Traducere de Burduja. De ce avem prețul la curent dublu față de Germania

Prețul spot al energiei electrice în România a înregistrat valori extrem de ridicate în ultimele zile, depășind 100 de euro/MWh, conform datelor pieței citate de e-nergia. Acest preț este de aproximativ două ori mai mare decât cel din Germania.

Situația din România reflectă o tendință similară în întreaga zonă balcanică, care pare decuplată de piețele din centrul Europei. De exemplu, prețurile din Bulgaria sunt similare cu cele din România, iar cele din Grecia sunt doar ușor mai mici.Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a oferit o explicație detaliată privind aceste diferențe de preț într-un scurt interviu.

Diferențe de preț pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU)

„Există mai multe cauze pentru aceste diferențe”, a declarat Sebastian Burduja. „Piața maghiară de energie s-a decuplat de piața Europei de Sud-Est prin întreruperi și reduceri ale capacității nete de transfer din Ungaria. Astfel, piața regională s-a decuplat practic, iar capacitatea netă de transfer dintre Ungaria și țările vecine (Serbia, România) a fost redusă semnificativ din cauza reparațiilor la un element al rețelei de transport din apropierea uzinei Paks.

„În plus, una dintre unitățile nucleare de 500 MW ale centralei Paks a fost oprită, iar întreruperea va dura până pe 9 iunie. Indisponibilitatea unui cablu de transmisie de 400 kV, esențial pentru transportul fluxurilor de energie de la vest la estul Ungariei și de la vest la sudul Europei, a provocat congestii în rețelele din sud-estul Europei. De asemenea, producția scăzută de energie eoliană în România, Bulgaria și Grecia a contribuit la diferențele de preț pe PZU între aceste țări și Europa de Vest.

Impactul asupra României

Aceste evenimente subliniază importanța integrării României în piața europeană și necesitatea investițiilor accelerate în energia regenerabilă. „Sursele de energie eoliană și fotovoltaică generează energie ieftină și curată”, a subliniat Burduja.

„La Ministerul Energiei, am accelerat investițiile din Fondul pentru Modernizare și PNRR. Din PNRR am finanțat capacități de producere energie regenerabilă de peste 1800 MW, iar din Fondul pentru Modernizare avem în acest moment deschis apel de 400 milioane euro pentru realizarea capacităţilor noi de producere energie electrică din surse eoliene, solare și hidro.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4693 Articole
Author

26 de Comentarii

 1. Ungaria ca energie nu sta doar in centrala Paks. Sistemele energetice din Ungaria si Romania sunt interconectate intre ele in orice conditie. Burduja sa faca bine sa minta mai putin si sa se informeze mai bine. Chiar daca la noi cade centrala de la Cernavoda tot acordam curent electric R.Moldova din eoliene si fotovoltaice, hidro. Xhiar ne cred pe toti prosti?!

 2. Povesti, ucruina consuma curent gratis de la romanachi si sclavetii platesc.

 3. prețul la curent dublu?
  -pentru ca Burduja tatal
  si Burduja fiul,
  e doi?

 4. Corectati titlul. In loc de „Traducere de Burduja. De ce avem prețul la curent dublu față de Germania” puneti „Burduja le-a cerut specialistilor din Minister sa-i justifice incompetenta, ca ii creaza probleme electorale”. Fiul lu’ta-su e economist, nu energetician si nici informatician!

 5. Ciocul mic și capul în pământ. Unde merge suta va merge și miia… Salariul minim în Germania 1500€ , salariul minim în România 410€ ,mwh in Romania 100€ în Germania 70€… Asta înseamnă colonie să vinzi ieftin și cumperi scump…

 6. Întrebați-l pe Iohannis de ce curentul electric electric si gazele sunt scumpe!…
  Ucraina,Moldova,Bulgaria,…
  Si cine suportă prețurile?…proștii plătitori de taxe și impozite din românia normală și educată a președintelui!…
  Moarte bandiților din conducerea țării!…

 7. Pai dam curent Ucrainei si Moldovei. Probabil gratis Ucrainei si la subpret daca nu tot gratis Moldovei. Mi se pare ca e ordin de la SUA/UE. Cum masa gratis nu exista, pana la urma cetateanul romanesc plateste diferenta de pret / consumul altora. S-ar putea ca si inflatia romaneasca record in UE sa aiba macar in parte acoperire in „darnicia” romuneasca. Producatorul trebuie platit chiar daca dai gratis produsul. Iar daca nu incasezi… cresti pretul ptr fraieru care plateste oricat ii impui.
  Informatiile cum ca dam acestor tari curent s-au mai publicat, dar nu si pretul la care-l dam.

