Tirul Comisiei Europene împotriva Google, Facebook și Apple

Comisarul european pentru Concurență, Margrethe Vestager, a declarat luni că anumite companii de tehnologie subminează democrația și permit „fricii” și „lăcomiei” să declanșeze comportamente anticoncurențiale pe piață, relatează Financial Times.

Margrethe Vestager a numit Google, Facebook și Apple drept companii care evită anumite prevederi și distorsionează concurența, prin abuzul de poziție dominantă pe piață.

Comisarul european a precizat, în cadrul unei conferințe la Lisabona, că Europa este „diferită” față de Statele Unite în privința recunoașterii unor limitări ale piețelor libere și a reiterat intenția Bruxelles-ului de a combate evaziunea fiscală în privința impozitului pe profit.

„Vrem piețe libere, dar înțelegem paradoxul piețelor libere, care este că uneori trebuie să intervenim. Trebuie să credem că nu este legea junglei, ci legea democrației cea care funcționează. Motivele pentru care este încălcată legea concurenței sunt la fel de vechi ca Adam și Eva. Este vorba de lăcomie. Despre frică. Și când sunt combinate cu puterea, veți obține un cocktail foarte otrăvitor. Trebuie să ne recăpătăm democrația. Nu o putem lăsa pe mâna Facebook, Snapchat sau a altcuiva. Trebuie să ne luăm democrația înapoi și să o îmbunătățim, pentru că societatea este despre oameni, nu despre tehnologie”, a spus Vestager.

Companiile de tehnologie au intrat sub un control sporit în privința operațiunilor fiscale din ultimii ani, pe fondul unor practici prin care anumite companii folosesc contabilitate complexă sau încheie contracte speciale cu guvernele pentru a-și minimaliza facturile fiscale.

Comisarul european pentru Concurență a criticat SUA pentru că nu au reglementat mai bine situația companiilor mari de tehnologie.

„Nu mă simt niciodată mai europeană decât atunci când mă aflu în Statele Unite. Pentru că suntem diferiți”, a mai spus Margrethe Vestager.

În luna octombrie, instituția pentru concurență a Comisiei Europene i-a cerut companiei Amazon să plătească taxe restante în valoare de 250 milioane de euro în Luxemburg, întrucât a beneficiat în mod ilegal de ajutoare de stat. Amazon și statul luxemburghez au negat acuzațiile și ar putea să conteste hotărârea.

Departamentul comunitar pentru Concurență a mai anunțat că statul irlandez va trebui să colecteze taxe în valoare de 13 miliarde de euro din partea companiei Apple, după trimiterea unui dosar la Curtea Europeană de Justiție. Apple a contestat decizia Comisiei Europene, în timp ce Irlanda a catalogat-o drept „regretabilă”.

Un alt dosar a fost declanșat împotriva Google, pentru abuz de poziție dominantă pe piața motoarelor de căutare online. Compania contestă o amendă în valoare de 2,42 miliarde de euro, care a fost dictată în iunie.

Ebay și Netflix, două grupuri americane de tehnologie cu milioane de clienți britanici, au plătit împreună mai puțin de 1,9 milioane de lire sterline drept taxe în Marea Britanie în 2016, fapt considerat suspect de către autorități.

În această săptămână, numele unor companii precum Apple, Facebook sau Twitter au apărut într-o nouă investigaţie privind paradisurile fiscale, intitulată „Paradise Papers”, care se bazează pe 13,4 milioane de documente divulgate și prin care sunt identificate tacticile privind evitarea plății taxelor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. Toate aceste programe sunt un mijloc excelent de spionaj economic.

  2. In lipsa unei educatii unitare (in Europa dar si la noi, prinde radacini educatia diferita a elitelor, extrem de paguboasa) , comunicarea intre segmente intregi ale societatii este blocata de bariera culturala intre elite si vulg, intre vest si est si intre cei dispusi sa asculte si intolerabili. De acest lucru profita cei ce fac politica, nu la vedere, ci prin manipulare si promovarea anarhiei.
    In contextul aparitiei barierei de comunicare in societate, aceasta fiind divizata, nu mai are teluri comune, nationale sau europene. Haosul este starea in care se stimuleaza racnetul nemultumirii celor ce nu vor sa asculte ci vor numai sa-si auda sudalmele la adresa oricui, numai sa se auda. Lipsa de reactie a anticorpilor statului dovedeate ca spaima i-a cuprins pe cei lipsiti de „presiune in instalatie”.

    • Stimate domnule Ciolos, expunerea dumneavoastra tradeaza un comunism de extrema dreapta si un crestinism satanist care vin din copilarie.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.