Tanda pe manda cu banii UE?

Un nou virus începe să cutreiere prin spațiul public: Europa ne dă 33 de miliarde euro! Cifra a fost înghițită precum pelicanii de propaganda iohannistă, care brusc a căpătat aer în trompetă.

Pe unii i-a apucat amețeala și un tremolo propagandistic împotriva nenorociților de „suveraniști” și a celor care cântau prohodul UE. Alții ridică statuie Președintelui iubit și Guvernului cîțuit, cărora s-ar datora această plăcintă urieșească. Un „crucișător” al presei, cam atins la catarg, face pe inchizitorul PSD, care „a spus că UE își bate joc de România, că nouă nu ne dau bani, că ăia mari își dau între ei, ne tratează ca pe niște sclavi de care au nevoie să le strângă recoltele Sparanghela Merkel”. Un deputat liberal, în plină campanie pentru a mai fi trecut pe liste, ridică vocea, duminică amiaza mare, și-i cere lui Ciolacu „să îşi ceară scuze în raport cu Uniunea Europeană pentru atacurile PSD din ultimii ani şi să afirme public aderenţa PSD la valorile UE”.

Lucrurile trebuie analizate mai atent, n-ar trebui ne îmbătăm cu apă rece. Comisia Europeană a dat publicității săptămâna trecută un program savant și stufos intitulat „Acum este momentul Europei: să reparăm prejudiciile aduse de criză și să pregătim viitorul pentru noua generație”. Planul a fost conceput de birocrația bruxeleză, după ce a primit verde de la Germania și Franța să se ocupe de așa ceva.

Comisia are în vedere constituirea unui fond de 1.850 milioane euro, care ar urma să fie puși la dispoziția statelor membre, timp de 7 ani, pentru a-i cheltui cum va cere Bruxelles-ul. Suma va fi compusă din două surse: 1.100 miliarde euro din bugetul UE pe perioada 2021 – 2027 și 750 miliarde euro din împrumuturi atrase de pe piețele financiare de Comisia Europeană, ca entitate..

Bugetul multianual al UE (CFM – Cadrul Financiar Multianual) fusese stabilit înainte de pandemie la 1.087 miliarde euro. CE propune acum o majorare a acestuia cu încă 13 miliarde euro, ajungând la 1.100 euro. Bugetul multianual va asigura fondul de coeziune, care va fi repartizat statelor pe baza proiectelor propuse de acestea și în limita unor plafoane ce urmează să fie revizuite. Inițial, din acest fond României i se repartizaseră 30,6 miliarde, pentru proiecte care se vor derula în perioada 2021-2027. Suma este cu 36% mai mare decât în perioada anterioară 2014-2010, fiind aprobată de Comisia Europeană în vara anului trecut, în vremea guvernării „ciumei roșii” pe care o urăște cu atâta patimă propagandistul șef al liberalilor, Cîțu Vasile.

Comisia mai propune un program pompos intitulat Next Generation EU”, finanțat din cele 750 miliarde euro care vor fi împrumutate. Din acești bani, 500 miliarde vor fi fonduri nerambursabile și 250 miliarde împrumuturi „la mâna a doua”, acordate de CE statelor membre, în niște condiții ce vor fi negociate cu fiecare în parte.

Pentru a strânge banii necesari proiectului „Next Generation EU”, Comisia Europeană are în vedere să introducă noi taxe și să ridice temporar plafonul contribuțiilor statelor membre la 2% din Venitul Național Brut (VNB). În prezent, țările membre contribuie diferențiat la resursele proprii ale CE, media fiind de 1,23% din VNB. Așadar, „temporar” (documentul nu spune pentru cât timp), statele vor trebui să plătească o cotizație la CE majorată în medie cu 0,77 puncte procentuale din VNB.

