
Valentine’s Day, Ziua Îndrăgostiţilor. Moment romantic sau simplu pretext de distracţie. Umbrit însă anul acesta de rigorile şi dramele unei ierni care a transformat feericul alb al zăpezii în coşmar pentru mii de oameni. Şi chiar dacă în Bucureşti şi în alte câteva locuri din ţară, soarele pare să arunce o rază de speranţă, subiectul tot pare mai greu de abordat. Deşi dragostea pentru semeni pare mai necesară ca oricând.
Sărbătoare iniţial catolică, ce îl comemora pe Sfântul Dwynwen, patronul galez al îndrăgostiţilor, ziua de 14 februarie a intrat treptat în calendarul celebrărilor lumii occidentale. Îndrăgostiţii, partenerii de viaţă creează momente romantice, oferă cadouri simbolice sau îşi trimit felicitări speciale din Danemarca şi Norvegia în Slovenia, din Turcia în Germania, din România în Japonia. De fapt, ea a devenit, graţie Statelor Unite, unde a ajuns odată cu coloniştii şi a căpătat dimensiuni remarcabile, o sărbătoare internaţională, chiar dacă multe ţări au, ca şi România, o altă tradiţie pentru a marca importanţa dragostei şi simpatia pentru îndrăgostiţi.
Trifoi cu smaralde, propus pentru această zi de Gamani Jewels
În timp, multe dintre rădăcini au fost uitate. Cine îşi mai aminteşte că părintele limbii literare engleze, Geoffrey Chaucer, a scris în Evul Mediu un ciclu despre dragostea romantică, pe vremea când înflorea tradiţia galantă de Curte, şi că primele felicitări numite „valentines” au apărut în secolul al XV-lea? Sau că, în „Legenda Aurea”, există povestea preotului Valentine, din timpul Imperiului Roman, care îi căsătorea în secret pe tineri în religia creştină şi care a fost aruncat în închisoare de împăratul Claudiu şi apoi executat? Ba chiar, pe un site american dedicat felicitărilor, se afirmă, fără nicio bază istorică, e drept, că el ar fi trimis înaintea execuţiei o scrisoare adresată fetei oarbe a temnicerului său, pe care a semnat-o „De la al tău Valentin”?
Sărbătoarea a devenit însă populară la începutul secolului al XIX-lea în Anglia, unde sume importante de bani erau cheltuite pentru felicitări, flori, ciocolată şi alte daruri. Tot de atunci datează şi primele „valentines” tipărite. La sfârşitul secolului al XX-lea, casele de bijuterii au început să promoveze sărbătoarea ca pe un prilej de a oferi piesele lor drept cadou pentru această zi.
Neîntrecuta poveste de dragoste din filmul Casablanca cu Ingrid Bergman şi Humphrey Bogart
Şi nu numai ei. Anul acesta, Victoria Secret a ales 14 februarie pentru a-şi lansa o nouă colecţie foarte sexy de lenjerie în culori somptuoase. Mai sofisticată, Casa Chanel propune şi ea colecţia de bijuterii „From Coco, With Love”. Perle roz, broşe geometrice, brăţări, inele, cercei, toate menite să confere strălucire celei care le poartă.
Şi, desigur, popularitatea Zilei de Sfântul Valentin a crescut odată cu apariţia internetului. În 2010 au fost trimise, de exemplu, 15 milioane de cărţi poştale digitale, cupoane sau felicitări printabile.
O seară plină de invitaţii de dragoste
Teatre, cinematografe, săli de concert, cluburi îi aşteaptă pe bucureşteni în această seară pentru a le oferi momente de bucurie, de relaxare, de reiterare a iubirii.
Colecţia From Coco with Love de la Chanel
Teatrul Metropolis surprinde cu un cadou special, intitulat sugestiv „Pasiune la Jumătate”, pentru că, de această dată, cuplurile intră cu preţul unui singur bilet. Este o reprezentaţie specială a unei comedii spumoase, cu mult umor şi situaţii neprevăzute, având în centru un triunghi amoros, o adaptare după „Crimă la Howard Johnson”, de Ron Clark şi Sam Bobrick, în regia lui Emanuel Pârvu şi scenografia semnată de Bogdan Spătaru, cu Marius Gâlea, Alexandra Ioniţă şi Conrad Mericoffer.
Parada Film şi Cărtureşti Verona îi invită pe toţi cei îndrăgostiţi de film, dans şi muzică la ora 19.00, la proiecţia specială a documentarului „Pina”, al regizorului Wim Wenders. Evenimentul va avea loc în mansarda librăriei Cărtureşti. O peliculă despre şi pentru Pina Bausch, una dintre cele mai importante şi apreciate coregrafe ale dansului contemporan, filmată cu trupa de dans „Tanztheater Wuppertal Pina Bausch”, ce ilustrează revoluţionara şi originala artă a marii coregrafe germane care a murit în vara anului 2009.
