Unde s-a greşit la referendum

CCR arată în motivarea deciziei sale de validare a referendumului consultativ inițiat de președintele Klaus Iohannis că nu a existat o informare corectă privind detaliile de ordin juridic și tehnic pe care le presupuneau cele două întrebări, nefiind respectate recomandările Comisiei de la Veneția.
„Curtea reține că, la referendumul din 26 mai 2019, nu a existat o informare completă cu privire la toate detaliile de ordin juridic și tehnic pe care le presupun cele două întrebări, nefiind respectate recomandările reținute de Comisia de la Veneția în documentele citate. De asemenea, au existat mai multe ipoteze în cuprinsul întrebărilor, care ar fi impus o tratare distinctă, conform acelorași recomandări. Dat fiind însă faptul că referendumul are caracter consultativ, iar voința exprimată, chiar în condițiile deficiențelor evidente de redactare a întrebărilor formulate, oferă o orientare autorităților în privința voinței majoritare exprimate de votanți, nu subzistă un temei constituțional pentru invalidarea referendumului. Întrucât a fost exprimată o voință cu efect politic, iar nu juridic, în sensul analizat, aspectele de ordin juridic, tehnic și de detaliu urmează a fi apreciate în mod corespunzător de către autorități și puse în operă cu respectarea cadrului constituțional și legal de referință”, arată motivarea hotărârii CCR de validare a referendumului consultativ de pe 26 mai, inițiat de președintele Klaus Iohannis.
Judecătorii Curții subliniază „necesitatea stabilirii unui cadru legal riguros pentru ca asemenea deficiențe să nu mai existe pe viitor, în sensul reglementării obligației autorităților publice la informarea detaliată și completă a electoratului, în conformitate cu Codul bunelor practici în materie de referedum și celelalte recomandări ale Comisiei de la Veneția în materie”.
La referendumul de pe 26 mai, cetăţenii au fost chemaţi de președintele României, Klaus Iohannis, să se pronunţe prin „Da” sau „Nu” cu privire la întrebările: 1. „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?” 2. „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

35 de Comentarii

  1. Gogosi CCR-iste ! Vreau sa vad si eu o OUG emisa de gasca pasedista care cica guverneaza Romania in care se face o informare corecta(?) privind detaliile de ordin juridic și tehnic pe care le presupune respectiva ordonanta ! Si ce e aia ,, informare corecta ” ? Cine stabileste cat de corecta este ,, informarea ” ? Alde Dorneanu&gasca PSD de la CCR ? Sa ne lase ! Si chiar mi-l inchipui pe nea Vasile din targul Harlaului studiind ,, detaliile de ordin juridic ” si pe urma protestand ca nu este corect informat … ! Gluma , negluma , dar cineva trebuie sa faca ceva cu aceasta CCR care , nu se stie cum , a ajuns Dumnezeu pogorata pe pamantul Romaniei !

  2. Nastratine, lasă-ne! Devine evident că Führerul Johannis, folosind modelul băsist, a manipulat electoratul cu referendumul. Restul scriiturii tale este propagandă. Realitatea e simplă: dacă nu avea referendumul acesta pentru nimic, PNL ieșea sub PSD. A trezit, însă, și monstrul apelor din urne: USR, noul Comintern a la Macron. Și acum v-a apucat frica! Așa că sfâșiați-vă între voi, băietzi!

  3. @nastratin

    cu respect o spun, nu intelegi nimic, dar absolut nimic din problema..

    Consideram Constitutia garantul libertatilor si drepturilor democratice sau nu ? o respectam intotdeauna sau o folosim cand ne convine si nu o folosim cand nu ne convine! Constiinta dumneavoastra ce spune?

    daca este asa, are dreptul de a alege? da sau nu? respectam sau nu respectam art.36 din Constitutie?

    daca are dreptul de a alege, are dreptul de a fi ales? respectam sau nu art. 37 din Constitutie?

    daca io-s infractor penal, ma prind astia si fac puscarie…la un moment dat astia spun despre mine ca m-am cait si ca m-am indreptat..si-mi dau drumul mai devreme..

    logic sunt spalat, sunt acum curat…

    am dreptul sa merg la vot, daca sunt considerat curat?

    am dreptul sa fiu ales, daca am mers la vot si am votat?

    de aceea referendumul este *curat anticonstitutional*…

    Constitutia ii face pe oameni subiecti politici si ii supune legii…ajuta astfel guvernarea, altfel am avea tot felul de *haiduci* si tarisoare in tara noastra..

