TOP 5 preparate ideale pentru grătar

Dacă urmează să organizezi un grătar, însă nu ai idee ce feluri de mâncare speciale să serveşti, descoperă TOP 5 preparate ideale pentru un astfel de eveniment

De (R.C.)
TOP 5 preparate ideale pentru grătar

Dacă urmează să organizezi un grătar, însă nu ai idee ce feluri de mâncare speciale să serveşti, descoperă TOP 5 preparate ideale pentru un astfel de eveniment

Vremea frumoasă de afară este o ocazie excelentă pentru a te bucura de un grătar. Astfel de activităţi au devenit populare în Statele Unite ale Americii, însă încetul cu încetul, trendul a ajuns în toată lumea. Adevărul este că nu există niciun motiv pentru care nu ar trebui să te bucuri de un grătar alături de cei dragi. Avantajul unui astfel de eveniment, indiferent de mărimea lui, este că nu necesită foarte multe pregătiri, iar mâncarea este super gustoasă.
Dacă urmează să organizezi un grătar, însă nu ai idee ce feluri de mâncare speciale să serveşti, descoperă TOP 5 preparate ideale pentru un astfel de eveniment:

Carnea tocată

Există o mulţime de preparate din carne tocată ideale pentru un grătar gustos. Iată câteva dintre cele mai simple şi populare reţete pe bază de carne tocată:
Micii: Cu siguranţă ai auzit multe persoane spunând că nu există grătar fără mici. Ei bine, micii sunt o alegere excelentă pentru un grătar, în special dacă îţi plac preparatele tradiţionale. Poţi opta pentru diverse tipuri de mici, de la cei de porc şi până la cei de vită şi oaie.
Cârnaţii. Sunt un alt preparat perfect pentru grătar. De la varietăţi afumate şi până la varietăţi din carne slabă, cârnaţii se pot servi cu pâine, muştar, ketchup, chiar şi maioneză, dar şi cu cartofi sau legume alături.
Chiftelele. Sunt o mulţime de reţete de chiftele pe care le poţi încerca pentru un grătar. Variantele tradiţionale sunt perfecte dacă îţi place combinaţia de carne tocată, verdeţuri şi ceapă. De asemenea, mai poţi încerca reţete cu susan, pesmet sau carne tocată slabă. Chiftelele se pot servi cu pâine şi muştar, cu cartofi sau ca atare.
Burgerii. Burgerii au devenit din ce în ce mai populari în întreaga lume şi sunt extrem de apreciaţi la evenimente de tip bbq. Poţi face burgeri uşor, tot ce trebuie să faci este să cumperi ingredientele potrivite. Optează pentru paline de carne gata de pus pe grătar, pe care să o condimentezi după gust. Vei mai avea nevoie de chifle, ce trebuie şi ele rumenite. În plus, mai poţi adăuga sosuri precum ketchup, muştar sau maioneza, ceapă carmelizata, brânză, ciuperci, bacon sau ouă. La orice gratar merge si o fleica de porc!

Salatele fresh

Carnea pentru grătar merge de minune cu salate fresh, în special atunci când afară este foarte cald. Dacă îţi doreşti o reţetă clasică de salată, optează pentru reţete cu roşii, castraveţi, ceapă, ardei şi brânză. Desigur, există o mulţime de reţete din care să alegi, în afară de cele clasice. Mai poţi prepara salate de crudităţi, cu morcov, ţelina, gulie şi măr, pe care să le asezonezi cu sosuri pe bază de iaurt sau maioneză.
O altă salată răcoroasă de vară este cea inspirată de sosul tzatziki, care are la baza usturoi, castraveţi şi/sau dovlecel şi iaurt cremos.
În cazul în care salată verde este preferata ta, poţi pregăti o reţetă cu această alături de ceapă verde, mărar, castraveţi, măsline, brânză feta şi un strop de ulei de măsline.

Carnea de pui

În general reţetele de grătar implica carne roşie, precum cea de vită sau porc. Totuşi, asta nu înseamnă că nu poţi pregăti reţete gustoase pentru grătar şi cu carne slabă, precum cea de pui. Ca să obţii preparate gustoase pe bază de pui, pune carnea la marinat înainte. Poţi folosi ulei de măsline, apă şi condimente după gust pentru a aroma carnea înainte de preparare.
Fie că alegi piept de pui, pulpe sau aripioare, foloseşte condimente pentru o aromă puternică şi serveşte carnea alături de sosuri gustoase, precum cel BBQ sau Samurai.

Legumele prăjite

Legumele prăjite sunt o alegere excelentă pentru a însoţi grătarul. Poţi alege o reţetă clasică şi anume cartofii prăjiţi, care se prepară uşor la cuptor, la air-fryer sau în tigaie. Aceştia sunt delicioşi cu brânză rasă, sosuri diverse sau mujdei de usturoi. Pe lângă cartofii prăjiţi, mai poţi încerca şi dovlecei, ardei, ceapă sau ciuperci la tigaie sau la grătar.

Cremele tartinabile

Nu este nimic greşit să serveşti şi câteva antreuri la un grătar. Cele mai simple opţiuni sunt cremele tartinabile. Tot ce trebuie să faci este să prăjeşti pâine şi pui alături creme tartinabile diverse, de la variante cu brânză şi până la variante cu legume, naut sau iaurt.

Dulciurile în miniatură

Desertul nu trebuie să lipsească nici de la un eveniment de tip bbq. Cum carnea la grătar este vedetă, nu trebuie neapărat să alegi dulciuri foarte sofisiticate sau greu de făcut, deoarece acestea doar vor completă meniul. Poţi pregăti tarte cu fructe, prăjituri tip pandişpan sau checuri ori poţi achiziţiona platouri de mini prăjituri de la cofetărie.
Grătarele nu trebuie să fie plictisitoare sau să implice mereu acelaşi fel de mâncare. Poţi servi o mulţime de preparate gustoase şi uşor de făcut la un grătar, de la salate şi până la carne tocată sau marinata, dulciuri uşoare sau antreuri pe bază de creme tartinabile. Spor la pregătiri!

Distribuie articolul pe:

8 comentarii

  1. eh vezi? daca erau la Romania se loveau d elegea u-see-reee idiocracy a mirosurilor! (sic!) o amica de-a mea facea vinete la gratar in curte. se trezeste cu militia la poarta. ei, militienii (ca numai la d-astea vin), usor incurcati de situatie…zic ei: stiti doamna, aveti un reclamagiu in zona, cica il deranjeaza mirosul…si exista o lege (orwelliana – care cicase a fost data pentru ferme, de u-seee-reee auzi! hahahaha! ce gluma „buna”!). amica mea ramane fara replica: nu stiu de o asemenea „lege”, dar este o aberatie, pentru ca lasa la dispozitia unor tzka-paka sa decida daca eu imi pot prepara sau nu mancare in locuinta mea…? (pe bune?) da domnilor, astea sunt aberatiile care trec pe somnul p000limii, care habar n-are pe ce lume otravita traieste! TREZITI-VA!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.