Vom vorbi zeci de ani despre consecințele izolării

Europa se confruntă cu un nou val al pandemiei. Sunt guverne care merg către vaccinarea obligatorie, apar mișcări de protest și este aproape la fel de multă teamă ca în urma cu 18 luni. Carl Heneghan, medic epidemiolog, directorul Centrului Universității Oxford pentru Medicină Bazată pe Dovezi, un specialist care analizează impactul global al restricțiilor impuse pentru a combate covid, a dat următorul interviu pentru publicația britanică Spiked.

 

De ce credeți că închiderea economiei este o măsură ineficientă împotriva covid?

Când vine vorba de sănătate, oamenii vor remedii rapide. Sunt câteva exemple aproape magice, precum antibioticele. Izolarea socială strictă a fost privita la fel, ca o intervenție care va rezolva totul, ca o magie care ar pune capăt pandemiei. În realitate, este o măsură care nu a mai fost încercată. Dezbaterea pe marginea închiderii economiei a devenit o dispută politică, nu una bazată pe dovezi. Asta a creat o mulțime de probleme, pentru că a permis ca opiniile să fie mai importante decât faptele. În situații ca aceasta nu ar fi trebuit să închidem economia. Toate intervențiile sanitare trebuie să plece de la principiul ”în primul rând, nu trebuie să agravăm lucrurile”. Însă nici acum nu avem cu adevărat un echilibru în dezbaterea pe marginea daunelor și beneficiilor produse astfel.

Închiderea totală poate fi de ajutor în azilurile de bătrâni sau în cazul infecțiilor din spitale. Ideea este că izolarea reduce riscul infectării în rândul tinerilor, iar asta ajută întreaga populație. Dar, pe de altă parte, dacă am obține imunitate în rândul tinerilor, am avea o barieră împotriva răspândirii virusului în restul societății.

”Aplatizarea curbei” arată doar o reducere a ratei de contagiune. Însă rata de atac a virusului rămâne aceeași. Înseamnă doar că am prelungit pandemia.

 

Ce se poate spune despre daunele colaterale provocate de izolare?

Vor începe să se vadă în următorii doi până la cinci ani. Clinic vorbind, așa s-a întâmplat la precedentele pandemii, precum criza Ebola – a cauzat o creștere a cazurilor de rujeolă doi ani mai târziu, pentru că au fost întrerupte programele de vaccinare.

E la fel ca în economie. Împrumutăm mulți bani și, la un moment dat, cineva trebuie să oprească aceste împrumuturi. Cu cat perioada aceasta ține mai mult, cu atât consecințele vor fi mai grave. Teama indusă populației a ajuns să se înrădăcineze și, chiar dacă totul se va redeschide, mulți oameni vor rămâne foarte temători.

Vom vorbi despre pagubele produse de izolarea totală în deceniile ce vin. Atunci, fie vom încerca să îngropăm totul, fie vom gândi critic despre ce am făcut acum și care au fost consecințele.

 

Cum ar trebui să trateze guvernul ”epidemia” de SMS-uri care-i anunță pe oameni că au intrat în contact cu cineva infectat și ca trebuie să se izoleze?

Am avut o mulțime de intervenții împotriva covid: închiderea economiei, distanțarea socială, măstile, testările, urmărirea contactelor. La un moment dat, cineva ar trebui să se întrebe care au fost măsurile care au funcționat cu adevărat. Datele de până acum arată că nu foarte multe.

Se poate ca testarea și urmărirea contactelor să funcționeze în anumite situații. Sunt date care arată că mulți tineri sunt contagioși doar 24-48 de ore. Ar putea să se autoizoleze pe o perioadă scurtă. Când obligăm însă populația să se izoleze câte zece zile la rând și facem asta de mai multe ori cu aceiași oameni, probabilitatea ca ei să respecte aceste reguli scade în mod evident. Trebuie să aflăm cât de contagioși sunt cei care au covid. Altfel îi vom obliga pe oameni să se izoleze fără rost.

 

Având în vedere că s-au vaccinat atât de mulți oameni, mai există justificări pentru măsuri precum pașapoartele de vaccinare?

Într-o democrație liberală, pașapoartele de vaccinare nu sunt o soluție. Politic vorbind, introducerea lor arată lipsă de experiență. Se pare că nu putem să cântărim beneficiile și consecințele negative ale acestei măsuri. Un motiv pentru introducerea acestor pașapoarte pare să fie încurajarea vaccinării tinerilor. Însă, dacă ai avut covid, trebuie să aștepți o lună pentru a fi vaccinat. Sunt sute de mii de oameni cu vârste între 16 si 40 de ani care contractează virusul. Ei nu se vor putea vaccina până pe 1 august. Îi marginalizăm.