    Politicul se sprijina pe diada prieten-dusman…nu poti transforma ideea de comunitate politica, pe are o are Constitutia la baza in schema castig-pierzi, pe care se fundamenteaza jocul politic..

    Constitutia nu are dreptul sa propuna excluderi…excluderile sunt individuale si se fac potrivit legii..ex. Adrian Nastase, 8 ani interdictie de a vota si de a fi ales..

    daca faci asa ceva ajungi in nazism unde s-a retras calitatea de cetatean la grupuri intregi…de aici pana la Holocaust nu a fost decat un pas..

    domnul presedinte a incalcat Constitutia de doua ori, organizand referendumul si prin continutul referendumului..

    onorabil ar iesi din situatie daca si-ar da demisia…nu o va face.. de mai bine de 24 de ore tace…

    Domnia-sa, care este aparatorul cel mai cel in apararea Constitutiei, sa o incalce?

  4. Unde s-a greșit la Referendum?
    Apăi zâc Io* că s-a greșit încă din data de 13 iunie 1959, atunci când Gustave Heinz – un chitros sas din Cisnădie – s-a zgârcit la a investi câțiva leuți pe-un „magisches Paket mit Kondome” și-a apelat la alternativa nefericită a utilizării ambalajului exterior recuperat de la un… Leberwurst, pe care nărodul sas a crezut că-i… Lebenwurst!

    ACOLO și ATUNCI S- A GREȘIT LA REFERENDUM!

  5. @ trompetului cazon amirosind a bocanc de Gefreiter Schutzstaffel:

    Meri la articolul despre pânzele albe ale EVEI BRAUN de la Mediasch și vezi că ai aclo eboșa ta de maimuțoi urător.
    (nu trebuie să-mi plătești nimic, fiindcă noi cei stipendiați în copeici disprețuim forinții și bitcoins!)
    E moka portretul, prostane!

  6. #Edelweiss – Ivory Tower Portretist – Harasho portret! Mishto aroma!

  7. @Opinați că CCR ar fi putut dori să atragă atenția alegătorilor, care au votat, că ParlamentuL ar fi aprobat un referendum cu întrebări neconstituționale, deoarece l-ar fi solicitat Președintele, ?

  8. Din nou o ia sasul spectaculos in freza. N-ar fi fost de ajuns, dar i-a compromis total si pe ageamii ce s-au grabit pe nerumegate sa-i voteze bazagonia. Johanis ramame in istorie un presedinte mult mai ‘bula’ decat a fost marinerul.

  9. un raspuns pt. cei care se fac ca nu pricep treaba cu REFERENDUMUL.Constitutia acuala a fost facuta de si sub cunducerea unui membru PDSR fost FSN fost PCR.cine a condus atunci Romania? cretorul PDSR-ului, actal PSD.cine conduce Curtea Constitutionala ? un PSD-ist fost PDSR-ist fost FSN-ist fost PCR-ist.de ce nu se face o alta CONSTITUTIE de juristi cu BUN SIMT ,nu ca precedentii,care sa prevada si aceste posibilitati dorite de o MARE MAJORITATE a platitorilor de taxe si impozite. daca Parlamentul tarii e stabilit de aceasta MAJORITATE (platitorii de taxe), nu tot ei PLATITORII au dreptul sa ceara si schimbari in Constitutia tarii??

  10. Important este că poporul și-a exprimat părerea: vrea să dispară capușele din senat și parlament, care să aibă doar 300 de putori și să nu se mai dea OUG-uri pe bandă rulantă pentru salvarea hoților. Mai departe, referendumul A FOST VALIDAT. Iar de-acum, se știe că politicienii români lucrează împotriva voinței și dorinței poporului, beneficiind și de sprijinul necondiționat al unei CC formate din oameni care sunt ostentativ NEDREPȚI. Acest blestem îngrozitor se trage doar de la duminica orbului, prin alegerea unui comunist cu studii la Moscova ca să perpetueze o respublikă adusă cu tancurile T34 în măreața tradiție respublikană românească, când ne trăia încă REGELE decent, discret, patriot si neînfometat, precum toți președinții pe care o să/i mai avem. Orice alegeri prezidențiale ne vor costa mai mult decat intretinerea fastului regal, existând mereu riscul unor președinți fosti comuniști, sperjuri, golani, bețivi, colaboratori sau securiști.

