Un mare actor pe care România l-a pierdut pe 10 noiembrie

Un mare actor pe care România l-a pierdut pe 10 noiembrie. Gheorghe Dinică, actor de teatru şi film care a creat roluri memorabile, unul dintre cei mai versatili actori români, s-a născut la 1 ianuarie 1934, la Bucureşti.

Despre interpretările memorabile ale actorului Gheorghe Dinică, criticul de teatru Constantin Paraschivescu spunea: „o lichea grotescă sau rafinată, un intrigant diabolic şi terifiant, dar tot aşa de bine poate fi un om simplu, generos şi simpatic, un naiv romantic, sau un înţelept cu măsura relativităţii lucrurilor. Cu privirea-laser şi voce şuierătoare, cu mişcări atent studiate şi, în acelaşi timp, imprevizibile, de fiară la pândă – iată una dintre multiplele ipostaze ale actorului Gheorghe Dinică. Marea performanţă a lui este de a fi fost multiplu fără a-şi pierde identitatea. Cariera lui nu a alterat umanul”, se arăta într-o postare pe site-ul Institutului Cultural Român, https://www.icr.ro/, din 6 august 2014.

Gheorghe Dinică a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, clasa profesor Dina Cocea, promoţia 1961, potrivit site-ului Teatrului Naţional „I. L. Caragiale” Bucureşti, http://www.tnb.ro. În spectacolele de teatru, ca şi în zecile de filme în care a jucat, a dat viaţă cu acelaşi talent, dublat de o voce inconfundabilă, personajelor de dramă sau de comedie.

Gheorghe Dinică a murit la 10 noiembrie 2009, în Bucureşti. A fost înmormântat la 13 noiembrie 2009, cu onoruri militare, la Cimitirul Bellu din Capitală, pe Aleea Artiştilor. La 15 septembrie 2013, un bust din bronz al îndrăgitului actor a fost dezvelit în faţa Teatrului de Comedie din Bucureşti.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9

11 Comentarii

  1. „Sunt vagabondul vieții mele…..”, nu știu ce altceva să scriu….mi s-a pus un nod în gât.

  2. Cel ma mare Actor roman – adica cel ce putea orice , de la comedie la tragedie – ceva complex ce se naste odata la 100 de ani .In treacat am zarit Titlul pe Cotidianul online – am si eu deja piele de gaina ………..

  3. Gheorghe Dinica a fost un fenomen. Nici nu vom mai avea vreodata un actor la fel de mare ca el, la fel ca si multi alti actori colosi ai teatrului si filmului nostru……[Rumburak]

  4. VOM MAI AVEA!
    NU identici cu TOȚI CeiMariȘiPierduți, că NU se poate.
    Dar, VOM MAI AVEA!
    TREBUIE să NE revenim.
    CelMaiSimpluArFi să fim LĂSAȚI să CONTINUĂM CE NI S-A BLOCAT ÎN URMĂ CU 35 DE ANI.
    BAZA o pusese, MaiMultBINE, MaiPuțin RĂU Amărâtul ĂLA fără de CARTE Destulă și LA TIMP.

    VOR MAI APĂREA ACTORI MARI, dar TREBUIE să fim LIBERI ȘI ÎN CULTURĂ.

  5. Rumburakule – Actori ” Mari ” avem pe Scena politica din Ro. Cei 14 isi joaca rolul – nu in Filme nu in Teatru – ca nu au studii in Arta Cinematografica sau de Teatru – ci joaca si ei unde au rolurile ,adica in Rasul , Plansul din Politica Mioritica ,ce poate fi si comedie si drama ca acelasi Drac este ptr. ei si ptr. noi .
    Daca ar mai fi trait Geniul Gh. Dinica , ce Piesa Tragico- comediana ar fi iesit.

  6. lasa ca vine reveloniul si dam drumul iar la toti neadaptatii.

  7. ” Sunt vagabondul vietii mele…..”.O faclie si o lacrima pentru un mare actor.

  8. va mai amintiti de Bicilis ? De cel care striga : ” Nu trage dom’ Semaca , sunt eu Lascarica ?”De Cel din ” Prin cenusa imperiului” , etc. Si rolurile din teatru…O Tempora …S-a stins o generatie cu el!” As vrea iar anii tineretii”… Sa-i revad si sa le arunc buchete de aplauze…

  9. ?!!!
    Inafara de acest ziar, nu am vazut stirea pe nicaieri.
    Ne-am dezumanizat. Suntem interesati doar de cloaca politica. Este adevarat, EI ne hotarasc soarta.

  10. @POPA MARCEL,

    NU NOI, ROMÂNII dăm Drumul NeAdaptaților.
    CI, Oamenii LIFTELOR din România, CeiCareEXECUTĂ supuși TOATE Ordonele de Distrugere-DeStructurare a Paradigmei R O M Â N I A.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.