UE, bacteria şi curbura castraveţilor

Castraveţii spanioli despre care se credea că ar fi provocat 16 decese în Europa în cadrul epidemiei cu E.coli nu sunt de fapt responsabili pentru acestea, au spus experţii, joi. Testele au stabilit că respectivii castraveţi bio au fost infectaţi cu E.coli, dar nu cu tulpina letală găsită la mai mult de 1.000 de persoane care s-au îmbolnăvit în Germania şi în statele învecinate, potrivit dpa.

Ministrul spaniol al Mediului a declarat că ţara sa va cere compensaţii pentru pagubele provocate de criza infecţiilor cu E.coli. Rosa Aguilar a respins acuzaţiile aduse Madridului şi a precizat că este neclar dacă epidemia îşi are originile în Spania sau dacă legumele cu pricina au fost contaminate în timpul transportului.

„Germania trebuie să lucreze în mod transparent pentru ca UE să ştie care este problema”, a spus Aguilar, nemulţumită că Berlinul a discreditat agricultura spaniolă. Pe de altă parte, Germania a fost ţara către care au privit guvernanţii spanioli pentru ajutor în momentul în care economia părea la un pas de prăbuşire.

Producătorii spanioli nu se consideră cauza, ci victimele „crizei castraveţilor”, pentru că pierd 200 de milioane de euro pe săptămână. 90% din productie lua drumul ţărilor UE, iar acum este aruncată.

Contraatacă şi ministrul Agriculturii din Andaluzia, Clara Aguilera, care apare pe prima pagină a ziarelor spaniole înfulecând un castravete.

Cotidianul spaniol La Vanguardia arată că „Criza castraveţilor se agravează şi devine război comercial”.

Institutul Robert Koch de la Berlin a confirmat 329 de cazuri in Germania, insa unele rapoarte vorbesc de 1.200 de cazuri de infectare cu E.coli.

Olanda, o altă ţară care este suspectată că ar produce castraveţi contaminaţi cu E.Coli, a precizat că va apela la sprijinul UE pentru susţinerea agriculturilor. „Aceasta se poate face recurgând la un regulament european privind fructele şi legumele. Pe termen scurt, se poate ajunge la o susţinere financiară de maximum 10 milioane de euro”, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.

Astfel, UE, cunoscută pentru excesele birocratice care au dus inclusiv la reglementarea strictă a curburii castraveţilor, nodurilor morcovilor şi lungimii bananelor îşi poate dovedi în cele din urmă utilitatea, prin salvarea agricultorilor.

Cât priveşte originea bio a castraveţilor ucigaşi, opozanţii curentului ecologist remarcă doar că aceste cucurbitacee bio au fecut deja mai multe victime decât izotopii radioactivi de la Fukushima.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.