  11. @Paula

    bati campii cu nonsalanta, nu pricepi nimic!

    nici un referendum nu poate aduce atingere drepturilor cetateanului! Punct.

    Mergi la biblioteca!

    pentru a face fata frustrarilor ai posibilitati multiple: cinema, sex in grup, alcool, droguri, sa-ti bat copiii sau partenerul…

    lasa politica, nu ai minte si nici constiinta, ti-am dat un raspuns cat de cat intemeiat pe principiile de filosofie politica, degeaba…https://www.cotidianul.ro/ccr-explica-respingerea-initiativelor-de-revizuire-a-constitutiei/

    vorbesti si gandesti ca o proletcultista din anii 50! draga, a cazut comunismul, inca nu stii? ai fost inghetata in 1989 si acum te-au dezghetat?

  12. @nea fane
    citeste-mi postarea pentru @Nastratin!

    Nici o Constitutie nu poate produce excluderi, ea este construita pe ideea includerii…pentru ca nici un om din cadrul tarii sa nu poate scapa guvernarii si pentru asta este *facut* cetatean*…ea nu poate incalca drepturile cetateanului si drepturile omului.

    adica nu poate conditiona dreptul cetateanului de a vota, pentru ca astfel anuleaza ideea de cetatenie…Europa secolului XX a experimentat asta, cazul cel mai cunoscut, al evreilor ( a incercat si guvernul Goga la noi ceva similar), iar de-aici la Holocaust nu a fost decat un pas..

    iar daca omul are dreptul de a vota, nu ai cum sa-l impiedici sa fie ales..cele doua sunt strans legate..
    daca in Constitutie s-ar produce asa ceva, atunci guvernarea nu ar mai avea nici un drept asupra unor categorii de oameni…este logic prin urmare ca ei sa-si fac militii de autoaparare, sa se adune si sa declare ca emit moneda, ca iau taxe si impozite…se produc o gramada de *tarisoare*, cam cum era in epoca feudala in Transilvania..ne intoarcem in premodernitate…

    daca cineva incalca legea, este condamnat penal, nu-si recunoaste vinovatia, judecatorul ii poate anula, prin decizie, participarea la viata publica….cazul Adrian Nastase…

    la noi ideea ca primordiale sunt drepturile cetateanului si drepturile omului nu au intrat in fiinta noastra…
    Referendumul a fost o cacialma realizata de domnul presedinte ca psd-ul sa nu obtina voturi la Europarlamentare care si Europarlamentare au fost o cacialma, caci ele au fost transformate in alegeri generale, in loc sa ni se ceara sa gandim cu trebuie sa arate Europa peste 4 ani, adica sa fim considerati cetateni europeni..

    viclenie sau incompetenta? creierul referendumului, doamna Simina Tanasescu, lucrand la Cotroceni, a fost avansata in CCR si nu a participat la sedinta CCR ( decizie cu majoritate absoluta) ca sa-si sustina punctul de vedere de la Cotroceni!

    cum explicati asta?

  13. Pentru „mariuta”, din nou întrebările, căci nu știe că referendumul nu s-a făcut pentru modificarea constituției:
    „1. Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?
    2. Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”
    Singura greșeală la întrebările de la această CONSULTARE A PĂRERII POPORULUI este cuvântul inutil „către”.
    Unde scrie despre modificarea Constituției decât în capul tău excesiv dă dăștept și la hantene?
    PS Comunismul din România nu a căzut ci trăiește prin oamenii ca tine.

  14. Cum unde?
    Au legiferat ca securitatea(STS)sa numere voturile romanilor!
    De acum innaite nu mai este necesar sa se mearga la vot caci securistii distribuie dupa bunul lor plac sau interes!
    PSD -ul au dovedit o data in plus ca sunt niste lepre,prosti si ticalosi!

