Zodia nefastă a procurorului „Portocală“

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menținut decizia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cu privire la excluderea din magistratură a procurorului „Portocală“. Astfel, Mircea Negulescu va fi cercetat disciplinar în trei dosare înaintate de Inspecția Judiciară.

Completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a respins ieri definitiv recursul procurorului suspendat Mircea Negulescu, poreclit „Portocală“. ­Recursul era îndreptat împotriva unei hotărâri a Secției pentru procurori în materie disciplinară a CSM, care a decis să judece alte trei abateri disciplinare constatate de Inspecția Judiciară trimise la CSM, după suspendarea acestuia din magistratură. Cererea lui Negulescu a fost formulată pe data de 11 iulie 2017 la Înalta Curte de Casație și Justiţie, prin care cerea anularea hotărârii Secţiei pentru procurori a CSM din 21 iunie 2017, care a luat în discuţie cererea de suspendare a judecării pentru trei cauze disciplinare care îl privesc pe același Negulescu, până la soluționarea definitivă a dosarului, aflat, de asemenea, pe rolul Instanței Supreme, vizând cererea de anulare a suspendării din magistratură.

La data menționată, Secţia pentru procurori în materie disciplinară a CSM a respins cererea avocaților lui Mircea Negulescu, ca neîntemeiată. Mai exact, fostul procuror al DNA Ploiești nu dorea ca CSM să judece dosarele transmise de Inspecţia Judiciară, 3/P/2017, la care au fost conexate dosarele 6/P/2017 și 9/P/2017, înainte ca Înalta Curte de Casație și Justiție să se pronunţe definitiv dacă suspendarea sa din magistratură a fost legală sau nu. Pe data de 13 noiembrie, Instanța Supremă a decis să respingă recursul lui „Portocală“ împotriva hotărârii CSM, ca inadmisibilă.

Dorința de ascensiune  a lui Portocală

Ascensiunea procurorului Mircea Negulescu, alias „Portocală“, a avut loc pe seama unor dosare despre care acum s-a aflat că au fost întocmite abuziv. El a devenit celebru pe când era la Parchetul Curții de Apel Ploiești, unde a instrumentat dosarul Răzvan Alexe – Marcel Păvăleanu, fost consilier al SGG, acuzat în 2013 de un prejudiciu de 35 milioane euro obținut prin evaziune fiscală.

Din acest dosar au fost disjunse către DNA o serie de interceptări, luând astfel naștere dosare penale în care erau bănuți de fapte de corupție Liviu Tudose, procuror-șef la Curtea de Apel, adjunctul acestuia, Aurelian Mihăilă, Constantin Ispas, şef DGA Prahova, Viorel Dosaru, inspector-șef Poliția Prahova și subsecretar de stat la MAI. Dosarul a fost închis de procurorul din DNA Centrală Lucian Papici, pe motiv că nu erau probe concludente, și clasat în 2014. În 2015, Portocală a ajuns la DNA Ploiești. Imediat, el a redeschis dosarul închis de Papici. Țintele lui erau Mircea Cosma, Sebastian Ghiță și Victor Ponta. Pe Lucian Papici l-a expulzat în Timiș, iar el a trecut „la butoane“. Era o vreme în care chiar procurorul-şef al DNA, Laura Codruța Kovesi, lăuda activitatea DNA Ploiești.

Dosarul Lukoil

După cazul Alexe Păvăleanu, Mircea Negulescu a „croșetat“ noi dosare. Potrivit luju.ro, „un caz care a zguduit România şi, în special, comunitatea petrolieră din judeţul Prahova a fost cel al Petrotel – Lukoil, în care directorii companiei au fost trimişi în judecată de procurorul Mircea Negulescu de la PCA Ploieşti, sub acuzaţia că au produs statului un prejudiciu fabulos, de aproape 1,8 miliarde euro. Rechizitoriul a fost emis la data de 3 august 2015 (procurorul de caz fiind imediat promovat la DNA Ploieşti). Imaginea companiei a fost grav afectată prin informaţiile din anchetă oferite presei. La judecata pe fond, Tribunalul Prahova a constatat neregularitatea rechizitoriului prin care dosarul Lukoil a fost trimis în judecată şi a dispus remedierea acestuia, în special prejudiciul, urmând ca procurorul de caz să răspundă judecătorului dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată, însă acesta nu a răspuns instanţei de judecată în termenul legal“. Cauza a fost retrimisă Parchetului, dosarul fiind și în prezent în aceeași stare în care se afla și în ianuarie 2016 – restituit din cauza neregularităților din rechizitoriul nr. 254/P/2014 de pe 30.07.2015, emis de Parchetul de pe lângă ­Curtea de Apel Ploieşti.

