Vești noi pentru bolnavii de hepatită C

scleroza multipla, interferon, hepatită

Toţi bolnavii de hepatita cronică virală C sunt într-o schemă de tratament interfon free, anunţă Casa Naţională de Asigurări în Sănătate. Reprezentanții acesteia precizează că pacienţii au asigurate medicamente până la finalizarea tratamentului. CNAS negociază contractele pentru următoarea etapă de tratament.

“Toţi bolnavii de pe aria terapeutică hepatita cronică virală C, care sunt în acest moment prinși într-o schemă de tratament interferon free, au asigurate fondurile şi medicamentele până la finalizarea tratamentului (12 sau 24 săptămâni, după caz) şi nu depind de negocierea unor noi contracte”, se arată într-un comunicat de presă.

În acest moment, CNAS se află în negocierea contractelor cost-volum-rezultat pentru următoarea etapă de tratament, care va avea ca ţintă 13.000 de pacienţi.

“O noutate a viitoarelor contracte este faptul că vor intra în tratament şi pacienţi aflaţi în stadiul F1 de fibroză hepatică, alături de cei aflaţi în stadiile mai avansate, care nu au intrat până acum în terapie. Totodată, se urmăreşte să existe mai multe scheme de tratament disponibile pentru majoritatea categoriilor de pacienţi, urmând ca medicul curant să aleagă schema şi durata optimă a terapiei, în funcţie de starea clinică a pacientului”, se mai arată în comunicatul de presă.

CNAS mai precizează că urmează să primească ofertele finale pentru viitoarele contracte din partea companiilor farmaceutice.

“Prin recentele modificări ale actelor normative referitoare la contractele de tip cost-volum/cost-volum-rezultat, termenele de negociere au fost mult reduse. Astfel, astăzi (n.r. – marţi), conform etapei din procedura de negociere demarată la începutul lunii, CNAS urmează să primească ofertele finale pentru viitoarele contracte din partea companiilor farmaceutice, iar după analizarea acestor oferte contractele vor fi semnate în scurt timp și vor intra în derulare la data de 1 a lunii următoare semnării”, se mai arată în sursa citată.

Declaraţiile vin după ce în spaţiul public au apărut afirmaţii conform cărora tratamentele bolnavilor de hepatită cronică C se întrerup până la finalizarea negocierilor unor noi contracte de tip cost-volum-rezultat.

Săptămâna trecută, reprezentanţii APAH-RO au spus că negocierile pentru noile contracte cost-volum-rezultat nu au fost încheiate, iar tratamentul pacienţilor a fost întrerupt din această cauză.

“Suntem într-un moment de răscruce, pentru că ne aflăm pe trecerea dintre cele două contracte cost-volum-rezultat. (…) Oamenii ne spun că tratamentul este întrerupt, oamenii ne întreabă de ce nu s-a putut negocia mai înainte aceste contracte şi am dori ca pe viitor aceste lucruri să fie evitate. (…) Odată ce vom trece la noul contract vom trata efunul, ceea ce este minunat. România va intra în rândul ţărilor normale. (…) Trebuie să încurajăm medicii de familie să trimită spre testare pacienţii”, a declarat, săptămâna trecută, preşedintele APAH-RO, Marinela Debu, în cadrul unei conferinţe de presă dedicate Zilei Mondiale de luptă împotriva Hepatitelor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.