  15. Suntem sfatuiti, cand gales, duios, cand in limbaj argotic de grota al lumpenproletarului cu ifose de lider „lasa politica, nu ai minte, nici constiinta”(Mariuta sau un Edelweiss-albitorul, ce se vrea albit ca florea de colt sau floarea! reginei, dar cu mentalitate de ocna!)! Prin urmare, voi, rumanii, lasati pretentiile… rasiste, naziste etc etc si lasati-va in mainile cu manusite si gulere albe ale interlopilor trecuti pe la spalatoria Nufarul si apti sa va conduca in bolgiile infernului din care tocmai au iesit spilcuiti si scoliti intr-ale dreptului de te ia cu… fiorii mortii! Da, da, punandu-se la adaposturi artificiale tabu, sub cortine care sa le apere potlogariile de jefuire a popoare intregi sub cortina neomarxista a drepturilor oricui si oricum, croite cu rigla si compasul, in sfidarea oricarei democratii! Legi mitice, mitomane si mistificate! De ce un totalitarism este atat de delicat ocolit de artileria lor argotica, in timp ce alalalt este infierat cu manie proletara, ambele fiind la fel de nocive pentru fiinta umana?! Cat de senini teoretizeaza statul captiv mafiilor din toate tarile, uniti-va!! Mariutei, cu dragoste, „Limitele limbajului tau sunt exact limitele tale” si te rog sa ma ierti ca ti-am cerut candva iertare!… Te-am crezut o Mare Doamna, tovarasica! Ca si pe Edelweiss, mare poliglot de Turn Babel, al oricarui fort pentru periculosi! Mi-e sincer mila pentru nedreptatea ce i s-a facut, dar de aici pana la pretentiile ce le are…, ca si ura, mizantropismul pe care o afiseaza…, din nou te ia cu fiori! Oare NU asta urmaresc ei?!

  16. @Ăștia au validat referendumul și cu întrebările formulate, sau or fi votat doar că a fost referendum,? Opinați că CCR a stabilit că referendumul a fost organizat în mod constituțional însă rezultatul a fost neconstituțional, chestiune pentru care au formulat decizii în mod separat, ? Atunci ce au validat, judecătorii de la CCR, ? Rezultatul referendumului sau organizarea referendumului, ? Au validat un rezultat neconstituțional la CCR, al referendumului, ?

  17. @Paula

    Referendumul a stat la baza unor initiative legislative care ataca principiile fundamentale ale Constitutiei. Cu alte cuvinte, ca propunerile legislative sa aiba juridica trebuie modificata Constitutia. Or asta nu se poate face nu ca nu exista timp sau vointa politica, ci pentru ca aceste propuneri nu pot fi acceptate de nici o constitutie, vreodata!

    cu alte cuvinte, campania ca in Constitutie sa fie propusa ideea *fara penali in functii publice* a fost o cacialma politicianista de tot rahatul!

    * Potrivit comunicatului emis de CCR, judecătorii au constatat că „o interdicţie constituţională prestabilită în privinţa vocaţiei cetăţenilor care au săvârșit o anumită categorie de infracţiuni de a beneficia de amnistie sau graţiere încalcă principiul egalităţii, garanţie a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, precum şi demnitatea umană, valoare supremă a statului român”. Punct.

    presedintele s-a folosit in mod abuziv de referendum, l-a vulgarizat din interese politicianiste. Scopul a fost ca cei de la putere sa obtina scoruri mici la Europarlamentare si sa le ceara demisia. Cum de altfel a si facut-o.

    A banuit ca PSD-Alde o sa se opuna public ideii de referendum ca sa-i acuze ca sprijina coruptia. A banuit ca vor bloca in parlament legile in cauza. Nu s-a intamplat asa.

    Acum presedintele a luat-o in freza. Si in loc sa-i dai pantalonii jos si sa-i dai o batuta ca a incalcat valori politice din interes politicianist, ca si-a incalcat fisa postului stabilita de Constitutie, anume de a fi impartial si echidistant in jocul politic pana in ultima zi a mandatului si ca a profitat de iq-ul dumitale,ca nu te duce mintea decat sa dai din gura, continui sa-l pupi la spate..

    Bati campii cu nonsalanta! Nu mai poti,nu te duce mintea, nu intelegi ca in viata exista valori si principii ce trebuie respectate, atunci treci la sex in grup!

  18. Deci CCR a validat că s-a votat, după care a stabilit că s-a întrebat neconstituțional. alegătorii cei au votat la referendum votând și ei, neconstituțional, ?

  19. @Așa ziseră ăștia de la CCR, după ce au validat și apoi au decis, ?

