”Venezuela trece acum prin cea mai gravă catastrofă umanitară și economică din istoria recentă. După două decenii de politidci economice proaste, inflația a depășit un milion la sută, la finalul anului 2018, și peste trei milioane de venezueleni au fugit din țară, în încercarea de a scăpa de foametea care a condamnat un copil din trei la malnutriție”, scriu, pentru Al Jazeera, Roberto Valladares, consultant în Ciudad de Mexico, si Nicola Morfini, de la IPADE Business Scholl din capitala mexicană.
”Rata omuciderilor a trecut de 80 de victime la suta de mii de locuitori, făcând din Venezuela cea mai violentă țară din America Latină. Penele de curent de mare amploare, obișnuite în ultimii ani, au ajuns la un nivel de nesuportat. Situația este cu adevărat disperată și, din păcate, sunt motive să credem că va deveni și mai rea.
Totul a început ca o criză internă ce a escaladat în mod dramatic după alegerea de către Adunarea Națională a lui Juan Guaido ca președinte interimar, în ianuarie 2019. A fost o provocare directă la adresa guvernului președintelui Nicolas Maduro.
De atunci, Guaido a obținut sprijinul mai multor țări din Vest și din America Latină, precum și sprijinul unor organizații internaționale. Acum, el cere populației si armatei să se alăture revoltei împotriva conducerii chaviste.
Președintele Donald Trump a spus limpede că își dorește o intervenție militară pe teritoriul Venezuelei, pentru a da jos guvernul actual, în timp ce Rusia a desfășurat personal militar la Caracas, întărindu-și sprijinul petru Maduro.
În acest moment, orice intervenție militară străină va arunca țara într-un haos total și o va condamna la o soartă precum cea a Afganistanului după invazia americană din 2001.
Chavismul pare să-și fi pierdut susținerea populară, cota popularității lui Maduro a scăzut la circa 20%. Sfârșitul prosperității alimentate de prețul mare al petrolului a subminat capacitatea regimului de a-și aplica politica de redistribuire prin care i-a susținut pe cei mai săraci venezueleni timp de ani de zile.
Cu toate acestea, regimul chavist s-a dovedit a fi foarte rezistent în fața presiunilor internaționale. Aparenta contradicție poate fi explicată prin sistemul complex de interese corupte care s-a creat în Venezuela în ultimele două decenii. Fostul președinte Hugo Chavez și succesorul său, Maduro, au subminat instituțiile statului, transformâdu-le in fiefuri corupte unde aliații regimului au primit funcții și li s-a permis să se îmbogățească prin deturnări de fonduri publice. Cel mai relevant exemplu este cel al Armatei Naționale Bolivariene.
După o serie de exproprieri din urmă cu zece ani, Chavez le-a oferit comandanților armatei controlul asupra unora dintre cele mai importante active ale statului, inclusiv mine. Deși multe dintre aceste mine sunt acum închise, ofiteții profită de pe urma mineritului ilegal. Se pare că ofițerii sunt implicați și în traficul de droguri, în timp ce guvernul s-a făcut că nu vede. Conducerea armatei coninuă să-l susțină pe Maduro pentru că știe că niciun alt guvern nu îi va oferi niste privilegii atât de mari.
Armata nu este singura forță care asigură supraviețuirea regimului. La început, o serie de ofițeri nu au susținut acest regim și au încercat sa organizeze lovituri de stat împotriva lui Chavez. Atunci, președintele a decis să înarmeze grupuri de susținători loiali. Așa au apărut ”colectivos”. Deși scopul declarat al acestor grupări este să apere revoluția socialistă, ele au devenit bande criminale. În schimbul susținerii politice (inclusiv prin atacuri asupra criticilor guvernului), colectivos au primit permisiunea de a deține controlul asupra unor cartiere întregi și de a se implica în afaceri ilegale.
Aceste forțe diverse au acumulat multă putere în ultimele decenii și riscă să piardă totul dacă se prăbușește chavismul. Din acest motiv, ei continuă să-l susțină pe Maduro, în ciuda corupției și incompetenței crase și în ciuda faptului că Guaido le cere să sprijine opoziția.
Situația din Venezuela aduce aminte de cea a Afganistanului – o țară fragmentată și polarizată unde invazia SUA și încercările de stabilizare ulterioare au dus la o mulțime de esecuri. Afganistanul trebuie să fie un avertisment: dacă SUA invadează Venezuela, înlăturarea lui Maduro va fi partea ușoară. Va fi mult mai greu să depășească stadiul violențelor și al dezordinii care vor erupe după schimbarae regimului.
