Vânzările de vaccin antigripal au explodat în pandemie

Cererea mai mare de vaccin gripal a condus la o majorare cu aproximativ 50% a numărului de doze comercializate atât prin Programul Național de Sănătate, cât și pe piața liberă, arată o analiză a Consiliului Concurenței. Astfel, în perioada august – octombrie 2020, s-au comercializat aproximativ 1,1 milioane doze de vaccin gripal, din care 75% au fost distribuite prin Programul Național de Sănătate, diferența fiind vândută pe piața liberă, prin farmacii. Comparativ, în aceeași perioadă a anului trecut, s-au vândut 736.560 doze de vaccinuri gripale, procentul distribuit prin Programul Național de Sănătate fiind tot de 75%.

În România, sunt autorizate pentru a fi puse pe piață trei vaccinuri gripale: Vaxigrip, Influvac, disponibile sub formă de seringă preumplută, și Fluenz, sub formă de spray sau aplicator nazal.

Deși toate cele trei vaccinuri vizează aceleași tulpini de virus, Vaxigrip și Influvac au o Denumire Comercială Internațională (DCI) comună – vaccin gripal inactivat, iar Fluenz are o DCI distinctă, respectiv vaccin gripal viu atenuat.

Vaccinurile gripale sunt incluse în Programul Național de Vaccinare și se distribuie prin intermediul medicilor de familie pentru a fi vaccinate gratuit persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copiii şi bătrânii instituționalizați, personalul medical şi gravidele, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Astfel, Ministerul Sănătății a încheiat, anul trecut, un Acord cadru de achiziționare de vaccin gripal inactivat (Vaxigrip/Influvac) pentru o perioadă de 4 ani.

Conform datelor furnizate de Ministerul Sănătății, pentru sezonul 2020-2021, s-au achiziționat 3 milioane de doze de vaccin gripal, o cantitate dublă față de anul trecut, din care 330 000 doze s-au distribuit în luna septembrie și 500.000 în octombrie. Ministerul Sănătății a mai anunțat că 930.000 doze de vaccin gripal vor ajunge, în perioada următoare, la direcțiile de sănătate publică și mai apoi în cabinetele medicilor de familie, ultima tranșă urmând să fie livrată la începutul lunii decembrie.

Persoanele care nu beneficiază de vaccinare gratuită pot achiziționa din farmacii fie vaccin gripal inactivat, fie vaccin viu atenuat.

Astfel, în anul 2020, au fost comercializate prin farmacii cu 33,11% mai multe vaccinuri inactivate față de anul precedent, respectiv 193.231 în anul 2020 față de 145.162 în anul 2019. De asemenea, în anul 2020, au fost achiziționate cu peste 1.600% mai multe vaccinuri gripale vii atenuate, prin raportare la anul 2019, respectiv de la 1.668 vaccinuri în 2019 la aproximativ 30.000 vaccinuri în 2020.

Prețurile vaccinurilor gripale comercializate prin farmacii s-au menținut la același nivel față de anul trecut. Astfel, prețurile maxime reglementate (conform CANAMED[1]) sunt între 51 și 60 lei pentru o doză de vaccin gripal inactivat și 130 lei pentru un pulverizator sau 1.060 lei pentru 10 aplicatoare de vaccin gripal viu atenuat.

Vaccinurile gripale fac parte din categoria mai largă a vaccinurilor sezoniere, diferite de vaccinurile pandemice, și protejează împotriva virușilor gripali care circulă în mod curent.

În perioada februarie-martie a fiecărui an, OMS publică recomandări cu privire la componența vaccinurilor gripale aferente sezonului următor, pe baza prognozelor referitoare la contextul epidemiologic.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4533 Articole
Author

5 Comentarii

  1. „Persoanele care nu beneficiază de vaccinare gratuită pot achiziționa din farmacii fie vaccin gripal inactivat, fie vaccin viu atenuat.”
    Dar va rog sa ne spuneti unde in farmacii? In Ungaria? Ca in romanika iohannista nu exista acest vaccin in farmacii.

  2. De unde, din ce tara si ce firma straineza are contract cu Romania, sa caut pe bursa internationala! Sa vad cresterea coeficientului pe international!

  3. Asa ai scapat ieftin si nici n-ai trecut prin efectele secundare atat de neplacute incat sa vrei sa chemi salvarea…
    De doua saptamani am o ruda care nu-si mai revine, dar frica a determinat-o sa-l faca, sa speram ca se va simti mai bine…

  4. Nu inteleg cine importa acest vaccin antigripal. El se gaseste numai la clinicile private, nu se gaseste in farmacii si nici la medicii de familie. Sa inteleg ca statul importa si apoi il vinde pe nimic la clinicile private si apoi acestia il administreaza cu sume intre 300 si 500 de lei.Sa inteleg ca statul roman importa pentru imbogatirea clinicilor private?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.