Cât plătește România? În prezent, România plătește la UE o cotizație anuală de 0,7% din PIB. Dacă se va accepta majorarea plafonului cerută de CE, România ar urma să plătească la Bruxelles 2% din PIB, adică exact cât s-a obligat Iohannis să aloce și pentru înarmare. Deci, la un PIB de 223 miliarde (la nivelul 2019), România va plăti anual la Bruxelles o cotizație de 4,46 miliarde euro, adică 30 miliarde euro în 7 ani (față de 12 miliarde, dacă s-ar menține cotizația de 0,7%). Per total, apartenența la NATO și la UE va costa România 4% din PIB. La obligații de plată mai trebuie trecut împrumutul de 11,58 miliarde.

Cât primește România? Din cele 750 miliarde euro împrumutate de CE, surse de la Bruxelles anunță că România ar urma să primească 31,206 miliarde euro, din care 19,62 miliarde nerambursabile (până în 2058), sub formă de granturi, iar 11,58 miliarde sub formă de împrumuturi. La această sumă se adaugă alocația din fondurile de coeziune, din care țara noastră are o medie de absorbție de 38% în ultimii șapte ani. Dacă această medie se păstrează, în următorii 7 ani se vor adăuga la venituri încă 11 miliarde euro, o sumă relativ apropiată de împrumutul care trebuie rambursat din 2028 încolo.

Admițând că aceste sume vor rămâne neschimbate în urma dezbaterilor din Consiliul și Parlamentul European, se cuvin câteva precizări.

1.Aprobarea programului propus de Comisia Europeană are de parcurs multe proceduri birocratice și negocieri complicate între cei mari. Dacă acestea se vor încheia cu succes, urmează destule proceduri interne pe care trebuie să le îndeplinească statele doritoare de finanțări: semnarea unui acord de finanțare, adoptarea programelor operaționale, desemnarea autorităților de management, certificare și audit, acreditarea de către Bruxelles a procedurilor operaționale aferente, lansarea apelurilor de depunere proiecte etc.

2.Toate sumele de mai sus există doar pe hârtie. Banii ar urma să se adune în timp. Anul acesta nimeni nu primește nimic. Practic, în cele mai bune condiții (puțin probabile, însă, având în vedere termenele scurte), de la 1 ianuarie 2021 vor fi disponibile doar sume date cu titlu de împrumut, iar sumele nerambursabile vor veni cel mai devreme începând cu 2023.

3.Niciun ban nu se va da de pomană. „Fondurile colectate vor trebui rambursate prin intermediul viitoarelor bugete ale UE – nu înainte de 2028 și nici după 2058”, se arată în documentul Comisiei. Cu alte cuvinte, peste opt ani va începe o perioadă de 30 de ani în care generațiile trăitoare atunci vor trebui să returneze banii primiți de țările lor prin acest program. Inclusiv granturile de acum vor fi recuperate în timp „prin intermediul bugetului UE”. „Next generation EU” înseamnă, deci, și faptul că va reveni celor care sunt azi prin gimnazii sau licee obligația să achite nota de plată a finanțărilor din acești ani.

4. Toți banii vor fi cheltuiți numai pentru ce dorește Comisia Europeană. În document se arată foarte clar că „toate fondurile colectate prin intermediul instrumentului Next Generation EU și al noului buget al UE vor fi canalizate prin programele UE”. Pentru a accesa aceste fonduri, statele UE trebuie să prezinte planuri cu proiecte ce vor trebui aprobate de Comisia Europeană şi „de alte capitale europene”(!), a explicat joia trecută vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

5.România va intra în această aventură financiară cu handicapul unor împrumuturi deja împovărătoare. De la începutul lui noiembrie 2019 și până azi, în numai șase luni și două săptămâni, Guvernul condus de Orban, manevrat de Cîțu și girat de Iohannis a împrumutat România cu 74,4 miliarde de lei, deci vreo 15 miliarde euro. Ritmul de îndatorare este de 75.000 euro pe zi sau circa 915 euro pe secundă. Contrar celor susținute de trompetistul Cîțu, România se împrumută pe 10 ani de 3 ori mai scump decât Polonia (care suportă un cost de 1,34%), dublu față de Ungaria (1,88%) și de aproape 20 de ori mai scump decât Bulgaria (care achită 0,2%).

