Verdict crucial pentru drumul Republicii Moldova

Curtea Constituțională de la Chișinău a avizat pozitiv un proiect de lege privind modificarea Constituției prin introducerea unei referințe care spune clar că orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană, relatează presa de peste Prut.

Autorii inițiativei, deputații din coaliția majoritară, au propus modificarea a două articole din Constituție.

Astfel, articolul 1 (al.3) din Constituție spune că „Republica Moldova este un stat de drept, democratic, în care demnitatea omului, drepturile și libertățile lui, libera dezvoltare a personalității umane, dreptatea și pluralismul politic reprezintă valori supreme și sunt garantate” va fi înlocuit cu: „Republica Moldova este un stat de drept, democratic, orientat spre spațiul valoric european în care demnitatea omului, drepturile și libertățile lui, libera dezvoltare a personalității umane, dreptatea și pluralismul politic reprezintă valori supreme și sunt garantate”.

Totodată, se propune introducerea unui nou articol, 81 după cum urmează: „Articolul 81. Integrarea europeană

(1) Integrarea europeană a Republicii Moldova reprezintă obiectivul strategic de dezvoltare a țării.

(2) Procedura de aderare a Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene se stabilește de Parlament prin lege organică”.

În același timp, deputații propun completarea preambulului Constituției cu următorul aliniat: „RESPECTÂND aspirațiile de integrare europeană a țării și promovând orientarea Republicii Moldova spre spațiul valoric democratic european”, potrivit portalului moldovean Deschide.md.

Igor Dodon propune un referendum înaintea introducerii „integrării europene” în Constituţia ţării

Preşedintele moldovean Igor Dodon s-a declarat nemulţumit de avizul pozitiv dat, luni, de Curtea Constituţională proiectului de lege privind introducerea în Constituţie a precizării referitoare la integrarea europeană ca orientare strategică a ţării, relatează site-ul deschide.md.

Decizia de astăzi a Curţii Constituţionale confirmă încă o dată faptul că această instituţie nu este la straja Constituţiei, ci a intereselor guvernării. CCM a dat aviz pozitiv introducerii obiectivului de integrare europeană în Constituţie, chiar dacă art. 5 din Legea Supremă <<Democraţia şi pluralismul politic>>, în alin 2. prevede că <<nicio ideologie nu poate fi instituită ca ideologie oficială a statului>>. Integrarea europeană este viziunea partidului de guvernare şi nu poate fi impusă ca ideologie oficială a statului în Constituţie. Mai mult ca atât, CC a neglijat totalmente şi art. 2 din Legea Supremă <<Suveranitatea şi puterea de stat>>, care, în alin. 2, prevede: <<Nici o persoană particulară, nici o parte din popor, nici un grup social, nici un partid politic sau o altă formaţiune obştească nu poate exercita puterea de stat în nume propriu. Uzurparea puterii de stat constituie cea mai gravă crimă împotriva poporului>>. În cazul de faţă, partidul de guvernământ încearcă să folosească puterea în numele interesului propriu„, a spus Dodon.

Dodon s-a pronunţat pentru organizarea unui referendum în această privinţă.

Numai poporul este în drept să decidă în chestiuni atât de importante cum ar fi introducerea integrării europene ca normă în Constituţie. De menţionat că această iniţiativă, conform legislaţiei, poate fi votată doar după 6 luni şi voi face tot posibilul să nu se ajungă la adoptarea acesteia de către Parlament de legislatura actuală„, a mai spus preşedintele Republicii Moldova.

În schimb, preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, a salutat avizul Curţii Constituţionale. „Singurul model prin care credem noi că se poate dezvolta rapid şi calitativ Moldova este modelul Uniunii Europene. Includerea în Constituţie a obiectivului de integrare europeană garantează un sistem democratic şi cu şanse egale de succes pentru fiecare cetăţean„, a spus Candu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Ioana Radu 8516 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Acum pe bune,cine vrea integrarea cu Siberia? Nici chinezii nu sunt fericiti acolo,desi au umpluto….

  2. Sa vedem…pana una alta sunt doar vorbe asternute pe hartie…subliminal se strecoara ideea unei reunificari cu cealalta colonie mai mare…Din pacate pt Chisinau, neavand nici un rol geostrategic de jucat in noul razboi rece dintre vest si Moscova… destinul Moldovei va fi doar o moneda de schimb intre unii si altii, moldoveniu( romanii) nu au nici un cuvant de spus…

    • De ce nu te multumesti numai cu articolele platite de Sputnik.ro,vandutule?” Profesorul”T,hotzule mic?Vai de romania ta mare…

  3. mă cam „îndoiam” că avem ceva comun cu Dânșii…acum îmi dau seama că sunt „de-ai” noștrii !…români… jet-bejet !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.