  20. Pt „mariauca”: Nu exista in constituție două feluri de referendumuri, unul obligatoriu pentru demiterea președintelui și altul consultativ, adică unul la care politicienii să se cace pe părerea poporului suveran. Toate referendumurile sunt obligatorii. Adică hoții din parlament nu au dreptul legal să-și bată joc de dorința poporului de a fi doar 300 de parlamentari și senatori în total, din 2009 încoace și trebuie să facă o lege în acest sens. Deasemenea părerea poporului de la ultimul referendum trebuie respectatî prin modificarea legilor. Iar părerea unui grup de mafioți primiți +n gașca mafiotă pe niște criterii ambigue, politice, pe baza unei constituții voit-greșite, făcută de comuniști sperjuri, nu contează în fața voinței poporului, într-o democrație. RO încă nu a ajuns o țară democratică, asta nu înțelegi tu. Dar de jignit aiurea, deși tu ești retardatul mintal, nu uiți niciodată! Scrie undeva in intrebări că trebuie modificată constituția sau de inițiativa „fără penali”…??? Ce-are bula cu prefectura? A fost CC intrebată de modificarea constituției, de și-a dat cu părerea ca proasta-n târg, că vai, soro, să apărăm drepturile hoțului până-n pânzele…roșii !? Care e articolul de lege care se referă la referendumul care ar fi doar consultativ? Citează-l!

  21. Nu s-a gresit nicaieri la referendum. Poporul a fost intrebat si a raspuns ce vrea printr-un vot care spulbera orice urma de indoiala. Asa cum e si normal, referendumul nu contine solutiile tehnice si legale, este treaba celor platiti pentru asta sa aplice vointa populara, pentru ca de aia incaseaza salarii exorbitante si pensii speciale, nu ca sa doarma sau sa-si faca afacrile personale in timpul serviciului.

  22. Am solicitat presedentiei ca la referendum sa se puna si urmatoarele doua intrebari :
    1.Daca cetatenii sunt de acord ca ,,Sectia deinvestigare a infractiunilor din Justitie” sa fie absolut independenta fata de politicieni,guvern,ministere si servicii,inclusiv la angajarea viitorilor lucratori.
    2.Daca cetatenii sunt de acord ca ,,Sectia deinvestigare a infractiunilor din Justitie” sa poata stabili eliminarea definitiva din sistemul juridic a judecatorilor si procurorilor necinstiti care au facut rau cetatenilor. CU TOATE CA iohanis sustinea ,,ca se consulta cu ONG-urile pentru referendum” mie nu mi s-s raspuns, ca simplu cetatean apolitic.

  23. @Smarandache ( zis si Paula)

    nu am nimic cu transgenderii!

    avem legi prin care oameni care au incalcat penal legea au interdictie de a vota si de a fi votati, cazul Adrian Nastase, a luat 8 ani…

    prima intrebare din referendum incalca principiul drepturilor omului…nu poti tara un om pentru o greseala toata viata..

    Presedintele a solicitat in precampania electorala modificarea Constitutiei care sa includa * fara penali in functii publice*, la fel pe 4 iunie http://www.ziare.com/klaus-johannis/referendum/iohannis-nu-vrea-o-modificare-ampla-a-constitutiei-cu-psd-si-alde-la-putere-cand-vom-avea-iar-referendum-1564194 si pe 10 iulie https://www.libertatea.ro/stiri/klaus-iohannis-vrea-referendum-pentru-revizuirea-constitutiei-la-alegerile-prezidentiale-raspunsul-psd-trebuie-organizat-mult-mai-devreme-2692235.

    totul a fost o golaneala politicianista, in continut, in modul in care l-a anuntat ( adica dupa ce au aparut in Monitorul Oficial lista cu sectiile de votare, astfel ca ele nu mai puteau fi modificate nici macar prin ordonanta de urgenta), prin marirea timpului petrecut la vot, ca sa creasca presiunea la sectiile de vot din strainatate..apoi cu solicitarea demisiilor de ministri, cu venirea luni pe 27 mai sa ceara demisia guvernului si alegeri anticipate ..

    oleaca de onestitate chiar nu se poate! fanatismul asta politic ti-a luat complet mintile? intelege omule ca fara principii si valori, nimeni nu poate fi considerat persoana!

  24. @mariuta
    Pentru tine principiile si valorile se rezuma doar la interesele unui grup restrans infractional din care desigur faci parte cu toata familia. Pentru tine si grupul tau de infractori restul de 20 milioane de oameni nu conteaza ca principii si valori. pe de alta parte bati campii ca proasta cand scrii:”…nu poti tara un om pentru o greseala toata viata..” Aici raspunsul e simplu, daca nu sunt condamnati pe viata, dupa ispasirea paedepsei si interdictiilor politice eventuale devin curati. Nu poti absolvi pe cineva de vina inainte de a-si ispasi condamnarea, esti atat de idioata incat sa nu pricepi?