Dacă opoziția din Venezuela sau forțele străine vor recurge la o schimbare violentă a regimului, forțele armate venezuelene, care au circa un milion de militari, dar și colectivos, vor iniția o revoltă la scară uriașă, care ar putea duce la un război urban.
În cazul unui conflict, armata se poate scinda în facțiuni și unele dintre aceste facțiuni ar putea trece de partea opoziției. Deși personalul militar rus din Venezuela va evita să participe la rezistență, în cazul unei invazii militare americane, ar putea juca un rol decisiv în furnizarea de arme și sprijin logistic pentru colectivos și noile miliții care vor apărea.
Un conflict armat ar submina și mai mult instituțiile politice și sociale deja slăbite ale țării, la fel și instituțiile de forță. Asta ar permite infractorilor de tot felul să obțină și mai multă putere, iar colectiovos și-ar întări controlul în cartierele sărace. Criminalitatea și războiul de gherilă ar deveni o caracteristică a Venezuelei pentru anii și chiar deceniile ce vin.
Având în vedere aceste posibilități, comunitatea internațională și opoziția trebuie să recunoască complexitatea situației. Daca nu au o strategie bine pusă la punct pentru perioada de tranziție, violența ar putea atinge un nivel fără precedent. Opoziția nu poate ignora pe mai departe adevărata dinamică a puterii și nu poate spera ca o revoltă populara să fie suficientă pentru a înlătura un guvern nepopular. În acest moment, chestiunea cea mai importantă nu este cum să înlături guverul Maduro, ci cum să eviți o mare vărsare de sânge și să asiguri o tranziție pașnică.”
Pentru cine nu urmareste situatia din Venezuela, s-a ajuns sa nu mai gasesti medicamente, hartie igienica, sa iei apa cu bidonul din rauri, sa nu ai carne, lapte pentru copii.
Cuvintele suveranitate, autodeterminare, ordine constitutionala…toate sunt niste vorbe goale atunci cand nu poti sa asiguri igiena si hrana zilnice tie si familiei tale.
@Un postac de prin zona. -DA, pentru cine nu a trait in Romania inainte de decembrie `89 chestiile postate de tine despre Venezuela sunt o noutate infricosatoare, pentru noi ceilalti e un deja vu si trait si se numea ceausescu si obligatia de a fi recunoscuti doar ca buni platnici la imprumuturile si dobanzile FMI si BM in $…!
Lumea întreagă îl va vedea peste puțin timp pe acest impostor Guano Găinaț sluguța mericanilor , linșat pentru înaltă trădare.
Nu, @Marchievici. Premisele sunt gresite, sursele de informare privind Venezuela fiind americane. Si jurnalismul american fiind politic. Câstigat invaziilor „preventive” cu care-au obisnuit SUA neo-con lumea. Scop în care se si „resuscita”, în Europa, ocupata teritorial (vezi padurea de baze militare), si-n cazul care ne preocupa – Venezuela -, si-n America de Sud, o-ntreaga retea de agenti ai caror parinti tot în slujba intereselor americane au fost, si ei. Exemple, nu numai în Brazilia (unde Bolsonaro decimeaza padurea tropicala, contribuie, adica, si din plin, la distrugerea planetei, a plamânilor ei si-ai nostri), dar si-n Ecuador, Columbia (drogurilor), Chile (unde nimeni n-a uitat asasinarea lui Allende), Argentina dictaturilor … Asa ca, fake news privind, acuma, „saracia” Venezuelei (când SUA refuza restituirea datoriilor pe care le are la PDVSA, nationalizata de Maduro), tara în care, de pilda, China a investit zeci de miliarde de $. Si nici SUA nu mai sunt la perioada Clinton (Iugoslavia) – Bush (Irak) – Obama (Libia, Siria, Ucraina …), razboaie care le-au marit un deficit si-asa urias si dependenta de China, mai ales, care le detine o suma enorma din datoriile INTERNE (ale guvernului american fata de propria populatie). + Rusia, care-i si ea-n zona-ntr-o doara, dar cu armament + resentimentele populatiei – nu numai venezueliene: sud americane, în general. Asa ca SUA n-ataca militar Venezuela, desi-si mentin, din motive de vulturime interna (Biden vrea sa candideze la Casa Alba…), shantajul. Cuba, sub embargo de la revolutia lui Fidel, Cuba, odinioara tripoul SUA, si dupa 60 de ani, n-a cedat si nu cedeaza. Ori, peste înca 60 de ani, SUA-prima putere mondiala = o amintire. Si coruptia de la Pentagon, publica. Trump stie ca violentei i se va raspunde cu violenta. Mai trebuie sa-l învete si pe actualul vicepresedinte, Biden II (în care s-a travestit Pence).
