Vă amintiți de Fukushima? Apa contaminată ajunge în ocean

Premierul japonez Fumio Kishida a confirmat marţi că apa contaminată de la centrala nucleară Fukushima va fi deversată în ocean, în ciuda protestelor pescarilor din vecinătate, ale activiştilor de mediu şi ale guvernului chinez, transmite dpa. El a susţinut că operaţiunea „nu poate fi amânată”.

Topirea combustibilului nuclear din trei din cele şase reactoare ale centralei a fost cel mai mare dezastru postbelic din Japonia şi al doilea accident nuclear ca gravitate, după cel din 1986 de la Cernobîl. Scurgerile de materiale radioactive au impus evacuarea a zeci de mii de locuitori din apropiere.

Autoritatea niponă de reglementare în domeniul nuclear a aprobat deja deversarea.

La începutul lui iulie, Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA) aprecia că impactul va fi neglijabil.

Asociaţiile pescarilor japonezi se tem însă că va fi afectată imaginea produselor lor.

China a anunţat de câteva săptămâni că va aplica reglementări mai stricte pentru importul alimentelor din Japonia, în caz că guvernul de la Tokyo nu renunţă la planul de deversare. Autorităţile vamale chineze au comunicat deja că se va menţine interdicţia de import a alimentelor din zece prefecturi nipone, printre care şi Fukushima.

Marţi, un purtător de cuvânt al ministerului de externe de la Beijing a afirmat că decizia Japoniei este „greşită”, iar apele contaminate trebuie eliminate într-un mod responsabil şi sub o supraveghere internaţională strictă. El a adăugat că China va lua toate măsurile necesare pentru protecţia mediului marin, a siguranţei alimentare şi a sănătăţii publice.

Hisayo Takada, reprezentant al organizaţiei din Japonia a grupului ecologist Greenpeace, a declarat că guvernul nipon a ignorat îngrijorarea pescarilor, a cetăţenilor şi a comunităţii internaţionale. „Suntem profund dezamăgiţi şi indignaţi de anunţul guvernului Japoniei” că va fi deversată în ocean „apă cu conţinut de substanţe radioactive”, a mai spus el.

Takada a comunicat că „în loc să recunoască deficienţele planului actual de dezafectare, criza nucleară în curs şi volumul uriaş de fonduri publice necesare, guvernul japonez intenţionează să repornească mai multe reactoare nucleare, în ciuda dovezilor privind cutremurele mari şi riscurile de siguranţă”.

Decontaminarea sitului şi demontarea instalaţiilor de la Fukushima vor mai dura decenii, însă Japonia se confruntă cu problema imediată a depozitării a circa 1,33 milioane de metri cubi de apă contaminată provenită din precipitaţii, din pânza freatică şi din circulaţia necesară pentru răcirea miezurilor reactoarelor. Capacitatea de depozitare va deveni în curând insuficientă.

Proiectul de deversare prevede tratarea apei contaminate pentru eliminarea elementelor radioactive, cu excepţia tritiului (izotop al hidrogenului), şi diluarea înainte de evacuarea în mare printr-un tunel lung de un kilometru. Procesul este planificat pe o durată de 30 de ani.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

12 Comentarii

 1. Fostul analist NSA, Jim Stone, susține că nu a avut loc un cutremur de magnitudine 9.0. Tsunami-ul a fost cauzat de bombe nucleare în mare, iar explozia și topirea de la Fukushima au fost cauzate de mini-bombe nucleare ascunse în camerele instalate de o firmă de securitate israeliană. Motivul: pedepsirea Japoniei pentru că s-a oferit să îmbogățească uraniul iranian și s-a îndepărtat de diktat-ul Illuminati. Când comparăm cutremurul cu magnitudinea de 6,8 care a devastat Kobe, Japonia, la 17 ianuarie 1995, cu Fukushima, dovezile nu se strâng. O căutare rapidă Google Images la Kobe dezvăluie distrugeri incredibile de clădiri, poduri, autostrăzi suspendate și alte infrastructuri. Cutremurul de la Fukushima, cu magnitudinea 9,0, a lovit la aproximativ 70 km de coasta Japoniei pe 11 martie 2011. A trimis un tsunami de 15 metri prăbușindu-se peste poduri, case, drumuri și mașini — peste o populație care nu fusese avertizată cu privire la tsunami, deoarece nu a avut loc un cutremur de magnitudine 9.0. Au fost luați complet neprevăzuți. Cu toate acestea, elicopterele așteptau, iar oamenii din toată Japonia au putut să urmărească tsunami-ul la televizor în direct. Un cutremur cu magnitudinea de 9,0 este de peste 100 de ori mai puternic decât un cutremur de 6,8. Un 9.0 ar fi trebuit să distrugă totul pe o rază de 1.000 de km. Ar fi trebuit să existe un carnagiu urban larg răspândit, chiar mai rău decât a suferit Kobe.

