Monopolul transportului de gaze din România, Transgaz, a contractat un împrumut de 360 de milioane de lei, pentru investiții în infrastructură energetică. Banii au fost acordați de Banca Comercială Română, pe 13 ani, și sunt destinați „Dezvoltări ale Sistemului National de Transport în zona de Nord Est a României (Oneşti – Gherăeşti – Leţcani)” şi celui pentru „Interconectarea Sistemului Naţional de Transport cu conducta de transport internaţional a gazelor naturale T1 şi reverse flow Isaccea Faza II (Oneşti – Siliştea)”, potrivit unui raport al companiei.
În urmă cu câteva luni, Transgaz a mai contractat un împrumut pe termen lung, de 300 de milioane de lei, tot pentru investiții, cu instituții internaționale de credit.
Proiectul reverse flow Isaccea, care se derulează în mai multe etape, este vital pentru Sistemul Național de Transport, pentru că va permite ca gazele să curgă și în sens invers, către Ucraina, după ce, de decenii, gazoductele dobrogean erau folosite doar ca sa transporte gazul rusesc către sudul Europei. După ce reverse flow-ul va fi făcut, firmele românești și internaționale vor căpăta acces la uriasa piata ucraineană de 40 de miliarde de mc. anual, care acum se alimentează de la ruși și, cu dificultate, din Polonia.
SNTGN Transgaz este unicul operator al Sistemului Naţional de Transport (SNT) al gazelor naturale, care asigură transportul a peste 90% din gazele naturale consumate în România.
Compania intenţionează să devină un operator recunoscut la nivel internaţional în domeniul transportului de gaze, lider pe piaţa energiei din regiune, cu un sistem naţional modern de transport al gazelor, integrat la nivel european şi cu un sistem de management competitiv, conform cu cele mai bune practici de guvernanţă corporativă, conform informaţiilor de pe site-ul societăţii.
SNTGN Transgaz deţine peste 13.350 km de conducte principale de transport şi conectări pentru alimentarea cu gaze, din care 370 km de conducte de transport internaţional gaze; 1.130 staţii de măsurare gaze; 4 staţii de măsurare gaze pentru transport internaţional; 7 staţii de măsurare a gazelor importate; 3 staţii de comprimare gaze cu o putere totală de 30 MW; 1.039 staţii de protecţie catodică, 58 staţii de vane/noduri tehnologice şi 902 de staţii de odorizare.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.