Scuze a la Băsescu: Nu mi s-a dat nume conspirativ

Traian Băsescu a declarat în fața instanței de la Curtea de Apel București, unde se judecă dosarul său cu CNSAS, că nu a știut niciodată că i s-ar fi alocat un nume conspirativ și că rapoartele sale sunt semnate „căpitan Traian Băsescu”.

„Niciodată n-am știut că mi s-a dat un nume conspirativ. Abia când mi s-au dat cele două note, colonelul Tudor mi-a zis: Semnează Petrov. Niciodată nu mi s-a dat un nume conspirativ. Eu nu am știut că contrainformațiile militare reprezintă Securitatea. Eu abia dupa Revoluție am aflat de legatura contrainformaților militare. Am crezut că este un serviciu subordonat comandamentului forțelor navale, asa scrie și pe frontispiciu. Rapoartele mele au fost depuse la companie nu la Securitate și sunt semnate „Căpitan Traian Băsescu. Daca eram colaborator, trebuiau semnate tot cu Petrov.”, a spus Traian Băsescu în fața instanței.

Băsescu a spus că numele Petrov este doar pe acele două note. Totodată, fostul președinte a mai subliniat că se întâlnea și cu tinerii străini în timpul studenției.

Potrivit acestuia, nu a dat note cât era în anul I, când institutul avea natura unei institutii civile.
„Vara, ne întâlneam cu studente din tabăra Nord, unde veneau și studente din Cehoslovachia. (…) Un lucru vreau să fie foarte clar – noi eram pregătiți în institut pentru a lucra cu străinii. Secția comercială a Institutului de Marină era o secție în care studenții erau familiarizați și pregătii pentru contacte cu străinii din punct de vedere comercial. (…) În al doilea rând, datorită acestei atmosfere legate de studenți, noi ne întâlneam cu studenții cehi fără să ne ascundem. Niciodată nu am considerat că relațiile cu tinerii cehi sunt relații care pot fi condamnate. Deci, mi-aș permite să subliniez – nu ne ascundeam, pentru că nimeni nu ne interzicea”.

„Nu exista ideea de a nu intra în contact cu străinii, că nu știu ce secret devoalam. N-am nicio reținere să spun nici acum că m-am intalnit cu cehi. CNSAS, dacă m-ar fi ascultat, cred că am fi lămurit multe lucruri”, a mai spus acesta.

Fostul șef al statului a mai spus că era obligat să răspundă la intrebarile pe care i le adresa ofițerul. Băsescu a mai explicat că nu putea să mintă atunci când era întrebat de diferite incidente petrecute cu colegii.
„Depinde ce valori avea onoarea la vremea aia. Venind întrebările la un an sau doi distanță de anul I, mi-a tras un semnal de alarmă că știa ceva. Mai ales că nu ne-am ferit (de intalnirile cu studentii străini, n.r.). Nu-l puteam minți. Nu am avut nicio reținere în a ne distra, eram tineri. La un apel, nu am raportat că nu au venit în unitate trei colegi. Ghinionul a făcut ca ăștia să vină în cursul nopții. Au sărit gardul – primii doi au plecat și al treilea a căzut în cap. A fost ger foarte mare, norocul lui a fost că s-a întamplat cu 20 de minute inainte de schimbul de gardă. Noroc că l-a găsit schimbul de gardă și l-a dus la infirmierie. Am fost arestat 7 zile pentru că nu am raportat întarzierea de invoire”, a mai spus Băsescu.

Traian Băsescu mai atrage atenția că CNSAS nu face diferența între plecarea din țară și părăsirea navei.

„CNSAS asimilează marinarul cu funcționarul român care pleacă în străinătate în misiune și trebuia să raporteze. Vă spuneam că domnul colonel Tudor făcea confuzia între obligațiile elevilor de la secția civilă cu cei de la secția militară. Noi eram educați, pregătiți să ducem navele și să avem relații cu străinii”, mai spune fostul președinte.

Pe 29 mai, Curtea de Apel Bucureşti a înregistrat la Secţia Contencios Administrativ Fiscal dosarul deschis la sesizarea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, care cere stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii pentru Traian Băsescu.

În acţiunea depusă la CAB de CNSAS pentru stabilirea colaborării cu Securitatea a lui Traian Băsescu, studiată de MEDIAFAX, se arată că fostul preşedinte şi-a turnat colegii şi a menţinut legătura cu Securitatea ca persoană de sprijin, până aproape de căderea regimului. În dosar sunt documente de la SRI şi MApN.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

29 de Comentarii

 1. Ca uleiul de masline domnul T. Băsescu pe eticheta din față: Extravirgin. Pe ce din dos adevârul: amestec de uleiuri din UE.

