Ungaria: Cât mai multe voturi pentru „hipsterii patrioți“

Al doilea cel mai puternic partid parlamentar din Ungaria a propus ca, în perspectiva alegerilor din 2018, legea electorală să fie modificată pentru a nu permite participarea la vot a cetăţenilor care nu au o educaţie elementară. Purtătoarea de cuvânt a partidului Jobbik a susţinut că, atât timp cât pentru obţinerea permisului de conducere este necesar un anumit nivel de educaţie, aşa trebuie să stea lucrurile şi în cazul alegerilor. Votul capacitar nu se înscrie însă în strategia Jobbik, susţin comentatorii maghiari, pentru că această formaţiune doreşte să-i atragă pe ungurii dezamăgiţi de guvernarea Viktor Orban şi pe socialiştii deziluzionaţi, consideraţi ca făcând parte din categoriile cele mai slab educate din ţară.

Cu doar cinci mandate în parlamentul de 200 de locuri de la Budapesta, partidul Politica Poate fi Altfel (LMP), de orientare liberal-ecologistă, a propus recent coborârea la 16 ani a vârstei de la care cetăţenii Ungariei să-şi poată alege reprezentanţii. Copreşedinţii partidului au declarat că le este indiferent dacă parlamentarii puterii se vor opune şi că în Ungaria nu poate fi decât mai bine în cazul în care baza electorală se va extinde. Liderii micului partid ungar au precizat însă că pragul eligibilităţii va rămâne fixat la 18 ani. Propunerea LMP este privită ca o încercare de a lărgi bazinul electoral al opoziţiei din Ungaria, tinerii din zonele urbane fiind cunoscuţi drept critici ai guvernării Viktor Orban.

Un exemplu bun în acest sens este mişcarea Momentum, condusă de Andras Fekete-Gyor, un avocat care abia a împlinit 28 de ani, un eurofil convins care încearcă să calce pe urmele preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron. Partidul pe care îl conduce are doar 1.100 de membri, atent verificaţi de un „ofiţer de resurse umane“, după cum scrie publicaţia Politico.eu, iar ţelul este de a transforma Ungaria într-o „ţară modernă, digitală, în zona euro, în nucleul Europei“. Mai bine a explicat poziţia acestui partid al tinerilor filozoful Gaspar Miklos Tamas, într-un articol publicat de ziarul elveţian Neue Zurcher Zeitung: „Un partid care susţine căsătorile între persoane de acelaşi sex, însă şi protecţia frontierelor prin gardurile ridicate de Viktor Orban. Este un partid care face parte din statu quo, însă avându-i la bază pe hipsterii patrioţi“. Speranţa „hipsterilor patrioţi“ stă în revenirea în Ungaria a tinerilor plecaţi în Occident. Fekete-Gyor susţine că 80% din cei aflaţi în străinătate vor reveni în ţară, în cazul îmbunătăţirii condiţiilor de aici.
Până şi comentatorii foarte critici la adresa lui Viktor Orban nu cred în şansele acestui partid cotat cu 1-2% din voturi la alegerile din 2018. Partidul foloseşte doar „clişee banale“ şi „nu are nicio idee despre politică“, susţine Eva Balogh, creatoarea blogului Hungarianspectrum. Istvan Hegedus, fost parlamentar Fidesz care a părăsit partidul lui Viktor Orban din cauza derivei populiste, spune că mişcarea Momentum este un partid proeuropean promiţător, dar nu are nicio şansă la alegerile din 2018, pentru că refuză să coopereze cu alte partide.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.