 

Credeți că ne vom întoarce la normalitate în curând?

Situația îmi aduce  aminte de virusul HIV, în anii 1980-1990. Erau atunci campanii la televizor despre virus și în imagini apăreau morminte. Era înspăimântător. Într-o bună zi, guvernul a decis să schimbe strategia, pentru că și-a dat seama că a făcut mai mult rău decât bine. Cred că așa se va întâmpla și cu covid. Însă suntem încă departe de acel moment. Nu cred că ne vom întoarce la o concepție normală mai devreme de mai-iunie anul viitor.

Pentru a reveni la normal trebuie să reanalizăm informațiile. Oamenii văd doar fragmente de informații și se panichează, fără să își pună vreo întrebare. Câtă vreme nu punem lucrurile în contextul corect, problemele vor continua.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8

8 Comentarii

  1. Nu vom vorbi deloc, pentru ca lumea va merge din rau in mai rau pana cand supravietuitorii vor imbratisa Ortodoxia, care va genera o pace paradisiaca de circa 30 de ani!

  2. Cica, vom vorbi! Cine vor vorbi bai dementilor daca lumea e la rascruce intre viata si decimare obligatoriu in scop de afaceri petsonalizate si de grup?!

  3. Nu este o abordare inteligenta a pandemiiei, cred ca orice om cu ratiune a inteles, daca vaccinul nu opreste raspandirea virusului si „modificarea” periodica cu noi „variante”.
    Care este de fapt rolul vaccinarii, daca de virus nu se poate scapa, dupa cum rezulta si din argumentatia domnului strainu’ de subiect?
    Ne-am lamurit de vaccin!
    Ramane misterul lansarii virusului si scopul acestei actiuni demente!
    De ce insista atat cu vaccinarea?
    Urmeaza razboiul biologic?
    Daca da, atunci cei nevaccinati cu vaccinul „X” vor muri?
    Cei vaccinati se vor transforma?
    Bun, vor trai pana la sfarsit )), dar le vor creste urechi de magar impotriva covid si vor fi o noua specie: homo-vaccinatus dobitocus credulus?
    SARS-Cov3.4,…sau cutia pandorei deschisa chiar cand ordinea mondiala ae schimba?
    Nu se mai poate continua stilul de viata din sec XX? Trebuie ecologic?
    Foarte bine, dar nu suntem fraieri toti!

  4. Nu atat despre consecintele izolarii cat despre marea minciuna pe care ne este dat sa o traim. Izolarea e doar una dintre urmari, plus consecintele ei care deja sunt urmari de gradul doi.

  5. Până la urmă statistic au murit mai mulți oameni in 2019 si 2020 decât bin 2018 si 2017 ??

  6. Mai lasati-o drakului de pandemie. Atata isterie, atatea restrictii, atata interes. Nu vrem decat sa fim lasati in pace, sa ne traim NORMAL, viata noastra, buna-rea, asa cum e ea.
    Desi, cand ma uit la cati cretini pun botul la toate ineptiile spuse de guvern, de orice guvern, imi dau seama ca e imposibil.

  7. Este epoca BigFarma…
    Cât timp aceste corporații vor dori sa existe pandemie, ea va exista…Plandemie este termenul corect. Au investit bani ?? multi în producerea de „vaccinuri” …ele trebuie vândute Guvernelor …cu profit …

  8. NU EXISTA „NORMALITATE”. SUB PRETEXTUL PLANDEMIC NOUA ORANDUIRE GLOBALA PREGATESTE INFOMETAREA SI EXTERMINAREA OMENIRII INDOBITOCITE. TOTUL ESTE IN PLANUL LAGARULUI DE CONCENTRARE MONDIAL. CONTROLUL VIETII, IN FEUDALISMUL LOR NU VOR SUPRAVIETUII DECAT SCLAVII TINERI SI COPIII LOR PENTRU A FI „UTILI” SISTEMULUI. ADEVARATE „FERME” DE ADRENOCHROME. HUNGER GAMES ESTE O FANTEZIE FRUMOASA FATA DE CE URMEAZA. SOMNUL RATIUNII NASTE MONSTRI!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.