 2. Evident că Bășilă nu a fost colaborator al securității ci a fost securist pur-sânge.

 3. Tov Basescu a recunoscut o data, inconstient, ce statut a avut. La o intalnire OFICIALA cu rezervistii militari el a declarat public ca este COLONEL IN REZERVA. Va asigur, dau scris, fac pariu, ca NICI-UN OFITER DE MARINA NU S-AR DECLARA CA FIIND COLONEL, asta fiind un grad specific trupelor de uscat si SECURITATII. La marinari gradele se numeau ALTFEL, iar marinarii sunt foarte orgoliosi si nu accepta sa-i faci COLONEI.
  In plus, el ii tot zice CI-istului de la Institutul de Marina colonelul Tudor. Or, pe vremea aia, acel om purta uniforma CA DE MARINAR, fapt pentru care toti elevii ii ziceau CAPITANUL DE RANGUL INTAI TUDOR, adica il credeau ofiter de marina. Ei, saracii, NU stiau cea vad ca Basescu STIA!

 4. ”Traian Băsescu: Nu mi s-a dat nume conspirativ”??!!”Jur că nu l-am lovit nici în plex, nici cu pumnul în faţă.”Etc.,etc.,etc.! Koorva securista !! Cine sa mai creada un gunoi?!

 5. Prins cu rata-n gura,o face pe prostul si cauta sa prosteasca la infinit poporul roman. O da cu regulamentele militare, cand banditul nu a fost in viata lui de turnator, militar!

 6. Asa cum „nu e om sa nu fi scris o poezie” asa nu exista in ultimii 30 de ani(dar si in comunism cu politica celor 3 dosare,din care papagalul Securitatii extragea unul)vreun ministru,secretar de stat,director prin ministere care sa nu fie acoperit sau ciripitor al serviciilor!Altfel la ce le mai avem,daca nu pot controla?
  Restul sunt copilarii media cu „statul paralel”,cu „protocoale”cu „jos securitatea”,cu „martirul Dragnea” sau cu japita de Tariceanu,amandoi acoperiti cu acte in regula..Uitati-va la Melescanu, e general DIE/SIE,s-a luat cineva de viata lui in 30 de ani de ‘democratie”?

 7. Cade în picioare ca de fiecare dată.O să i se înfunde când nici nu se aşteaptă.

 8. Nu mi s-a dat nume conspirativ, că erau scumpe şi se făceau economii, petrov era un nume împrumutat de la unchiu secu pentru ocazii speciale, nunţi, botezuri, când mai turnam…în pahare…că mă pricep…

 9. Abia acum se prind neamurile de ciripitori ce fler au avut cand si-au votat reprezentantul. Si din pacate Romania a beneficiat de armate de ciripitori infecti. Este insa adevarat ca voturile acestora nu ar fi fost suficiente pentru ‘victoriile’ lui Petrov daca nu ar fi fot mereu suplimentate de oamenii de bine. Petrov nu a castigat niciodata nimic electoral, altii au castigat pentru el.

 10. N-au apucat sa-i dea nume conspirativ pentru ca dupa ce a terminat institutul de marina a facut instructajul specific la Baneasa si a trecut de la javra ordinara la javra-ofitir, direct.

 11. Nu mam omorît dupa,acest om,darnici nu l-am votat,nu stiu cum mortî,o întoarce,o brodeste tot în picioare ,cade,nici justitia,nu poate sã îl prindã?concluzia..,MINTE DIABOLICÃ,,,CINE O MAI TRÃDAT TARA CA OMUL ÃSTA.,,,,NEAMTU,,ÎNCÃ 5 ANI MAI AVEM DE TRAS.IO DEDUC ?CÃ.DACÃ ÎI CUM SE VEHICULEAZÃ,ÎN SPATIU PUBLIC,CÃ VOTURILE DIN 26 MAI AU FOST FRAUDATE.,SI ASTEA DEJA ÎS ,BÃTUTE ÎN CUIE,,,,SE STIE CINE VA FÏ,PRESEDINTE,,,,NEAMTU,,,NU MAI MERG ROMÂNI LA VOT.DE CE? DE AIA,SI OMUL ,DE LA SAT DEJA STIE.NU MAI MERG SÃ VOTEZ,CÃ ,DEGEABA,MERG,ÎMI FURÃ VOTU.,,OAMENI BUNI NU NE MAI REVENIM,,,,,ÎNVECI.,

 12. Mare jegos , mare ordinar! Acest nemernic ne-a fost presedinte 10 ani, (si) cu voia noastra dar si cu sprijinul masiv si marsav al serviciilor si al partenerilor …strategici (exact ca si malai-mare de Sibiu). Cum altfel ar fi scapat de toate belele acest nemernic daca n-ar fi fost omul securitatii?!? Si cum ar fi ocupat el atatea functii din 90 si pana azi , de la ministru, parlamentar, primar general etc. la presedinte si europarlamentar, cu atatea tunuri si potlogarii fara sprijinul secu?1?

 13. E adevarat ca mutarea dosarelor de la SECU in grajdurile de la fostu’ CAP Popesti-Leordeni s-a facut,,cu mare tam-tam”in perioada cand acuzatul-colaborator-informator de azi numa’ ce fusese ales in cea mai mare functie a statului ?
  Intreb si eu,asa ca prostul,daca aceasta mutare chiar cadea in sarcina presh-ului d’atunci de la rRomanica-bramburica…?!?

