
DNA a ajuns din nou în presa străină. The Economist scrie depre progresele făcute de justiția română în lupta împotriva corupției, amintind şi de cazul Elenei Udrea, protejata fostului preşedinte Traian Băsescu.
Românii au crezut că Elena Udrea, fost ministru al turismului este prea puternică pentru a putea fi atinsă de justiție, dar Direcția Națională Anticorupție (DNA) a arestat-o sub acuzația că l-a ajutat pe fostul ei soț – un bogat om de afaceri – în operațiuni de spălare a milioane de dolari obținuți prin umflarea prețurilor de achiziție a unor programe informatice plătite din fonduri publice, scrie publicația.
Numărul dosarelor a crescut, iar procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a reuşit să apere reputaţia instituţiei în pofida tuturor temerilor. Au fost condamnate, numai anul trecut, 1.138 de persoane, dintre aceştia 24 fiind primari, cinci parlamentari, doi foști miniștri, dar și un fost prim-ministru în persoana lui Adrian Năstase, precizează The Economist.
Publicația britanică aminteşte însă că Laura Codruța Kovesi a suportat costurile acestor demersuri din justiţie şi face referire la declaraţii ale şefei DNA care s-a s-a plâns că la unele emisiuni televizate i-a fost atacată viața personală .
The Economist mai scrie că DNA a trebuit să facă față și intervențiilor premierului Victor Ponta, care, înainte de a deveni șef af executivului, în anul 2012, a caracterizat această instituție drept o succesoare a Securității de pe vremea comunismului.
În articol se menționează că, de fapt, Kovesi a fost susținută de președintele Băsescu și ea a obținut sprijinul lui Ponta în urma unei înțelegeri politice între Băsescu şi Ponta.
Eforturile făcute de România în lupta împotriva corupției au fost fără nicio îndoială observate la Washington și Bruxelles, mai scrie publicaţia, dar mai este nevoie de timp înainte ca ele să influențeze pozitiv investitorii străini, conchide The Economist.
Fii primul care comentează
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.