Donald Trump șochează din nou

Update Președintele american Donald Trump a pus din nou sub semnul întrebării angajamentul Statelor Unite de a apăra state-membre NATO de mici dimensiuni, în contextul Articolului 5 al Cartei Alianței Nord-Atlantice, relatează CNN și Politico.

Într-un interviu acordat marți seară Fox News, Donald Trump a sugerat că trimiterea de trupe pentru a apăra o țară-membră NATO de mici dimensiuni în cazul unui atac ar avea consecințe dezastruoase.

Întrebat de ce Statele Unite ar trebui să apere o țară de mici dimensiuni, cum ar fi Muntenegru, liderul american a declarat: „Înțeleg ce zici, și eu m-am întrebat același lucru. Muntenegru este o țară de mici dimensiuni cu oameni foarte puternici. Sunt oameni foarte agresivi, pot deveni agresivi și felicitări, ești în Al Treilea Război Mondial. Acesta este modul în care au fost stabilite lucrurile”.

La finalul întâlnirilor internaționale din ultima perioadă – summitul cu Vladimir Putin din Helsinki, vizita în Marea Britanie și summitul NATO din Bruxelles- Trump a început să pună la îndoială ajutorul pe care ar trebui să îl acorde țărilor membre NATO în caz de nevoie, în baza Articolului 5.

Articolul 5 obligă statele membre NATO să se ajute reciproc în cazul unui atac. Muntenegru, care are o populație de aproximativ 620.000 de persoane, a aderat la NATO în iunie 2017. În cadrul summitului NATO de săptămâna trecută, Donald Trump a semnat comunicatul NATO, care susține explicit Articolul 5.

„Orice atac împotriva unei țări membre NATO va fi privit drept un atac la adresa tuturor, precum se explică în Articolul 5”, se menționează în comunicat.

Despre întâlnirea cu Putin

În schimb, Donald Trump a transmis miercuri că s-a înțeles bine cu omologul său rus Vladimir Putin în cadrul summitului de la Helsinki și că „urmează rezultate mărețe”.

„Foarte multe persoane au apreciat conferința de presă pe care am ținut-o la Helsinki. Am discutat cu Putin multe subiecte importante în cadrul întâlnirii. Ne-am înțeles bine, ceea ce i-a deranjat pe cei care se așteptau să vadă un meci de box. Urmează rezultate mărețe!”, a scris Trump într-o postare pe Twitter.

„Deși întâlnirea NATO din Bruxelles a fost un succes, în contextul în care mai multe țări au promis miliarde de dolari pentru apărare, întâlnirea cu Rusia se va dovedi pe termen lung un succes și mai mare”, a adăugat liderul american.

Marți, Donald Trump afirma că a făcut o greșeală de exprimare la conferința de presă din cadrul summitului, afirmând că este de acord cu evaluarea serviciilor secrete americane că Moscova a intervenit în scrutinul prezidenţial desfăşurat în SUA în 2016.

„Propoziția ar fi trebuit să fie «nu văd niciun motiv pentru care nu ar fi Rusia»”, a completat Trump.

Liderul de la Casa Albă a fost intens criticat în SUA după conferința de presă comună cu Vladimir Putin.

Ce zice Germania după summit

Germania a salutat summit-ul între președintele american și omologul său, care a avut loc săptămâna aceasta la Helsinki, afirmând că dialogul este cea mai bună soluție de a rezolva disputele.

„Am salutat întâlnirea, este un lucru bun atunci când oamenii vorbesc.Suntem convinși că dialogul reprezintă în cea mai bună variantă în găsirea soluțiilor”, a declarat Steffen Seibert, purtător de cuvânt al Guvernului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.