Lăsați vrăjelile… Situația din Venezuela se datorează numai și numai americanilor care-au impus sancțiuni economice dure pentru că Chavez „a îndrăznit” să naționalizeze câmpurile petroliere de unde era extras petrolul care era cumpărat pe te miri ce de magnații americani ce erau mâna-n mână cu conducerea statului american. Când li s-a spus ajunge, ăștia au reacționat prin embargou. Aviz României și românilor când vor dori să-și ia țara inapoi.
Romania,Afganistan, Libia,Egipt sunt câteva exemple de bunăvoință a bogaților lumii. Merită analiza t.
Si americanii dar si rusii au interese in zona. Iar noi cunoastem bine ambele imperii. Asa ca rollanson-o lasa vrajeala ca nu tine.Tot o banda de hoti si rusii.
@Tarabostes: degeaba pseudonimul. Interesul rusilor în zona tine de „globalim”: „daca americanii se vâra peste tot, macar sa dea si de noi”! tine si de doctrina Monroe, despre care vad ca habar n-ai, si care-i nazism de cea mai pura spetza: „nu vreau socialism/comunism în America de Nord – si, ulterior, nici în America de Sud -eu”. Îi neg, adica, liberul arbitru al unui popor, iau eu hotarâri pentru el. Si, culmea, în situatia-n care-n SUA, Sanders devine figura politica nationala! Daca esti habarnamist, macar n-o mai si arata, informeaza-te! Plus ca si Cuba, asa cum spuneam, e sub embargo SUA de zeci de ani de zile, si de cedat, n-are sa mai cedeze niciodata. Plus ca SUA au nevoie, pentru uz intern, de petrolul venezuelean, caruia tot ei sa-i „fixeze” pretul. La fel cum si-n România au avut nevoie strainii de bogatiile tarii, carora tot ei le-au „fixat” pretul. Ma oripilezi. Rusii au petrol, e cea mai bogata tara a lumii, dpdv al resurselor naturale. De unde si furia subita a americanilor de-a „instaura ‘democratia'” (???!!!) pe-acolo. La fel ca-n România. ps : si nu ma cheama rollanson.
Unde si-a bagat nasul acest JANDARM MONDIAL s-a ales praful de tarile respective.Vedeti cazurile din ORIENTUL MIJLOCIU,ASIA si nu numai.Interesele economice sunt cele ce primeaza,nu DEMOCRATIA.
Venezuela, cea mai bogata tara in resurse din America de Sud a fost distrusa de proprii conducatori marxisti, nebuni si incompetenti chavez si maduro ca si de o mare parte a poporului care le-a fost complice! Ceea ce a facut chavez si a desavarsit maduro nu are nimic de a face cu lupta impotriva imperialusmmului, ci cu prostia liderilor venezueleni care in nebunia lor se cred mai presus de popor, de relatii diplomatice de orice, expresia el lider maximo este sud-americana! Tarile din Orient, Norvegia cand au dat de petrol, cetatenilor le-a crescut nivelul de viata de mii de ori, diferenta au facut-o liderii neindoctrinati de marxismul fanatico-criminal care au stiut cum sa negocieze pe plan international astfel incat de cea mai mare parte a resursei descoperite sa beneficieze tara respectiva, nu ceilalti. Noi, sa cascam ochii ca ajungem ca Venezuela, liderul PSD e interesat doar sa scape de puscarie, daca o putere ii garanteaza libertatea Dragnea vinde si ultimele resurse care ne-au mai ramas, de ce Fondul National de Investitii va fi administrat de straini?!
@mihnea: ho, turbatule! Venezuela nu-i „distrusa”, casca-ti ochii la imaginile care vin din Caracas, cauta, naibilor, si tu pe net, în loc sa faci propaganda CIA. Daca nu cumva chiar tu oi fi agent. Si mai lasa-ma si cu „marxismul” despre care habar n-ai! si incult, si cu pretentii, si antisemit, si extrem de periculos!