Turcia vrea să înlocuiască Rusia la furnizarea de îngrășăminte

Descoperirea zăcămintelor de gaze naturale de pe fundul Mării Negre va permite Turciei să devină un furnizor important de îngrășăminte azotate pe piața mondială, cu precădere în UE, unde ar putea locul Rusiei ca principala sursă de proveniență a fertilizatorilor folosiți în agricultură, a declarat Metin Gunes, președintele Asociației Importatorilor și Producătorilor de Îngrășăminte Minerale din Turcia, citat de Fertilizerdaily 
Potrivit declarației lui Metin Gunes, agricultura Turciei are nevoie anual de 7 milioane de tone de îngrășăminte minerale, din care jumătate sunt îngrășăminte azotate. „Turcia produce 50-55% din îngrășămintele minerale de care are nevoie, iar restul este importat din străinătate. De asemenea, 95% din materiile prime necesare pentru producerea lor sunt importate„, a declarat Metin Gunes.
Datorită dezvoltării zăcămintelor de gaze naturale descoperite în ultimii ani în Marea Neagră, Turcia va putea crește producția de îngrășăminte azotate pe termen lung, satisfăcând pe deplin nevoile agriculturii și va putea începe să le furnizeze în străinătate, în primul rând în Europa. „Până de curând, Rusia reprezenta 45% din importurile de îngrășăminte azotate în Europa„, a subliniat Metin Gunes, indicând astfel oportunitățile de extindere a produselor turcești pe piața europeană.
Chiar ieri, problema inputurilor din agricultură, în principal îngrășăminte, a fost declarată ca aproape insolvabilă, doar prin mecanisme de piață. Comisia Europeană a epuizat toate opțiunile pentru a face față creșterii prețurilor la alimente și la inputuri, cu precădere îngrășăminte și pesticide, a declarat comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, în fața deputaților europeni, reiterând că singura cale de urmat este creșterea bugetului UE pentru subvenții agricole, după cum Cotidianul.ro deja a relatat.
În ceea ce privește îngrășămintele, Comisia Europeană „a propus tot ceea ce am fi putut propune în domeniul nostru de competență – am propus toate aceste instrumente care ar putea fi aplicate”, a spus el, subliniind că, în cea mai mare parte, este la latitudinea fiecărui stat membru să decidă dacă aplică sau nu aceste măsuri.
Recomanda
Mihai Soare 1298 Articole
Author

14 Comentarii

  1. Ati auzit mai de marile combinate chimice de la Isalnita, Dolj, de la Tg Mures, de la…numiti voi! Exportam ingrasaminte oriunde pe vremea lui Ceausescu. Erai exportator de ingrasaminte cot la cot cu rusii. Garmituri de tren plecau din garile tarii in toata lumea exportand. Daca intru in ministrul energiei il zbor maine pe tradator. Il pun sa puna la loc fiecare conducta taiata de OMV de la Combinatul Chimic de la Isalnita

  2. Romănia trebuia la aceasta ora sa fie printre cei mai importanti exportatori de ingrașaminte și energie ! Nenorocirea mare e că sintem un popor ,,inteligent”cu o clasă politică pe măsură !

  3. Observ comentariile imbecile! Fără supărare, puteți comenta subiectul, nu fața lui Putin? Subiectul este că turcii nu vând gazele lor din Marea Neagră la austrieci, ca românii, ci își consolidează industria de îngrășăminte. Noi, deși avem gaz, îl vindem pe doi lei în Austria și importăm îngrășămintr!

  4. Turcul trage cu spor din gazul adiacent tarmurilor Bulgariei si Romaniei. In curand ne va livra ingrasaminte la pretul lui.

  5. Mai bine dacat cu muscalii? Mai bine decat cu salvarii? Minte de Elena.
    Dar ce ziceti de asta? ” Dupa ce romanii au gasit importante zacaminte de gaz in Marea Neagra” s-a hotarat ca Romania sa devina un important exportator de ingrasaminte. Asa cum eram pe vremea lui Ceausescu. Dar stai! Nu se poate! Am vandut totul la Exxon. Si de la EXXON is OMV. Si de la OMV…la pensiile austriecilor.
    Vaiiii! Ce am facut?
    NATIONALIZATI RESURSELE TARII…PETROL, GAZ, APA, PADURI SI PROFITUL SA MEARGA LA COMUN-ism. La ministerul sanatatii pt ca romanul sa beneficieze de sanatate gratuita. La educatie…pt ca romanul sa fie educati. Gratis! La COMUN! Sa fii mandru ca tara ta e o tara bogata si ca esti Roman.

  6. Dacă “ în ceea ce privește îngrășămintele, Comisia Europeană a propus tot ceea ce am fi putut propune în domeniul ei de competență” fără nici un rezultat, întrebarea este: De ce mai există Comisia Europeană?

  7. Oare de ce apare mereu cite o Elena ? Peste tot ? De la cea din Troia ,pina la @ Elena Popa . Sper ca aceasta Elena este macar la nivelul de frumusete a aleia di Troia . ca la „intelighenta „…. Ba !Nu-s misogin , dar cind vad atita „intelighenta „….

  8. Si nici gazele „descoperite”de turci nu seamana cu alea „rusesti „. Nu-i asa @ tibi1 ?Da sa vezi cite depozite mai descopera turcii . Si prin Marmara . Abia atunci devine fezabil „canalul”construit de turci…..

  9. Mai bine decât cu muscalii. Cu turcu, mai dai tu,mai lasă el și merge afacerea. Dacă n-au ajuns la Roma cu calul, măcar cu bălegarul. Volodea, ia-ți tutu ul și exersează lacul lebedelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.