Un mister și pentru miniștri: „taxa de solidaritate”

Aplicarea „taxei de solidaritate” impusă angajatorilor de la 1 ianuarie 2018 este o enigmă și pentru unii miniștri ai Cabinetului Tudose.  Anunțată de ministrul Finanţelor Publice, Ionuț Mișa, taxa a dat peste cap mediul de afaceri, iar pe alți miniștri i-a băgat în ceață.

Ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, a recunoscut într-o emisiune a Antenei 3 că nu s-a lămurit în privința taxei. A reţinut doar că nu e o taxă în plus.

Întrebat dacă el a înțeles, ministrul Nica a răspuns: ”Nu, nu! E adevărat că în aceste două zile am fost zi şi noapte aici la minister cu colegii. Anumite deadline-uri pe care le-am angajat faţă de Comisia Europeană nu am stat să citesc eu, personal să mă documentez, dar din dezbaterile din mass-media şi din poziţiile guvernamentale nu am înțeles decât că nu este o taxă în plus”.

La rândul său, ministrul pentru IMM-uri, Ilan Laufer, a refuzat să explice această măsură, trimițând presa la ministrul de Finanțe, conform televiziunii.

 Premierul Mihai Tudose l-a ironizat vineri pe ministrul Finanțelor Ionuț Mișa pe tema limbajului în care a comunicat despre „taxa de solidaritate”, oferind însă cam același explicații.

„Astăzi, când stăm de vorbă, această taxă există. Domnul ministru de Finanțe a intrat într-o zonă de similitudine cu ceea ce s-a vorbit acum trei luni, patru luni, cu acea taxă de solidaritate care era pusă pe cifra de afaceri. Astăzi, când stăm de vorbă, tot angajatorul plătește 0,25% această taxă, care este și o taxă de asigurare cerută de Uniunea Europeană și clamată și de sindicate. Că este 0,25%, că este… va fi un fond de asigurare, că este 1%, aici Ministerul de Finanțe face calculele, fiindcă, dat fiind faptul că se schimbă baza de raportare, va trebui să rămână cifra în sumă reală identică. Despre asta este vorba. Astăzi, angajatorul dumneavoastră plătește 0,25%”, a spus Tudose, vineri, la Deva, întrebat despre taxa de solidaritate de 2% anunțată de Mișa.

Premierul a fost totodată chestionat dacă a înțeles explicațiile lui Ionuț Mișa, pe acest subiect. „Acum, ca să fiu sincer, din ce a explicat ministrul Finanțelor am înțeles aproape ca dumneavoastră, doar că norocul nostru este că știm că nu e așa”, a răspuns Tudose.

„Mai spun odată, eu încerc să vorbesc în românește, nu în ‘finanțista’ domnului ministru Mișa, care, pe fond, din punct de vedere tehnic, a explicat bine, traducerea iese rău la domnia sa. Astăzi, repet, dumneavoastră, când vă luați salariul, angajatorul dumneavoastră plătește această taxă de 0,25%. Această taxă se va menține, inițial noi am spus că (…) rămân cele două, sănătate și de pensie, s-a constatat că mai trebuie această taxă, este obligatorie, este o negociere și la nivel de Uniune Europeană și sindicatele o clamează, este responsabilitatea angajatorului pentru locul de muncă. Am înțeles, va rămâne, că este 0,25 % sau 0,30%, repet, Ministerul de Finanțe face calculele necesare pentru ca fondul respectiv să rămână în sumă reală la fel, schimbându-se baza de raportare”, a afirmat premierul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8516 Articole
Author

10 Comentarii

  1. Problema nu este taxa in sine ci destinatia ei. inainte destinatia era precisa si nedeturnabila. Acum este tehnic posibil ca taxa sa fie virata in buzunarele alesilor si ale acolitilor lor, sub diverse pretexte cu nume atractive, dar in fond tot furturi. Aasta e problema adevarata, guvernul incearca sa fure aceasta taxa in folosul unor grupari de mafie partinica. Iar DNA le sta in gat, ca sunt cu ochii pe ei.

  2. Pai, TREBUIE Bani multi, PSDeii au Cheltuieli MUULTE!
    Uite aici:
    „Primarul comunei aradene Archis, Nicolae Valea (PSD), a cumparat, fara organizarea unei licitatii, 760 de cosuri de gunoi stradale, pentru care are de achitat peste 670.000 de lei, adica de trei ori veniturile comunei in 2017, potrivit unor documente obtinute de agentia News.ro. Toate satele care apartin de comuna au in total mai putin de 20 de kilometri de strazi, cu 640 de case si 1.500 de locuitori. Primaria a folosit doar jumatate dintre cosuri, pentru ca pe restul nu mai are loc sa le instaleze, celelalte fiind depozitate. Comuna e executata silit de furnizorul cosurilor din cauza ca nu a achitat integral facturile.