 14. Mai chiorule,nu stiai ca semnez cu numele PETROV???Minti cum ai mintit tot timpul.Ca sa ajungi in acea functie si sa scapi de incidentul cu vapoarele trebuia sa informez si sa dai rapoarte scrise la securitate.HOTULE!!!Ce dreptate avea saracul CORNELIU VADIM TUDOR.Trebuia de mult sa fii in PUSCARIE.

 15. Nu a fost colaborator! A fost securist 100% cu acte in regula si inca este!

 16. Ma miram eu ca printre comentatorii Cotidianului,sant cata nume neromanesti,ce sustin abitir statul paralel,adica noua securitate.Acum am inteles ca astia is turnatori tip ”Petrov”si ii platesc ”baietii” SRI, ca executa ordinele primite.

 17. CE VORBESTI ZDREANTA, NU STIAI CA AI NUME CONSPIRATIV ?
  DAR CÂND ÎL SUNA-I LA TELEFON PE COLONELUL TUDOR, CUM TE PREZENTAI, CUM TRANSMITEA-I CINE L-A CAUTAT : BASESCU SAU PETROV ?
  AI NEGAT TOT TIMPUL ZDEANTA CA AI FOST „COLABORATOR”/TURNATOR LA SECURITATE !
  ZDREANTA, ÎNTR-O TARA CIVILIZATA, ÎNTR-O DEMOCRATIE REALA, ERAI LA LADA DE GUNOI A ISTORIEI SI PENTRU CÂTIVA ANI LA MITITICA !
  DACA JUSTITIA ESTE CU ADEVARAT LIBERA zdreanta, TREBUIE SA FI CONDAMNAT PENTRU DECLARAREA ÎN FALS, UZ DE FALS, ETC.
  DAR ÎNTR-O TARA CA ROMANIKA, UNDE ACTUALA SECURITATE FACE ANCHETE PENALE IAR SEFA BINOMULUI ESTE CERUTA SEFA LA PARCHETUL UE, STAI LINSITIT CA NIMENI NU ARE COLOANA VERTEBRALA SA-TI FRÂNGA IMUNITATEA, ZDEANTA !

 18. Daca nici de data asta nu intra la „mititica”, nu mai exista justitie in tara asta! Si apoi cu celelalte faradelegi comise de putregaiul asta, cum ramine?

 19. Tic-tac,tic-tac,tic-tac…Ti-a venit ceasul,paranoicule,gasparov,andropov,traianov sau petrov,sau cum dracu ti-or mai fi zis rusii care te-au platit sa le fii sluga !!Ai prostit o tara-ntreaga,dar acum vei merge la parnaie,golanule !!Si-ar trebui ca odata cu tine sa mearga si cei care te-au sustinut,si care acum sunt slugi la jo’hannes,mortu’ ala care mai vrea un mandat!!

 20. JO minte cum respira, privindu-se in oglinda e esenta de Alba ca Zapada, despre dosarele de colaborator facute disparute dupa revoluti chiar nu stie (ori nu-si aminteste) nimic – problema e la cei care ii fac jocurile dandu-se dusi de nas si transformandu-i declaratii mincinoase in scapari nevinovate (justitie romana – pentru catei, pentru dulai pres si mama buna)

 21. Dacă judecătorii care se ocupa de dosar nu fac parte din statu paralel și mafiot vor constata ca betivanu securit a făcut politie politica.Urmarea e că va schimba mandatul de europarlamentar pe un mandat de arestare ,pt.cel puțin mărturie mincinoasă pen’ ca la UE a dat o declarație pe proprie răspundere ca n-a colaborat cu securitatea ca politie politica.Odată intrat la pârnaie, chiar și pt câteva luni,magistrații vor prinde curaj si-l vor ancheta si-n alte dosare în care a fost făcut scăpat.Îi doresc pușcărie ușoară acestui monstru făcut din reziduuri umane care a pus bazele statului paralel și mafiot dând tara pe mana exclusiva a procurorilor și securistilor,

 22. Securis, nesecuris, dar a gasit suficienti prosti sa il voteze pe el si partidul lui sa ajunga in parlamentul European.Dovada ca romanii e multi dar e prosti.Tot acest gen de idioti o sa-l voteze si pe Johannis a doua oara.Poate ca CNSAS il cauta si pe el la dosarele.Poate gasesc unul cu nume terminat in OLF.

 23. basescu zis cinzeaca si-a facut rost de o imunitate euro – parlamentara , ticalosul !!!

 24. de cand civilii dau lamuriri, note la armata, doar militarii. a nu se confunda capitan civil de vapor cu capitan in armata.
  legaturile lui cu cehii erau pe probleme militare deoarece cehii erau principalii furnizori de armanent conventional pe care-l intermediau rusii si il transporta basescu. asa cum a facut si acum prin fratesu cu munitia ” casata” din ASIA, dar pentru stapanii lui de acum. inoata intre doua sau mai multe ape si de fiecare data il scoate un alt stapan pentru care lucreaza.e impartial ca romanul, lucreaza pentru toti care au nevoie….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.