Vizită surpriză la românul condamnat la moarte

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a discutat, în cadrul unei vizite făcute în Malaezia, cu Ionuț Alexandru Gologan, românul condamnat, definitiv, la pedeapsa cu moartea pentru trafic de droguri.

„În închisoarea Bentong se află încarcerat Ionuț Alexandru Gologan, în vârstă de 25 de ani, arestat din 2012 și condamnat în prezent, definitiv, la pedeapsa cu moartea pentru trafic de droguri. Delegația română a purtat discuții cu cetățeanul român condamnat, exprimând susținerea în realizarea intereselor legitime, cu respectarea legislației celor două state, în cadrul juridic inițiat prin semnarea Memorandumului”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului Justiției.

În cadrul vizitei, Tudorel Toader și procurorul general al Malaeziei, Tan Sri Dato’ Sri Haji Mohamed Apandi bin Ali, au semnat Memorandumul de Înțelegere dintre Guvernul României și Guvernul Malaeziei privind activități de cooperare juridică, având în vedere că un cadru juridic bilateral în materie nu exista până acum.

Memorandumul prevede diverse forme de cooperare, cum ar fi: schimb de legislație, experiență și bune practici pe teme de interes comun, vizite reciproce ale reprezentanților din diverse instituții ale sistemului judiciar, promovarea de programe și proiecte de cooperare în domeniul justiției.

„Totodată, prin semnarea acestui instrument bilateral de cooperare urmează a fi impulsionată negocierea tratatelor care să reglementeze cooperarea judiciară în materie penală, respectiv asistență judiciară și extrădare”, mai precizează ministerul Justiției.

De asemenea, a fost agreată o întrevedere la nivel de experți în România, urmată de vizita Procurorului General al Malaeziei la București, în mai 2018.

Întrevederea cu conducerea închisorii Bentong a avut loc la sediul penitenciarului, din statul Pahang, iar discuțiile s-au purtat, cu precădere, pe problematica specifică sistemului penitenciar din România și Malaezia.

Curtea de Apel din Putrajaya, Malaysia, a judecat, pe 16 februarie 2015, apelul introdus de Ionuţ Alexandru Gologan la pedeapsa capitală primită în primă instanţă, pe 16 octombrie 2013, şi a decis respingerea acestuia şi menţinerea primei sentințe.

Românul condamnat la moarte în Malaezia este din comuna Telega (Prahova), iar ultima dată a fost în localitatea natală în vara anului 2012, cu o lună înainte de a fi arestat, a declarat , pe 16 octombrie 2013, pentru Mediafax primarului localităţii, Ilie Gheorghe precizând că tânărul Ionuţ Alexandru Gologan a plecat apoi în Germania, unde a fost racolat de traficanţi de droguri. Potrivit acestuia, tânărul provine dintr-o familie dezbinată, fiind crescut de tată şi bunică.

În bagajele tânărului, care lucra ca şofer cu jumătate de normă, au fost descoperite, pe 26 iunie 2012, pe aeroportul internaţional din Kuala Lumpur, 1.494 de grame de metamfetamină.

Discuții și cu alți doi condamnați

Tudorel Toader a discutat, duminică, cu Marian Laurențiu Peity și Ionel Țurcan, arestați pentru trafic de droguri și condamnați la moarte de Curtea de Apel și ale căror procese se află în faza de judecată pe rolul Curții Federale, a mai anunțat Ministerul Justiției.

„În Închisoarea Simpang Renggam se află încarcerați Marian Laurențiu Peity și Ionel Țurcan, arestați pentru trafic de droguri, condamnați la moarte de Curtea de Apel, și ale căror procese se află în faza de judecată pe rolul Curții Federale a Malaysiei. Delegația română a purtat discuții cu cetățenii români, exprimând susținerea în realizarea intereselor legitime, cu respectarea legislației celor două state, în cadrul juridic inițiat prin semnarea Memorandumului de înțelegere dintre Guvernul României și Guvernul Malaysiei privind activități de cooperare juridică”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului.

Delegația Ministerului Justiției, au avut o întrevedere cu avocatul cetățenilor români condamnați în Malaezia pentru trafic de droguri, întâlnirea având loc la Kuala Lumpur.

„Discuțiile au purtat asupra cadrului juridic în materie, cu referire la situația celor trei cetățeni români și posibilele demersuri legale în ceea ce îi privește, în mod corespunzător etapelor procesuale în care se află aceștia”, potrivit sursei citate.

Totodată, întrevederea cu conducerea închisorii Simpang Renggam, Johor a avut loc la sediul penitenciarului. Discuțiile au purtat, cu precădere, asupra problematicii specifice sistemelor penitenciare din cele două state.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Ioana Radu 8515 Articole
Author

4 Comentarii

  1. He he ! Ba nene, decit „cooperare” din asta de genul „vizite reciproce ale reprezentanților din diverse instituții ale sistemului judiciar” (adica vacante in Malaezia pe banii fraierilor de contribuabili) cu mult mai benefice ar fi fost niste tratate de extradare a tuturor tilharilor romani care ar putea sa se refugieze in Malaezia sau comisii rogatorii privind banii furati din Romania si care dorm acum prin banci din Malaezia, Singapore, Indonezia, etc …

  2. Dorel in loc sa schimbe codul penal romanesc in sensul condamnarii pe viata a consumatorilor de droguri(usoare”EBA” si grele) si traficantilor de droguri, este impins sa ceara clementa pentru cei care isi distrug vietile proprii si pe ale altora. Huuo Dorel!

  3. hai bre cetateni a facut si toderisca rost de o calatorie memoranilan intr o tara cu statut nedefinit…..asm dzici ca resultatili conteaza b..vorn fi ???

  4. Uimitor….câtă grijă au hotii ……pentru hoți.
    …….dar să scadă TVA -ul la mașinile autohtone și nu taxe …mai mari pentru cei mulți și necăjiți care și-au cumpărat o mașini cu „acordul” legal al stăpânilor din parlament….. și al venitului ….din țară……ajutoare pentru tineri să își facă sau să trăiască într-un un „cuib” cu chirii decente sau de ce nu subvenționate….să crească natalitatea….etc …cum se face de altfel în țările civilizate…… și nu este de comunism

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.