Dosarul Mircea Cosma

Luju.ro a prezentat și cazul lui Mircea Cosma, fost președinte al Consiliului Județean Prahova, arătând că și aici prejudiciul a fost stabilit „după ureche“: „Un alt caz început de procurorul Mircea Negulescu şi pasat conducerii DNA Ploieşti în 2015, când era aproape gata, l-a vizat pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova Mircea Cosma, vicepreşedinte al PSD (…). Lui Mircea Cosma i s-a pus în cârcă un aşa-zis abuz în serviciu legat de încheierea contractelor aferente lucrărilor de modernizare a drumului DJ 101 Buda – Nedelea din împrejurimile Ploieştiului, pentru care s-a stabilit un pretins prejudiciu de 6 milioane lei cu ajutorul specialistului DNA Vladimir Tulea (fost contabil la CAP Drăgăneşti). (…) Condamnarea lui Mircea Cosma la fond (nedefinitivă) s-a dat pe abuz în serviciu, stabilindu-i-se un prejudiciu de 3,6 milioane lei, care nu reiese din nicio expertiză favorabilă sau contrarie aflată la dosar“.

Nici fiica lui Mircea Cosma, Andreea, nu a scăpat de Negulescu. Acesteia i-a fost fabricat un dosar penal pe când Negulescu era procuror la PCA Ploiești. Dosarul a fost închis ulterior de un alt procuror, prin scoatere de sub urmărirea penală.

Ținta lui a fost Ghiță

O serie de discuții purtate între procurorul Mircea Negulescu și Andreea Cosma conduc la ideea că dosarul lui Mircea Cosma din 2013 a fost făcut la comandă. Procurorul Mircea Negulescu i-a spus fiicei lui Mircea Cosma că „îi pare rău pentru dosarul făcut, dar că așa a fost direcția dată în 2013“. Andreea Cosma a relatat public cum a început totul și amenințările ulterioare ale lui Negulescu, care s-ar fi văzut respins. „După ce mi-a făcut acest dosar am fost chemată și mi s-a spus că aș putea să fac un denunț împotriva lui Sebastian Ghiță. I-am spus că nu pot să fac așa ceva, că nu cunosc nimic despre Sebi Ghiță. Mi-a spus că dacă fac un denunț împotriva lui Ghiță, mi se schimbă acuzațiile. Ghiță a fost client al biroului notarial și am o părere foarte bună despre el. Avea o obsesie pentru Sebastian Ghiță. Voia să avanseze“, a mărturisit Andreea Cosma.

Pentru ce s-a autosesizat Inspecția Judiciară

Inspecția Judiciară s-a autosesizat în mai multe rânduri. Negulescu a fost suspendat din funcţie, pentru o serie de abateri disciplinare prevăzute de Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Abaterile se referă la:

l manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu;

l la încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii;

l la nerespectarea secretului deliberării sau a confidenţialităţii lucrărilor care au acest caracter, precum şi a altor informaţii de aceeaşi natură de care a luat cunoştinţă în exercitarea funcţiei, cu excepţia celor de interes public, în condiţiile legii,

l la imixtiunea în activitatea altui judecător sau procuror.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Gabriela Dinescu 208 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Mai bine scriai cam asa”Zodie nefasta pentru acei prapaditi de romani ca s-au nascut in timpul acestor tortionari”!

  2. Degeaba sariti sa ii dati astui in cap, stapanilor, alora trebuie sa le-o faceti cum scrie la carte. El fu un acar Paun confectionat cf necesitatilor stapanilor, si constient nici rechizitoriile nu le intocmea pe bune, lasa portite de scapaciune din greata interioara

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.