 8. …dap…si asta vrea sa fie primar in capitala…oare mai are frati pe-acasa?…explicatia corecta si adevarata este una singura: la consumul actual, daca nu inchideau unitatile pe carbune, energia electrica ar fi trebuit sa fie moca in cocioc…dar le-au inchis…acum stau, ca si agricultorii care si-au distrus singuri sistemele de irigatii, la mila barbosului, o fi soare, o fi vant?…mai mult, din ce a mai ramas, daca distributia si furnizarea nu erau date de sclaveti strainilor, daca nu se inventau baietii destepti care se imbogatesc plimband nista hartii, se facea mix energetic si rezulta un pret aproape de zero…cu conditia sa nu intre pe bursa!…pentru cei care nu stiu, toata productia este scoasa pe bursa, baietii destepti o cumpara cu cativa bani in plus de la producatori dupa care o revand statului-caci este subventionata electricitatea, nu-i asa?-de cateva ori mai scump…parte platim noi, fraierii, parte plateste statul pt parandarat…cam asta trebuia sa spuna continuatorul politicilor lui popescu virgilica, pnl…

 9. Puneți-l primar , portar , frizer , numai luați-l d-aci că e urmașul / copia lui Popescu OMV . Au pus ”solare și mori de vănt , pe mari suprafețe de arabil ( 1 Mw electric scos 3-4 ore într-o zi însorită A SCOS DIN CIRCUITUL AGRICOL UN HECTAR DE TEREN ARABIL -sub GEAMURILE astea nu mai crește nimic o jumătate de secol , nici măcar găndacii recomandați în noile diete. Revenind la ”berbecul nostru , Vestul țării era dependent de energia din Ungaria înainte să ne procopsească cu persoana sa , acum ne spune că dacă nu e soare și vănt ori plătim dublu/ triplu sau mai sigur , dacă hungurii nu vor mai mult decât Arghialu , ne luăm lumânări . Du-te bă , și ia o găleată de corent din OCȚIDENT ! Ți-a spus vreun tatuat de la TRANSELECTRICA ce pierderi ai pe sutele de KM .de LEA/ LES pe care voi ca niște tăietori de frunze la câini vreți să importați ? Cu ce plătiți ? Ce puneți în balanță . Corentul -REBUT – cu preț NEGATIV de la solare – ziua nămiaza mare – de care n-are nimeni nevoie ? ”Speculanților, VOI AȚI AUZIT DE SURSE- CAPACITĂȚI ENERGETICE CARE PRODUC îN BANDĂ, mai ales când e necesar de consum ? Unde e rezerva de producție a SEN ? Voi nu mai aveți nici producție curentă .SOLARULE , ce ne mai spui de ^investitorii de la Mintia ? Dar de CTE Iernut ,CET BRĂILA . NU-I AȘA C-A FOST ”REGIE . Cărbunele și gazul nu e pt. fraierii care-l dețin , fraierii poluează prin chiar existența lor , ca patrupedele cum zice Ur$ula .

 10. Pentru că tată-tu a devalizat BASNCOREX-ul și tu ai ”absolvit” la Harvard !

 11. Ce-mi place ezpilcățiile astea.
  Mai ales când vine de la un iegzpert. Gen nimeni Burduja.
  Mulți citește, puțini cunoaște.
  Ie cam cum ar veni, Burduja zice că dacă n-ai cum să exporți, tu prostule, pe facturat, tre’ să plătești mai mult ca să iasă la socoteală profiturili la jmekerii care este.
  Deci alte variante nu să egzistă.
  Nu sunt sigur la ce „tensiune de lucru” funcționează PNNR, dar sunt sigur că boul ăsta care habar n-are despre ce vorbește sfătuit din off, la numai 30mA primiți la oaie ca să servească interesul României, ar zice: mami, iartă-mă, că nu mai fac!
  Pam, Pam!
  Matei.

