Un robot creşte precizia în timpul operaţiilor neurologice

Mai mulți cercetători germani, italieni, israelieni şi britanici care au beneficiat de un program finanţat de Uniunea Europeană au conceput un robot care contribuie la creşterea gradului de precizie în timpul operaţiilor neurologice, a anunţat Comisia Europeană.

Robotul a fost utilizat până acum doar pe manechine pentru chirurgia endoscopică: el acţionează la comanda neurochirurgului, pentru a introduce o sondă în craniul pacientului, printr-un orificiu minuscul, denumit orificiu de trepanaţie, atunci când medicii trebuie să manipuleze ţesuturi sau să recolteze sânge sau alte lichide.

Folosirea acestui robot permite medicilor să acţioneze cu o precizie mai mare, deoarece amplitudinea eventualelor mişcări şi a tremuratului mâinii este diminuată de zece ori în comparaţie cu mâna chirurgului, fapt care permite să se evite vătămarea ţesuturilor cerebrale.

„Atunci când va fi finalizat şi pregătit pentru intervenţii chirurgicale pe oameni, el va putea atenua suferinţele a milioane de europeni suferind de tumori sau diverse maladii precum epilepsie, maladia Parkinson sau sindromul Tourette”, arată un comunicat. 

Cercetătorii au demarat deja un set de teste, în cadrul unui proiect de monitorizare denumit Active, lansat în 2011, care va dura patru ani. Programul vizează operaţiile care necesită ca pacientul să rămână treaz şi care implică utilizarea simultană a trei astfel de roboţi.

Recomanda
Ioana Radu 8631 Articole
Author

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.