  25. @Smarandache

    Cu oarece tristete o spun: nu ai minime competente juridice si sufleteste dai dovada de *goliciune*!
    E greu de inteles ca / comutarea pedepsei, amnistia si a gratierii fac parte din principiile statului democratic, ale contractului constitutional stat-cetatean!

    iar daca fac parte din drept nimeni nu le poate anula? Caci daca le anulezi, aduci atingere drepturilor cetateanului, de altfel, cetateanul face cerere pentru a fi gratiat, tine de dreptul lui..Nici un referendum nu are voie sa anuleze drepturile cetateanului pentru ca *arunca in aer* Constitutia (art.I/3)

    Ironie a faptului: nici macar regimul comunist nu si-a permis sa anuleze amnistia si gratierea, altfel o gramada de detinuti politici mai stateau ani buni in inchisori, cu toate ca era un regim totalitarist si vine domnul Iohannis sa-i intreaca pana si pe comunisti cu asta!

    ca sa nu mai spun ca amnistia si gratierea fac parte din atributele presedintelui tarii, din puterea sa construita pe relatia pe care o are cu fiecare cetatean ( a fost ales prin vot direct) si deci, anularea acestui drept micsoreaza puterea presedintelui..

    ai fost manipulat, mai intai cu coruptia, apoi cu *fara penali in functii publice*, apoi cu referendumul asta golanesc ( toata actiunea din 26 mai a fost o golaneala absoluta), cu o intrebare in care drepturile cetateanului deduse din contractul constitutional sunt anulate si acum cand sunt anulate ca fiind neconstitutionale legile deduse din referendum se vede toata goliciunea constructiei..

    Esti crestin? Daca nu, umanizeaza-te! Citeste *Invierea* lui Tolstoi!

    Esti fara de pacat? * Cel fără de păcat dintre voi să arunce cel dintâi piatra asupra ei* (Ioan 8/7)Intelegi ceva din *Infricosatoarea judecata* (Matei 25/35? )

    Deci la nivel de filosofie politica esti incompetent, sufleteste vorbind esti zero !cum tii dumneata Craciunul, Pastele si toate sarbatorile religioase daca nu cunosti cuvantul *iertare*?

  26. @Paula

    infiinteaza din nou partidul comunist, ia puterea si fa ordine!

    ti-ar trebui vreo 20 de ani de biblioteca, 8 ore pe zi, dar esti o persoana inraita si chiar asa, nu-ti dau mai mult de 50 la suta sanse de schimbare! altfel spus, si peste 20 de ani, la fel vei gandi!

  27. Dincolo de Johannis, PSD si alte formatiuni politice, dovedite o adevarata cacealma pentru interesele romanilor si ale Romaniei, poate Comisia de la Venetia sau Curtea Constitutionala a Romaniei „sa modifice, sa cloneze populatia Romaniei” pentru ai schimba opiniile ?. Pot cele 2 sa dispretuiasca un popor care a votat pentru o anumita opinie ?. Unde se afla „demcratia aici”, cand un popor voteaza pentru o anumita opinie iar „strainii si propria Curte Constituionala, platita cu salarii de lux si privilegii tot de lux”, afirma ca … 0pinia si votul poporului roman … NU AU nici un fel de valoare ???, UNDE se afla democratia AICI ???, Curtea Constitutionala – platita cu salarii si privilegii de lux din banii romanilor cand ne raspunde ???, romanii, un popor care traieste in saracie intretinand in lux o adunatura politica care il dispretuieste. Lasam depoarte politicienii …

  28. @diomede

    ti-am dat un raspuns odata!

    nici un referendum nu poate duce la incalcarea drepturilor cetatenilor pentru ca atunci numai exista Constitutie, iar daca nu mai exista Constitutie ne dezintegram ca tara!