  Cu toate acestea, cutremurul de la Fukushima din 3/11/11 nu a provocat nici pe departe atatea distrugeri.

 2. Eheheeee!, au inceput de cel putin o luna deversarea! Nu mai au unde sa depoziteze, au deja depozitate cantitati uriase si trebuie sa faca ceva. Au fost analizate in primavara efectele si au ajuns la un acord pentru deversare. Ma mir cum de nu s-a dat publicitatii informatia pana acum!

 3. Numai conducerea “dictatorială” de la Moscova a Uniunii Sovietice a putut sacrificat zeci de mii de militari rezerviști în acțiunea de decontaminare, spre a scape Europa de o contaminare cruntă după inconștienta descreierată a ucrainenilor care au produs nenorocirea de la Cernobâl. Și au evacuat definitiv toată zona. Prim ministrul Japonez la câteva săptămâni după dezastru în combinezon alb de plastic, ca să evite costurile dislocării populație, făcea pe nebunul filmat mâncând, în perimetru centralei nucleare explodate Fukushima, cireșe de pe o masă pregățită cu un castron cireșe cică din zonă. Ceva de noaptea manipulării. Sigur “Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA) apreciază că impactul va fi neglijabil” dacă Japonia varsă în mare substanțe radioctive cu perioada de înjumătățire a radioctivității de 150 milioane de ani dacă e vorba de Japonia. Adică vor ajunge la un sfert din radiactiviatea ucigătoare care o au acum în 300 milioane de ani. Să fost Federația Rusă să vezi scandal mondial în formă continuată.

 4. În februarie 2010, Japonia s-a oferit să îmbogățească uraniul pentru Iran. La scurt timp după aceea, o firmă israeliană pe nume Magna BSP și-a asigurat un contract pentru a gestiona securitatea la uzina Fukushima Daiichi. Au instalat camere supradimensionate care seamănă foarte mult cu miniarme nucleare de tip pistol. Există dovezi puternice că au plantat Stuxnet, un virus informatic israelian care a atacat sistemele de control al centralei electrice Siemens și pe care Israelul l-a folosit anterior pentru a deteriora programul nuclear al Iranului. Magna BSP a stabilit, de asemenea, legături de date pe internet în miezurile reactorului, încălcând flagrant reglementările nucleare internaționale.

 5. Iar pestele din zona FAO 61, ajunge in rafturile de la Lidl. Nici o masa fara peste (iradiat).

  • Stranie nație…au pățit beleaua de la radiație și tot pe acea grebla vreau sa calce.
   Citisem pe undeva că sunt campioni la pus capăt zilelor…de fapt și despre sud-coreeni tot așa se spune..un japonez se căsătorise cu o păpușă..
   Au ei ceva ce nu știe lumea daca au vrut să fie izolati 200 de ani…viața pe insula lasă amprente ….

 6. gunner Pe bune? Sunt aici unii care v-ar convinge ca poti sa iti ungi pita cu uraniul saracit si nu-i nici un bai. Probabil merge cu niste godzilla la conserva, calitate japonezo-americana daca e sa ne luam dupa gurile rele care spun ca dick si cheney au hotarat ca ”niste” ogive nucleare sa fie parcate la japonezi, doar, doar s-or speria putin chinezii si indienii. cu ajutorul celor mai iubiti dintre pamanteni (sic!)

 7. Panarama de Greta unde e ? a nu se pune pt că acolo e neomarxism și haita Soroista nu a primit ordin

 8. Cica e pe locul doi,aham,explozia de la Cernobal este fix un pistol cu capse fata de asta de la Fukushima,macar la Cernobal au putut sa betoneze minerii sub reactor si apoi sa-l acopere cu un sarcofag.Dar Fukushima are centrale construite de americani intr-o tara colonie americana din al doilea razbel mondial…

 9. -rabinu Isarescu
  se teme ca de Iisus
  si nu vrea peshte din Pacificul de nord.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.