    Conform calculelor, fiecare cos de gunoi a costat peste 800 de lei, in conditiile in care pe internet firmele vand produse similare cu 130 – 200 de lei.
    Situatia este foarte grava. Datoriile comunei noastre sunt acum de peste 900.000 de lei. Nu mai sunt nici bani de salarii, se inregistreaza restante deja. Ziele trecute, in 11 – 12 octombrie, au fost incasate salariile pe august. Avem circa 50 de salariati afectati, 18 din primarie, plus asistentii personali ai persoanelor cu handicap”, a declarat o sursa locala pentru News.ro.

    Contactat de News.ro, primarul Nicolae Valea nu a stiut cum sa-si justifice achizitia, spunand ca a dorit sa returneze jumatate din pubele firmei furnizoare, dar ca aceasta a refuzat sa le mai primeasca.
    Referitor la modul de achizitie, fara licitatie, primarul admite ca „nu este chiar legal”: „A fost cum a fost (achizitia – n.red.), poate nu este chiar legal, nu stiu ce sa zic¬”

    Primarul NU a comentat pretul de achizitie, mult mai mare decat al produselor similare existente pe piata.”
    Socotim: 1 Cos de gunoi la 1,18 Case!!

    • Lilo, ne lasi cu revista presei TVR1 dupa ureche? Si cu matematica te rog sa ne lasi, caci vedem bine ca ai baut cerneala la scoala. O singura intrebare introspectiva ai putea insa sa-ti pui? Cum devine chestia ca desi avem cei mai incompetenti ministri din Lume, cei mai competenti ,pro-activi si reactivi ziaristi si ziariste din mass-media mondiala, dar si cei mai intelijenti postaci dintre traci, totusi urechismul si habarnismul va caracterizeaza?

  3. Cum au MINTIT si Misa si Tudose, scrie Stiripesurse.ro:
    „Reprezentanța UE contrazice Guvernul în cazul noii TAXE de 2 la sută: UE NU a impus nici o taxă în acest sens!
    UE, prin instituțiile sale, NU a cerut Guvernului României introducerea unei taxe de 2% din fondul de salarii al oricărui angajator.
    Într-un răspuns pentru STIRIPESURSE.RO reprezentanții UE susțin că există o Directivă europeană din 2008 (DIRECTIVA 2008/94/CE) care protejează drepturile angajaților în cazul falimentului angajatorului și obliga statele membre să asigure plata acestor creanțe prin crearea unor instituții de garantare, dar niciodată UE nu a cerut unui guvern al unui stat membru taxe noi în acest sens.
    Directiva obligă statele membre să asigure, prin crearea unor instituții de garantare, plata acestor creanțe. Totuși, este important de subliniat că Directiva NU impune vreo taxa în acest sens.
    Conform Directivei: „angajatorii trebuie să contribuie la finanțare, în măsura în care aceasta nu este acoperită integral de către autoritățile publice”. Ține de competența statelor membre să decidă dacă vor exista contribuții pe care angajatorii trebuie să le onoreze și, de asemenea, ce nivel vor avea acestea.” se spune în răspunsul dat de Reprezentanța Comisiei Europene în România pentru STIRIPESURSE.RO”

    „Există o Directivă europeană care ne OBLIGA să aplicăm un anumit procent fondurilor de salarii”, spunea ministrul Finanţelor, spunând că această taxă NU poate fi eliminată sau comasată cu alte categorii de contribuţii.”

  4. Iată răspunsul Reprezentanței Comisiei Europene la București:

    ”În legatură cu întrebarea dvs. vă pot spune că este vorba de Directiva 2008/94/CE, din domeniul ocupării forței de muncă și afacerilor sociale. Prin intermediul Directivei, UE a acționat pentru a consolidarea și îmbunătățirea drepturilor angajaților, dorind să se asigure că, în cazul falimentului angajatorului, drepturile în cauză sunt protejate. Astfel, DIRECTIVA 2008/94/CE asigură plata creanțelor restante către angajați, în cazul în care angajatorul intră în faliment.

    Prin urmare, Directiva obligă statele membre să asigure, prin crearea unor instituții de garantare, plata acestor creanțe. Totuși, este important de subliniat că Directiva nu impune vreo taxa în acest sens. Conform Directivei: „angajatorii trebuie să contribuie la finanțare, în măsura în care aceasta nu este acoperită integral de către autoritățile publice”. Ține de competența statelor membre să decidă dacă vor exista contribuții pe care angajatorii trebuie să le onoreze și, de asemenea, ce nivel vor avea acestea.” se spune în răspunsul dat de Reprezentanța Comisiei Europene în România pentru STIRIPESURSE.RO

    Ionut Misa vorbea insa de Directiva Consiliului nr. 80/987/CEE, adica Directiva Nr. 8o din 1987!!
    Individul NU are habar ce vorbeste!??