 12. Energia regenerabila nici nu ar trebui luata in calcul. Energia in banda este cea care conteaza.

 13. Oare ce post e pregatit pentru minustru cand va fi schimbat.Cei de la Trans oare iau dat si traducerea interviului.

 14. pentru ca furtul e legiferat in romanica..si hotzii sint in guvern, parlament, sri…etc

 15. – Hello, frați proști – Ău! – I’m sorry! Hello Romanian brothers! Harvard, Stanford, USA, freedom, democracy, dollars, euros, Bancorex, Caritas, Mondoprosper, SAFI, Sabina Product, Banca Religiilor, Gerald, FNI, Ioan Stoica, Sorin Ovidiu Vântu, PSD-PNL-PDL, Videanu-Bordură the Godfather, yes! Yeaaah! YOUR MONEY ARE IN GOOD HANDS! 😉 Banii dvs e în siguranță! Adică în Securitate, securitate energetică, firește! Energy! Yeaaah! Cool! Money! I love money! I love Romania! Yeah! 👍

 16. Bugetul României se alimentează din prețul ridicat al energiei electrice. Pensiile și salariile la stat degeaba se plătesc din energie electrica,gaze naturale și benzina/motorina. Statul nu încasează nimic de la privat și tine preturile ridicate la energie. A plecat Virgil Popescu și a venit Burduja. Niste jefuitori liberali ai fraierilor de români.Acestia sunt liberalii,niste hoți!

 17. Habarnistu asta este cumva inginer? Ba burduja smenarule, mai bine spune, ba cât ai luat de la raicu ionica prin nasicu Videanu sa o pui director general CNCIR? Sau pe nepoțelul dânsei specialist în domeniu tehnic, absolvent de SNSPA?????

 18. Burduja candidat PNL sa adauge că Virgil Popescu PNL PNRR Greendeal a agățat economia la rețeaua națioanală de 220kiloțivolți proaspăt lăberalizată de guwernărul meu

 19. Apropo de tarifele la electricitate în țara noastră. Vă rog căutați pe internet companiile mari de stat din domeniul respectiv. La Hidroelectrica, care cuprinde doar hidrocentrale construite înainte de 1989, salariul directorului general se ridică la 74ooo lei lunar. Da, ați citit bine. Căutați și la alte astfel de întreprinderi. Aceste salarii se reflectă în tarifele exagerate,aproape de 2,5 ori mai mari, pe care le vom plăti noi. Argumentele lor sunt povești de adormit copiii, iar uUnele greutăți în funcționarea hidrocentralelor sunt cauzate de lipsa de profesionalism a personalului tehnic. Situația este agravată și de faptul că Romînia dî electricitate Moldovei și Ucrainei. Oricum , tarifele sunt exagerat de mari. M.Grancea

 20. Bai Cap patrat Liberal , da pana acum noi ne-am produs propria energie pana cand tradatorul Virgil Popescu membru PNL, sluga la UE , a inchis centralele pe carbune, fdara sa puna nimic in loc. In situatia in care germania si franta si-au redeschis centralele pe carbune, ale noastre au ramas inchise, noi importam energeie electrica in loc s-o exportam, liberal handicapat

 21. @ Zapata , nu stie nimeni de fapt , ce profesie are Burduja ! N-a vazut nimeni ce licenta are , ce scrie in ea , cit au durat studiile ! Sigur este doar faptul ca este iepurele lui Firea . Un cabotin , fara consistenta !

 22. Păi dacă sunt ajutate firmele de afară să planteze câmpuri cu panouri solare și nu e ajutat cetățeanul român să planteze pe acoperișul casei, d’aia😡

 23. Eu inteleg ca este in propaganda electorala dar de ce se baga unde habar nu are. Cineva si-a batut joc de el si i-a scris multe bazaconii.
  Este jenant sa te prezinti in halul asta. Sa vorbesti despre arta ingineriei energetice cand tu esti analfabet in domeniu.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.