6.Lovitura de grație: bani doar pentru statele de drept! Comisia apreciază că pandemia „a evidențiat o serie de vulnerabilități ale statului de drept”, astfel că Raportul anual privind statul de drept elaborat de Comisie va examina mai îndeaproape aceste aspecte în toate statele membre”.Ca urmare, „protecția bugetului UE împotriva deficiențelor generalizate în ceea ce privește statul de drept va constitui un element esențial” în acordarea accesului la aceste fonduri. Adică, după pandemie, ne reîntoarcem la o „next generation EU” tot cu Timmermans, cu anonimii care scriu rapoartele MCV, cu practicile LCK extinse la Europa și cu turnătorii de profesie aciuiați prin umbra coridoarelor de la Bruxelles.

Nu este suficient că statele naționale pot cheltui banii numai cu directive trasate de la Bruxelles și „din unele capitale”, dar mai apare și condiționarea „statului de drept”, din care fiecare înțelege ce vrea. De pildă, pentru Iohannis, protocoalele secrete dintre noua securitate și procuratură fac parte din statul de drept – deși asemenea „melanj” de tip bolșevic nu se mai regăsește în nici un alt stat european.

La o astfel de condiționare a finanțărilor de condiții extra-financiare, primii care au reacționat au fost statele-speranță ale demnității europene, Polonia și Ungaria. Ministrul polonez de externe, Jacek Czaputowicz, a declarat săptămâna trecută că Polonia se opune propunerii Comisiei Europene de condiţionare a accesării fondurilor europene de situaţia statului de drept, întrucât este imposibil de stabilit criterii obiective care să fie evaluate.

Declaraţia sa survine după o întâlnire la Budapesta cu omologul său ungar Peter Szijjarto, care a exprimat o poziţie similară la o conferinţă de presă comună. ”Suntem împotriva legării fondurilor (europene) şi a sumei acestora de statul de drept, nu pentru că am considera că statul de drept nu este important, ci pentru că nimeni nu poate stabili criterii obiective”, a explicat şeful diplomaţiei poloneze.

Crearea unui asemenea mecanism ar fi „nejustificată” şi „motivată politic”, a estimat la rândul său ministrul ungar de externe.

În țara noastră, o asemenea atitudine va apărea, poate, „Next Generation RO”, a celor care astăzi sunt liceeni sau studenți în anul I la Drept.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 11
Octavian Știreanu 192 Articole
Author

25 de Comentarii

  1. Corect este…Cat plateste poporul roman…2% din PIB…Si corect este…Cat primeste guvernul…bani dati la firmele mafiei politice.
    In TRADUCERE LIBERA..Cum sunt transferati banii din buzunarul poporului in buzunarul mafiei cu ajutorul COCINEI GLOBALISTE SOROSISTE.

  2. Leyen Ursula a spus răspicat că „gratuit” este doar cascavalul din cursa de șoareci și nimic altceva.Dupa ce va „da” fonduri ue ne va taxa și impozita peste ce da acum in viitorul apropiat sub diferite forme gen green deal care să ne „asigure binele” vrei nu vrei.Adica foaie verde de dudau o sa fie și mai rau . Pardon, verde.

  3. Textul, foarte bun, merita pastrat. Sunt putine analize obiective, avizate de acest gen in presa romaneasca. Si nu este primul caz cand Dl Stireanu procedeaza asa.

  4. In concluzie pentru ca suntem in ue si nato se va achita 4% din PIB,iar banii primiți zice-se moca de catre trompetiști sunt cu dobânda si ghidonați de nevoile ue nicidecum de ale României.Poate ne spune catu si iohannis ce au facut cu 15 MILIARDE !!!!!????? euro împrumutați din noiembrie pana in mai,pentru ca autostrăzi ioc,locuri de munca doar la m ue,sistem de învățământ si sănătate in colaps,deci persista întrebarea unde sunt 15 MILIARDE DE EURO ??????