    CCR-ul nu a votat la presiune externa, votul a fost in unanimitate ca legile deduse din referendum sunt neconstitutionale ( eu zic ca au fost anticonstitutionale)..si asa sunt, o spun cu certitudine…

    nici macar comunistii nu au indraznit sa anuleze amnistia si gratierea…domnul Presedinte Iohannis da, lui i-a trecut prin cap…

    citeste apoi *judecata de apoi* ( Matei 25/35) si ce intelegi din text? acolo este trecuta mila pentru detinut…

    ai dreptate in ce priveste moralitatea..centrarea pe valori materiale, egoismul, distanta mare de putere, aroganta celor bogati…asta tin de spiritul societatii..asta nu se schimba usor…

    stii cum spunea designerul ala cu moda, mort in accident de masina, Razvan nu mai stiu cum il chema, ca mai bine ca a bagat bani in droguri decat sa-si fi cumparat inca o suta de perechi de pantofi..nici prin cap nu i-a trecut sa fi ajutat saraci si umili si necajiti

    si toata pu..mea la inmormantare, de parca murise un sfant…

    daca regulile politice se vor schimba, te anunt cu tristete ca ce vedem in jurul nostru nu se va schimba curand… uita-te la biezadele

  29. @mariuta
    Cucoana, esti mai neroada decat noaptea, nu se interzice amnistia si gratierea decat pentru corupti. Coruptii sa-i execute pedepsele. Coruptii care trebuiau sa fie exemplu de moratitate au acumulat averi fabuloase si acum au pretentia sa ramana in libertate si sa se lafaie in tot ce au furat, evident din motive umanitare trebuie sa se bucure de furt, asa cum sustii tu in uriasa ta imbecilitate. Tot ii tragi cu milostenia fata de banditi, cu motivele umanitare de parca ar fi niste necajiti cu familii in nevoie. Pai daca e pe asa, acesti corupti sa dea inapoi tot ce au furat plus dobanzi si sa ramana liberi pe strazi! Dar nici cum vrei tu nu merge, ei calare pe banii furati dar si liberi si spalati de orice cazier penal. Pe cine incerci tu sa prostesti hiena corupta? Daca nu aveai personal probleme cu coruptia nici nu-ti pasa de soarta coruptilor.

  30. Jupane, de acord cu tine, dar mai exista si ipoteza emisa de Mama Morton la editorialul lui Nistorescu. Citeste ca e interesanta ipoteza!

  31. @jupanul

    nu stiu unde sa te *bag*? ..pe de o parte tii de anii 80 ai secolului XIX, imi pari ca esti un fel de Jupan Dumitrache ( ala care era revoltat ca unii sug sangele poporului), pe de alta parte aduci cu muncitorii furiosi din tribunalele anilor 50, care infierau cu manie proletara burghezia si mosierimea corupta si rapace!

    rezum;
    1. nu poti interzice institutia amnistiei si gratierii, ea tine de drepturile cetateanului. Referendumul a fost anticonstitutional din start, deci o cacialma.

    2. partidele au dat-o pe *fara penali in functii publice*! legile propuse de partide au fost respinse in unanimitate de CCR: *Potrivit comunicatului emis de CCR, judecătorii au constatat că „o interdicţie constituţională prestabilită în privinţa vocaţiei cetăţenilor care au săvârșit o anumită categorie de infracţiuni de a beneficia de amnistie sau graţiere încalcă principiul egalităţii, garanţie a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, precum şi demnitatea umană, valoare supremă a statului român”.

    nu ai carte!

    solutia: biblioteca, 20 de ani, 8 ore pe zi, si asa ai doar 50 la suta sanse sa te schimbi! altfel vei ramane la fel, un frustrat!

    lupta impotriva coruptiei se face prin educatie si prin mecanisme financiare concrete pentru prelevarea averilor care nu se pot justifica.

    Restul cu votul, cu referendum, cu legi impotriva penalilor de a ocupa functii publice, gargara pentru ametit prostii!

    politicianisme si manipulare la tot poporul! daca asta iti place, asta ai primit!

  32. @Smarandache

    pentru tine (Paula) si pentru Jupan exista o varianta dura si una foarte dura!

    varianta dura:

    puneti mai baieti de un partid, luati puterea, abrogati actuala Constitutie si faceti alta in care stipulati ca persoanele care au comis fapte de coruptie nu beneficiaza de amnistie si gratiere!

    e simplu!

    singura problema este ca trebuie sa scoateti Romania din UE!

    varianta foarte dura: mergeti la biblioteca, 20 de ani de acum incolo, 8 ore pe zi si incepeti sa studiati! Incepeti neaparat cu Platon!

    aveti libertatea alegerii!

