Va mai fi Autoritatea Palestiniană cum a fost?

Acum ni se sugerează că civilii din Fâșia Gaza ar fi la fel de radicalizați precum Hamas. Premierul israelian dixit: autoritatea civilă palestiniană nu va mai fi, după război, cum a fost. Ceea ce înseamnă că ori nu va mai fi autoritate legal recunoscută, ori nu vor mai locui acolo mulți palestinieni civili. Cei înarmați sunt căutați spre a fi lichidați. Cei fără arme? Ce se va întâmpla cu ei?

Vocile oficiale din Departamentul de Stat se opun acestui plan radical.
Atenție, urmează o comparație, nu o conspirație aici, în text!
După 2012, la noi s-a pornit, a fost pornită rostogolirea unei lozinci: „PSD, PNL – aceeași mizerie”. Din rostogolul acesta au ieșit, rând pe rând, PP-DD, USR și AUR. Aparent, mișcarea „PSD, PNL – aceeași mizerie” era antipolitică. Era clar însă că nu poți face politică fără partide. Așa că au apărut noi formațiuni politice, iar în final, PSD și PNL s-au coalizat, au fost coalizate.
Acum, în privința politicii din Gaza a început rostogolul ideii că teroriștii (Hamas) și civilii (Fatah)ar fi o apă și un pământ: aceeași mizerie. Să ne așteptăm să apară și acolo noi structuri politice?

Problema acolo este acum molozul. „Vom transforma Gaza în moloz”, a spus Netanyahu după atacul Hamas din 7 octombrie. Azi, dacă ar fi să înceapă o nouă viață politică acolo, ai avea a începe o reconstrucție urbană. Urbană sau rurală? Orașe ori kibbutzuri?
Acum, Netanyahu spune că nu va mai exista acolo vechea structură de autoritate palestiniană. Așadar, nici Hamas, dar nici Fatah.
Așadar, ce fel de autoritate politică? Cât are a dura structurarea unui nou tipar de autoritate? Nimic nu e de imaginat fără un acord de pacificare. E posibil, zic unele voci, să fie impusă o listă cu persoane cărora li se va interzice activitatea politică. Asta ar fi parte a acordului de pace.

Câteva generații vom avea pace în Gaza, a mai spus Netanyahu. Ceea ce înseamnă că are a se relua cândva ciclul război-pace.
Cum ar putea fi construită o pace îndelungată acolo? Kissinger zicea: războiul e puterea, pacea e proporționalitatea.
Ce fel de proporționalitate ar putea fi construită în viața politică din Fâșia Gaza după război?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Ioan Buduca 1110 Articole
Author

10 Comentarii

 1. va mai fi israel ce a fost? oare pentru asta s-a facut al doilea razboi mondial, pentru un furt de teritorii „legalizat” de mafia ONU?

 2. israelieni daca 40% din acea populatie e radicalizata a se expulza=persona non grata.
  restul populatiei mutati-o in cartiere construite de voi si sa-i educati (invatamant,armata ..etc)
  expulzati teroristii spre tarile arabe care va ameninta acum.
  nu mai sunt necesare razboaie acolo in 100 ani!

 3. Ka kare autoritate in Palestina? Macar dincolo de bariera avem pe baronul Bubyko, ka kare mai ceva ca altceva vrea sa fie istorie vie cu moarte de om, ka ka khazarii nu este nimeni: sa fie sange mult da, mult sange, shi asta mai cu sion, mai cu zion (salam cu Zoia), ca sa nu plece robyii de pe moshia lui Rothschild. Doar totul este in familie de verishori care se bucura de o potriva la ajutoarele de verzishori ce au costat de cateva ori WW2.
  O zi buna.
  Con

 4. @ nu e liberul arbitru- matale esti un piusor sau oui de ” nazi” dupa cum cuvintezi.Ia uite pe wiki si vezi cit era Israelul la 1948. Si cum s-a ” umflat ” incepind cu ” Masacrul de la Tantura ” . Daca nu citesti istoria , citeste macar pe wikipedia . Fiind asa de ” dur” , iti doresc soarta palestinienilor de la 1948 incoace. Sau daca vrei a celor din ziua de azi din Fasia Gaza !Nu te-ai intrebat cum a ajuns radicalismul asta la palestinieni ? Rasfoieste paginile ” Cotidianul” si vezi cum se traia in Palestina ( Israelul de acum , Fasia Gaza , Cisiordania si Iordania)pina la crearea statului Israel de catre unchiul Sam si John Bull.Esti fericit ,nu ? Te simti un mic ” hitler” propagind ideile astea .Iar treaba cu educatia au inceput-o si nazistii cu Heydrich in frunte. Iar la ” scolile ” respective te intimpina la intrare lozinca :” Arbeit macht frei” !Asta-ti doresti tu cu- @ nu eliberul arbitru ? Sclavie si deznationalizare ?

 5. Domnule Buduca, sa citezi de la un criminal de razboi consideratii despre pace suna cinic si ireverentios.

 6. Care autoritate ? Palestinienii au devenit din vanatori, vanat, ca asa i-a invatat biserica si popalaii. Vor fi cautati, ca nazistii, peste tot in lume si lichidati. Doar portughezul comunist face abstractie de crime impotriva umanitatii.

 7. Palestinienii sunt o natie, ca toti musulmanii si africanii, care nu recunosc decat autoritatea iataganului.
  Si in prezent in Gaza si Cisiordania sunt tot felul de grupari, care vremelnic au ajuns acum la un consens. Dupa ce nu va mai exista pericolul represiunilor israeliene asupra lor, vor reveni la dezbinarea si disputele anterioare. Distanta dintre cele doua teritorii este inca un motiv ptr a nu recunoaste o singura autoritate statala centralizata. La fel au fost Pakistanul de Est si Pakistanul de Vest……[Rumburak]

 8. Israelienii au dreptate să îi caute pe teroriști și să-și elibereze ostaticii, dar după asta trebuie să se retragă din Gaza. Palestinienii să aleagă cum se vor organiza și cum își construiesc țara. Terorismul nu e calea pentru asta și sper că de data asta au înțeles.

 9. „Alo domnu” acolo e război , mor oameni , să compari frustrările tale PSD-iste cu ce se întâmplă acolo indiferent de scenariile ce-ți trec ție prin cap e un sacrilegiu. Iar vouă cei de la ziarul Cotidianul nu vă face cinste să publicați frustrările cuiva care ia în derâdere morții de acolo și îi compară cu nerealizările partidului de suflet (nici măcar ca și comparație).

 10. Pt Zalmoxis Pentru asta s-au făcut ambele razboaie mondiale: după primul razboi mondial Liga Națiunilor „a legalizat” emigrarea masivă a evreilor în Palestina ( a fost un noroc, sau ghinion, că nu s-a realizat varianta Israelului pe teritorii foste ale imperiilor Austro Ungar și țarist, actualmente în Ucraina și România) După WW2 ONU „a legalizat” continuarea colonizării și înfințarea actualului Israel deși o parte semnificativă a coloniștilor se trag din khazarii trecuți la iudaism și nu au nici o legătură cu populația semită din Iudeea antică

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.