Unicul supravieţuitor al celor două bombe atomice a murit la vârsta de 93 de ani

Japonezul Tsutomu Yamaguchi, supravieţuitorul exploziilor bombelor atomice de la Hiroshima şi Nagasaki, a murit luni dimineaţa, într-un spital din oraşul său natal.
Tsutomu Yamaguch a murit la vârsta de 93 de ani, din pricina unui cancer  la stomac.

La 29 de ani, Yamaguchi, inginer la Mitsubishu Heavy Industries, era în delegaţie de serviciu în Hiroshima când, pe 6 august, cu 65 de ani în urmă, americanii au lansat ‘Little boy’ asupra oraşului, provocând moartea a 80.000 de persoane. Bărbatul se află la mai puţin de 3 km de locul unde s-a produs explozia primului dispozitiv nuclear. A scăpat cu arsuri pe piept, timpanul urechii stângi spart şi orbire temporară.

După o noapte petrecută într-un refugiu din Hiroshima, Yamaguchi s-a întors în oraşul lui natal, Nagasaki, unde, pe 9 august, Statele Unite au lansat ‘Fat man’, care a ucis alte 70000 de mii de persoanei. De aceasta data, în momentul exploziei, inginerul se afla la biroul lui şi tocmai povestea şefului său ce se intamplase la Hiroshima." Am crezut că ciuperca atomica m-a urmărit de la Hiroshima. Aş fi putut muri în acele zile. Tot ceea ce a venit dupa acele zile l-am considerat un bonus", a povestit Tsutomu Yamaguch, într-un interviu acordat cotidianului britanic The Independent.

Au fost 165 de presupuşi supravieţuitori, cunoscuţi ca şi "nijyuu hibakusha" care se pare ca au fost victimele ambelor bombe însă autoritîţile l-au recunoscut doar pe Yamaguchi ca unicul supravieţuitor al ambelor deflagraţii atomice.

 

Recomanda

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.