  33. @mariuta
    E clar, esti psihopata, ce tot ii tragi cu Constitutia si referendumul? In afara de PSD n-a cerut nimeni inca chestia asta. Si nici n-a cerut nimeni desfiintarea amnisiei sau gratierii, care oricum nu se dau de-a valma, ci s-a cerut prin referendum ca acei corupti condamati sa nu poata beneficia de ea, pentru ca ei n-au furat de foame ca sa beneficieze de clementa ci au produs statului enorme prejudicii. Pentru restul oamenilor condamnati exista in continuare posibilitatea amnistiei si gratierii. Dupa executarea pedepselor chiar si corupti redevin in mod oficial cetateni onorabili. E foarte simplu si corect asa, ce tot te dai cu capul de pereti pentru eliberarea coruptilor, suferi de vreo boala psihica, sau esti din familie de corupti?

  34. @jupanul

    Cand te duci la vot esti cetatean si creator de lege. Este dreptul tau de cetatean da a cere gratierea in calitate de creator al legii, aceasta *institutie* face parte din contractul postconstitutional stat-cetatean. Institutia gratierii intra in drepturile cetateanului, nu in drepturile guvernarii. Orice om poate solicita gratierea inainte de terminarea pedepsei. Asta este un principiu general care se aplica in toate cazurile particulare.

    Nimeni nu poate veni sa ceara anularea acestui drept din contractul postconstitutional, indiferent de modul in care legea a fost incalcata, adica nici pentru fapte penale de coruptie, caz particular. Solicitarea presedintelui incalca drepturile cetateanului! Nici regimul comunist nu a anulat aceasta institutie! Presedintele nostru, da, a avut asa ceva in cap!

    Dupa referendum partidele nu au indraznit sa propuna asta, au propus o chestie mai soft, anume ca fostii condamnati penali sa nu ocupe functii publice, ca o chestie de *cazier*.
    * Potrivit comunicatului emis de CCR, judecătorii au constatat că „o interdicţie constituţională prestabilită în privinţa vocaţiei cetăţenilor care au săvârșit o anumită categorie de infracţiuni de a beneficia de amnistie sau graţiere încalcă principiul egalităţii, garanţie a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, precum şi demnitatea umană, valoare supremă a statului român”.

    Editat

    Inteleg de ce refuzi mersul la biblioteca, te impiedica IQ-ul si carentele de onestitate intelectuala, preferi pupatul politicienilor pe la spate! Eu zic ca e dizgratios si nu face bine tarii!

  35. @jupanul
    in data de 4 iunie, 10 iulie si la intalnirea cu UDMR-ul presedintele cere ca temele aprobate prin referendum sa fie incluse in procesul de modificare a Constitutiei!

    or eu o spun mereu, chestiunea cu gratierea tine de drepturile cetateanului, caci acesta, cand * a semnat* contractul postconstitutional ( cel care sta la baza relatiei cetatean-stat, asa cum se vede in teoria Hobbes-Buchanan) a pus aceasta conditie, sa beneficieze de acest drept, iar Constitutia il garanteaza!

    ceea ce face presedintele? atenteaza la drepturile cetateanului care sunt indivizibile, (nu doar unii cetateni au acest drept, iar altii nu), pentru ca fiecare a semnat contractul postconstitutional! Nu poti veni tu, stat, apoi sa spui, retrag acest drept, nu-l mai recunosc celor care au fost condamnati penal pentru fapte de coruptie!

    daca deschizi aceasta usa sa nu te miri ca va veni vremea in care niste cetateni vor spune, *nu te recunosc stat*, pentru ca esti abuziv si incalci intelegerea din contractul postconstitutional, ai incalcat drepturile cetateanului si ma declar autonom! Intelegi gravitatea pericolului?

    o sa-mi spui presedintele are in spate referendumul, adica vointa poporului! da, numai ca notiunea de popor nu este divizibila, adica nici o majoritate nu va putea spune ca reprezinta poporul, iar minoritate, nu este popor! Formula majoritate-minoritate este un artificiu care sa rezolve problema, altfel imposibila, a negocierii fiecaruia cu fiecare, care ar trebui sa fie! Nu putem aduce in discutie intemeierea pe votul de la referendum!

    sunt vizibile tendintele autoritarismului populist si deriva presedintelui! Culmea este ca regimul comunist acorda gratiere pe motive de fapte penale de coruptie, el, care nu recunostea ideea drepturilor cetateanului in forma liberala!
    repet, biblioteca si iar biblioteca! altfel ramai cum esti acum…!

    Acolo vei afla ca cel mai important lucru in viata inseamna respectarea drepturilor cetateanului si ale omului!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.