Ucraina îşi consolidează poziţiile în regiunea rusă Kursk

Ukrainian servicemen ride a military vehicle, amid Russia's attack on Ukraine, near the Russian border in Sumy region, Ukraine August 11, 2024. REUTERS/Viacheslav Ratynskyi

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că armata sa îşi consolidează poziţiile în regiunea rusă Kursk, la mai mult de zece zile după lansarea unei ample ofensive surpriză pe teritoriul rus.

La rândul său, armata rusă a declarat că respinge noile atacuri ale Kievului, continuând în acelaşi timp să bombardeze mai multe regiuni din Ucraina, în special în Donbas, unde se află în avantaj faţă de forţele Kievului, depăşite numeric.

La 6 august, armata ucraineană a atacat regiunea Kursk, cucerind, potrivit Kievului, 82 de oraşe şi 1 150 de kilometri pătraţi, într-o ofensivă care a luat prin surprindere Moscova şi care constituie cea mai mare operaţiune militară străină pe teritoriul rus de la al Doilea Război Mondial.

„Generalul Oleksandr Sirski a raportat că forţele noastre şi-au consolidat poziţiile în regiunea Kursk şi că teritoriul a fost stabilizat”, s-a bucurat Volodimir Zelenski sâmbătă, după o întâlnire cu comandantul-şef al armatei ucrainene.

Cu o zi înainte, militarul îl asigurase pe şeful său că trupele sale au avansat „unul până la trei kilometri” şi au luat prizonieri soldaţi ruşi.

Armata rusă, care a desfăşurat întăriri materiale şi umane, a susţinut sâmbătă că a respins asalturile ucrainene în apropierea a trei localităţi din regiunea sa Kursk, provocând pierderi grele adversarului său.

În urmă cu câteva zile, preşedintele Vladimir Putin le-a ordonat oamenilor săi să „expulzeze” forţele Kievului de pe teritoriul rus.

Potrivit autorităţilor ruse, cel puţin 12 civili au fost ucişi şi mai mult de o sută au fost răniţi de la începutul operaţiunii ucrainene.

În ultimele zile, Kievul şi-a dezvăluit treptat intenţiile, în timp ce Rusia continuă să ocupe aproape 20 % din teritoriul vecinului său.

Acesta spune că doreşte să forţeze Moscova să retragă trupele din alte părţi ale frontului, să creeze o „zonă tampon” pentru a pune capăt bombardamentelor de la frontieră, dar şi – mai presus de toate – să folosească teritoriile ruseşti cucerite pentru a forţa Kremlinul să intre în negocieri „corecte”.

Cu toate acestea, negocierile dintre cele două părţi sunt complet blocate din primăvara anului 2022.

Confruntaţi cu avansul fără precedent al forţelor ucrainene pe teritoriul rus, zeci de mii de civili au părăsit deja satele de frontieră din regiunea Kursk, fie pe cont propriu, fie cu ajutorul serviciilor locale.

În regiunea vecină Belgorod, autorităţile ruse s-au arătat alarmate în ultimele zile, anunţând vineri seara că blochează accesul şi evacuarea a cinci oraşe de frontieră începând de luni, în timp ce închid „temporar” accesul către un al şaselea.

De partea ucraineană, fluxul de evacuaţi continuă, de asemenea, spre oraşul Sumî, la aproximativ 40 km de frontiera comună. Oraşul a fost ţinta unui atac rusesc sâmbătă dimineaţa, soldat cu rănirea a două persoane, potrivit Ministerului de Interne.

În acelaşi timp, luptele grele continuă mai la sud, în estul Ucrainei, epicentrul conflictului, unde armata rusă câştigă teren de luni de zile.

În ultimele zile, Moscova a revendicat capturarea mai multor sate în drumul spre oraşul Pokrovsk, un important nod logistic pe drumul către bastioanele Ceassiv Iar şi Kostiantinivka.