„Pina” a fost desemnat cel mai bun documentar al anului 2011 de către Academia Europeană de Film, este nominalizat la Premiile Oscar şi se bucură deja de o serie de distincţii importante. DVD-ul „Pina”, deja existent pe rafturile librăriei, va putea fi achiziţionat doar de Ziua Îndrăgostiţilor la preţul special de 40 de lei.
Ciocolatele în formă de inimă sau măcar în cutii de acest format sunt unul dintre cadourile apreciate
Hollywood Multiplex a programat avanpremiere romantice, ca „This Means War” (Să fie război), cu Tom Hardy, Chris Pine şi Reese Whiterspoon, sau povestea romantică „The Vow” (Jurământul), cu Rachel McAdams şi Channing Tatum. Se adaugă un concert Ştefan Stan, câştigătorul de la „Vocea României”, un „Meniu Romance”, într-un pachet special destinat, evident, îndrăgostiţilor.
Pentru romanticii incurabili, „When Violin Meets Guitar”, la Old City Franceză, de la ora 20.00, în cadrul programului „Valentine’s Day Violin Show”. Este un proiect acustic al muzicienilor Cristian Horia şi Emilian Florentin Gheorghe, care propun un program de forţă: Enescu, Vivaldi, Bach, Piazzola, Brahms, Mancinni, Brubeck, Jobim, Django, dar şi armonizarea unor celebre piese din folclor pe structură clasică.
A devenit o adevărată tradiţie şi concertul pe care „Direcţia 5” îl susţine de Ziua Îndrăgostiţilor, cu o atmosferă plină de dragoste şi de melancolie, şi care se desfăşoară astă-seară la Sala Palatului. Marian Ionescu (bass), Cristi Enache (voce), Niculae Damalan (chitară), Marius Keseri (tobe) şi Toni Şeicărescu (voce) vor interpreta piesele care i-au consacrat, dar şi compoziţii noi, extrase de pe „Beautiful Jazz Duets”, realizat împreună cu artistele care vor urca pe scenă cu ocazia acestui concert, nume de marcă ale muzicii autohtone: Monica Anghel, Paula Seling, Giulia şi Anda Adam.
Richard Gere, Julia Roberts şi celebrul sărut din Pretty Woman
Jukebox Club celebrează Valentin’s Day cu formaţia „Taxi”, ce-l are în frunte, ca de obicei, pe Dan Teodorescu, urmată de o petrecere cu dans în ritmul celor mai frumoase piese de dragoste, interpretate de trupa „Asha”. „Taxi” propune astă-seară cunoscutele piesele „Mi-e dor şi doare”, „Te văd în toate femeile”, „Non stop”, „Cele două cuvinte”…
La Angeless Club, continuă concursul „Angeless Ground”, care îşi propune să promoveze trupele tinere, aflate la începutul carierei. Astăzi puteţi asculta acolo muzică pop, rock, blues, folk, clasic, progresive.
Pentru cei care se încruntă în faţa acestei demonstrative afirmări a dragostei, în „Club A” vin „Ţapinarii” cu „Anti Valentine’s Day”, un concert într-un turneu devenit şi el tradiţional. Totul a început în 2002, cu prima ediţie „Anti Valentine’s Day”, care a avut loc în clubul Green Hours din Bucureşti ca o alternativă la „concertele siropoase specifice acestei zile”. În anii care au urmat, „Ţapinarii” au dus „Anti Valentine’s Day” prin toată ţara.
Concertul lor îl va urma pe cel al trupei „Running Clouds”, formată din Vlad Constantin (voce, chitară), Alex Turcu (chitară, voce), Marin Achim (bass) şi Mihai Nicolau (tobe), cu muzică alternative/progressive, şi de tânăra formaţie „Blue Pulse”, cu piese din repertoriul propriu, dar şi cu coveruri ale unor artişi precum Jimi Hendrix şi Pink Floyd.
Pentru cei care preferă o seară în confortul căminului, anul acesta, MTV România propune un maraton de filme, seriale şi emisiuni speciale. Un maraton al trăsniţilor, cu întâlniri dezastruoase, întâmplări ridicole, party-uri ca la Hollywood. „Friendzone”, „Disaster Date”, petreceri, urmărite de la Sydney la Oslo, din Africa de Sud în Marea Britanie, filmări amuzante.
Chiar dacă, la noi, Valentine’s Day este o sărbătoare de import, românii celebrând, în 24 februarie, Dragobetele, să sperăm că viaţa ne va oferi astăzi momente fericite.
Fii primul care comentează
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.