Viitorul monedei euro și firmele Germaniei

Pacientul aflat în criză acută numit Italia a fost trecut pentru prima dată în comă indusă, dar procesul s-a desfășurat cu greutate. Este subiectul tratat într-un articol apărut în cotidianul german Die Welt, în care se explică în special superioritatea economică a SUA în fața Germaniei. Cel mai grav caz este în continuare Grecia, modelul economic cel mai problematic și mai mult prezentat până acum în media. Acesta se află într-o situație care necesită revenirea repetată.

Franța se află în afara grupului de țări tratate în analiza cu pricina, deoarece este confruntată la ora actuală cu grele probleme în domeniul emigrării.

Zona euro este asemănătoare unui spital de campanie, se mai afirmă în articol.

Acest fapt este tratat diferit în publicațiile germane, în ultima perioadă, fiecare dintre ele punând accent mai mult pe un aspect sau pe altul al problemelor legate de moneda euro. Cu ocazia unei tratări proprii a problemei Eurozonei, este vorba, conform cotidianului de largă circulație Frankfurter Allgemeine, despre specializarea într-un domeniu, aceea care dă de lucru tuturor celor care se află într-un lanț de producție ce înglobează cel puțin un profesionist de top.

Astfel, specializarea devine, fără a se urmări în primă instanță acest scop, o problemă. Unii specialiști în economie sunt de părere că politica liberului schimb este în mod clar profitabilă, în fața modelului cu granițe administrative. Mai ales în zona industrială de producție, teoria aceasta sustenabilă se adaugă la aceea că o unitate de producție poate da mai multă marfă într-un timp egal, dacă se pune accent pe profitul cu orice preț. Este un concept care funcționează în producția pe bandă rulantă, un model economic despre care e vorba și în compania lui Mark Zuckerberg sau în gigantul mondial Google, despre ale căror costuri de stocare foarte mari se vorbește în presa economică. Costurile celor care utilizează serviciile sau ale clienților tind astfel spre zero.

Zona euro devine un soi de spital. Aici un bolnav intră după celălalt. Citând tot Frankfurter Allgemeine, se poate afirma că nimeni din cei care au intrat în acest spital nu a ieșit de aici sănătos. Nu este de ajuns să fii înglobat în UE, ci este necesar să fii și competitiv, în necesitatea de a ieși la luptă, pe piața internațională.
Despre viziuni economice nu se fac precizări, în afară de faptul că ele sunt la fel de importante, precum acțiunile comerciale, care nici ele încă nu se întrevăd.

Lista cu 100 de concerne importante ale lumii cuprinde destule nume ale UE. Niciunul dintre acestea nu se află sub poziția a cincizecea.

Investitorii se feresc de zona euro

Lista companiilor e formată pe baza clasamentului companiei media Bloomberg. Valoarea lor este cea care se afișează la bursă. Este vorba despre așa-zisa ordine economică globală.

Nu este vorba despre jocul cu mărgele de sticlă, ci chiar despre valoarea unei companii pe piață, forța ei de penetrare economică. Nu rar se cumpără acțiuni de către concurenții din domeniu. Firmele mici, fără putere de a intra pe piața globală, sunt foarte des înglobate de concerne sau de firmele puternice. Firmele europene pot deveni astfel ușor nume de mâna a doua. Unilever are o capitalizare de piață de 125 de miliarde de dolari, plasându-se pe un loc 51 în această listă. În comparație, producătorul de carburanți francez Total este aproape de trei ori mai mic în valoarea sa de piață față de americanul Exxon Mobil, care are 339 de miliarde de dolari în acțiuni. Fără politici antitrust, americanii ar îngloba ușor firma franceză cu pricina.

Microsoft poate îngloba de patru ori concernul german SAP

Microsoft ar putea să înghită SAP (concern german de soluții integrate IT pentru firme și companii) de patru ori. Lista de concerne are la început nume din SUA. Cele mai mari firme bursiere sunt cele de peste Ocean. În topul american al burselor, 14 nume sunt cele cotate pe Wall Street.

Spre exemplu, concernul Apple deține o sumă echivalentă cu 700 miliarde de dolari, Google – 566, Microsoft – 495. Cum spuneam, Microsoft poate îngloba patru concerne ca SAP, prin suma pe care o deține doar el.
Politica marilor firme, de cucerire a lumii, stă într-o opoziție cu distribuția economică de pe Glob. Europa are o participare de 16% din PIB mondial, nu departe de SUA, cei care se situează la un 25% calculat pe muchie.
Criza care a lovit continentul european a marcat evoluția afacerilor de pe continent. Banca Centrală Europeană trebuie să echilibreze acest status de minus a dobânzilor, prin cumpărarea de obligațiuni. Uniunea valutară este astfel slăbită prin cumpărarea cu ușurință a obligațiunilor, ce duce la slăbirea monedei europene.

„Gartmann-Letter”, o publicație de pe Wall Street, afirmă că euro a scăzut în ultimii ani de la 1,40 la 1,06 dolari. Firmele europene capătă un renume tot mai slab.

Băncile sunt simptomatice în criza actuală

E ca o ironie a istoriei. A început în America, dar s-a materializat prin scăderea euro. America și-a revenit de mai mult timp, dar concernele statelor europene încă nu își vin pe făgașul lor. Un motiv pentru asta sunt instituțiile financiare ale Europei. Multe bănci caută să recupereze pierderile de la început de criză. Se poate observa acest lucru la bursă.

În februarie 2008, 23 de concerne ale UE erau în top 100 la locuri de cinste, doar șase se aflau sub locul al cincizecilea. Banca spaniolă Santander și banca BBVA, tot din Spania, BNP Paribas, din Franța, Unicredit și Intesa Sanpaolo, din peninsula italică, erau pe atunci în acest top 100. Azi nu mai este niciuna. Eon, Eni (Italia, companie petrolieră) sau Iberdrola (companie energie electrică din Spania) au scăzut și ele.

SUA au avut grijă să-și mențină concernele în top 100. Din 2008, ele și-au îmbunătățit poziționarea. Cu zece ani înainte, nu erau mai mult de cinci firme americane în top 10, creșterea vizibilă este mai ales în sectorul bancar american. JP Morgan era acum nouă ani pe locul 36, Wells Fargo pe 64, azi sunt ambele în top 10.

Educarea politicienilor

Clasamentul oferă și în politică o învățătură. Dacă Eurozona va depăși perioada crizelor repetate, drumul băncilor va deveni cel de recâștigare a puterii de dinainte de criză.

Nu se întrevede însă un astfel de curs. La început de an, Italia primea verde spre întărirea sistemului bancar din țară, de fapt, salvarea acestuia prin intervenția statului, metodă ce contravine Uniunii Bancare ce tocmai s-a format. Mai multe instituții de creditare este foarte posibil să preia modelul în viitor, spre a fi salvate într-o manieră asemănătoare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Mostoghiu 26 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.