Transgaz, 100% pregatită pentru iarnă

Transgaz este 100% pregatită să asigure aprovizionarea cu gaze naturale din această iarnă, a declarat Lucian RUSU, Secretar general adjunct al Guvernului României. El a mai adăugat și că „în urmă cu doar câțiva ani (aproximativ 5) puteam să importăm doar gaz rusesc. Astăzi, nu mai depindem de Rusia!“.

Declarațiile sale au fost făcute la cea de-a şasea ediţie a Forumului gazelor naturale organizat de Financial Intelligence, în parteneriat cu Asociația Energia Inteligentă.

Cu această ocazie, Rusu a mai precizat: “Transgaz administratează una dintre cele mai mari rețele din Europa, cu cei peste 15.000 km de gazoduct. Producția internă satisface ce mai mare parte a cererii anuale și vă asigur, că Transgaz este 100% pregatită să asigure aprovizionarea cu gaze naturale din această iarnă, deși se estimează un consum intern brut, în scenariul mediu, cu aproximativ 2% mai mult decât cel anterior. De altfel, din punct de vedere al stocurilor pentru iarnă, deja am depășit ținta de stocare setată la nivel european.

Unul dintre cele mai importante obiective ale acestuia este consolidarea conectivității rețelei românești de transport de gaze naturale cu rețeaua de transport de gaze naturale a țărilor învecinate și, prin urmare, creșterea siguranței în aprovizionare și diversificarea surselor de gaze naturale în beneficiul regiunii și al UE.

Să nu uităm că în urmă cu doar câțiva ani (aproximativ 5) puteam să importăm doar gaz rusesc. Astăzi, nu mai depindem de Rusia! Astăzi, suntem conectați prin reverse-flow la aproape toate țările din regiune, deci putem să importăm gaze de pe diferite coridoare. Prin Transgaz, am finalizat cu succes lucrările gazoductului BRUA, gazoductului Ungheni-Chișinău și lucrările care permit tranzitul în regim de reverse-flow la toate punctele de interconectare. Si nu ne vom opri aici!

Transgaz continuă unul dintre cele mai mari și importante programe de dezvoltare a infrastructurii de transport gaze naturale din România, cu proiecte de investiții estimate la aprox. 9 miliarde euro din care 4,2 miliarde euro pentru proiecte de transport gaze naturale și 4,9 miliarde euro pentru proiecte de transport gaze naturale în amestec cu hidrogen/hidrogen.

Și vreau totodată să felicit compania Transgaz, care a început un demers hotărât pentru identificarea diferitelor opțiuni de decarbonizare a rețelelor de transport gaze naturale. În fața obiectivelor ambițioase de reducere a emisiilor de carbon, pe care ni le-am asumat la nivel european și global, rolul gazelor naturale se conturează clar: ele reprezintă un combustibil de tranziție, un aliat al regenerabilelor, contribuind totodată la securitatea energetică și la stabilitatea piețelor“.

 

Citește continuarea declarațiilor pe Financial Intelligence

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

1 Comentariu

  1. acum nu mai depindem de rusi dar platim pret dublu. nu-mi aduc aminte sa se fi dublat salariile pe la noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.