Monet is Money

Tabloul lui Monet, Falaises des petites dalles, adjudecat pentru 4,4 milioane de dolari

Vânzarea pânzelor și obiectelor pictorului impresionist, orchestrată la Hong Kong și retransmisă duminică la Paris, este o premieră pentru Christie’s în Asia, estimările fiind cu mult depășite.

„Monet is Money!“. Această afirmație nu a fost nicicând mai adevărată de cealaltă parte a globului. La Honk Kong, asiaticii au asigurat 75% din succesul vânzării  „Dear Monsieur Monet“, dirijată de Adrien Meyer, la Christie’s. Într-o sală tixită de cumpărători, mulți dintre ei comunicându-și opțiunile prin telefon sau on-line, Casa François Pinault afișează un scor de 100% obiecte vândute, pentru un total de 10,9 milioane de dolari US, adică mai mult decât dublul estimării de bază. O vânzare cu „mănuși albe“, conform expresiei consacrate, în care toate obiectele își găsesc clientul…

Începând de la orele 11, duminică, licitația a fost retransmisă în direct în localurile de pe avenue Matignon din Paris, cu cafea și croissant. Este prima vânzare dedicată impresionismului în Asia. „Când mi-a venit ideea de a o realiza la Hong Kong și nu la Paris sau la Londra, în detrimentul sucursalelor noastre implantate pe aceste locuri, nimeni nu a crezut că acest lucru se va întâmpla cu adevărat“, a subliniat  Adrien Meyer la finalul vânzării. „Am presimțit potențialul unei asemenea colecții și impactul ei asupra pieții asiatice pentru că, pe acest continent, colecționarii sunt pregătiți să investească în domenii care nu le sunt familiare. Posibilitățile sunt nenumărate.“

Jackpot! Strategia s-a dovedit avantajoasă. Succesul, răsunător și rentabil, stă mărturie.  Trebuie să reamintim că povestea acestor lucrări ale lui Monet avea totul pentru a excita mulțimile. Provenind din familia Monet, operele rămăseseră necunoscute până acum. Secretul a fost bine păstrat. Și părea chiar improbabil. Mort într-un accident de mașină în 1966, fiul lui Claude Monet a avut o fiică pe nume Rolande Verneiges, decedată în 2008. Nerecunoscută niciodată de tatăl ei, fata s-a născut înainte de căsătoria lui, în 1931, cu Gabrielle Bonnaventure, binecunoscutul model al tatălui său. Și, într-o bună zi, Adrien Meyer a fost pus în legătură cu moștenitorii Rolandei, descoperind astfel aceste comori într-un apartament modest din împrejurimile Parisului.

Prospețimea acestor obiecte ale lui Monet avea totul pentru a-i stârni pe cumpărători. Începând cu ochelarii pictorului, așa cum sunt ei înfățișați în fotografiile epocii. După zece minute de „luptă“ între cei din sală și cei de la telefon – o licitație a relansat bătălia la 320.000 de dolari HKD -, lotul a urcat la 400.000 de dolari HKD, adică 51.457 de dolari US. La fel s-a întâmplat și cu cuțitul de brânză, din argint, Ludovic al XVI-lea, purtând inițialele „CM“, de la Claude Monet, adjudecat pentru 42.000 dolari HKD (5.380 dolari US), deși fusese estimat între 2.329 și 3.882 dolari HKD.

Anunțând licitația pentru vasul din ceramică albastru cu alb, pe care pictorul l-a reprezentat în pânzele sale, păstrate astăzi la Muzeul d’Orsay, la National Gallery din Washington sau la Muzeul din Chicago, Adrien Meyer a încurajat o donație către Giverny din partea cumpărătorului. Achiziția nu s-a finalizat, pentru că acest trofeu a fost cumpărat prin telefon cu 350.000 dolari HKD (preț de adjudecare), adică 44.800 dolari US. În schimb, cel care a achiziționat mica pisică din porțelan din perioada Edo, care figura în Casa Monet de la Giverny, cum poate fi văzută în clișeele epocii, a anunțat după vânzare că se va întoarce să ocupe această locuință. Este vorba despre un japonez care a urcat licitația la 525.000 de dolari HK (66.600 dolari US).

Toate prețurile au explodat. Mai ales acelea ale unor tablouri semnate de artist: 4,4 milioane de dolari US pentru Falaises des petites dalles, achiziționat de un asiatic care cumpăra pentru prima dată artă impresionistă, și puțin peste 4 milioane de dolari US pentru Trois arbres à Giverny (plopi). Monet era cunoscut drept un mare amator de stampe japoneze. Provenind din colecția lui personală, acestea au urcat la prețuri nesperate: 38.593 dolari US pentru Kasushika Hokusai, adică de douăzeci de ori mai mult decât estimarea inițială. Prețurile au fost în mod voit atractive pentru a suscita și mai mult dorințele. Și lucrurile au funcționat!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.