    • Lilisor, ai putea să dai și un nume al „Reprezentantei Comisiei Europene la București”?

  5. Preşedintele PNL Cluj, europarlamentarul Daniel Buda, a solicitat, vineri, Demiterea ministrului de Finanţe, Ionuţ Mişa, ca urmare a declaraţiilor acestuia referitoare la taxa de solidaritate de 2%.
    „Recenta declaraţie a ministrului de Finanţe, Ionuţ Mişa, potrivit căreia UE ar fi stabilit printr-o directivă plata unei cote de 2% în sarcina angajatorilor, îl plasează pe acesta în zona nu doar a incompetenţei incomensurabile care ar trebui să îi atragă demiterea de îndată, demonstrând o dată în plus faptul că instrumentele UE îi sunt mai mult decât străine”, a afirmat Daniel Buda.

    El a adăugat că, potrivit paginii de internet oficiale http://www.europa.eu, la Capitolul Impozitare se stabileşte clar că UE nu are rol direct în colectarea sau stabilirea cotelor de impozitare.

    „Directiva la care dvs, dle ministru, faceţi referire este ABROGATA din 2008 iar Directivele ulterioare vorbesc de cu totul altceva decât de o Taxă de solidaritate în cuantum de 2%. Păstrarea dumneavoastră mai departe în structura Ministerului de Finanţe este mai nocivă ca însăşi remanierea dnei Sevil Shhaideh şi a dnei Rovana Plumb.
    Oricâtă disperare ar cuprinde guvernarea PSD-ALDE, este inadmisibil ca mediul de afaceri să suporte şocul incompetenţei de care daţi dovadă, de aceea cred că se impune de îndată Demiterea dumneavoastră ca urmare a acestor declaraţii iresponsabile”, i-a transmis europarlamentarul.”

    Asa se explica faptul ca Iount Misa a vorbit despre Directiva Nr 80 din 1987(APROGATA in 2008!), iar Reprezentanta CE la Bucuresti despre DIRECTIVA 2008/94/CE!
    Ce rusine, Misa asta habar nu are ce vorbeste!

    • Daniel din Buda este cel mai competent membru PD care ar putea sa ceara demiterea Ministrului de Finante. Ce anume il recomanda? Talentul si Famiglia. Doar ce a fost coleg cu monumentul viu al lui Daiea la Facultatea de Medicina Veterina Napocensis pana prin ’94 si a ajuns avocat din pasiunea pentru animale in ’97 iar din 2006 este si doctor in filosofie. Rar mai gasesti azi asa un specialist in finante publice ! Tu nu te bagi , Lilo? Doar pentru ca nu ai fost colega cu monumentul viu?

  6. Legea recursului compensatoriu, parafată de coaliția PSD – ALDE, a scos din penitenciare deja peste 500 de persoane, iar alți peste 3.300 se pregătesc să ceară liberarea condiționată încă din prima zi de aplicare. Printre aceștia, violatori, criminali și alte tipuri de infractori. Ei vor fi și despăgubiți de statul român, adică de noi plătitorii de taxe și impozite, pentru că au stat închiși în condiții nu foarte bune. Au avut 3 mese pe zi, ceea ce în unele spitale nu se poate, de exemplu, dar n-au avut parte de un play station ca asasinul norvegian, Anders Breivik. Este o exagerare desigur, însă preocuparea pentru infractori raportată la alte probleme este de-a dreptul revoltătoare.
    La celălalt capăt zac bolnavii în spitale, 7 într-un pat, invadați de ploșnițe și cu medicamentele în pungă, cumpărate din propriul buzunar. Pe ei nu-i mai despăgubește statul român. Îi condamnă în schimb la moarte prin lipsa echipamentelor și înjosirea medicilor, care sunt suprasolicitați, având până acum salarii mai mici decât femeile de serviciu din primării.

    Și judecătorul Cristi Danilet a postat o fotografie pe facebook cu mesajul: „Dacă avem bolnavi care stau in spitale cu igrasie, plosnite și în camere cu mai puțin de 6 mp suprafața, le dam și lor drumul?! Ca să nu se simtă discriminați in raport de deținuții de care ne pasă atât de mult”.

    O eroare care poate fi intens utilizată de adversarii politici și care dacă este speculată inteligent poate crea mari probleme coaliției PSD – ALDE. Singura salvare ar fi ca această greșeală uriașă să fie asumată pe persoană fizică și nu pe partid.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.