt de vina, problema e ca asa zisii dezinfectanti folositi in spitale sunt de fapt apa de plaoie, achizitionati de la firme dedicate pe bani grei si la nivel national. va mai amintiti de hexipharma? ce, credeati ca s-a termuinat. acolo se duc banii din asigurarile de sanatate dupa care astia vin si impoziteaza concediile medicale

 14. Din cele comunicate la TV este posibil sa-i amputeze piciorul. Daca-i mai scot si un ochi, Piersic va fi bun doar ptr roluri de pirat.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.