  5. 1850 miliarde de euro … „Suma va fi compusă din două surse: 1.100 miliarde euro din bugetul UE pe perioada 2021 – 2027 și 750 miliarde euro din împrumuturi atrase de pe piețele financiare de Comisia Europeană, ca entitate..” … In realitate e vorba de o imensa ESCROCHERIE (laudata de cine altii decit de cei care vor beneficia masiv din deturnarea partii tangibile a acestor „impumuturi” !) : cei 1100 miliarde sint bani pe care tot contribuabilul european ii va plati (in cazul nostru in plus pe sistemul „dam cu amindoua miinile, si luam doar cu o mina” !), iar cei 750 de miliarde tin deocamdata de „operatiunea „Sa vindem pielea ursului din padure !”. Se impune deci grabnic in continuare iesirea din UE a cit mai multor state, pentru a limita dezastrele la scara nationala si pentru a grabi disparitia, in forma actuala, a acestei mizerii criminale si mafiote, UE !

    • Aștept ca Italia să facă primul pas afară din colhozul bruxellez.

  6. Nimic nou sub soare. Cascavalul se va imparti in vest, datoriile in est! Romania nu exista!

  7. Nea Stirescu,iar ai ramas repetent la PIB,maică-sii.,nimic nu se lipeste de tine,si astia au suspendat scoala!Nu mai utiliza cifre mult,mult ramase in urma,de pe vremea Flacarii(Ogoniok pe limba d-tale)..por favor,suntem in 2020 ,utilizeaza PPP nu informatii false de la CIA…
    a proposito de tu boca ,cand ai facut facultatea de matematica ,ai intrat fara examen?

  8. Cat timp vom avea un presedinte alogen si un pm asisderea, Romania va avea numai de pierdut in fata hotilor de la bruxelles.

  9. 2% obligatie NATO, 2% obligatie UE. Dar ceva obligatii privind cetateanul roman NIMIC?! Obligatia respectarii legii pensiilor ptr a majora cele mai prapadite pensii din UE cu 40%, NIMIC?! Cum se face ca PNLeprele iohhaniste refuza atat de usor la majorare pensiei cu 40% dar niciodata nu spun ca nu sunt bani ptr inarmare. Asta ne trebuie acuma, cand intram in recesiune, foame? Asta nu este investitie, ci cheltuiala IMBECILA ptr Romania si da investitie in economiile straine!!! Stiti ca suntem printre putinii din UE care investesc 2% in inarmare luand de la gura romanilor prapaditi?! Vad ca Iohannis face tot felul de angajamente fata de straini, angajamente prin care le DA. Cui sa-i pese de romani, lui Dumnezeu ptr ca mioritici aflati in slujba stapanilor straini si a intereselor de clan politic intern doar la cum sa-i jupuiasca pe romani se gandesc? Cand pui nevoile cetatenilor romani pe ultimul loc in lista de cheltuieli este evident ca „nu sunt bani”. De ce nu sunt pe ultimele locuri banii ptr inarmare, ptr securisti, subventia ptr multinationale, ptr clientela PNL?! Daca ar fi, este ca ar fi bani ptr pensii?

  10. „Analiza”, cu scheme d-astea de doua kopeici gaurite ai mai incercat folosind alte pseudonime! Te faci de ras amestecandu-l pe cominternistul Söros cu „mafia”…
    „Zmeul”-e, cineva a comentat in numele tau si e trist pentru un bolsevic ca tine care se opreste cu critica „deviationista”
    a bolsevismului la anul 2004!!! Cred ca fiind Ziua Copilului un copilas zgubilitic te-a inaltat in vazduh atat de sus, incat
    vezi in sfarsit realitatile romanesti asa cum sunt, continuitatea bolsevica pe care o traim astazi mai acut ca oricand…

  11. Se vor da bani, dar in conditiile conducerii UE! Vom vedea care vor fi proiectele pentru 2021-2027 impuse de UE si nude Romania!

