Un ordin semnat de ministrul Ștefan a scumpit casele destinate tinerilor

La finele lunii iulie 2020 a fost emis Ordinul Ministerului Dezvoltării nr. 3.519 pentru stabilirea valorii de înlocuire pe metru pătrat, pentru anul în curs, în vederea vânzării locuințelor pentru tineri, care în urma aplicării a condus la o creștere exponențială, de pe o lună la alta, cu peste 50% a prețului de vânzare a acestor locuințe. Toți tinerii care doreau să cumpere aceste locuințe, inclusiv prin posibilitatea de a plăti un avans și apoi prin rate prețul existent până în luna august a anului curent, s-au trezit într-o situație în care sunt nevoiți de a reevalua posibilitatea de a cumpăra aceste locuințe. Ministrul care a semnat acest ordin, Ion Ștefan, susține că începând cu 2010 s-a emis, anual, ordinul ministrului pentru actualizarea valorii de înlocuire pe metru pătrat. Această valoare, care se aplică prețului de vânzare a locuințelor dar și prețului chiriei, rezultă dintr-o formulă de calcul. Valoarea de înlocuire se calculează de către Agenția Națională pentru Locuințe, aflată sub autoritatea MinisteruluI Dezvoltării, și este valoarea medie ponderată pe metru pătrat, calculată pe baza valorii contractelor de antrepriză încheiate în cursul anului anterior de către ANL cu antreprenorii, care se majorează cu un coeficient rezultat din raportul dintre valoarea medie ponderată pe metru pătrat a locuințelor puse în funcțiune în anul anterior și valoarea medie ponderată pe metru pătrat contractată la momentul începerii lucrărilor acestor locuințe. În cazul în care, în cursul anului anterior, ANL nu a încheiat cel puțin două contracte de antrepriză cu antreprenorii, pentru stabilirea valorii de înlocuire se utilizează ca an de calcul ultimul an în care s-au încheiat cel puțin două contracte de antrepriză.

Conform unui document semnat de ministrul Ștefan, valoarea medie ponderată pe metru pătrat calculată la valorile de investiții ale obiectivelor cu contracte de antrepriză, încheiaate în 2018, are la bază 35 contracte încheiate de ANL cu antreprenorii, pentru construirea unui număr de 1.028 de locuințe, cu un total de 82.661,25 mp suprafață construită desfășurată și este de 2.014,53 lei/mp, inclusiv TVA. Valoarea pe metru pătrat pentru obiectivele puse în funcțiune, în 2018, atât cele finale cât și cele contractate inițial, variază între 1.235,68 lei/mp și 2.114,66 lei/mp, respectiv 1.141,71 lei/mp și 2.246 lei/mp, valori care cuprind TVA.

Pentru anul 2019, valoarea de înlocuire pe metru pătrat este de 1.916,42 lei, inclusiv TVA. Valoarea medie ponderată pe metru pătrat calculată la valorile de investiții ale obiectivelor cu contracte de antrepriză încheiat, în 2019, are la bază 39 de contracte de ANL cu antreprenorii, pentru construirea a 1.107 de locuințe cu un total de 87.024,12 mp suprafață construită desfășurată și este de 2.735,57 lei/mp, incusiv TVA. Valoarea pe metru pătrat pentru obiectivele puse în funcțiune în 2019, atât cele finale cât și cele contractate iniția, variază între 1.415,11 lei/mp și 2.386,48 lei/mp, respectiv 1.462,22 lei/mp și 2.223,46 lei/mp, valori ce cuprind TVA.

Valoarea de înlocuire pe metru pătrat, pentru 2020, este de 2,996 lei/mp, inclusiv TVA. ”Modificările substanțiale din acest an, comparativ cu creșterile anuale anterioare au fost generate de aplicabilitatea prevederile OUG 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorograrea unor termene. Astfel, după data de 1 ianuarie 2019 s-au înregistrat creșteri semnificative ale prețului orei de manoperă în sectorul construcțiilor, cu implicațaii în toate ramurile acestui sector. Aceste creșteri se regăsesc în valoarea de construire a locuințelor”, susține ministrul Ștefan.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4692 Articole
Author

4 Comentarii

  1. construieste aceste apartamente? Pesedeii care au acumulat averi?
    Apoi,a verificat cineva calitatea constructiilor?
    Arhitectul lui Ceausescu, spunea ca in cazul unui cutremur, ar dori sa se afle in blocurile comuniste. Banuiti, de ce?…
    Daca guvernul doreste sa ii ajute pe tineri, atunci sa le faciliteze obtinerea de terenuri iar constructiile respective sa aiba verificari de stat.

  2. Pai sa le scumpeasca ca apoi sa le ia inapoi. daca le iese marea resetare urmatoarea miscare este: vei fi fericit ca nu detii nimic! dupa vaccinarea cu nanoboti pentru control prin 5/6g ca in china, urmeaza marea nationalizare. poolimea fara munca supra-indatorata va primi o suma modica de la statul fascist pentru a renunta la propietate si la integritatea corporala. constitutiile nationale vor fi inlocuita cu uica lege mondiala. CONTINUATI SA DORMITI ROMANI!! TOATA EUROPA ESTE IN STRADA IMPOTRIVA „VIITORULUI” PROMIS DE SOROS, DAR ROMANII CONTINUA SA UMBLE CU BOTNITE SI SA STEPTE CA PLOZII LOR SA DEVINA COBAII NOII ORANDUIRI GLOBALE.

  3. În capitalism locuința este un lux , un privilegiu, o investiție speculativă nu o necesitate, crapă sclavii, nici o problemă, vor fi înlocuiți cu alții sclavi mai puțin pretențioși, vietnamezi, controlezi, afgani, ăștia stau și câte douăzeci într-o cameră.

  4. Carnea s-au ieftinit în Europa cu 30 la sută,la noi e mai scumpă,a ajuns un kil de slănină 44,5lei/kg,peste o sută de lei/kg pește românesc,apartamentele s-au scumpit cu peste30la sută în câteva luni.ei zic că e inflație 2,2la sută! treziți-va și reveniti-va!ne vedem la vot,dragilor! și după!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.