„Zeci de atacuri ruseşti au fost lansate asupra poziţiilor noastre în ultima zi”, a declarat sâmbătă Volodimir Zelenski, asigurându-ne că soldaţii săi „fac totul pentru a-i distruge pe ocupanţi şi a respinge atacurile”. „Situaţia este sub control”, a spus el.

Recomanda

13 Comentarii

  1. Deoarece este ca o intepatura de tantar pe trupul unui elefant … ceva nesemificativ. D’AIA !
    Stai jos,nota 3.

  2. @Eduard M🤣tZ ot CZernowitZ-nu înțeleg de ce îți schimbi nickname-ul precum pamperșii color cu incontinență?Înțelege omule, rușilor nu la pasă de conaționalii lor strămutați (nevoiți să se strămute,din cauza a 13 soldați ucrainieni ce au atacat regiunea Kursk -treisprezece oameni!!!!!!!!!!!!!.

  3. @urSSuloaga-zelensky-mileikovsky sau nimi-stai jos,nota 2 cu minus.Stimate domn,am milă de răcanii ruși (ei nu sunt vinovați de nebunia țarului),dar gândește cu bibilică ta:nici acum când vorbim unul cu altul,rușilor nu la pasă de persoanele strămutate.In primul rand,raspunde-mi stimate domn,de ce trebuiesc strămutați?Rușii au promis niste lucruri celor calamități.Si nu se țin de cuvânt.

  4. @Gheonoaia
    Buna observatiee, coana Gheonoaie, (ai iesit cumva din basmele lui Ispirescu?). Da, este clara vulnerabilitatea Rusiei pe aceasta intinsa zona geografica plana.

  5. @Doru Popescu, văd că nu te-ai prins.O tii langa cu aritmetica ta de groază.E vorba de valoare de simbol aici. Chiar și un metru patrat cucerit în Rusia este enorm,când,vedem,că după 12 zile rușii se fac că plouă,nu sunt in stare sa de-a un pahar de apă rușilor stramutati.Stai jos,nota 3.

  6. Bineinteles calculul se face pentru o arie de tip patratica. Daca calculul il facem pe arii de tip dreptunghiulare putem avea 1 km x 1150 Km (o simpla sosea ca latime) sau 10 km x 100 km (de latime mai mica decat un oras tipic).
    De la Rylsk (zona de granita a Rusiei) la Kursk sunt 127 km. Maidanezii NU AU AJUNS inca la Kursk.
    De la Rylsk (zona de granita a Rusiei) la Ivanovskoye (zona Kursk) spre orasul Kursk sunt 27 km. (?)
    De la Rylsk (zona de granita a Rusiei) la Moscova sunt 566 km.
    De la Rylsk (zona de granita a Rusiei) la Saint Petersburg sunt 1257 km.
    De la Kursk (Rusia) la Belgorod (Rusia) sunt 144 km. (Un front de 127 km (Kursk) x 144 km (Belgorod) ar fi de 18000 km^2 si nu de doar 1150 km^2).
    De la Khakiv (Ucraina) la Sumi (Ucraina, granita cu zona ruseasca Kursk) sunt 184 km (pe frontul rus).

  7. Pe voi v-au prostit să luați partea cuiva și să vorbiți de războaie media (a se vedea filmul Wag the Dog, 1998 parcă), pe mine să-mi pierd vremea crezînd că deschid ochii orbilor și urechile surzilor. Oare cine-i mai mare prost?
    Minciuni și fraze-i TOTUL ce stale susțne (Eminescu, 1874)

  8. Ce nu este adevarat ca 1 150 kilometri pătraţi = 33.9116499 km x 33.9116499 km ?
    Si unde bagi 82 de oraşe pe un teritoriu asa de ‘minuscul’ ? Si de aceea, aceasta afirmatie este o MINCIUNA.

  9. @ dp,T-ai reprofilat, nu prea sunt subiecte cu unguri? Ai trecut la aritmetică. Și acolo te faci de cacao.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.