  12. Citez din material:”Pentru a strânge banii necesari proiectului „Next Generation EU”,”.
    Am auzit liberalii spunand de viitoarea generatie ue! De ce nu viitoarea generatie romaneasca, nebunilor?!

  13. Niste nenorociti astia de la UE ! Avem mare noroc cu Rusia si China care ne da bani fara numar , fara numar , … ! Ca de obicei … !

  14. neica Stireanu, nu toata lumea are pilele Veoricai sau ale lui Dragnea.
    Daca ii imbarliga Dedy la un gratar cu mici, la ferma de porci, cred ca ii smenuia de 2-300 de miliarde. Asa, analfabetul asta de Iohanis, abia 33 de miliarde… Un mizilic.

  15. citez: „statele UE trebuie să prezinte planuri cu proiecte ce vor trebui aprobate de Comisia Europeană şi „de alte capitale europene”
    definitia conceptului uni sunt mai egali decat ceilalti in drepturi. #uieue

  16. De ce va mirati sau indignati?
    Romania dupa 1989 numai secaturi-prosti-semidocti a avut si are in toate institutiile din tara cit si la UE!

  17. Pentru cei interesati (interesati inclusiv sa nu mai doarma bine la noapte) : se pregateste deja impozitarea la nivel european, adica, dupa ce statul respectiv a luat zece piei prin taxe, impozite si alte mizerii de pe cetateanul X, vine apoi si UE si mai ia inca zece !!

  18. Fondurile UE s-a vazut cum functioneaza. Mai precis cum NU functioneaza. Si cand functioneaza n-au efectul scontat. Impactul este redus, nu creeaza locuri de munca reale. Importurile de multe tot felul de produse este maxim, in Romania se produc putine.
    Cum isi inchipuie bani Bruxelles ca ce n-a mers pana acum, o sa mearga de acum incolo cu sume uriase. Aduc un camion de bani il varsa la Bucuresti, gata toate bune si frumoase, revigorarea economica mult asteptata. Nici pe departe.

    Si Dragnea si guvernele PSD au incercat programul Startup Nation, preluat si de PNL. Una e teoria alta e de ce s-au lovit in viata realitatea. Cine baga bani se asteapta sa mai si primeasca inapoi, ceea ce nu se intampla, fie ca sunt bani UE fie bani nationali.

  19. Asta-i ca intrebarea la Radio Erevan:
    – Este adevarat ca tovarasului Dunaevski i s-a dat de ziua lui o masina?
    Raspuns:
    – Este adevarat, dar cu trei precizari:
    1. Nu este vorba de tovarasul Dunaevski, ci de tovarasul Sostacovici.
    2. Nu e vorba de o masina, ci de o bicicleta.
    3. Nu i s-a dat, i s-a luat.
    Iar voi, ” corector ” si ” wasp „, cantati la alta masa!
    ” Anti-UE convins ” are dreptate!

  20. UE a ajuns un fel de turn Babel. Nimeni nu mai înțelege nimic din babilonie Bruxellului. E mai lesne o fugă la cules de sparanghel, căpșuni, struguri sau orice altă muncă fizică, alternativă la bani europeni. Banii europenii vin de fapt de la diverși privați NU de la Bruxelles, aprobați de Kovesi.
    Că trebuie aprobate proiecte de la Bruxelles, că trebuie să-și dea Merkel și capitalele europene acordul, că cîrrrăie ONG-urile lui că statul de drept.

    E greșit că banii s-ar da cică de pomană, nu se dau deloc. Dacă vrea mușchiu la 1000 de inși poate. Tot sparanghelul e de bază. Sau băncile. Sau orice altceva decât banii UE.

  21. Iarăși se îmbogățesc hoții de la conducerea țării și în șparlament și neamurile lor și fraierimea plătește pînă la al 10-lea neam toate datoriile făcute de criminali și hoții al poporului român după lovitura de stat din 89.

  22. Poate sa explice cineva din redactie ratiunea scoaterii unor articole dupa nici 24 de ore, precum acesta?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.